Suspendirani Obiteljski zakon i utjecaj na kredite

Suspendirani Obiteljski zakon i utjecaj na kredite

Savjeti / Yetunde Kristina Škorić, Mag. Oec. / 13/01/2015 / 2 komentar

U ponedjeljak, 12.siječnja 2015. godine, Ustavni je sud suspendirao novi Obiteljski zakon, usvojen u lipnju 2014. godine.

Svi pravni postupci koji su se odvijali po utvrđenom obiteljskom zakonu, koji je stavljen u  primjenu s prvim danom rujna 2014. godine, su obustavljeni. Do donošenja konačne odluke Ustavnog suda primjenjuje se stari Obiteljski zakon iz 2003. godine.

Prigovori na novi obiteljski zakon

Prema ocijeni sudaca i odvjetnika, ali i šire javnosti, novi zakon obiluje nedostacima u gotovo svim područjima koja su uređena obiteljskim zakonom (brak, odnos roditelja i djece, posvojenje i skrbništvo nad djecom).

U novom obiteljskom zakonu naglasak je stavljen na mirno rješavanje sporova, a time i rasterećenje sudova. Upućeni smatraju da naše društvo bez određene edukacije nije spremno na ovakav način rješavati probleme.

Glavni argument za suspenziju zakona  jest činjenica da je novi zakon teško primjenjiv, a pojedine zakonske odredbe nejasne čak i stručnjacima. Najveći problem predstavljaju procedure rada koje nisu u potpunosti razrađene.

Veliki dio  instituta u trenutku kada je zakon donesen još nije  ni  postojao u praksi (npr. institut posebnog skrbnika).

Prigovor je stavljen i na sam proces donošenja zakona, u koji nisu bili uključeni potrebni stručni kadrovi.

Zahtjev za kredit uz novi obiteljski zakon

Primjena novog obiteljskog zakona utjecala je i na banke prilikom odobravanja kredita  (stambeni i hipotekarni krediti ) kod kojih se kao instrument osiguranja naplate potraživanja koristi nekretnina.

Prema novom obiteljskom zakonu banka je dužna za upis založnog prava na nekretninu, zatražiti suglasnost bračnog ili izvanbračnog druga zemljišno knjižnog vlasnika nekretnine.

Partner u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici  ne smije bez pisane suglasnosti drugog partnera prodati ili opteretiti založnim pravom zajedničku imovinu (npr. obiteljski dom).

Pogled banaka na primjenu novog obiteljskog zakona

Većina poslovnih banaka već dugi niz godina u procesu realizacije kredita zahtjeva potpis supružnika vlasnika prodavatelja nekretnine na poseban formular, najčešće zvan Izjava založnog dužnika.

Navedena Izjava je ostajala u arhivi banke ali se nije ovjeravala kod javnog bilježnika jer se supružnik prodavatelja nije uvodio u ugovor o kreditu.

Uz standardnu pozamašnu  dokumentaciju potrebnu  za dobivanje kredita, stupanjem na snagu novog obiteljskog zakona vlasnik nekretnine (založni dužnik) je morao dokazati podrijetlo imovine.

Tako je vlasnik nekretnine koja se kupuje ili zalaže morao banci dodatno priložiti :

  • Izjavu da nekretnina nije bračna/izvanbračna stečevina.
  • Pisanu suglasnost bračnog/izvanbračnog partnera za otuđenje i/ili opterećenje nekretnine koja predstavlja bračnu/izvanbračnu stečevinu.

Potpis bračnog/izvanbračnog partnera morao je biti ovjeren kod javnog bilježnika.

Ovom zakonu podliježe i najam nekretnine, te je za najam dulji od 12 mjeseci vlasnik nekretnine bio dužan podastrijeti suglasnost bračnog /izvanbračnog partnera.

Reakcije vlasnika nekretnina

Današnji vlasnici koji su  nekretninu stekli u braku ili izvanbračnoj zajednici, najčešće su  kao vlasnika upisivali samo jednog od partnera.

Na taj su način uštedjeli vrijeme i smanjili popratnu dokumentaciju potrebnu za kupnju nekretnine.

Kod prodaje te iste nekretnine, bez obzira što je samo jedan od partnera upisani knjižni vlasnik, prema novom obiteljskom zakonu oba partnera moraju potpisati dokumente potrebne  za prodaju.

Ista je situacija i prilikom realizacije hipotekarnog kredita za upis založnog prava.

Nedostaci novog obiteljskog zakona

S obzirom na povećanje broja sudionika u stambenom i hipotekarnom kreditu, osim ovjera suglasnosti, na višu cijenu javnog bilježnika utječe i broj ovjera ugovora o kreditu.

Naime, svaki sudionik ima pravo zatražiti kopiju ugovora o kreditu, a solemnizaciju  plaća korisnik kredita.

Potencijalni problemi su i komplikacije vezane uz pribavljanje dokumentacije za dokazivanje  načina i vremena  stjecanja nekretnine.

Vlasnicima nekretnina dodatno je otežavala okolnosti i  činjenica da su oba bračna/izvanbračna partnera trebala dolaziti u banku i na ovjeru kod javnog bilježnika.

Prednosti novog obiteljskog zakona

Novim su zakonom mogućnosti da jedan od supružnika na svoju ruku i bez znanja drugoga proda ili optereti hipotekom zajedničku imovinu svedene na minimum.

Novi je obiteljski zakon predstavljao transparentan odnos između prodavatelja i kupca nekretnine te banke i korisnika kredita.

Činjenica da su supružnici morali sudjelovati u realizaciji kredita, odnosno upisu založnog prava, banci je jamčila veću sigurnost redovite otplate kredita.

Kako sad stvari stoje, trebat će još pričekati do eventualnih izmjena. Suspenzijom Novog obiteljskog zakona su neki izgubili, a neki profitirali.

 

Autor teksta: Vera Maroshi
 

Komentari

  1. Poštovani,

    Možete li mi, molim Vas, pomoći oko izjave, suglasnoti bračnog/izvanbračnog druga ?
    Naime, u pregovorima sam oko kupnje stana te mi je banka kao jedan od potrebnih dokumentata navela dotičnu izjavu/suglasnost. U mojoj situaciji, prodavatelj stana razveden je već 30 godina, a bivši supružnik živi u drugoj državi. Zanima me da li je u takvim slučajevima potrebna suglasnost BIVŠEG supružnika ili je dovoljna samo neka ovjerena izjava prodavatelja ?

    Hvala !

Imate pitanje ili komentar? Tu smo!