Osobni stečaj

Progreso kolumne / Progreso grupa / 25/11/2013 / 2 komentar

Ministarstvo pravosuđa priprema nacrt prijedloga Zakona o osobnom stečaju.

Trenutno se rade studije o definiranju i primjeni instituta osobnog stečaja prema iskustvima drugih država.

Sve je veći broj građana koji nisu u stanju redovito podmirivati svoje mjesečne financijske obveze. Naime, zbog velikog broja različitih obveza (razni oblici kredita, obveze prema kartičarskim kućama, dugovanja po tekućim računima, režijski troškovi, alimentacije, kao i dugovanja koja ulaze u sivu zonu poput dugovanja rodbini, prijateljima, kamatarima) nemoguće je doći do točnog broja ljudi koji su svoj život organizirali zaduživanjem u toj mjeri da nisu u stanju od prihoda i trenutne imovine podmirivati svoje obveze.

Jasno je kako recesijska godina predstavlja dodatni udar na standard građana. Istovremeno su porasle obveze na više kolosjeka (anuiteti kredita, režije, rast maloprodajnih cijena), a crna statistika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuje nezaustavljiv trend rasta (u kolovozu 2009. bilo je 251.005 nezaposlenih u Hrvatskoj).

To će natjerati veliki broj pojedinaca i obitelji na odlazak u minus, a oni koji već žongliraju u minusu – na dodatno zaduživanje. Svaki pojedinac ima niz osobnih faktora koji utječu na mogućnost podmirivanja financijskih obveza, no objektivni pokazatelji čvrsto upućuju na zaključak kako će broj građana koji neće biti u mogućnosti uredno podmirivati svoje obveze, u narednih nekoliko mjeseci rasti.

Priprema nacrta zakona u ministarstvu

Ministarstvo pravosuđa priprema nacrt prijedloga Zakona o osobnom stečaju, a do sada su obavili početne radnje prikupljanja informacija o institutu osobnog stečaja i njegovoj primjeni u drugim državama. Institut osobnog stečaja postoji u Americi i mnogim Europskim državama, a nedavno je uveden i u Sloveniji.

Svaka zemlja na specifičan način uređuje i primjenjuje institut osobnog stečaja. Razlike se pojavljuju u definiranju postojanja stečajnih razloga, trenutku otvaranja stečaja, tijelima koje provode stečajni postupak, imenovanjima i ovlastima stečajnih upravitelja, cijeni stečajnog postupka itd.

Osnovno načelo osobnog stečaja je win-win situacija. Dakle, situacija u kojoj će vjerovnik naplatiti svoje potraživanje (barem u većem opsegu), u kojoj će se dužniku omogućiti da ponovno stane na svoje noge i ponovno stekne svoju financijsku samostalnost i u kojoj će država imati jedan socijalni slučaj manje koji egzistira izvan sive zone gospodarstva.

Može li Hrvatska provesti zakon?

Upitno je da li Hrvatska, čak i pod uvjetom da se usvoji izrazito kvalitetan zakon, u mogućnosti kvalitetno provesti osnovni smisao osobnog stečaja. Problemi koji se javljaju u vidu vrlo visoke nezaposlenosti (kako kroz stečaj pomoći čovjeku koji ne može naći posao?), vrlo visokog postotka sive ekonomije u gospodarskim aktivnostima (kako financijski disciplinirati čovjeka koji zarađuje ”na crno”?), nesređenog stanja u poreznom sustavu, a posebno u dijelu evidencije imovine pojedinca (kako saznati koje nekretnine pojedinac ima u vlasništvu?), sustava propisa koji još uvijek pogoduju poziciji dužnika i tromosti sudova koji nisu u stanju efikasno zaštititi poziciju vjerovnika.

Iako smo još daleko od društva u kojem se osobi garantiraju zaposlenje uz adekvatnu zaštitu njegovih radničkih prava, u kojem postoji porezna disciplina i u kojem su prava vjerovnika efikasno zaštićena, uvođenje instituta osobnog stečaja definitivno je hvalevrijedan potez kao oblik pomoći društva osobama kojima je pomoć nužna da bi sačuvali svoje dostojanstvo i dostojanstvo svojih obitelji te ponovno stekli financijsku samostalnost.

 

Autor teksta: Ladislav Škrinjar, dipl.iur
 

Komentari

  1. Poštovani
    Zanima me da li meni kao 80% invalidu na donje ekstremitete sa ograničemom pokretljivošću i kao bolesniku dišnog sustava bolujem od KOPB-a može osobno vozilo biti izuzeto od ovrhe.Molim Vas za odgovor.LP

    1. Poštovani,

      odgovor na Vaše pitanje najbolje je da potražite kod pravnika. Nismo upoznati u kojim slučajevima su, i da li su, kakve pokretnine izuzete od ovrhe.

      Srdačan pozdrav

Imate pitanje ili komentar? Tu smo!