Rodiljni dopust

Rodiljni dopust – financijska potpora

Savjeti / Progreso grupa / 10/11/2014 / 40 komentar

Rođenje djeteta predstavlja veliku promjenu za roditelje. Osim osjećaja radosti koji donosi prinova, javljaju se i negativne, financijske posljedice toga događaja.

Dodatan udarac na financije predstavlja i smanjenje prihoda tijekom porodiljnog dopusta. U trenutku kada Vam je novac najpotrebniji (bolnički troškovi, odjeća, krevetić, kolica i sl.) banke Vam zatvaraju vrata.

Prirodni porod u državnoj bolnici Od 375.00 HRK
Prirodni porod u privatnoj ambulanti od 16.000,00 HRK
Porod carskim rezom u državnoj bolnici od 7.000,00 HRK
Porod carskim rezom u privatnoj ambulanti od 22.000,00 HRK
Trudnički pregledi u privatnoj ambulanti od 200,00 HRK
Dječja kolica od 400,00 do 10.000,00 HRK
Dječja oprema (hranilica, krevetić i sl.) od 250,00 do 3.000,00,00 HRK
Dječja nosilica za auto od 400,00 do 1.000,00 HRK
Dječja odjeća od 70,00 do 2.000,00 HRK

 Smanjeni prihodi dok traje rodiljni dopust

 

Zaposlene trudnice, odnosno buduće majke, na porodiljni dopust najčešće odlaze 28. dana prije dana očekivanog poroda. Rodiljni dopust traje do navršenih 6 mjeseci djetetova života.

Obavezni dio rodiljnog dopusta obuhvaća razdoblje od 28. dana prije dana očekivanog poroda do 70. dana nakon rođenja djeteta, a dodatni rodiljni dopust traje od proteka obveznog rodiljnog dopusta do navršenih 6 mjeseci djetetova života.

Tijekom korištenja rodiljnog dopusta, majke imaju pravo na porodiljnu naknadu u iznosu od 100,00% od osnovice za naknadu plaće. Da bi ostvarila to pravo, buduća majka mora imati neprekidni radni staž od 12 mjeseci, odnosno 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine.

Nakon proteka rodiljnog dopusta majka djeteta može koristiti i tzv. roditeljski dopust. Tada njezina primanja iznose 2.660,80 kn. Za majke koje su za vrijeme radnog odnosa ostvarivale plaću manju od 2.660,80 kn osnovica za naknadu jednaka je visini njihovih redovitih primanja, ali ne može iznositi manje od 50,00 % proračunske osnovice , točnije 1.663,00 kn.

Ako korisnica rodiljnog dopusta ne zadovoljava kriterij radnog staža, ona i dalje ima pravo na rodiljni dopust a time i novčanu naknadu. Naknada plaće tijekom rodiljnog dopusta iznosi 50,00 % proračunske osnovice odnosno 1.663,00 kn.

Potrošački krediti za korisnice kreditnih i debitnih kartica

Potrošački kredit je vrsta namjenskog kredita koji banka odobrava korisniku za kupovinu robe i usluge: namještaja (krevetić za dijete), tehnike, odjeće, plaćanje liječničkih pregleda i slično.

Nedostatak potrošačkog kredita je što se može koristiti samo kod onih prodavatelja roba i usluga koji imaju ugovor s bankom čiju karticu koristite. Sredstva odobrenog kredita banka doznačuje na račun prodavatelja robe ili usluge.

Potrošački krediti bez procjene kreditne sposobnosti

Potrošački kredit može se u manjem iznosu i na kraći rok otplate (do tri godine) realizirati preko kartice (kreditne ili debitne) s odgodom plaćanja. U tom slučaju za realizaciju kredita nije potrebna ovjera  poslodavca, te  banka nije u mogućnosti saznati da se korisnik kartice nalazi na rodiljnom dopustu.

Važno je napomenuti da je realizacija kredita preko kartice moguća jedino za  majke koje već otprije koriste kartice. U slučaju predavanja zahtjeva za odobravanjem kreditne kartice u vrijeme kada se već nalazite na rodiljnom dopustu, isti će vjerojatno biti odbijen.

Ovo trebate znati o potrošačkim kreditima

Manji iznosi potrošačkih kredita odobravaju se bez troškova javnog bilježnika, iako kod svih oblika kartičnih proizvoda korisnici uobičajeno plaćaju godišnju članarinu, upisninu, trošak transakcija na prodajnim mjestima i sl.

Iznos kredita Od 1.000,00 do 30.000,00 HRK Od 1.000,00 do 60.000,00 HRK
Rok otplate kredita : do 2 godine do 3 godine
Nominalna kamatna stopa : 10,29% 9,90%
Naknada za obradu kredita : / 1,00%

Nenamjenski krediti za korisnike rodiljnog dopusta

Potrošački krediti uvelike pomažu prilikom opremanja dječje sobe, plaćanja liječničkih troškova i kupnje osnovnih stvari potrebnih za brigu o prinovi. Za korisnike rodiljnog dopusta koji ujedno i nisu korisnici kreditnih kartica ili nemaju preostali limit na istima, moguća je realizacija nenamjenskog kredita.

Prinova, dodatno financijsko opterećenje ?!

Budući roditelji najčešće prije dolaska prinove nastoje riješiti stambeno pitanje. Nažalost, u Hrvatskoj najčešću opciju predstavlja stambeni kredit.

Kada u dom napokon stigne prinova o kojoj treba skrbiti, majka ili otac rado bi iskoristili cijelu godinu kako bi je proveli sa svojim djetetom. Na to zakonski imaju i pravo.  Međutim primanja korisnika rodiljnog dopusta (bio to otac ili majka) smanjuju se nakon navršenog 6. mjeseca djeteta.

Progreso grupa u širokoj lepezi financijskih proizvoda ima posebno odabrane kreditne linije za buduće roditelje. Ako ste u potrazi za kreditom, predlažemo vam da uštedite vrijeme i novac (a i živce) te da popunite naš kredeitni upitnik, a mi ćemo vas kontaktirati najkasnije slijedeći radni dan.

Autor teksta: Vera Maroshi

Podijelite članak



Ne preplaćujte svoje kredite!

Skuplji televizor ima bolju sliku. Skuplji kredit ima veću ratu i ništa više. S Progresom štedite prije svega novac i vrijeme. Ispunite Progreso upitnik za kredit.

Idemo na upitnik

Komentari

  1. Postovani,
    Zanima me da li imam pravo dici kredit ili zajam od 5000kn. Otisla sam na kompikacije u trudnoci, vracam se na posao druge godine. Sa time da imam vec jedan kredit u erste banci. Hvala

  2. Pozdrav,
    Naime trudnica sam koja se trenutno nalazi na komplikacijama. Zaposlena sam na neodređeno od 2017. Godine, prije no što sam otišla na bolovanje plaća je bila cca 5100 kn. Uz sve to imam dopušteno prekoračenje po računu kao i kreditnu karticu. Postoji li mogućnost podizanja kredita oko 100000 kn ? Unaprijed hvala

  3. Poštovanje, imam pitanje u vezi kredita, naime prije 2 tjedna sam se vratila na posao nakon porodiljnog u trajanju od godinu dana, dignula bi mali kredit ali me zanima kako s platnim listama? Dobivala sam uredno svaki mjesec platne liste ali one su prazne, u biti samo iznos porodiljne naknade. Sad me zanima samo dali je moguće dignuti kredit bez obzira na to ili moram čekati 3 mj nove platne liste?

    1. Poštovana,

      nije potrebno čekati 3 zadnje platne liste. Ovisno o poslovnoj banci, postoje drugi načini izračuna kreditne sposobnosti za osobe koje jesu ili su se tek vratile s porodiljnog.

      Slobodno nam ostavite svoje podatke putem kreditnog upitnika, a kolege će Vas kontaktirati i provjeriti mogućnosti kreditiranja.

      Lijep pozdrav

  4. Postovaanje na porodije sam i pitam mogu li uzet malo kredit?? Hvala i lp

    1. Poštovana,

      realizacija kredita za osobe koje se nalaze na porodiljnom/rodiljnom dopustu moguća je samo uz uvjet da se po završetku dopusta vraćate na posao. Odnosno, da ste u trenutku dopusta u radnom odnosu.

      Ako zadovoljavate navedeni uvjet, pozivam Vas da popunite naš kreditni upitnik i ostavite nam potrebne podatke za provjeru Vaše kreditne sposobnosti.

      Srdačan pozdrav

    2. Postovani na porodiljnom sam jet se moze dobiti malo kredita lp

  5. Postovani,imam status majke odgajateljice koji ce trajati narednih 15 god.
    Imam li pravo na kredit? Uredna sam po racunu i nemam nikakvih blokada

    1. Poštovana,

      možda bi postojala jedna mogućnost za kredit. Kako bi mogli provjeriti Vaše kreditne mogućnosti, potrebni su nam Vaši dodatni podaci. Pozivam Vas da popunite naš kreditni upitnik i ostavite nam potrebne podatke.

      Lijep pozdrav

  6. Poštovani, na porodiljnom sam još dvije godine. Posjedujem Mastercard Pripaid karticu. Jeli moguće na nju dobit pozajmnicu od 5000kn?

    1. Poštovana,

      koliko nam je poznato, na temelju prepaid kartica nije moguće realizirati pozajmicu odnosno kredit. Svakako još provjeriti s izdavateljem kartice.

      Lijep pozdrav

  7. Poštovani,
    Zanima me da li postoji mogucnost za izdavanje mastercard revolving kartice bez obzira na cuvanje trudnoće i zadnja platna lista od poslodavca je bila u 12.mjesecu 2017.?

    1. Poštovana,

      izdavanje kreditnih kartica ovisi o Vašem bonitetu u banci gdje tražite tu karticu. Stoga bi bilo najbolje da kod njih provjerite mogućnosti dobivanja revolving kartice.

      Srdačan pozdrav

  8. Trenutno sam nezaposlena i u 4 mjesecu trudnoce,suprug bi digao stambeni kredit. Zanima me dali ja,kad pocnem dobivat porodiljni, se mogu voditi kao jamac njemu. Inace,kad mi porodiljni istekne namjeravam se zaposliti.

    1. Poštovana,

      ako banka traži kreditno sposobnog jamca, onda Vi, budući da ste nezaposleni, vjerojatno nećete moći biti jamac. No, ako suprug ima samostalan bonitet, jamac mu niti neće biti potreban.

      Svakako bi bilo dobro provjeriti suprugove kreditne mogućnosti za realizaciju stambenog kredita.

      Srdačan pozdrav

  9. Pozdrav. Zanima me da li sam kreditno sposobna kod Vas. Dakle ici ću na bolovanje s komplikacijama u trudnoći. Ttenutno sam jos zaposlena,Imam uredna mjesečna primanja ali imam i kredit koji mi mjesečno skida 702kn.

      1. Nezaposlena trenutno na porodiljnom do 19.09.2021.2 kredita u erste banci.Da li postoji mogucnost dobivanja 20 000 kn moze i osiguranje kredita samo ne jamac i suduznik.Hvala

  10. Poštovani.
    Na rodoljnom dopustu sam. U radnom sam odnosu i ostati cu nakon zavrsetka porodiljnog. Na cuvanju sam trudnoce od 2mj/2017. Pa me zanima dali sam u mogucnosti dobiti kredit.

    1. Poštovana,

      postoje kreditne linije namijenjene osobama na porodiljnom dopustu. Kako bi znali imate li uvjeta za kredit, potrebni su nam dodatni podaci o visini Vaših primanja, obustavama te o bonitetu Vašeg poslodavca.

      Pozivam Vas da nam ostavite potrebne podatke putem našeg kreditnog upitnika.

      Srdačan pozdrav

  11. Zanima me kredit naime na rodiljnom dopustu sam nemam blokiran racun ni ovrhe ali sam nezaposlena dali ima kakv kredit da bi se mogo podic

    1. Poštovana,

      uvjet za realizaciju kredita za osobe koje su na porodiljnom je da su trenutno u radnom odnosu te da se po završetku porodiljnog vraćaju na posao.
      Nažalost, kao nezaposlena osoba, nemate uvjeta za kredit.

      Lijep pozdrav

  12. Pozdrav imam blokiran račun i nalazim se na porodiljnom dopustu, u stalnom radnom odnosu sam, pa me zanima imam li pravo na podizanje kredita kako bi zatvorila postojeća zaduženja.

    1. Poštovana,

      nažalost, osobe koje se nalaze na porodiljnom dopustu i imaju neurednosti u otplama postojećih obveza, nemaju mogućnosti za kredit.
      Kada Vam završi porodiljni dopust i krenete raditi, slobodno nam se javite pa ćemo napraviti provjere Vaše kreditne sposobnosti.

      Srdačan pozdrav

  13. Postovani,dali se kod Vas moze dici manji kredit s obzirom da cu od iduceg mjeseca bit na porodiljnom 3 godine i zaposlena sam.

  14. imam blokiran racun i htjela bi dici kredit da rijesim dug primam porodiljni idjeciji doplatak

  15. Zanima me ovako dali je mogući kakav kredit s obzirom da sam ja otišla na bolovanje s komplikacijama u trudnoci ? I s obzirom da Imam jedan kredit i blokiran račun? Pa ako je moguće htjela bi sve zatvoriti u jedan kredit?

  16. Zanima me dali mogu dobit neki manji kredit kod vas iako sam na porodiljnom ostalo mi je Jos dvije godine??

    1. Poštovana gđo.Ivana,

      ako ste na porodiljnom moguće je realizirati kredit ukoliko zadovoljavate uvjete banke.
      Podaci koje ste naveli nisu dostatni za procjenu kreditne sposobnosti.
      Ispunite upitnik na našoj web stranici ili nam proslijedite kontakt broj telefona.

      S poštovanjem!

    2. Postovani,trenutno sam na porodiljnom,inace u radnom odnosu,poslije porodiljnog se vracam na posao. Zanima me dali mogu dici kredit od 5000kn (vec imam jedan kredit) ,hvala na odgovoru

      1. Poštovana,

        ako se po povratku s porodiljnog vraćate na posao, onda biste imali mogućnosti za kredit. No, da li ste za novi kredit i kreditno sposobni, to bismo trebali provjeriti.
        Za to nam nedostaju podaci o postojećem kreditu i drugim obvezama te o visini Vaših primanja. Spomenute podatke možete ostaviti putem našeg kreditnog upitnika.

        Lijep pozdrav

    3. Pozdrav, na porodiljnom sam do 27.1.2020. Nakon toga se vraćam na posao, dali sam u mogućnosti dić neki kredit u erste banci? Koristim njihovu debitnu i diners karticu. Hvala

      1. Poštovana,

        kako se po završetku porodiljnog vraćate na posao, već sada, imate mogućnosti za realizaciju kredita. Da bismo mogli provjeriti u kojoj banci ostvarujete uvjete za kredit, potrebni su nam i drugi Vaši podaci (visina primanja, poslodavac, postojeće kreditne obveze i slično).
        Te podatke možete ostaviti popunjavanjem našeg kreditnog upitnika.

        Provjeriti ćemo sve potrebno i javiti Vam mogućnosti ostvarenja kredita.

        Lijep pozdrav

Imate pitanje ili komentar? Tu smo!