Zaštita imovine  • Što je najvrjednije što imamo od imovine?

  • Kako smo zaštitili našu imovinu?

  • Koja je odgovornost iz posjedovanja?

Zaštita imovine

Svijest i želja za posjedovanjem u Hrvatskoj je za razliku od Europskog prosjeka dvostruko veća. Naši susjedi u postotku u vlasništvu imaju duplo manje imovine, a više toga u najmu, leasingu ili nekoj drugoj vrsti najma. Najčešće od imovine posjedujemo nekretninu i auto.

Međutim, kako stojimo sa osiguranjem te iste imovine? U Hrvatskoj je 2011. godine zabilježeno 19 613 teških krađa, 1 143 razbojstava i 38 768 prometnih nesreća (izvor: www.mup.hr). Osiguranje kuće ili stana po nekim pokazateljima u Hrvatskoj ukupno plaća oko 8% stanovništva. Ako znamo da je veći broj nekretnina pod hipotekom neke banke, zbog kredita ili pozajmica, a banka obavezno traži policu osiguranja nekretnine kao jamstvo za isplatu kredita, onda je očito svijest o potrebi osiguranja stana ili kuće pozicionirana vrlo nisko. Nažalost, svijest o potrebi za osiguranjem u Hrvatskoj postoji samo u trenutku kada se neželjeni slučaj već dogodio.

Banke u pravilu kod isplate kredita traže tzv. „osnovnu policu osiguranja” i najčešće je to polica koja se odnosi samo na slučaj požara nekretnine, dok rizici kao npr. provala, puknuće cijevi, potresa ili loma stakla nisu pokriveni po takvoj polici. Isto tako, polica osiguranja nekretnine dijeli se na dva dijela. Prvi dio vezan je za osiguranje same građevine; zidova, krovišta, itd. Drugi dio se odnosi na osiguranje stvari u kućanstvu; podova, obloga i stakala.

Ovdje se postavlja pitanje; želimo li platiti osiguranje ili biti dobro osigurani? Bez ispravne procjene rizika ne možemo sklopiti ni odgovarajuću zaštitu. Jedan od primjera može se jasno pokazati ukoliko zamislimo da živimo u zgradi koja se nalazi na povišenom mjestu i uz to smo još i na 5. katu, osiguranje od poplave nam vjerojatno ne treba, ali ako se zgrada nalazi na trusnom području, poglavito ukoliko područje već ima povijest potresa, osiguranje od potresa svakako je razborit odabir. (npr. u Zagrebu je to pod-sljemenska zona).

Motorna vozila moramo osiguravati osnovnim osiguranjem i osiguranjem od odgovornosti za upotrebu motornih vozila jer je tako propisano zakonom. Kasko osiguranje je dobrovoljno, uz pretpostavku da motorno vozilo nije pod kreditom ili lasingom, a upravo tim osiguranjem štitimo ono što smo skupo platili, a što samo jednim nesmotrenim potezom možemo izgubiti.

Kako možemo smanjiti trošak osiguranja i na taj način uštedjeti novac? Kod osiguranja nekretnine, uštede se mogu postići ugradnjom protuprovalnih vrata, ugradnjom protupožarnog i protuprovalnog alarma, ugradnjom protuprovalnog sefa za čuvanje nakita ili keša ili popustom na količinu ukoliko primjerice imate više nekretnina. Posebno valja pripaziti na koji iznos osiguravate nekretninu jer osiguratelj, ugovaranjem jedne od tri vrste franšiza, pokriva «stvarnu štetu», odnosno građevinsku vrijednost a ne tržišnu. Tako djelomično sudjelujete u šteti ovisno o tome koliko je ona velika.

Što je sa osiguranjem od odgovornosti prema trećim osobama? Kod osiguranja motornih vozila ono se obvezno ugovara, ali što ako je moje dijete slučajno biciklom oštetilo nečiji automobil, ako je moj pas ugrizao neku osobu ili ako sam nesmotrenim potezom izazvao nesreću i prouzrokovao materijalnu štetu ili štetu sa ozlijeđenima? Samo jedan krivi korak, nas ili naših najbližih, može nas stajati mnogo novca.

Rješenja koja postoje su različita, a samo vještim odabirom i slaganjem u “pakete” koji nam daju ukupnu zaštitu, možemo biti doista osigurani. Za pravilan izbor pokrića treba ispravno procijeniti i rizike kojima smo izloženi. Pri procjeni rizika i dugoročnom planiranju zaštite Vaše imovine, iskoristite znanje i iskustvo posrednika za osobne financije, uslugu ne naplaćujemo. Radujemo se vašem pozivu!

Usmjerite svoje financije

Ugovorite svoj termin za financijsko posredovanje


  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Ljudi često odgađaju suočavanje s financijama, ali kad se jednom odluče, uglavnom kažu da im je to jedna od najboljih financijskih odluka u životu; “Pao mi je kamen sa srca.” Naravno, osjećaju se sigurnije.Zoran Balija, posrednik u planiranju osobnih financija…ili ako ipak trebate kredit

Kreditni upitnik je najbrži način da nas upoznate sa svojim financijskim željama i situacijom. Rješenje će vas već čekati na sastanku u Progresu!

Idemo na kreditni upitnik!

Traje do 10 min | Vaši podaci su 100% sigurni | Zovemo vas u roku od 24 sata…ili ako ipak trebate kredit


Kreditni upitnik je najbrži način da nas upoznate sa svojim financijskim željama i situacijom. Rješenje će vas već čekati na sastanku u Progresu!

Idemo na kreditni upitnik!
  • Traje do 10 min.
  • Vaši podaci su 100% zaštićeni
  • Zovemo vas u roku od 24 sata