Zaštićeni račun

Zaštićeni račun – što kad zatreba?

Savjeti / Yetunde Kristina Škorić, Mag. Oec. / 09/07/2014 / 385 komentar

Zaštićeni račun je posljednjih nekoliko godina  postao vrlo tražen, od kad su građani s blokiranim bankovnim računom postali dio svakodnevnih crnih statistika.

Progreso upitnik za kredit

Članak detaljno obrađuje temu iz naslova. Ako ste samo u potrazi za najpovoljnijom kreditnom linijom i nemate vremena za čitanje, možete odmah ispuniti upitnik za kredit.

Idemo na upitnik!

Rijetki su građani koji FININIM blokiranjem primanja nisu dovedeni u nepovoljan ekonomski ili socijalni položaj. Broj blokiranih računa građana ove je godine premašio 315 000.

Najčešći vjerovnici odgovorni za blokirane račune građana jesu banke i teleoperateri. Agonija građana uzrokovana recesijom, niskim i neredovitim mjesečnim primanjima, gubitkom posla i sl., dodatno se produbljuje blokadom računa.

Kako saznati tko je ovrhovoditelj?

Informacije o uzroku blokade građani mogu dobiti u poslovnici FINE. Informacije o ovrhovoditelju, sudu ili javnom bilježniku koji plijene primanja za ovrhovoditelja, iznosu ovrhe, osnovne informacije potrebne za plaćanje ovrhe (broj žiroračuna, poziv na broj) i sl. građani mogu saznati na šalteru FINE bez ikakvih novčanih naknada.

Pisane potvrde, specifikacije naplate i preslike iz Očevidnika (redoslijed osnova za plaćanje ) izdaju se u FINI uz novčanu naknadu.

Cjenik FINE možete skinuti ovdje.

Primanja izuzeta od ovrha i uplaćena na zaštićeni račun

FINA provodi ovrhu na novčanim sredstvima građana prema OIB broju ovršenika (po svim računima i oročenim novčanim sredstvima) u svim poslovnim bankama. Riječ je o prisilnoj naplati, bez suglasnosti ovršenika.

Ovrha se ne provodi na primanjima, naknadama i iznosima koji su izuzeti zakonom.

Možda će vas usput zanimati i naš članak o karticama koji između ostalog otkriva kako plaćati karticom ako ste pod ovrhom, te kako neometano kupovati na Internetu unatoč ovrsi.

Primanja i naknade koje su u cijelosti izuzeta od ovrhe:

  • Naknade koje građani dobivaju na osnovi zakonskog uzdržavanja i naknade štete koje građani dobivaju zbog narušenog zdravlja ili smanjenja radne sposobnosti
  • Naknade zbog tjelesnog oštećenja (invalidnine)
  • Naknade za socijalnu skrb
  • Naknade zbog privremene nezaposlenosti
  • Primanja od dječjeg doplatka
  • Studentske i učeničke stipendije
  • Naknade za rad osuđenika
  • Naknade za odličja i priznanja
  • Rodiljne i roditeljske novčane naknade
  • Primanja izuzeta od ovrhe po posebnim propisima (npr. potpore hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji)

Redovita mjesečna primanja djelomično su izuzeta od ovrhe:

Prosječna hrvatska neto plaća iznosi 5.515,00 HRK. Građanima kojima su primanja manja od prosječne plaće, od ovrhe je izuzeta 1/3 primanja. Građanima koji ostvaruju primanja veća od prosječne neto plaće, od ovrhe je izuzet iznos u visini od 2/3 prosječne neto plaće, odnosno 3.677,00 kn.

Kod ovrha koje se uplaćuju za uzdržavano dijete, ovrhovoditelj dužniku može uzeti tri četvrtine primanja. Naknade za bolovanje nisu izuzete od ovrha.

Fina ne razlikuje primanja izuzeta od ovrhe

Primanja izuzeta od ovrhe potrebno je posebno prijaviti putem zahtjeva

Građani koji preko računa u banci dobivaju primanja koja su izuzeta od ovrhe moraju u poslovnici FINE ispuniti Obrazac zahtjeva kojim obavještavaju FINU o kojoj je vrsti primanja riječ.

Na taj će im način sredstva izuzeta od ovrhe ostati na raspolaganju. Primanja zaštićena od ovrhe prebacuju se na zaštićeni račun ili 35 račun.

Što ako ne osporavate provedbu ovrhe?

Kad je riječ o ovrsi malog iznosa, građani mogu jednostavno čekati da se iznos u cijelosti podmiri iz sredstava koja se nalaze na računu. Nakon što se ovrha naplati, automatizmom će se deblokirati račun/računi.

Ako je riječ o većem iznosu ovrhe, svakako je cilj što prije deblokirati račun. Kako bi građani barem djelomično mogli koristiti redovite mjesečne priljeve, potrebno ih je preusmjeriti na 35 ili zaštićeni račun otvoren u FINI.

Ako je u mogućnosti, ovršenik može ukupno dugovanje po ovrsi uplatiti izravno na svoj račun u banci. Banka šalje dojavu o priljevu sredstava na račun u FINU, sredstva se prebacuju na račun ovrhovoditelja, a račun se automatizmom deblokira.

Ako se klijent nalazi u dopuštenom prekoračenju, važno je prilikom uplate u banci napomenuti namjenu sredstava koja se uplaćuju. U protivnom banka će koristiti sredstva za namirenje dopuštenog prekoračenja.

Izvansudsku ovrhu moguće je uplatiti izravno ovrhovoditelju. Tada ovrhovoditelj mora povući osnovu za plaćanje s naplate u FINI. Ako se radi o sudskoj ovrsi, ovrhovoditelj ili ovršenik trebaju obavijestiti sud da je dug u potpunosti namiren.

Sud potom obustavlja ovrhu i šalje rješenje o obustavi ovrhe FINI. Po primitku rješenja o obustavi (sudska ovrha) ili zahtjeva za povlačenje (izvansudska ovrha) FINA deblokira račune građana.

Što ako osporavate provedbu ovrhe?

Ako smatrate da se ovrha ne bi trebala provoditi jer je, primjerice, dugovanje plaćeno, potrebno se obratiti ovrhovoditelju ili nadležnom sudu (ovisno o vrsti ovrhe) i od njih zatražiti povlačenje osnove za plaćanje s naplate iz FINE ili pokrenuti odgovarajući postupak pred sudom.

Što ako ste po osnovi za plaćanje platili više nego što ste bili dužni?

Građani koji su po osnovi ovrhe uplatili više nego što su dugovali, trebaju od ovrhovoditelja zatražiti povrat preplaćenog iznosa.

Ako ovrhovoditelj odbije vratiti novce, svoja prava mogu ostvariti sudskim postupkom.

Broj građana čiji su računi blokirani povećava se jer je građanima iz mjeseca u mjesec sve teže na vrijeme podmirivati novčane obveze. Iako je situacija teška, ima pomoći, čak i kada nemate novaca za jednokratno podmirenje duga.

Važno je samo pravovremeno i pravovaljano reagirati.

Ako želite kreditom zatvoriti ovrhu ili blokadu, ne želite brinuti o detaljima i gubiti vrijeme ili imate dodatnih pitanja, obratite se našim profesionalcima u Progreso grupi koji će sve obaviti za vas. Potrebno je samo poslati podatke.

Ne preplaćujte svoje kredite!

Skuplji televizor ima bolju sliku. Skuplji kredit ima veću ratu i ništa više. S Progresom štedite prije svega novac i vrijeme. Ispunite Progreso upitnik za kredit.

Idemo na upitnik
Autor teksta: Vera Maroshi
Image courtesy of Elwood W. McKay III at FreeDigitalPhotos.net
 

Komentari

  1. Otac mi je u blokadi, ali bi mu htjela uplatiti veću svotu novca naravno bankovnim putem. Na koji način je to moguće? Može li otvoriti novi račun u nekoj drugoj banci u tu svrhu?

    1. Author

      Poštovana,

      sav novac koji uplatite otići će za podmirenje blokade, neovisno uplaćujete li na račun u banci gdje trenutno ima račun ili u nekoj drugoj banci.
      Na zaštićeni račun mogu ići samo primanja izuzeta od ovrhe, a to nisu privatne uplate.

      Lijep pozdrav

  2. Postovani
    Doslo mi je rijesenje za ovrhu a nisam napravio zasticeni racun da li ce mi skinit sav novac sa racuna posto ce mi poslodavac uplatit placu, hvala.

    1. Author

      Poštovani,

      kada FINA pokrene ovrhu, tada je Vaš račun u blokadi. Sva primanja koja dobijete na nezaštićeni račun, odlaze na ovrhu. Kako ste tek dobili rješenje za ovrhu, moguće da FINA još uvijek nije pokrenula ovrhu, ali će to učiniti skoro. Odite svakako do najbliže poslovnice FINA-e i otvorite zaštićeni račun.

      Lijep pozdrav

  3. Dobar dan, imam placu u iznosu od 2500 €, te radni staž od 3 mjeseca, a suprug ima placu od 800€ i u blokadi je. Imamo li pravo na stambeni kredit i ako imamo, u kojem iznosu?

    1. Author

      Poštovana,

      prema podacima koje ste naveli, Vi biste imali pravo na stambeni kredit. Suprug zbog blokade ne zadovoljava uvjete.
      Svakako su nam potrebni točniji podaci za detaljniji izračun. Otprilike ste matematički kreditno sposobni za cca. 300.000 – 350.000 eur.

      Lijep pozdrav

  4. Zanima me ako imam kaznu neku i nakon toga otvorim tekuci racun zaposlim se i dali ce se odma nakon uplacivanja novaca skinut kolicina novaca za kaznu sa kartice

    1. Author

      Poštovani,

      ako Vam se kazna naplaćuje putem ovrhe na tekućem računu, onda će Vam se odmah s tekućeg računa naplatiti iznos za kaznu.

      Kako bi zaštitili dio svojih primanja, možete otvoriti zaštićeni račun u FINI.

      Ako se kazna ne naplaćuje putem tekućeg računa, onda Vam se neće skinuti novac s računa.

      Lijep pozdrav

    2. Da li mi punomoć za primanja sa suprugovog tekućeg računa, vrijedi i za novootvoreni zaštičeni rn supruga?

        1. BiH državljanin sam a radio sam u Hr.Ostao sam dužan u banci 2000 e tj. nisam vratio dozvoljeni minus.Vratio sam se u BiH,ne radim više u Hr.Kakve su posljedice po pitanju tog duga?

          1. Author

            Poštovani,

            banka će pokrenuti potrebne radnje kako bi naplatila dugovanje koje imate. U Vašem kreditnom izvješću ostat će zapis da dugovanje nije podmireno. Ako u budućnosti budete željeli realizirati kredit u Hrvatskoj, to će Vam predstavljati problem.

            Lijep pozdrav

  5. Pozdrav. 1.10.2021. sam išao ispuniti obrazac o primanju i naknadi ovršenika izuzetim od ovrhe. No, budući kako dosad nisam radio pod zaštićenim računom, prilikom popunjavanja obrasca upisao sam krivi OIB iz ugovora i to se već uknjižilo u sustav, budući da sam drugi dan tek uočio pogrešku. Pa me zanima, da li mogu otići idući radni dan izmjeniti to i da li će biti nekih komplikacija? Hvala

  6. Poštovana, vojni sam invalid i primam invalidninu i naknadu za nezaposlene cca 1300kn na zasticeni rč. u rba. Trebao bih ubrzo dobiti mirovinu pa je moje pitanje dali mogu trazit da mi se mirovina isplacuje u zagrebackoj banci i tamo otvorim još jedan zasticeni rč pošto u zabi daju kartice i zasticenim rč. da se moze na bankomat i sl. a u rba moram dolazit sa osobnom u banku jer nedaju kartice. Hvala

    1. Author

      Poštovani,

      kako nije u našem djelokrugu rada, nismo upoznati sa svim propisima i uputama za otvaranje zaštićenog računa. Predlažem Vam da u FINI mogućnosti otvaranja novog zaštićenog računa.

      Lijep pozdrav

  7. Poštovani.
    Imam redovan i zaštičeni račun, redovan mi je prije mjesec dana odblokiran, ali na njemu mi je ostalo 850 kuna. Danas sam bio u banci – ZABA – i rekli su mi da taj novac nemogu podići – praktički mi nisu dali nikakvo objašnjenje zašto nemogu podići tih 850 kuna, a račun mi več mjesec dana nije u blokadi. Molio bih vas za objašnjenje, tj. kad ču ja moći doći do novca iz svog redovnog računa – hvala.

    1. Author

      Poštovani,

      nažalost, ne možemo Vam dati precizne informacije budući da nemamo uvid u Vašu situaciju. Svakako zatražite dodatna pojašnjenja u FINI, oni imaju pregled Vaših podataka.

      Lijep pozdrav

    2. Bok zanina me da li sredstva upkaćena na blokirani račun tekući… Mogu se vratiti… Npr poslodavac je uplatia plaću svom radniki na moj blokirani račun… I da li sada može tražiti te novcr povrat. Ivana

  8. Molim pomoć,suprug podiže kredit sa hipotekom na naš stan,ja sam u blokadi jer sam bila jamac prijateljici za stambeni kredit,a ona ne placa rate.Sad me strah jel mogu uzeti nas stan,koji će sad biti pod hipotekom na osnovu toga sto sam ja kao supruga blokirana.Hvala na odgovoru.

    1. Author

      Poštovana,

      nažalost nemamo dovoljno podataka i informacija da bi Vam mogli dati konkretan odgovor.

      No, prema dosadašnjem iskustvu, Banke obično ne uzimaju nekretnine koje nisu bile predmet osiguranja kredita. To dakako ovisi o visini i namjeni kredita, instrumentima osiguranja i sl.

      Lijep pozdrav

    2. Poštovani, mozete li mi reci mogu li privatne osobe ili neke firme uplatiti novce na zasticeni racun ili moze samo poslodavac.
      Hvala

      1. Author

        Poštovani,

        na zaštićeni račun mogu se uplatiti samo ona primanja koja su izuzeta od ovrhe. Popis takvih primanja naven je u članku 172. Ovršnog zakona (3/4 primanja, dječji doplatak, primanja po osnovi privremene nezaposlenosti i sl.).

        Ako uplatitelj ne doznačuje neka od tih primanja, ista se ne mogu uplatiti na zaštićeni račun. Točnije, privatna osoba Vam ne može izvršiti uplatu na račun, osim ako to primanje nije izuzeto od ovrhe.

        Lijep pozdrav

    3. Poštovani, suprugu je blokiran račun, ovrha, potpisao je da mu skidaju s plaće određen iznos, , a banka nikako vratit ostatak novca na raspolaganje, tvrde da moramo čekat 60 dana! Jel to stvarno tako? Suprug prima plaću 3300 kn

      1. Author

        Poštovana,

        FINA nakon što zaprimi zahtjev za provedbu ovrhe, daje nalog banci za zapljenu sredstava s računa na rok od 60 dana. Tek protekom tog roka, sredstva se doznačuju ovrhovoditelju. Suprug može otići u FINU i dati nalog da se ta sredstva prebace i prije tog roka.

        Lijep pozdrav

        1. Dobar dan imam zasticeni racun od dijecijeg doplatka pa me sada zanima jel mogu preko njega uzeti nesta na mjesecnu otplatu tjst. na rate

          1. Author

            Poštovani,

            ne, kredit nije moguće realizirati samo na temelju dječjeg doplatka.

            Ukoliko ste zaposleni i imate redovna mjesečna primanja, možete se javiti za kredit. Kreditom je potrebno podmiriti i zaduženja na FINI.

            Za više informacija, javite nam se putem kreditnog upitnika.

            Lijep pozdrav

  9. Postovani,

    U PBZ banci htjela sam podici samo jedan dio primanja koja su mi sjela na zasticeni racun, no djelatnik mi je rekao da moram podici sva primanja jer zasticeni racun mora biti na nuli.
    Da li je to tocno jer moja kolegica u Zabi podigne koliko joj je trenutno potrebno novaca a ne cijeli iznos primanja koja su joj sjela na zasticeni racun.
    Lp

    1. Author

      Poštovana,

      banke imaju svoje procedure i pravila vezana za poseban račun odnosno zaštićeni račun. Obično nije uvjetovan način i dinamika raspolaganja sredstvima. Ali, kako su sredstva doznačena na ovaj račun, namjenska, odnosno zaštićena, banke mogu uvjetovati da se cjelokupan uplaćeni iznos mora podigunuti s računa.

      Lijep pozdrav

      1. Poštovana,
        Suprug je trenutno u Njemackoj i zbog novonastale situacije nemoze se vratit u Hrvatsku. Mogu li ja u fini provherit njegovo stanje sa racunom posto je imao ovrhu?

        1. Author

          Poštovana,

          obično to nije moguće napraviti bez punomoći. No, svakako kontaktirajte FINU, možda Vam mogu pomoći. Dodatno, visinu ovrhe možete provjeriti i online putem. Uvjet je da je Vas suprug korisnik sustava E-građani ili da ima internet/mobilno bankarstvo neke od hrvatskih banaka.

          Lijep pozdrav

  10. Blokiran mi je racun radi ovrhe koju firma uplaćuje na placi ali primio sam na ziro racun naknadu za putne naloge i putne troškove da li mogu te novce povratiti i raspolagati ako su zaplijenjeni na 60 dana.. Lijep pozdrav

    1. Author

      Poštovani,

      primanja koja spominjete trebala bi biti izuzeta od ovrhe. Prema Ovršnom zakonu to su sljedeće naknade: naknada troškova za službeno putovanje i naknada troškova prijevoza na posao i s posla do propisanih iznosa do kojih se ne smatraju oporezivim primicima po osnovi od nesamostalnog rada.

      Ta primanja Vam je poslodavac možda mogao uplatiti i na zaštićeni račun.

      Nažalost, ne mogu Vam sa sigurnošću reći hoćete li moći kako raspolagati tim sredstvima. Svakako odite do FINAe i vidite možete li što se može napraviti.

      Lijep pozdrav

    2. Lp.radim skoro godinu dana u dobroj firmi,primanja redovna uredna.nedavno sam i za stalno primljen.pa me zanima dali bi mogao dobiti kredit,pozajmice šta god.jer sam ovršenog od Telekom i još sam imao nekih kazni pa mi i to ovršenog.redovno već godinu dana mi skidaju s plaće 4tinu mislim.s tim i prije ove firme su mi skidati stalno gdje god sam radio,tako da mi i nije ostalo još nekih 26tisuca kuna.a i vozački sam položio pa me to isto koči,nemogu dobiti vozačku dozvolu sve dok imam tu je…ovrhu.a potrebna mi je i za posao i za sve ostalo.pa bi molio netko tko se kuži u to, kako to ide i dal bi bilo moguće da dobijem nekih 100 tisuća kn kredita da platim za ovrhu, i još bih s onim što mi ostane pokušao nešto napraviti od svog života nabolje.npr zube bi napravio (inače sam zgodan mladić;) i uložio u kuću nešto i eto. Sve bi bi bilo lakše.tako da ako netko ovo pročita i bude mu se dalo zamarati tuđim životom evo broj _ i da primanja ok,posao super, nevinih razlog zašto nebi moglo. Osim te ovrhe. Hvala

      1. Author

        Poštovani,

        postoje kreditne linije kojima je moguće podmiriti blokade računa. Nedostaju nam dodatni podaci kako bi mogli provjeriti imate li dovoljno kreditne sposobnosti za željeni iznos kredita. Ostaite nam svoje podatke putem našeg kreditnog obrasca. Kontaktirat ćemo Vas i dati Vam prijedloge rješenja.

        Lijep pozdrav

        1. Poštovani, imam blokirano racun. Nedavno sam imao prometnu i razbilo automobil. Zaposlenik dam HP-a i clan njihovog sindikata te mogu od sindikata dobiti 20 tisuca kuna pozajmice. Dali postoji mogućnost da mi se to isplati na racun ili da mi se ne zapljeni taj novac obzirom da mi je potreban za popravak automobila. Hvala! Lp

          1. Author

            Poštovani,

            na zaštićeni račun mogu se isplatiti samo određena vrsta primanja, pozajmice to nisu. One se mogu isplatiti na redovan račun ili isplatom u gotovini. Kada bi Vam se pozajmica uplatila na redovni račun, sve bi otišlo na blokadu računa.

            Najbolje da provjerite sa sindikatom na koji način isplaćuju pozajmice.

            Dodatno, možemo provjeriti postoji li mogućnosti ostvarenja kredita kojim bi podmirili blokadu i gdje bi Vam ujedno ostalo dovoljno sredstava za popravak automobila.

            Za provjere su nam potrebni Vaši podaci. Ostavite ih putem našeg kreditnog upitnika pa ćemo Vas kontaktirati.

            Lijep pozdrav

  11. Poštovani,blokiran mi je račun pa me zanima dali ja mogu otvoriti J.d.o.o ili Obrt ako sam blokiran?Hvala na odgovoru.

    1. Author

      Poštovani,

      ne postoje prepreke za otvaranje poslovnog subjekta ukoliko je vlasnik u blokadi. Ali, nikako ne bi bilo dobro otvoriti obrt budući da vlasnik i obrt imaju isti OIB pa se blokadom privatnih računa vlasnika, blokiraju i poslovni računi obrta. To nije slučaj kod j.d.o.o.. Takvo poduzeće ima svoj OIB i u slučaju blokade vlasnika poduzeća, poslovni račun poduzeća se ne blokira.

      Kako ovo baš nije u našem djelokrugu rada, svakako se još dodatno posavjetujte i s osobama nadležnim za otvaranje poslovnih subjekata.

      Srdačan pozdrav

  12. Imam slucaj…. moja bivsa zena ima zasticeni racun na koji prima placu…. zelio bih uplacivati alimentaciju na taj racun jer zelim da bude pisani trag o placanju istoga… no ona kaze da ona nece dobiti ni kune od uplate…. moje pitanje je dali je to stvarno tako i ako jest postoji li neki drugi nacin za takve uplate…

    1. Author

      Poštovani,

      alimentacija je zaštićeno primanje koje ne podliježe ovrsi i kao takva, sjeda na zaštićeni račun. Postoje posebni načini na koji se alimentacija treba uplaćivati. No, ne postoji mogućnost da npr. odete u banku gdje Vaša supruga ima otvoren zaštićeni račun i tamo izvršite uplatu na taj račun. Takve uplate niti dozvoljene.
      U FINAi biste trebali provjeriti način na koji se ta sredstva trebaju uplatiti.

      Lijep pozdrav

  13. jozo 04.10 2018 uplaćena mi je vojna mirovina u iznosu 3.307 kn blokirali su mi račun i uzeli sve tj. naplatili zbog neplaćene kazne od 3.000 kn u plus troškovi iz prometnog prekršaja taj dan sam otvorio zaštičen račun i uposlovnici addiko banke je šefica poslala zahtjev za povrat zaštičenog dijela nisam do sada dobio nikakav odgovor niti povrat molim vas za savjet koliko to traje i da li imam pravo na povrat

  14. Dobar dan, blokiran mi je racun imam dozvoljeni minus 12000 kn jel se blokadom naplacuje i iskoristeni minus u banci ili samo od strane od koga sam blokiran? Hvala

    1. Author

      Poštovani,

      od iznosa dozvoljenog prekoračenja, ne bi se trebao naplatiti i iznos blokade koji imate. Ovrha se naplaćuje samo od Vaših raspoloživih sredstava na računu.

      Svakako još provjeriti i s bankom gdje imate dozvoljeno prekoračenje.

      Lijep pozdrav

  15. Dobar imam blokadu racuna ako danas i fini otvorim zasticeni racun jel ce racun bito odma aktivan??jel mi je placa u ponodeljak

      1. Poštovani da li mi alimentaciju bivši suprug može uplatiti na zaštićeni račun s obzirom da sam u blokadi?

        1. Author

          Poštovana,

          zakonsko uzdržavanje (alimentacija) može se uplaćivati na zaštićeni račun, ali uz prethodnu obavijest FINI. Najbolje bi bilo da im se javite (FINI) gdje će Vam dati detaljnije upute.

          Lijep pozdrav

          1. Dobro Večer zanima me nešto jel je danas knjigovodja napravila grešku i plaću uplatila na tekući račun umjesto zaštićenog i uzeli su mi sve sa računa pa me zanima jel se moze vratiti ostali novac na zaštićeni.

  16. Postovani, dobila sam prvi posao i poslodavac mi je rekao da mu nemogu dati broj zasticenog racuna vec samo tekuci. Da li to znaci da placu uopce necu vidjeti nego ce je ovrha odmah uzeti? I placa ce mi biti 4000 kn bruto, da li ovrha uzima 1/3 ili 2/3? Hvala

    1. Author

      Poštovana,

      prema Ovršnom zakonu imate pravo na isplatu zaštićenog dijela plaće koji iznosi 3/4 primanja za sve plaće manje od republičkog prosjeka. To znači da bi 1/4 primanja trebala sjesti na redovan račun, a 3/4 na zaštićeni račun. Porazgovarajte još jednom s poslodavcem i provjerite zbog čega Vam ne omogućuva isplatu zaštićenog dijela plaće.

      Srdačan pozdrav

    2. Postovani !!!

      Dobila sam u firmi upravno pravni otkaz jer mi nisu mogli naci radi zdravstvenog stanja dr. radno mjesto . Samohrana sam majka i bila sam branitelj . Za mojih 30 godina rada dobila sam i otpremninu . Imam zasticeni racun ali su mi otpremninu uplatili na redovan racun i nisam nista dobila .Zanima me dali je barem jedan dio moje otpremnine mogao biti isplacen na zasticeni racun ….jer situacija u obitelji nije financijski dobra .Zahvaljujem na vasem odgovoru !

      1. Author

        Poštovana,

        otpremnina se ne nalazi na popisu primanja koja su izuzeta od ovrhe. No, određene iznose primanja poslodavci mogu isplatiti na ruke. Također, možda postoji i kakva pravna mogućnost budući da ste branitelj. Da li je to i u Vašem slučaju, najbolje je da provjeriti s računovođom ili knjigovođom odnosno s pravnikom.

        Srdačan pozdrav

      2. Ista banka, isti slučaj. Plus, u finu dolazim sa sudskim rješenjem o otpisu a ona me uvjerava da slučaj još nije rješen:)
        Ma osnovu čega onda zaba ovaj mjesec nije skinula novac s redovnog koji sad tamo stoji, uz napomenu da je račun blokiran. A ja ne mogu do svog teško zarađenog novca.

          1. Blokiran mi je racun zbog stare neplacene kazne, pa me zanima posto mi je racun u dozvoljenom minusu hoce li se drzava sama naplatiti kad sidne placa, ili ako postoji neko drugo rjesenje da sta prije odblokiram racun

          2. Author

            Poštovani,

            obično se ovrha ne može naplatiti iz dozvoljenog minusa. Ako ste otvorili zaštićeni račun, dio primanja će ići na plaćanje ovrhe, a dio Vama na taj račun. Kada sjedne plaća, od plaće bi Vam se trebalo uplatiti 1/4 Vaših primanja za plaćanje ovrhe. To vrijedi ako Vam je plaća manja od cca. 5.720 kn. Ako je veća, za isplatu će Vam ostaviti cca. 4.300 kn, a sve ostale uplatiti će se za podmirenje ovrhe.

            Lijep pozdrav

    3. Zanima me dali mogu podići stambeni kredit uz subvenciju države ako imam zaštićeni račun…zaposlen sam na neodređeno u drzavnoj službi i supruga mi je zaposlena na neodređeno u državnoj službi…Hval

      1. Author

        Poštovani,

        subvencionirani kredit nije moguće realizirati ukoliko imate blokadu računa. Blokadu računa morali biste najprije podmiriti kreditom za refinanciranje obveza.
        Popunite naš kreditni obrazac pa ćemo provjeriti koje mogućnosti kreditiranja imate te Vas uputiti u daljnje mogućnosti realizacije APN kredita.

        Lijep pozdrav

  17. Bok,zanimalo bi me,ja imam ovrsen racun ,e sad kada bi otvorila firmu dali bi mogla(preko firme)dignut kredit bez obzira na moju ovrsenost?

    1. Author

      Poštovana,

      realizacija kredita preko firme kompleksniji je i zahtjevniji proces od kredita za fizičke osobe, stoga Vam ne možemo sa sigurnošću odgovoriti na ovo pitanje. Ono što je u većini slučajeva važno, je to da firma mora poslovati najmanje godinu dana kako bi mogla aplicirati za kredit.
      Hoće li Vaša ovrha smetati toj realizaciji, ovisit će o bonitetu i poslovanju firme.

      Srdačan pozdrav

  18. Poštovana!!
    Imam zaštićeni račun za mirovinsko primanje. Danas sam zatražio CZSS jednokratnu pomoć, djelatnica me pitala na koji račun da mi se uplati, rekao sam na zaštićeni račun koji sam otvorio u Fini. Kad sam došao doma sjetio sam se dali Finu trebam obavijesti i napraviti zahtjev da mi se neovrši novčana pomoć. Budući da pomoć od CZSS je izuzeta od ovrhe. Molim savjet?
    S poštovanjem!!

    1. Author

      Poštovani,

      najbolje da se javit u najbližu poslovnicu FINE i provjerite što Vam je potrebno činiti. Pomoć od CZSS je svakako zaštićena od ovrhe.

      Srdačan pozdrav

  19. Pozdrav,
    Posudio sam fizičkoj osobi iznos od 30 000kn, koji nije platio. Nakon toga napravio sam ovrhu na privatni račun. Ovrha je napravljena ali se ispostavilo se da je privatno ovršen na cca 300 000kn (na 9 sam mjestu naplate). Fizička osoba je ujedno i vlasnik firme (d.o.o.), te jedini vlasnik i osnivač. Mogu li se ja naplatit iz njegove firme?

      1. Dobar dan,imam zasticen racun i dizem kredit,supruga mora potpisati isto nekakav papir,dali ona kasnije moze podici kredit i dali ce joj to predstavljati nekakav problem? Hvala

        1. Author

          Poštovani,

          iz Vašeg upita, nažalost, ne mogu zaključiti o kakvoj obvezi supruge se tu radi. Ako se ona mora potpisati kao sudužnik u kreditu, to joj može utjecati na kreditnu sposobnost i smanjiti joj mogućnosti za realizaciju kredita u budućnosti.

          Najbolje da provjerite s bankom što točno supruga mora potpisati.

          Lijep pozdrav

      2. Poštovani, imam redovan tekući račun i zaštićeni u fini na redovnom tekućem je vidljiva uplata u ZABI ali na zaštićenom nema ništa koliko je potrebno da fina “odobri” novac na zaštićenom

      3. Pozdrav!! Jucer mi je trebala sjesti placa dio koji mi ide za blokadu je sjeo i oduzet je a dio koji je na zsticeni racun nije mi sjeo u Fini mi kazu da oni ne mogu nista jer ne vide uplate, a u banci Erste isto ne vide vidljivu uplatu. Kada sam pitala u firmi poslano mi je da je sve uplaceno i na jedan ina drugi racun kome bi se trebala obratit?

        1. Author

          Poštovana,

          jeste li najavili u FINI da će Vam sjesti uplata od ovog poslodavca? Ako ste mijenjali poslodavca i dosada Vam on nije uplaćivao plaću, obično je ovo potrebno napraviti. U slučaju da niste, sredstva bi trebala biti vraćena na račun poslodavca.
          Svakako se ponovno javite FINI i ponesite kopiju uplate od poslodavca. Oni bi trebali imati detaljan uvid u to.

          Lijep pozdrav

  20. Dobar dan bio sam u blokadi par mjeseci i banka mi je ukinula minus i classic karticu na rate ali imam otvoren zasticeni rracun jel mogu svoj dio place dici poato imam zasticeni ili mogi cijelu placu uzet dok se ne otplati minus i kartica?

    1. Author

      Poštovani,

      kada imate zaštićeni račun, 3/4 Vaše plaće trebali biste primiti na njega. U većini slučajeva, s tim dijelom plaće možete slobodno raspolagati. Banka Vam ne bi trebala taj dio plaće koristiti za podmirenje dugovanja po tekućem računu. No, svakako provjeriti u banci gdje imate zaštićeni račun.

      Srdačan pozdrav

    2. Dobar dan! Imam kredite u tri banke i do sada sam uspijevala redovito plaćati rate. Međutim, zadnjih nekoliko mjeseci imala sam neplanirane troškove, nisam redovita i bojim se da ću završiti u blokadi. Znam da mogu otvoriti zaštićeni račun, ali zanima me otplata kredita. Jer ako jedna banka raskine ugovor i pošalje kompletno dugovanje na naplatu, a naplaćuje se samo nezaštićeni dio plaće, hoće li druge banke čekati “svoj red” ili kako to ide? Nemam druge imovine za zapljenu, samo plaću.

      1. Author

        Poštovana,

        najbolje bi bilo da provjerimo koje su Vam mogućnosti za refinanciranje postojećih zaduženja. Možda bi smanjenjem mjesečnih obveza mogli ponovno uhvatiti ”balans” s redovitom otplatom.

        U sluačaju otkaza ugovora o kreditu, banka kompletno dugovanje šalje na naplatu. Većinom to rade putem FINA-e i blokade računa klijenta. Prema Ovršnom zakonu 3/4 plaće je zaštićeno ili 4.158 kn (ako je riječ o plaćama iznad 5.544 kn). To je minimalan iznos plaće koji trebate dobiti pa će se prema tome i naplatiti obveze.

        Popunite naš kreditni upitnik, provjeriti ćemo Vaše mogućnosti kreditiranja te Vam se povratno javiti.

        Lijep pozdrav

  21. Poštovani,

    imam zaštićen račun već duže vrijeme zbog alimentacije,te također auto krediti u jednoj banci koji istječe u 6/2018,do sada sam nekako uspijevao podmiriti sve obaveze,medjuitim trenutno kasnim tri rate.Banka je poslala u firmu nalog za naplatu duga.Moje pitanje je dali moja firma smije od mojeg zaštićenog dijela plače uplatiti banci dug, ili banka treba čekati nekakv red .

    1. Author

      Poštovani,

      kada imate zaštićeni račun, 3/4 Vaše plaće trebali biste primiti na njega. U većini slučajeva, s tim dijelom plaće možete slobodno raspolagati. Poslodavac Vam ne bi trebao uzimati taj dio plaće za podmirenje obveza prema banci.

      Srdačan pozdrav

  22. Moje poštovanje,

    Zanima me dali netko tko ima zasticeni racun i otplacuje svoje dugove tako sto mu od olace uzimaju 1/3 place, ima pravo na kreditnu karticu od banke kako bi je nogao koristiti npr. Za kupovinu necega na rate?

    Unaprijed zahvaljujem,
    LP

    1. Author

      Poštovana,

      većina kreditnih kartica odobrava se na temelju utvrđene kreditne sposobnosti tražitelja kartice (dostavljanje platnih lista i provjera HROK-a). Stoga, tražitelj karice kojem već 1/3 primanja odlazi na podmirenje obveza, u većini slučajeva ne bi bio kreditno sposoban za novo zaduženje.

      Srdačan pozdrav

  23. Postovani,
    Jedan novozaposleni djelatnik nase tvrtke ima ovrhu na placu. U svojoj banci ima tekuci racun i zasticeni racun.
    Na salteru poste gotovinskim uplatnicama uplacena mu je placa i to 1/4 na tekuci, 3/4 na zasticeni racun.
    Nakon tjedan dana iz poste nam je postanskom uputnicom u gotovini vracen iznos uplacen na zasticeni racun.
    Osobno sam trazila objasnjenje u FINI, njegovoj banci i u posti, no nitko mi nije dao korisnu informaciju.
    Radim u racunovodstvu, prvi put se susrecem s ovakvim slucajem i htjela bih saznati sto i kako postupiti sad i u buduce.
    Bila bih zahvalna ukoliko mi mozete dati bilo kakvu informaciju vezanu za nastalu situaciju.
    Unaprijed hvala!
    LP,
    Natasa

    1. Author

      Poštovana,

      pokušali smo napraviti nekoliko provjera vezano za navedenu situaciju za Vašeg djelatnika, no nažalost, nismo uspjeli pronaći odgovor. Pokušajte ponovno provjeriti u FINI, vjerujem da bi oni morali znati zbog čega 1/4 primanja nije uplaćena ovrhovoditeljima.

      Za sva dodatna pitanja, slobodno nam se javite.

      Srdačan pozdrav

      1. Sasvim normalno . Prilikom uplate na zaštićeni račun djelatnik je dužan navesti poslodavca. Da kojim prilikom pređe kod drugog poslodavca opet bi mu vratili sredstva. Pravna osoba uplaćuje sa svog poslovnog računa djelatniku sredstva i djelatnik je dužan obavijestiti koja pravna osoba će vršiti uplatu.

      2. Nemam previse iskustva sa takim stvarima i ja sam pod ovrhom i to mi se isto desilo… rekli ste da je novo zaposleni, neka doticni ode u finu po obrazac koji firma mora ispunuti te ju vratiti u finu di pise da samo ta firma uplacuje placu… ja svoju firmu nisam prijavio na fini i 1/4 place je sjela na tekuci.. ali 3/4 mi nije doslo na zasticeni racun vec mi je vracen nazad.. transakcija nije bila moguca dok nisam prijavio firmu kao takvu da mi smije uplacivati placu… ako je to obavljeno onda dalje ne znam u cem je problem.. LP

  24. Postovani
    Suprug mi je pod ovrhom dali je i na crnoj listi isto?

  25. Poštovana
    Slijedi mi ovrha
    Koji su mi daljnji koraci-ne osporavam nista-jednostavno sam prezaduzen.

    1. Author

      Poštovani,

      ukoliko očekujete ovrhu koja bi se naplaćivala putem FINE, a niste ju u mogućnosti platiti, možete otvoriti zaštićeni račun u najbližoj poslovnici FINA-e. Na taj način zaštiti ćete 2/3 Vaših primanja. Druga opcija je da provjerite jeste li kreditno sposobni za kredit kojim bi refinancirali Vaša postojeća zaduženja i dugovanje po ovrsi.

      Srdačan pozdrav

  26. Poštovana…dali mogu dug koji mi je pod ovrhom u Fini,uplatiti direktno opcom uplatnicom???I dali mi se onda opet zaracunava trošak Fine??Hvala

    1. Author

      Poštovani,

      sva dugovanja navedena na očevidniku FINE moguće je uplatiti putem opće uplatnice. Naknada FINE, ukoliko drugačije nije odlučeno, svakako Vam ostaje kao obveza za plaćanje.

      Srdačan pozdrav

  27. Poštovani
    Moze li se ukinut trajni nalog za otplatu kredita?.

    1. Author

      Poštovani,

      odobrenje za ugovaranje i zatvaranje trajnih naloga u većini slučajeva daje sam vlasnik računa. U slučaju da je kredit i dalje u otplati, možda banka neće dozvoliti ukidanje trajnog naloga (ovisno o poslovnoj banci). Najbolje provjeriti s bankom gdje imate ugovoren kredit i s bankom gdje imate otvoren trajni nalog.

      Lijep pozdrav

  28. Postovanje, imam problem blokiran sam i narvno duzan sam sto mi ide mjesecno jedna trecina,ali u nazad dva mjeseca moj poslodavac je uplatio neki dug na opcu uplatnicu ali taj dug ne postoji u fini niti fina zna za to a niti moja banka,pa me zanima sta sada.

    1. Author

      Poštovani,

      najbolje bi bilo da provjerite s poslodavcem kome je uplatio navedeni iznos. Kada saznate kome su uplaćeni novci, obratite im se radi provjere primitka navedene uplate.

      Lijep pozdrav

  29. Dobar dan ja sam otvarala zaštićeni racun i ova u fini mi je rekla samo da napišem tekući račun u kunama a Jel SAD to dobro Jel mi bude SAD sta ostalo od place. Hvala

    1. Author

      Poštovana,

      otvaranjem zaštićenog računa, 2/3 plaće su Vam zaštićene i izuzete od ovrhe. Za više informacija, najbolje se obratiti FINI.

      Lijep pozdrav

  30. Pozdrav.molio bi jednu pomoc.bivsoj zeni do sad se skidala ovrha za alimentaciju naime ina se sad prijavila na pola radnog vremena tako da sad dobivam manje od petsto kuna.sto mi je napraviti molim neki savjet stim da ona i dalje radi puno rano vrijeme

    1. 2.04 2017. Da li se dug s bjanko zadužnice može vjerovniku isplatiti na ruke..Kako se zaštititi da je novac predan.

        1. Postovani,
          Lijepo bih molila odgovor kako zatraziti u FINI da mi ne uzimaju 3/4 mirovine prema sudskom rjesenju za alimentaciju. Naime, sudsko rjesenje je iz 2011.godine po kojem trebam placati mjesecno 730 kn. Buduci nisam imao primanja, jer sam bio socijalni slucaj, po stecenim uvjetima za mirovinu ostvario sam mirovinu u iznosu 3000 kn i sada mi mjesecno ustezu 2300 kn a meni ostaje 700 kn od kojih ne mogu zivjeti. Napominjem da je sin star 21 godinu i da samostalno zaraduje za zivot. Kanim pokrenuti postupak uskrate uzdrzavanja i zatraziti povlacenje sudskog naloga za naplatu kod fine. Molim da li je to moguce?
          Hvala unaprijed na odgovoru.
          P.S. Nemam mobitel i mail pa molim odgovor na mobitel koji saljem, to je mobitel moje sestre. Hvala na razumijevanju.
          S postovanjem!
          Mato Jakobovic

          1. Author

            Poštovavani g. Jakobović,

            Vama se vjerojatno ustežu zaostaci od proteklih godina kada alimentacija nije plaćana. Svakako bi bilo dobro provjeriti koje su Vam opcije. Nismo pravnici po struci, a kako je pitanje je pravne prirode, bilo bi najbolje da se posavjetujete s nekim od pravnika.

            Lijep pozdrav

  31. Molim Vas za pomoć bila sam blokirana dug je rijesen vec godinu dana i dalje moj poslodavac uplacuje 1/3 na zaštićeni racun…naravno ja u banci sada podižem plaću na dva računa…što mi je činiti?

  32. zena ima stalni posao u javnoj sluzbi medutim ima ovrsen racun otprilike 40000 kuna.nije nikad imala kredit niti kreditne kartice i nema minus, ovrha je od firme koju su njeni starci drzali na njoj i nisu sve uredno placali,dali ona moze podici kredit da zatvori tu ovrhu i da joj ostane jos otprilike 50-60 tisuca kuna.placa joj je 4800 kuna netto

    1. Poštovani,

      navedeni podaci nam nisu dovoljni za procjenu kreditne sposobnosti. Ako je poduzeće glasilo na gospođu tada je to prema dokumentaciji njen dug te ga se na taj način i tretira. Pitanje je , jeli riječ o dugu prema poreznoj upravi ili privatnim osobama, koliko supruga ima godina, kakva je povijesna urednost, koliko radi kod trenutnog poslodavca, status zaposlenja i sl.?
      Matematički je supruga kreditno sposobna za realizaciju traženog iznosa kredita, no moramo još napraviti ostale provjere.
      Slobodno nas kontaktirajte, uzet ćemo podatke te pomoći kod realizacije traženog kredita.

      Srdačan pozdrav!

  33. postovani ,
    molim pomoc ..poslodavac je greskom uplatio placu na blokirani racun ,medjutim nije uplaceno na zasticeni racun kako je trebalo nego je u cijelosti placa uplacena na blokirani racun..molim savijet dali imam pravo traziti povrat sredstava i kome se obratiti za pomoc ?do sada se postivala procedura o visini 1/3place ali sad se dogodila greska …kako dalje…?!

    1. Poštovani,

      obratite se na FINU vezano uz povrat zaštićenih sredstava, oni će Vas usmjeriti dalje.

      Srdačan pozdrav!

  34. Blokiran sam, imam otvoren zaštićeni račun i poslodavac mi uredno isplaćuje plaću…1/3 na redovni tj. tekući račun i 2/3 na zaštićeni.
    Poslodavac je greškom uplatio na krivi račun 1/3 primanja koja inače idu na moj blokirani račun.
    Meni je svejedno no da li to netko vidi u FINI ili banci tj. koje su eventualno moguće sankcije po mene ili poslodavca?

    1. Poštovani,

      ako Vaš poslodavac ne postupa po ovršnom zakonu, to je kažnjivo. Vjerujem da u banci ne vode previše računa o visini primanja koje ste dobili na zaštićeni račun, no u FINI i Poreznoj upravi bi mogli. Nažalost nismo nadležna institucija i ne znamo koji je sustav nadgledanja istog.

      Lijepi pozdrav!

      1. Hvala na odgovoru, uglavnom 1/3 je uplačena na tuđi račun slučajno…

      2. Evo nove situacije, banka mi je zatvorila tekući račun koji mi je naime u blokadi. Firma je pokušala uplatiti 1/3 plaće ali je odbijeno. ne daju mi da otvorim drugi račun.Može li mi firma uplatiti taj dio na žiro račun koji još uvijek imam, naravno i on je blokiran? Ovakve situacije su nakaradne i dovode čovjeka do ludila!!!

        1. Poštovani,

          jasno je propisano koja se primanja uplaćuju na koji račun. Dakle, poslodavac Vam treba uplatiti plaću na tekući račun.
          S obzirom na to da Vam je banka otkazala račun, trebate otvoriti tekući račun u drugoj banci.

          Srdačan pozdrav!

  35. Ok hvala ma javim se sutra samo nez hce li biti kasno ,dali znate mozda dokle rade za nas blokirane znam da rade do pol 7 i vinkovcima al nez dokle za nas rade ako znate mozda,hvala puno

    1. Poštovana,

      danas ili sutra, nije Vam to toliko bitno. Nažalost stvarno Vam ne znamo radno vrijeme FINE, pokušajte njima poslati e-mail. Vjerujem da će Vam odgovoriti.

      Srdačan pozdrav!

  36. Bog,vec sam pisala vama sad me zanima sjela mi je placa ali sve na blokirani racun oko 4000 kn stim da imam duzna banci zasad 3700 zbog toga su me i ovrsili dali ce oni sad automatski prebaciti da zasticeni racun onajdio koji nemogu uzet il ce se naplatiti jel sam zasticeni racun napravila prije desetak dana al valjda firma nije stigla uplatiti na zasticeni jel sam kasno poslala ako kojim slucajem oni to vec damas uzmu dali imam pravo na povrat jel nemogu odjednom platiti jel treba preziviti mjesec ,dali ce biti kasno sutra otici u finu vidjeti jel danas nestignem al neznam hoce li biti kasno sutra i dali ce mi vratiti ,hvala

    1. Poštovana,

      trebate se javiti u FINU, jer Vam neće automatski prebaciti sredstva. Tamo ćete saznati sve informacije.

      Lijepi pozdrav!

    2. Poštovana,

      ako dođe do nekih nesuglasica u fINI, javite se u Centar za socijalnu skrb, jer po tom pitanju nažalost nismo ovlaštena savjetodavna agencija.

      Srdačan pozdrav!

  37. Napravila sam zasticeni racun prije par dana dobila sam od fine list da sam napravila i broj zasticenog racuna al nisam dobila nikakvu karticu ili ti karton preko ceg onda dizem preko osobne ili,i ako kojim slucajom danasnju placu sto trebamdobiti ako uplate na normalan tekuci nez joce li stici i na zasticeni prebacit dali imam pravo na povrat sredstava od 2/3 sto bi trebalo sjest na zasticeni ako neupkate oni sami hvala

    1. Poštovana,

      možete novce podići uz osobnu iskaznicu dok ne dobijete kartonsku karticu.
      Možete zatražiti povrat sredstava.

      Za sve detalje se raspitajte kod nadležne institucije, jer s eProgreso grupa bavi posredovanjem pri realizaciji kredita.

      Srdačan pozdrav!

  38. Hvala na odgovorima puno ste mi pomogli.Jos jedno pitanje jucer sam napravio zasticeni racun u firmu ce biti poslat danas ili u ponedjeljak stim da je meni jucer obracun place napravit a placa je u srijedu sad me zanima ako oni uplate sve na normalan racun dali imam pravo na povrat sredstava jel nece stici staviti na zasticeni posto je obracun napravljen hvala na odgovoru pozdrav

    1. Poštovani,

      dargo nam je da smo pomogli. Nakon uplate na tekući račun, imate pravo vratiti zaštićeni dio sredstava. Odmah po uplati se javite u FINU i ustrajte na tome da Vam se novac vrati.Prema proceduri vraćaju novac.

      Srdačan način!

  39. I dali automatski fina salje da sam pod ofrhom i broj zasticenog racuna salje njima ili ja sve obavljam ,hvala

    1. Poštovani,

      FINA je tu da se vjerovniku osigura naplata. Ako želite zaštiti jedan dio primanja, Vi ste ti koji morate odnijeti broj računa poslodavca.

      Srdačan pozdrav!

  40. Danas sam blokiran pa me zanima dali mogu otvoriti sutra zasticeno racun i dali on odmah bude otvoren i ako bih odneo poslodavcu broj racuna dali bi odma prva placa sjela dio na zasticeni racun ili prva i de na normalan racun,jel se dobije kartica za zasticeni racun ili se dize preko osobne ,hvala,…

    1. Poštovani,
      Možete danas otvoriti račun i odnijeti poslodavcu broj zaštićenog računa, na koji će Vam uplatiti zaštićena primanja.
      Zaštićeni račun nije transakcijski račun, dobit ćete karton, ne dobivate platnu karticu.

      Srdačan pozdrav!

  41. redovito primanje mi je mirovina od 2.700,00 . imam ovrhu i naravno, zaštičeni račun. bavim se iznajmljivanjem apartmana u sezoni. ukazala se prilika za osam mjeseci boravka stranih studenata – plaća Udruga i traži isključivo plaćanje putem računa koje glasi na moje ime. mogu li otvoriti prepaid card i tako izbjegnem ovrhu i na ta sredstva? Je li moguće da koristim tekući račun moje kćeri na kojem imam punomoć.
    hvala unaprijed.

    1. Poštovana,

      primanja od najma predstavljaju primanja na koje je potrebno platiti porez te se isplaćuju na žiroračun, pa ih ne možete primati na prepaid karticu.
      Smijete li ih primati na račun od kćerke, morate provjeriti s Udrugom.

      Srdačan pozdrav!

      1. Postovani

        Imam zasticeni racun. Do sada mi je poslodavac redovito uplacivao na blokirani i na zasticeni racun. Posto je corona virus utjecala na zatvaranje tj. Nemozemo raditi. Poslodavac nam je dao novi anex ugovora u kojem mi se ukida prevoz. I placu na minimalc kojega trebam dobiti u 4, mj. 2020. Dali mi se i na taj minimalnac skida za ovrhu. I drugo moji su vec potpisali otkaze. Dali kada se prijavim na burzu i kada cu dobivati naknadu sjedat ovrha na to.
        Unaprijed hvala

        1. Author

          Poštovana,

          ovrha se obračunava i na minimalac. Od toga 1/4 ide na ovrhu, a 3/4 plaće ide na zaštićeni račun. Ako budete prijavljeni na burzu, primat ćete naknadu za nezaposlene. Ona nije ovršiva. Tako da bi u tom slučaju cijeli iznos naknade primili na zaštićeni račun.

          Lijep pozdrav

    2. hvala na brzom odgovoru. imamo uredno prijavljen apartman za iznajmljivanje i plaćam porez za paušal. naime, primanja su cca 30000 bruto. udruga ne prihvaća račun za gotovinu niti na tekući račun na kome imam punomoć. kažu – zbog poreza!? u sustavu sam paušala za djelatnost iznajmljivanja. plaćam sve obveze a do sada sam izdavala gostima račun za gotovinu. ja tvrdim da je dovoljno da raspolažem računom u granicama punomoći. jesam li u pravu?
      srdačno, b

      1. Poštovana,

        nismo ovlašteni savjetovati po pitanju te teme. Provjerite na poreznoj upravi.

        Srdačan pozdrav!

  42. Posštovani,

    Zahvaljujem na odgovoru i molim Vas da mi pojasnite sljedeće: Bih li, u slučaju ovrhe, osim zaštićenoga dijela plaće od oko 3.800,00 kn, primao i putne troškove od oko 1.900,00 kn koji su, prema meni dostupnim informacijama, izuzeti od ovrhe? Dakle, bih li slobodno mogao raspolagati i zaštićenim dijelom plaće i putnim troškovima?

    S poštovanjem,

    1. Poštovani,

      prijevoz je zaštićen od ovrhe samo do visine neoporezivog iznosa propisanog Zakonom i Pravilnikom o porezu na dohodak, koji iznosi 3.800 kuna.
      Progreso grupa sudjeluje u posredovanju pri realizaciji kredita,a detalje za isplatu plaće provjerite u knjigovodstvu ili na FINI.

      Srdačan pozdrav!

  43. Poštovani,

    Plaću u iznosu od cca 6.500,00 kn primam na račun kod banke X, a naknadu za prijevoz na posao i s posla u iznosu od cca 1.900,00 kn (stvarni trošak mjesečne karte) na račun kod banke Y. Imam dvije administrativne zabrane u ukupnom iznosu od cca 4.900,00 kn. Poslodavac je u COP-u. U slučaju ovrhe od strane banke X zbog dugovanja po karticama, koji iznos će poslodavac uplaćivati na zaštićeni račun i kod koje banke?

    1. Poštovana/poštovani,

      prije svega zahvaljujemo na iskazanom povjerenju.
      Zaštićeni račun se otvara kada ovrhu vrši FINA, neovisno o vjerovniku. Zakonom je zaštićeno 2/3 prosječne hrvatske neto plaća, što iznosi oko 3.800,00 kuna, a sve ostalo može se ovršiti. ZAštićeni dio primanja sjeda na zaštićeni račun, a sve ostalo FINA može plijeniti, bez obzira je li riječ o banci X ili Y. TAkođer neovisno o Vašem poslodavcu, jer ne postupi li po ovršnom zakonu čini prekršaj.

      Za konkretnije detalje, potrebni su konkretniji podaci.

      Srdačan pozdrav!

  44. Poštovani,
    Otišla sam u prijevremenu mirovinu,a mirovina je minimalna(1.608,599),prijeti mi jedna ovrha,a još nisam blokirana,pa me zanima da li mi mogu uzimati 1/3 mirovine iako je minimalna i ako me blokiraju da li mogu otvoriti zaštićeni račun i da mi tako ništa ne mogu uzeti.
    LP

    1. Poštovana,

      savjetovali bismo da realizirate kredit i zatvorite dugovanje koje Vam prijeti. Lakše ćemo to riješiti dok još nije sijela ovrha.
      Ako vas blokiraju, naravno da možete otvoriti zaštićeni račun.

      Ispunite kreditni upitnik na našim web stranicama, kako bismo Vam mogli konkretnije odgovoriti.

      Srdačan pozdrav!

  45. Kad ja mogu napraviti zasticeni racun tek kad sjedne ovrha ili mogu prije posto ce mi za par dana sjest 2 ovrhe hvala

    1. Poštovani,

      ako znate da će Vam za dva dana sjesti ovrha, onda je vjerovnik već vidljiv u FINI te možete odmah otvoriti zaštićeni račun.

      Srdačan pozdrav!

  46. Ako imam placu 5,800 a blizu sam da mi sjedne ovrha koliko ce ic na zasticeni a koliko na redovan racun jel nisam upucen u to hvala na odgovoru

    1. Poštovani,

      na zaštićeni račun će Vam poslodavac uplatiti oko 3.800 kuna, dakle FINA će Vam plijeniti oko 2.000 kuna.

      Lijepi pozdrav!

  47. Poštovana,
    vidim da ste nekome odgovorili da i iznos plaća od 2.400 kn podliježe ovrsi. Budući da sam na stranicama Porezne uprave pročitala da se minimalna plaća ne može ovršiti zbunjena sam. Može li se onda ovršiti minimalna plaća ili ne? Radi se o dugovanju za porez i doprinose. Hvala!

  48. Lijep pozdrav.Poslodavac mi je uplatio božičnicu i dar za djete na zštićeni račun,ali nisam bio podnio zahtjev u fini sa oibom firme,pa sam ga nako 7 dana od uplate podnio.uplata na račun je izvršena 24,12, a zahtjev je podnešen 31,12.Pri podnošenju izjaveu fini mi je rečeno da će mi novac biti dostupan 2,1 ali nije ni danas.Rekli su mi da božičnica u potpunosti ide na blokirani račun ali kolege s posla (blokirani) su ga u cjelini primili na račun kao i dar za djete.Prije 5 dana sam bio u svojoj banci i rekli su mi da je novac vračen na žiro račun poslodavca a on to negira.dakle pitanja su:

    1.Dali je moguče da je novac pošto nisam imao podnešen zahtjev automatski prebačen u ovrvhu sa zaštićenog
    2.Ako nije šta i kako dalje jer očito ni ovi u fini a ni u banci neznaju šta napraviti,jer u banci kao i u fini ne vide gdje je novac

    1. Poštovani,

      Božičnica ne predstavlja zaštićena primanja, te bi poslodavac trebao istu uplatiti na tekući račun, kako bi je FINA mogla plijeniti.
      Ako je poslodavac uplatio božićnicu na zaštićeni račun, može Vam izdati potvrdu o uplati tj. izvršenoj transakciji, s tom potvrdom se javite u FINU.

      Tijek takvih transakcija, uplata i isplata, iznimno jetransparentan. Zatražite izvod po tekućem računu i potvrdu o izvršenoj transakciji od poslodavca. Vjerujem da ćete na taj način razriješiti situaciju.

      S poštovanjem!

    2. gospodine josipe meni se desio isti problem. niti danas ne znam gdje je novac. jel ste uspjeli rjesit u meduvremenu?

  49. Poštovani,
    suprug je nositelj kredita koji nije uredno plačao. Ja kao njegova supruga sam sudužnik.
    oboje smo blokirani po ukupnom iznosu tog kredita.
    Suprug želi dogovoriti plaćanje,no banka blokadu ne želi ili ne moze povući.
    Potom je tražio da se moj račun barem odblokira što je gđa u banci odbila pod objašnjenjem: mi smo blokirali oboje jer nismo bili sigurni od koga cemo se prije uspjeti početi naplačivati.
    Tako da sada i meni i njemu skidaju dug i oboje smo dužni po kompletan dug.(logicnije bi bilo da su taj dug prepolovili pa pola njemu pola meni…po ovome smo dužni duplo.kompletan iznos on,kompletan iznos ja.
    Jučer smo bili u fini i iznosi dugovanja nam se potpuno razlikuju,tj.moj dug u fini očito nije dugo vremena ažuriran,pa sam ja dužna daleko više od realnog duga. A znamo da fina sukladno iznosu i vremenu blokade naplačuje i neke svoje troškove.
    Da li je tako nešto po zakonu i što biste nam mogli savjetovati?
    Suprugu se značajno popravila plaća i spreman je izdvajati pristojan mjesečni iznos za taj dug,jer mi od duga ne bježimo,ali ovo je potpuno ne logično i nejasno.

    Unaprijed hvala!

    1. Poštovana,

      nažalost nismo nadležni odgovoriti na Vaše pitanje. Trebate se obratiti odvjetničkom društvu.

      Srdačan pozdrav!

  50. Poštovani,

    Korisnik sam zaštićenog računa. Prilikom uplate božićnice od strane tvrtke u kojoj radim, u financijama su dobili povrat tih novaca sa obrazloženjem da je moj tekući račun zatvoren. Prije toga su osobni dohodak i putni troškovi bili normalno uplaćeni na taj tekući račun otvoren u RBA. Zanima me, može li banka zatvoriti moj tekući račun bez moje suglasnosti i zašto je banka to uopće učinila? …

    Postoji li mogućnost otvaranja novog tekućeg računa u drugoj banci s obzirom da sam blokirana i korisnik zaštićenog računa više od dvije godine?

    Unaprijed hvala na odgovoru

    1. Poštovana,

      prema zakonu božićnica ne predstavlja zaštićena primanja, pretpostavljam da je Vaš poslodavac htio uplatiti sredstva na zaštićeni račun. Na tekući račun ih može slobodno proslijediti, banka će sredstva proslijediti FINI, a oni vjerovniku koji Vas je blokirao.

      Dokle god ne podmirite dugovanje, svi Vaši transakcijski računi su blokirani, neovisno o banci u kojoj ćete otvoriti račun. Nije vas banka blokirala, već putem FINE vjerovnik prema kojem imate dug. Zaštićeni račun nije transakcijski račun i zato nije blokiran.

      S poštovanjem!

      1. Hvala na odgovoru.

        Morati ću se uputiti do banke i provjeriti zašto je moj tekući račun zatvoren. Da, znam da božićnica ne predstavlja zaštićena primanja zato mi i nije jasno otkud obavijest od strane banke da je moj tekući račun zatvoren i povrat te uplate božićnice poslodavcu. Zanima me kako je banka zatvorila moj tekući račun a da me nije prethodno obavijestila, kako je to moguće i zašto bi ga banka zatvarala?

        1. Poštovana,

          banka ima pravo otkazati tekući račun. Najčešće se to radi kad postoji dulje vrijeme nepodmireni dug po nekoj obavezi u Banci, tipično po nedopuštenom prekoračenju ili kartici.

          svakako se javite u Banku!

          Srdačan pozdrav!

      2. Dobar dan.
        Ovako zanima me jedna stvar.Moj otac treba dobiti putne troškove od Hzzo-a ( oni pripadaju zaštićenima od ovrhe ) a blokiran mu je račun u privrednoj banci ali nema zaštićenog računa.Dali se može tražiti povrat novca? Jer do sad je dobivao novce na poštu i oni u hzzo-u su to odjednom prebacili a on nije znao za sve to zaštićeno.Nitko mu nije rekao.Hvala na odgovoru. Pozdrav!

        1. Poštovana,

          sukladno ovršnom zakonu, povrat se može ostvariti u periodu od 8 dana. Trebate se javiti u FINI s dokazom da je riječ o zaštićenim primanjima.
          Za sve detalje javite se ili u Centar za socijalnu skrb ili FINU.

          Srdačan pozdrav!

  51. Dobar dan.
    imam jedno pitanje.
    Prilikom zaposlenja otvorio sam zaštićeni račun i sada sam ostao bez posla te trebam dobit jednokratnu pomoc od grada,oni su trazili broj racuna i ja sam im dostavio br tog zaštićenog računa sada neznam dai ću to moći predignuti na šalteru banke i moram li otići obavijestiti finu o toj uplati novci ni nisu još uplaćeni biti će kroz 7dana pa vas molim malu pomoć oko daljnjih koraka,što trebam napraviti da ne ostanem bez te pomoči.
    Unaprijed hvala.

    1. Poštovani,

      nismo nadležni za savjetovanje van područja kreditnog posredovanja, pa se svakako za detalje trebate javiti u FINU ili Centar za socijalnu skrb.
      ako ste im dali zaštićeni račun, te neće sredstva uplatiti na Vaš tekući račun ili ga čak i nemaju, sve što sjedne na zaštićeni račun je sigurno od blokade.

      Srdačan pozdrav!

  52. Poštovani, dobio sam posao u Njemačkoj ali mi je račun u Hrvatskoj blokiran. Zanima me ako otvorim račun u Njemačkoj dali postoji mogućnost otvaranja zaštićenog računa isto kao i kod nas ili mi ovrhe sjedaju kompletno na novi Njemački račun. Isto tako dali postoji mogućnost prebacivanja računa u drugu banku u Njemačkoj ali da ostane zaštićen.

    Unaprijed hvala.

    1. Poštovani,

      Progreso grupa posluje na teritoriju Republike Hrvatske. Dakle, upoznati smo na koji način domaće institucije provode ovršni zakon na domaćem terenu.
      Kako to izgleda u Njemačkoj, nažalost nemamo iskustva.

      Srdačan pozdrav!

  53. Poštovani, dobio sam posao u njemačkoj ali mi je račun u hrvatskoj blokiran. Zanima me ako otvorim račun u njemačkoj dali postoji mogućnost otvaranja zaštićenog računa isto kao i kod nas ili mi ovrhe sjedaju kompletno na novi njemački račun.

    Unaprijed hvala.

  54. Poštovani,

    1. prijeti mi ovrha od Dinersa zbog duga od 20 000kn
    2. plaća mi je 4800 kn
    3. imam dva kredita, u dvije banke, svaki po 1000 kn mjesečno rata, plaćanje je trajnim nalogom

    Pitanje, postavit ću hipotetski a) i b), a Vi mi recite koja opcija je točna, hvala:
    U slučaju da me Diners ovrši, i ja otvorim zaštićeni račun, za ovrhu ostaje 1/3 mojih primanja, dakle 1600kn.
    Koji je redoslijed naplate?
    a)
    Može li Diners u tom slučaju išta očekivati, ili na temelju zadužnica potpisanih kod javnog bilježnika prilikom sklapanja navedenih kredita, naplata tih kredita ima prednost pred sadašnjim Dinersovim zahtjevom za ovrhom? A kako zbroj obveza iz tih kredita premašuje 1/3 mojih primanja, Dinersu ne ostaje ništa?
    b)
    Ili, ako Diners ima pravo prvenstva te mi uzme 1800kn svaki mjesec, na koji način bih ja mogao nastaviti uredno plaćati navedene kredite? Ukinuti trajni nalog te sa zaštićenog računa podizati novac i plaćati gotovinom?

    1. Poštovani,

      s obzirom na to da kredite plaćate putem trajnog naloga, Diners će Vam sjesti na primanja. Ako nemate dodatnih prihoda nećete moći plaćati kredite. Dakle, postati ćete neuredni platiša i po kreditima.

      Najbolja je mogućnost već sada realizirati treći kredit za refinanciranje, kojim ćete zatvoriti oba kredita i Diners. Proslijedite nam kontakt broj telefona kako bismo sami provjerili je li refinanciranje moguće. Ako to nije moguće, javite se u banke u kojima imate kredite i stavite otplatu njihovih kredita putem administrativnih zabrana. U tom slučaju će Diners čekati u redoslijedu naplate. No Vi neće postati crna lista i neuredan platiša po kreditima.

      Srdačan pozdrav!

      1. Poštovana,

        hvala na odgovoru.

        Ako sam dobro razumio, ako stavim administrativne zabrane za postojeće kredite, a ta cifra mi je ujedno veća od 1/3 plaće 2000/4800, tada se Diners nema iz čega prisilno naplatiti? Svakako, nije mi ideja ne platiti Dinersu, već u krajnjoj liniji platiti dio po dio, s obzirom na to da ne mogu odjednom.

        1. Poštovani,

          svi se moraju držati ovršnog zakona.
          Sve van toga ide u redoslijed čekanja. Svakako bismo Vam sugerirali da pokušate s refinanciranjem, jer će Vam u tom slučaju Diners vjerojatno ponuditi nagodbu. A na kraju krajeva to i jest Vaš dug, pa bi bilo u redu namiriti ga.

          Srdačan pozdrav!

  55. Poštovani,da li je naknadaza prijevoz na posao izuzeta od ovrhe i da li to ide automatski ili moram prijaviti FINA-i?

    1. Poštovana,

      poslodavci koji isplaćuju prijevoz ili naknade troškova po putnim nalozima dužni su ih isplaćivati na zaštićeni račun. Takvi primici zaštićeni su od ovrhe samo do visine neoporezivog iznosa propisanog Zakonom i Pravilnikom o porezu na dohodak. Bilo bi dobro da se raspitate u računovodstvu na koji ih način Vaš poslodavac isplaćuje, knjiži. Možete se probati dogovoriti sa poslodavcem da Vam putne troškove isplati u gotovini.

      Srdačan Pozdrav!

  56. prije par dana sam napravio upit sto se tice fina-e i njihovih pečata i FINA-e i izbrisali ste mi sve zasto ???
    Vidim da se neka pitanja nesmiju postavljati u ovoj drzavi?

    unaprijed hvala!!

    1. Poštovani,

      Progreso grupa se bavi posredovanjem pri realizaciji kredita. Da odgovorim na Vaše pitanje, naravno da je FINA legalna institucija, čiji je rad propisan Zakonom. Ako sumnjate u način rada djelatnika FINE ili institucije u cijelosti, trebate se javiti Ministarstvu, Inspektoratu, Poreznoj upravi ili dr. Institucijama koje su nadležne za regulaciju financijskih institucija. Progreso grupa to svakako nije.

      S poštovanjem,

      Vera

    2. Poštovani!Potpisala sam ugovor o radu na deset mjeseci,plaća 2400,00kn.Zanima me dali je cijeli iznos zaštićen ili 2/3 iznosa?Unaprijed hvala!

  57. Postovani zanima me sto se tice regresa da li je moguce ga isplatiti posto imam kredit a to je pola place ,a placa je manja od prosjeka kako je napisano prosjek je negdje oko 5.500kn znaci imam zasticeni racun vec neko vrijeme i sto se tice bozicnice jel ista stvar negdje sam procitao da do 2500kn je moguca isplata i nije moguce ovrhu raditi nad takvim sredstvima, nisam bas nesto upucen u financije pa bi molio odgovor
    Unaprijed Hvala !!

    1. Poštovani,

      poslodavac ne može vršiti ovrhu nad regresom i božićnicom, ali ih mora isplatiti na Vaš tekući račun sukladno ovršnom zakonu.
      FINA može ovršiti navdena primanja.

      Vezano uz detalje kontaktirajte poslovnicu FINe, vjerujem da ćete tamo dobiti točne odgovore.

      Srdačan pozdrav!

  58. Poštovani,

    U zagrebackoj banci mi je zblokiran racun zbog neredovite otplate minusa(ukinut je minus i pretvoren u kredit).
    Pošto sam sad trudnica koja je na bolovanju da li mi treba zašticeni racun na koji ce mi sjedati isplata bolovanja(komplikacije) od drzave a ne vise isplata plaće?

    Hvala unaprijed

    1. Poštovana,

      nisam sigurna da sam dobro shvatila u kakvoj ste situaciji. Ako ste imali nedopušteno prekoračenje koje je reprogramirano te ga sad uredno otplaćujete, tada Vam račun nije blokiran i nema potrebe za otvaranjem zaštićenog računa.

      Ako Vam je Fina blokirala račun tada svakako trebate otvoriti zaštićeni račun.

      Lijepi pozdrav!

  59. pozdrav zanima me dali mogu dobit kredit unatoc tome sto sam u blokadi a imam redovna primanja i ugovor na ne odredjeno

    1. Poštovani,

      u principu smo u mogućnosti realizirati kredit klijentima koji su u stalnom radnom odnosu, a nalaze se u blokadi. Dakako ako su ostali parametri kreditne sposobnosti.

      Prosljedite nam broj telefona kako bismo uzeli sve podatke, napravili detaljne provjere i odgovorili na Vaše pitanje.

      Lijepi pozdrav!

  60. Poštovani zanima me nešto. Jamac sam/sudužnik jednom jednom nositelju kredita. Redovno mi se svaki mjesec obija od plaće dio svote za njegov kredit. Naime, preplatio sam mu kredit od 01.01.2015. do dan danas cca 1700 kuna (mjenjala se kamata, a mene nitko nije obavjestio). Dali meni ili njemu njegova banka može isplatiti/vratiti taj novac u gotovini ????

    Naime riječ je o Hypo Alpe – Adria Bank. d.d, i oni kažu da ne mogu taj novac isplatiti na ruke, niti na zaštićeni račun. Mogu ga samo isplatiti na tekući račun, meni ili njemu.
    Može li mi itko odgovoriti dali su oni u pravu, ili mogu nama isplatiti novac u gotovini, ili ga isplatiti na zaštićeni račun????
    Unaprijed Hvala.

    1. Poštovani,

      ako sam dobro shvatila i Vi i dužnik imate zaštićeni račun. Banke ne mogu isplatiti pretplatu na zaštićeni račun.

      Da li vam banka može isplatiti gotovinu prije svega ovisi o tome je li kreditni račun Hypo banke transakcijski račun. Ako nije transakcijski račun tada Vammoraju pustiti novce na tekući račun. Također može ovisiti i o poslovnoj politici banke.

      Moje mišljenje je da Vam banka nije dužna isplatiti gotovinu. Ali svakako bih Vam savjetovala da provjerite s HNB-om.

      Srdačan pozdrav!

  61. Poštovani,

    zanima me da li je moguće isplata plaće(2/3) na zaštićeni račun ako je firma iz Slovenije i koja je procedura?

    hvala

    Lijep pozdrav

    1. Poštovani,

      pretpostavljam da poduzeće u Sloveniji nije dužno provoditi Hrvatski ovršni zakon. Provjerite na FINI.

      Ako Vam poslodavac uplaćuje primanja na tekući račun u Hrvatsku banku te ako Vam ta vrsta primanja predstavlja jedini vid zarade, možda bi poslodavac bez obzira na troškove doznake bio voljan uplatiti dio sredstava na zaštićeni račun.

      Svakako bih Vama preporučila da ako imate mogućnost isplate plaće na račun otvoren u slovenskoj banci, iskoristite tu mogućnost. Sakupite novac i u cijelosti jednokratno namirite ovrhu. To je zbog kamata i troškova svakako najjeftiniji način.

      Lijepi pozdrav

  62. Poštovani

    Imam ovrhu po kreditu i telekomunikacijama,zanima me …Dali ja mogu otvoriti jdoo kao jedini osnivać, ( jer znam da obrt ne mogu) i poslovati kao tako i isplačivati si plaču kao zaposlenik u tom istom jdoo-u i kakve su tu moje mogučnosti ili obaveze??? ako bi bili ljubazni. Hvala

    1. Author

      Poštovani,

      zahvaljujemo na postavljenom upitu. Nažalost, nećemo Vam moći dati konkretan odgovor s pravnog gledišta s obzirom da poslovi osnivanja poduzeća nisu u domeni našeg djelokruga poslovanja. Poznato nam je da blokirani račun građana nije prepreka za otvaranje poslovnog žiroračuna za poslovanje poduzeća, a samim time nije prepreka niti za osnivanje j.d.o.o.-a. Poslovni žiroračun firme ne bi trebao biti predmetom ovrhe jer ne glasi na Vas, nego na poduzeće.
      No, plaća koju si budete isplaćivali bit će predmet ovršnog postupka. Isto tako, osnivanjem poduzeća postoji mogućnost da Vaši vjerovnici svoja potraživanja naplate i iz Vaših udjela u firmi te bi bilo dobro dugovanja po osnovi ovrha čim prije podmiriti kreditom ili iz vlastitih sredstava kako bi se Vaše buduće poslovanje nesmetano odvijalo.

      Savjetujemo Vam da detaljniji odgovor o pravima i obvezama u trenutku osnivanja poduzeća potražite kod pravnika ili kod Hrvatske gospodarske komore.

      Srdačan pozdrav,

      Yetunde Kristina

  63. Daniel

    Poštovani

    Uskoro idem u Njemačku na privremeni rad od nekih dvadesetak dana .Zanima me dali
    će ta sredstva biti isplaćena na zaštićeni račun?

    Srdačan pozdrav

    1. Poštovani,

      nažalost mi ne znamo na koji će Vama način podlodavac isšlačivati plaću. Taj dio morate provjeriti s poslodavcem.

      S poštovanjem,

      Vera

  64. Postovani, imam jedno pitanje u vezi zasticenog racuna.

    Idem studirati vani, i erasmus će mi uplatiti financijsku potporu za studiranje u inozemstvu, pa me zanima dali će mi ta primanja biti zastićena na računu ili će mi normalno fina moći uzeti te novce. Znam da su sigurne stipendije i ovo je jedna vrsta stipendija, samo je problem kaj se zove financijska potpora studentima

    Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru

    1. Poštovani,

      subvencije i stupendije predstavljaju oblik državne potpore. Dakle primanja ostvarena na taj način svakako bi trebala biti zaštićena. Provjerite u FINI na koji je način potrebno izvršiti uplatu sredstava i otvorite zaštićeni račun.

      S poštovanjem,

      Vera

  65. Postovani
    imam pitanje,naime danas sam saznao da mi je zblokiran racun no u meduvremenu su me danas nazvali iz dinersa i rekli da mi je odobren zajam za kupnju vozila,da li cu moc koristit taj zajam za kupnju vozila ili ce mi biti blokiran i diners i necu moc kupit auto? hvala na odgovoru

    1. Poštovani,

      sve ovisi o načinu plasiranja kredita. Svi Vaši transakcijski računi će biti blokirani. Najbolje je da provjerite s Diners kartičnom kućom.

      S poštovanjem,

      Vera

  66. Pozdrav! Zanima me koliko dugo mi je račun zaštićen kad otplatim dug. Blizu sam rješenja duga a postoji vjerojatnost da mi sjedne na naplatu tuđi dug jer sam sudužnik i ukoliko se to desi dali moram ponovo otvarati zaštićeni račun iako ja osobno nebi imao nikakvog duga. Hvala

    1. Poštovani,

      prije svega da razjasnim prvi dio. Potpisali ste da ćete biti su-dužnik. Dakle, iako Vi smatrate da to nije Vaše dugovanje što se tiče pravne strane to je Vaš dug. Sa svih aspekata taj se dug tretira kao Vaše dugovanje, a to znači dokle se taj dug ne otplati Vi ne možete dobiti kredit, kartice, minus i sl. Plaćat ćete i zatezne kamate.

      Svakako bih Vam predložila da ako ste u mogućnosti zatvorite to dugovanje ili podignete kredit, pa makar i nepovoljan za zatvaranje tog dugovanja, a zatim sudskim putem rješavate povrat duga. Ako pustite da dug ide putem vašeg zaštićenog računa, vratit ćete i zatezne kamate, uostalom što dug dulje traje to će vas banke tretirat lošije kod odobrenja bankarskih proizvoda.

      Što se tiče tog dijela sa zaštićenim računom. Dokle god je on otvoren te Vam poslodavac na njega prosljeđuje zaštićeni dio primanja, račun je aktivan.

      Srdačan pozdrav!

  67. Poštovani! Ovaj tjedan očekujemo isplatu stambenog kredita, prodavatelj stana ima blokiran račun, da li je moguća isplata kredita na taj račun? (Stan koji kupujemo nema nikakvu teretovnicu)

    1. Poštovana,

      je li isplata moguća ovisi o banci koja vrši isplatu. Dakle, određene banke ne mogu izvršiti plasman na blokirani račun, dok druge redovito vrše plasmane na blokirani račun.

      Pokušajte s bankom dogovoriti da se napravi aneks ugovora te se novci puste na neki drugi račun, koji je odabrao prodavatelj nekretnine, idealno bi bilo na račun njegove supruge.

      S poštovanjem,

      Vera

  68. Postovani zanima me sljedece, prijeti mi blokada tekuceg racuna. Placa mi je cca 7500 kn sa putnim troskom koji iznosi 1500 kn.
    Zanima me sljedece:
    1. Kako zastitit putni trosak ako sjeda na racun zajedno sa placom?
    2. Na placi se odmah naplati kredit administrativnom zabranom 2860 kn, znaci da li mi se provodi ovrha samo na dijelu koji sjeda na racun, odnosno na 7500kn minus 2860 kn admin zabrane minus 1500kn putnog troska sto iznosi 3200kn?

    1. Poštovani,
      niže su odgovori na Vaša pitanja.

      1.Kako zastitit putni trosak ako sjeda na racun zajedno sa placom?

      Poštovani, prije svega ovisi na koji način Vaš poslodavac isplaćuje, knjiži, putne troškove. Uvijek ih Vama može isplatiti u gotovini. Inače, poslodavci koji isplaćuju prijevoz ili naknade troškova po putnim nalozima dužni su ih isplaćivati na zaštićeni račun. Takvi primici zaštićeni su od ovrhe samo do visine neoporezivog iznosa propisanog Zakonom i Pravilnikom o porezu na dohodak.

      „Tako su naknade troškova prijevoza za dolazak na posao i odlazak s njega koje poslodavac isplaćuje radniku zaštićene od ovrhe do visine cijene javnog prijevoza, neovisno o tome koristi li se radnik javnim prijevozom ili na posao dolazi na neki drugi način (npr. vlastitim automobilom, biciklom, pješice i dr.). Neoporezive naknade troškova službenih putovanja obuhvaćaju dnevnice koje se isplaćuju za službena putovanja u zemlji i za putovanja u inozemstvu, troškove smještaja, troškove prijevoza na službenom putu, avionske takse, naknadu za prijevoz prtljage na službenom putovanju, cestarinu, tunelarinu, naknadu za plaćanje parkiranja, dakle sve troškove povezane sa službenim putovanjem na koje je radnik upućen radi obavljanja određenog posla.“

      Dakle, morate se raspitati u računovodstvu. Oni će najbolje znati odgovor na Vaša pitanja. Naime, Progreso grupa se prije svega bavi kreditnim posredovanjem.

      2. Na placi se odmah naplati kredit administrativnom zabranom 2860 kn, znaci da li mi se provodi ovrha samo na dijelu koji sjeda na racun, odnosno na 7500kn minus 2860 kn admin zabrane minus 1500kn putnog troska sto iznosi 3200kn?

      Poštovani, zakonom Vam je zaštićeno 2/3 hrvatske neto plaće, dakle cca 3.700,00 kuna. Vaš poslodavac dobiva obavijest o ovrsi, te on uplaćuje dio koji nije zakonom zaštićen na tekući račun. Dakle, od Vaših neto primanja 3.700,00 kuna je zaštićeno, te je zaštićen određeni dio prijevoza. Vjerojatno će vam na tekući račun poslodavac isplatiti 1.000,00 kuna. Ponavljam, provjerite naše informacije s računovodstvom.

      S poštovanjem,
      Vera Maroshi

  69. Lijep pozdrav,

    Otvorila sam u Fini zasticeni racun 4.12. a 3.12. je knjigovodstvo poduzeca poslalo i pustilo u program financa cijelu placu na nezasticeni racun ca 3400 kn. Placu isplacuju 15og u mjesecu. Jeli imam mogucnost za povrat 2/3 sredstava? Gdje trebam traziti povrat u Fini ili u banci? I da li trebam zatraziti povrat tek nakon sto placa 15og u mjesecu legne na racun ili sada kada vec znam da su krivo uplatili? Koliko dugo traje da se vrati novac i da li je to moje pravo koje moraju napraviti ili?

    Puno pitanja, znam 🙁

    Unaprijed Vam hvala,

    Lijep pozdrav!

    1. Poštovana,

      ako Vam poslodavac ne želi, a još uvijek stigne, prebaciti zaštićeni dio primanja na zaštićeni račun. U onom trenutku kada će Vam plaća biti isplaćena na tekući račun, javite se FINU kako bi Vam vratili zaštićeni dio.
      Možda ne bi bilo loše da se već sada javite u FINU i raspitate vezano uz eventualnu dokumentaciju koju ćete trebati priložiti.

      S poštovanjem,

      Vera

  70. poštovani korisnik sam HPB imam blokiran račun od porezne uprave velik dug od pokojnog supruga koji smo nasledili ja i djeca.zanima me dali bi ikako mogla dići bilo kakav kredit na dječiji doplatak .

    1. Poštovana,

      dječji doplatak predstavlja zaštićena sredstva te realizacija kredita temeljem takvih primanja nije moguća.

      Srdačan pozdrav!

  71. Poštovani,
    već par mjeseci račun mi je u blokadi zbog ovrhe, nisam htjela otvarati zaštićeni račun jer sam htjela da mi se što brže otplati dug. Banka mi je ukinula minus koji sam imala po tekućem računu, službenici u banci sam objasnila u čemu je stvar i rekla da imam još 1300kn od ovrhe koja će biti podmirena od sljedeće plaće i da će se tada odblokirati račun i da se možemo onda dogovoriti o obročnoj otplati minusa. Međutim danas mi dolazi obavijest da je banka otkazala moj tekući račun. Mene zanima ako sam ja bila u blokadi preko fine i svi moji priljevi na račun su išli za tu ovrhu kako sam ja mogla podmiriti taj dug i ako mi je službenica prije mjesec dana rekla da nema problema da se javim kad mi skinu blokadu. I još me zanima da li moram otvoriti tekući račun u nekoj drugoj banci na koji će mi sljedeća plaća biti uplaćena? Da li je to uopće moguće?
    hvala.

    1. Poštovana,

      banka Vam je vjerojatno otkazala račun, jer ste imali obveze koje niste namirili. Vi ste vjerojatno komunicirali s djelatnicom na šalteru, a služba za naplatu napravila je svoj dio.Tekući račun je otkazan, te ste sad dužni podmiriti minus, sudske troškove i sl.

      svakako ćete trebati otvoriti drugi tekući račun. Vjerojatno ćete teško sami riješiti navedenu situaciju.

      Svakako nas kontaktirajte, bojim se da ćete najjednostavnije cijelu situaciju riješiti malenium kreditom. Zatvoriti dugovanje, otvoriti tekući račun u banci kreditoru i sl.

      S poštovanjem!

  72. Poštovani,

    na žiro račun poduzeća u kojem sa prije radila uplaćena su sredstva iz Državnog proračuna ( PLAĆANJE DOBAVLJAČA), naime državna riznica uplatila je na krivi račun. Pošto je račun mog bivšeg poslodavca u blokadi više od godinu dana, a i bivši radnici između ostalih i ja stavili smo ovrhe radi neisplaćene plaće. Dio tih ovrha od bivših zaposlenika je naplaćen, kao i blokada od Porezne uprave. Moje je pitanje dali mi zaposlenici koji smo si naplatili svoja potraživanja moramo vratiti novce jer je novac na račun poslodavca krivo uplaćen. Što će se dogoditi ako radnici ne žele vratiti novce, neki od njih imaju zaštičene račune da li će se njih teretiti.

    1. Poštovani,

      nisam ovlaštena odgovoriti na Vaše pitanje. Poprilično sam sigurna da ćete kad tad trebati vratiti krivo uplaćeni novac, međutim mislim da biste ipak za točnu informaciju trebali kontaktirati odvjetnika.

      S poštovanjem,

      Vera Maroshi

  73. Firma mi je uplatila placu na zassticeni racun ali sredstva nisu vidljiva samo jedna trecina koja je uplacena na obicni tekuci racun koji je pod ovrhom

    1. Poštovani,

      provjerite s poslodavcem da je uplatio zaštićena primanja na točan broj računa. Ako je s njegove strane sve uredno s potvrdom o izvršenoj transakciji (koju Vam može izdati poslodavac) javite se u bankukod koje je otvoren 35 račun.

      S poštovanjem,

      Vera

  74. Poštovani,

    zanima me da li se može provesti ovrha na primanjima našeg radnika koji je zaposlen u inozemstvu. Primanje isplaćuje inozemni poslodavac, a kredit je odobrila inozemna banka koja ima predstavništvo u Hrvatskoj.
    Ako je moguće, molim vas za pojašnjenje na koji je način to moguće provesti.
    Hvala unaprijed.

    1. Poštovana,

      FINA vrši ovrhu temeljem OIB-a. Ako je osoba zaposlena u inozemstvu, a vjerovnik to primijeti i prijavi nadležnim tijelima, izdaje se sudski nalog u hrvatskoj, koji se predaje u zemlju članicu Europske unije, koja tada putem sudskog naloga plijeni primanja koja hrvatski građanin zarađuje u inozemstvu.

      Ako nije riječ o zemlji članici Europske unije, bojim se da ste nemoćni.

      Samu proceduru i postupak možda najbolje da pošaljete upit u Ministarstvo financija, HNB ili FINU.

  75. Poštovana,
    molim Vas odgovor na slijedeće pitanje.Bivši suprug mi je dužan plaćati alimentaciju.Zaposlio se tek nedavno, a do tad je bio nezaposlen.Zanima me da obzirom da mu je račun blokiran,i primat će minimalnu plaću, a ima već veći broj ovrha u redu čekanja, hoće li plaćanje alimentacije imati prednost pred drugim ovrhama.Također kako se radi o maloj plaći hoće li mu moći sve ustezati ili će imati pravo na zaštićeni dio plaće.
    Hvala

    1. Poštovana,

      svatko ima pravo na zaštićeni dio primanja, jer ona predstavljaju dio primanja potrebna za život.

      Da li alimentacija ima prednost pred ostalim ovrhama? Ne možemo znati, ovisi o tome tko su ostali ovrhovoditelji. Ako je riječ primjerice o telefonskim operaterima, onda ima prednost. Za takve informacije nam je potreban uvid u podatke Vašeg bivšeg supruga.

      Nadam se da smo barem malo pomogli.

      S poštovanjem,

      Vera

  76. Dobar dan, imam pitanje. Naime, otvorila sam zaštićeni račun i uplaćeno mi je od plaće na nezaštićeni 1/3 koju uzima ovrha,ali ove 2/3 koje su trebale sjesti na zaštićeni račun nisu sjele jer sam prvo trebala ići u Finu, dati OIB poslodavca (uplatitelja) da bi mi to moglo sjesti. To sam tek danas i obavila (iako je plaća sjela oko 03.09.) te mi je na Fini rečeno da bi mi novci automatski trebali sjesti na taj zaštićeni račun u roku od pola sata, ti novci su samo bili u recimo prijelazu. Novci nisu sjeli uopće te je li moguće da je taj novac vraćen poslodavcu pošto je prošlo više od 15 dana od uplate?
    Hvala.

    1. Poštovana,

      ako su novci bili na “prijelaznom” računu trebali bi se uplatiti na vaš zaštićen račun, onog trena kad priložite svu dokumentaciju. Ako ste ju priložili jučer popodne, danas nakon 10 h bi trebali biti na Vašem računu, sve ovisi o banci u koju primate plaću.
      Provjerite još jednom oko 10 h, a ako novci nisu na računu obratite se poslodavcu.

      Srdačan pozdrav,

      Vera

  77. Imam problem .. Gazdina knjigovotkinja mi je upaltila placu na tekuci racun, ne na zasticeni račun..zanima me dali imam pravo na povrat novca ili nemam ? I dali pri svakom novom poslodavcu moram ici u Finu predati novi zahtjev..nadam se da ne trebam jer nisam isla..i brinem se sta ce biti s mojom plaacom ..

    1. Poštovana,

      u periodu od 8 dana nakon što je plaća uplaćena na tekući račun možete povratiti novac.

      Ne morate kod promjene poslodavca otvarati novi zaštićeni račun, samo morate poslodavca upoznati s time da imate otvoren zaštićeni račun te da zaštićeni dio primanja treba uplatiti na zaštićeni račun.

      S poštovanjem,

      Vera

  78. Poštovani, primam neto plaću u iznosu od oko 7.200,00 kuna. Od toga plaćam kredit u iznosu od oko 3.000 kn trajnim nalogom u banci. Danas sam primio dopis Raiffeisen štedionice, a koji su poslali i računovodstvu mojeg poslodavca, o pljenidbi iznosa od 130 EUR za kredit u kojem sam jamac. Mene zanima da li i u kojem iznosu mi poslodavac može plijeniti od mojih 7.200 kn ukoliko svoj kredit prebacim na administrativnu zabranu, odnosno da moje kredit bude obustavljen odmah s plaće. Hvala

    1. Poštovani,

      Vama zaštićeni dio primanja iznosi. 3.650,00 kn. Dakle, ako svoj kredit stavite na administrativnu zabranu ostaje oko 500,00 kuna koje Vam Rba može skidati.
      Također Vam to jamstvo ostavlja negativnu oznaku u HROK-u te će vas onemogućiti da u budućnosti sami dobijete kredit, kreditnu karticu ili minus po tekućem računu. Ne znam koliko Vam se isplati izbjegavati obvezu na ime jamstva, naime istu ste ovjerili kod javnog bilježnika.

      Za dodatna pitanja stojimo na raspolaganju.

      S poštovanjem,

      Vera

  79. Poštovani,

    zanima me što se dogodi u slijedećoj situaciji. Osoba ima tekući račun u RBA koji je u blokadi zbog ovrhe i to ne jedne nego više. Osoba nije radi vlastitoga hira upala u financijske probleme, već zbog bolesti u obitelji. Otvorila je zaštićen račun u istoj banci. Prije nekoliko dana od banke je dobila dopis da će u slučaju nepodmirenja nedopuštenog prekoračenja banka otkazati tekući račun. Novaca za podmirenje nedopuštenog minusa (oko 13000 kuna) osoba nema. Ako banka otkaže tekući račun, da li će se automatizmom poništit i zaštićeni račun? Odnosno kako će ta osoba primati zaštićeni dio plaće? Kroz nekoliko narednih mjeseci preživljava od iznosa sa zaštićenog računa i ne može odvajati novce za podmirenje nedopuštenog minusa.
    Srdačan pozdrav iz Vinkovaca

    1. Poštovani,
      zaštićeni račun ne predstavlja transakcijski račun, te ga banka neće ukinuti. Zaštićeni dio sredstava će i dalje sjedati na zaštićeni račun i Vi ćete ga uredno podizati u poslovnicama Banke.

      Međutim, nedozvoljenih 13.000,00 kuna dovest će vas na crnu listu i imati ćete neuredan HROK. Samim tim će Vam dizanje kredita, ili dobivanja prekoračenja po računu ili kreditne kartice biti onemogućeno.

      Ako ostvarujete redovita primanja, ispunite Progreso web upitnik kako bismo provjerili da li smo u mogućnosti kreditom zatvoriti nedozvoljeno prekoračenje i ovrhu. Naime, što dulje čekate situacija je teža.

      srdačan pozdrav,

      Vera

      1. dobar dan.korisnik sam socijalne pomoci i imam zasticeni racun od postanske banke.imam oko 10 000 kn duga zbog neplacenja duga sa teleoperaterima tele 2 i vip,kada to ide u zastaru,zadnji put sam imao posla sa tele 2 i vipom 2009 god?da li mogu imati otpis duga. u slucaju da nadem posao npr u susjednoj italiji,da li ja kao blokirani gradanin mogu otvoriti racun u ita a da mi ovrha nece sjedati??puno hvala

        1. Poštovani,

          Progreso grupa se bavi posredovanjem pri realizaciji kredita.
          O zastari ovrha vjerujem da će Vam najtočnije odgovoriti u odvjetničkom društvu, ali možete probati priupitati u FINI.
          S obzirom na to da se i Hrvatska i Italija nalaze u Europskoj uniji, temeljem OIB-a FINA ima pravo plijeniti Vaša primanja na transakcijskom računu, koji ste otvorili u Italiji. No, provodi li takve ovrhe FINA u praksi, ne znamo. Provjerite navedene informacije u FINI.

          Srdačan pozdrav!

    2. Molim vas objasnjenje,,,,naime poslodavac mi je uplatio placu na tekuci racun u banci,,,unatoc sto imam vec zasticeni racun,,,fina nije imala oib poslodavca sad me zanima ,,,da li mi mogu staviti cjelu transakciju na tu uplacenu placu od 1600kn potpunu ovrhu ,,,ili taj uplaceni novac jednostavno vrate poslodavcu jer nije mogao biti proslijedjen fini odnosno na zasticeni racun

      1. Poštovani,

        moram priznati da ne shvaćam Vaše pitanje.

        Javite se u FINU ako još nije prolo 8 dana da Vam vrate zakonom zaštićenu trećinu.

        Srdačan pozdrav,

        Vera

  80. hvala na odgovoru ali zar nije naknada za nezaposlene izuzeta od ovrhe jel naknada za staziranje se vodi pod naknadu za nezaposlene i kako mogu pljenit prijevoz?

    1. Poštovani,

      onda ne pričamo o istoj vrsti primanja. Ne znam o kakvoj je naknadi za staziranje riječ. Od ovrhe su naime izuzetaprimanja po osnovi privremene nezaposlenosti. Možete poslati ugovor na e-mail pa ćemo provjeriti.
      Prijevoz ne predstavlja zaštićena primanja te ako se isplaćuje na Vaš tekući račun, FINA ga plijeni.

      Srdačan pozdrav,

      Vera

  81. postovani zanima me dali je naknada za staziranje u iznosu 2400kuna i prijevoz koje placa zavod za zaposljavanje izuzeto od ovrhe naime imam rijesenje o ovrhi staro 2god i bila sam sada na fini i kazu da nema ovrha sad me zanima sta ako u meduvremenu dode ta ovrha na finu a nedaju da otvorim zasticeni racun posto ovrhe zasad nema?hvala unaprijed na odgovoru

    1. Poštovani,

      pretpostavljam da je riječ o naknadi za rad bez uspostavljanja radnog odnosa u iznosu od 2.400,00 HRK koja sjeda na Vaš tekući račun. Ako je tako nažalost 1/3 tih primanja je izuzeta od ovrhe, ostatak FINA može plijeniti. Prijevoz nije izuzet od ovrhe.

      U slučaju da Vam neočekivano sjedne ovrha, ovu zakonom zaštićenu 1/3 možete povratiti na naknadno otvoren zaštićeni račun. Važno je da reagirate u roku od 8 dana.

      Za dodatna pitanja stojim na raspolaganju.

      Srdačan pozdrav,

      Vera

      1. Naknada za strucno osposobljavanje je u cijelosti izuzeta od ovrhe jel je pomoc koju isplacuje hzzo nije placa

  82. Poštovna,

    ovdje sam našao info koji me zanima pa Vam želim zahvaliti na zaista “kratkim” i jasnim odgovorima i uputama.

    Hvala

    1. Poštovani,

      drago nam je da smo mogli pomoći te se zahvaljujemo na povratnoj informaciji i pohvali.

      Puno nam znači!

      Srdačan pozdrav,

      Vera

  83. Svi govore kako ce povrat poreza bit ovršen u slucaju blokade ali neki pravni posrednici su mi rekli da taj zakon nepostoji i nije uopce donesen…Ja sam na prijavi napisao da hocu novce preko pošte ili ti u gotovini a nisam dao nikakav tekuci racun za isplatu jel su rekli da je sve u redu..Zanima me ovi što su dobili povrat poreza a blokirani su jel su im sve uzeli i sta je s time pošto je povrat poreza poceo sjedat :/ Neka uzimaju ako moraju ali neznam kako to ide sad pa ako mi mozete pomoc.Duje.Hvala

    1. Poštovani,

      postoji Zakon koji određuje koja su primanja zaštićena od ovrhe a koja nisu, nažalost povrat poreza je izuzet od ovrhe kada je riječ o jedinim primanjima građana. Sredstva za povrat poreza nisu izuzeta od ovrhe u smislu čl. 172. i 173. Ovršnog zakona (“NN”broj 112/12 do 93/14). Dodatno, u skladu s odredbama članka 113 st.6. Općeg poreznog zakona (“NN” broj 147/08 do 26/15), povrat se ni neće izvršiti ako porezni obveznik ima dospjelih neplaćenih poreza.

      Povrat poreza po godišnjoj prijavi poreza na dohodak vrši se na tekući ili žiro račun. Samo u iznimnom slučaju izvršiti će se gotovinski povrat ako obveznik nema otvoren tekući ili žiro račun. Detalji o tome kada se to tolerira, odnosno kada je moguća gotovinska isplata povrata poreza nalaze se na stranicama porezne uprave. Prema članku 90. Pravilnika o porezu na dohodak povrat poreza po godišnjoj prijavi vrši se na račun poreznog obveznika koji je ostvario pravo na povrat poreza, na njegov žiro račun ili tekući račun, a iznimno povrat poreza može se izvršiti u gotovom novcu, ali samo u slučaju kada porezni obveznik nije blokiran od strane Porezne uprave ili od strane drugih vjerovnika.

      Ovisno o visini Vaših primanja te da li je riječ o jedinim primanjima ovisi koliki će Vam iznos FINa blokirati. Vjerojatno će uzeti sva sredstva.

      Srdačan pozdrav,

      Vera

  84. Da li mogu napravit žiro račun ako imam zaštićeni račun ?

    1. Poštovana,

      možete otvoriti žiroračun. Novčana sredstva koja će stizati na žiroračun neće biti zaštićena.

      Srdačan pozdrav,

      Vera

  85. Postovani,
    Uskoro pocinjem radit kao pripravnik u sudu pa zanima jeli i kod njh funkcionira kao i kod ostalih poslodavaca da mi skidaju trecinu od place a ostalo stavljaju na zasticeni koji imam otvoren?
    Hvala

    1. Poštovana,

      ovršni zakon je za sve isti. Dakle, ako su Vaša primanja manja od hrvatske prosječne neto plaće vršit će Vam ovrhu na 1/3 primanja.

      Srdačan pozdrav,

      Vera

    1. Poštovana,

      vremenski rok za odgovor svakako ovisi o težini i opsegu postavljenog pitanja/problema. Nastojimo odgovoriti u roku od 24 h. Nažalost nije uvijek moguće, ali ako je riječ o radnom danu svakako unutar 48h.

      Srdačan pozdrav,

      Vera

  86. imam pitanje vezano za isplatu jubilarne nagrade za 15. godina rada u firmi. Da li isplata jubilarne nagrade mora ići na redovni blokirani račun ili se može isplati na zaštičeni račun( tekući račun za posebne namjene). Isplata za 15. godina rada bila bi 2.000,00 neto.

    1. Poštovani,

      nažalost jubilarne nagrade ne predstavljaju primanja koja su zaštićena, te se isplaćuju na tekući račun.

      Srdačan pozdrav,

      Vera

      1. a šta ako te po ugovoru od 5 godina slijedi isplata 5 zadnjih plaća, dali to ide na zaštičeni račun ili?

        1. Poštovani,

          poduzeće će se držati ovršnog zakona, te će samo jedan dio primanja pustiti na zaštićeni račun.

          Srdačan pozdrav,

          Vera

  87. Postovani.prije mnogo godina upala sam u nedopusteni minus na otp-u koji je ovrhom otplacen jer sam bila promjenila banku.sad sam opet na otpu trazila minus za koji sam morala ispunit obrazacvte su rekli da ce mi javit hoce li mi opet dozvolit minus.zanima me kad ga mogu pocet koristit ako ga odobre jeli treba cekat iducu placu ili?.z

    1. poštovana,

      onog trena kad ga odobre možete koristiti dopušteno prekoračenje. S obzirom na to da ste bili povijesno neuredni možda će Vas banka tražiti ovjeru zadužnice kod javnog bilježnika. Ali odmah po ovjeri možete koristiti odobreni Vam minus.

        1. Poštovani,

          nisam shvatila pitanje.

          Koliko vremena treba kome, da odobri što?
          Možda se neki post izgubio.

          Zahvaljujem na razumijevanju.

          Srdačan pozdrav,

          Vera

          1. Vezano je za por7ku iznad kroz koliko vremenaodobre ja sam pr3dala zahtjev prije 5dn.j

          2. Poštovana,

            s obzirom na to da niste klijent Progreso grupe, ne možemo u Vaše ime provjeriti status, te da li će dopušteno prekoračenje biti odobreno ili ne. Kada su u pitanju naši klijenti odobrenja traju do 24 sata.

            Moj savjet Vam je da kontaktirate djelatnika/cu banke koji je zaprimio/la vaš zahtjev i provjerite s njim/njom. Na taj način ćete dobiti najtočniju informaciju.

            Srdačan pozdrav,

            Vera

        2. Poštovana,

          sad vidim da se post odnosi na pitanje vezano uz dopušteno prekoračenje.
          A ovisi da li je odobrenje na razini poslovnice ili su potrebni viši kanali. Uglavnom potrebno je svega nekoliko dana (najčešće 1-2 dana), od trenutka kada je djelatnik banke ispunio zahtjev za odobrenjem dopuštenog prekoračenja.

          Srdačan pozdrav,

          Vera

  88. dobro vece radim na vaucer kao sezonac na 90 dana primam placu na ziro racun jer tako firma isplacuje i blokirali su mi ziro racun dal ja moguzastitit ziro racun i postoji kaki nacin da ja dobijem postotak svoje place hvala!!

    1. Poštovani,

      dignite potvrdu s porezne uprave o visini primanja te iz HZMO potvrdu o zaposlenju, kako biste dokazali da navedena novčana sredstva predstavljaju Vaš jedini izvor prihoda. S tim dokumentima se javite u FINU i otvorite zaštićeni račun. Dio novca će biti zaštićen od ovrhe.

      Srdačan pozdrav,

      Vera

      1. Poštovana,
        molim pomoć vezano uz odgovor na pitanje o zaštićenom žiro-računu.Naime mom suprugu je jedino primanje honorar,kada smo u poreznoj digli potvrdu o primanjima u Fini nam je nisu priznali jer mora biti iskazana uplata na obrascu pod rednim brojem 6 koje se odnosi na drugi dohodak.Pošto porezna vidi podatke tek dva mjeseca iza uplate ispada da se zaštićeni žiro-račun može otvoriti tek u prvom mjesecu 2016 god. pošto suprugu prvi honorar sjeda tek u 11 mjesecu.Da li je moguće da do tada sav dohodak ide na ovrhu i čemu onda priče Fine da se mora omogućiti ljudima da se dio primanja zaštiti.
        Unaprijed se zavaljujem,lijepi pozdrav

        1. Poštovana,

          Primanja na žiroračunu će biti zaštićena samo ako predstavljaju jedini oblik prihoda, što se može dokazati s potvrdom koju dižete u HZMO-u.
          Također možete priložiti i ugovor o djelu.

          Ako su Vam potrebne detaljnije informacije, svakako bih Vas uputila u Centar za socijalnu skrb.

          S poštovanjem,

          Vera Maroshi

  89. Poštovanje, imam pitanje u vezi povrata poreza, u poreznoj su mi rekli da je jedini način isplate povrata na tekući račun vlasnika prijave, znači niti na zaštićeni niti neki drugi račun. Obzirom da je meni tekući blokiran, postoji li neka mogućnost uopće doći do tih sredstava od povrata poreza

    1. Poštovani,

      nažalost naše informacije su jednake informacijama koje ste dobili u Poreznoj upravi, povrat poreza ne predstavlja Vaša jedina primanja i stoga sredstva iz povrata nisu zaštićena. Cilj FININIH ovrha je da Vi što prije otplatite dugovanja prema vjerovnicima, stoga će se ta sredstva iskoristiti za podmirenje duga.

      Provjerite s poreznim pravnicima, za svaki slučaj.

      Srdačan pozdrav,

      Vera

  90. Poštovana,

    Prvo bih Vas htio pohvaliti za jasne i konkretne odgovore. Pošto mi je u poduzeću katastrofalna radna atmosfera sa svakodnevnim mobbingom, ozbiljno razmišljam da uzmem otpremninu i napustim radno mjesto. Problem je što imam u jednoj banci kredit nešto veći od vrijednosti otpremnine kojeg sam i dobio jer sam imao zaposlenje na neodređeno. Zanima me sada da li će banka od moje kompanije dobiti obavijest da više ne radim na neodređeno tijekom otkaznog roka, te je li moguće da mi banka onda zaplijeni cjelokupni iznos otpremnine koju planiram iskoristiti za pokretanje privatnog businessa.

    1. Poštovani,

      pretpostavljam da Vam ratu kredita skidaju u poduzeću putem administrativne zabrane.

      Ako je tako, onda će nakon otkaza (dakle ne za vrijeme otkaznog roka) poduzeće u kojem trenutno radite vratiti banci administrativne zabrane. Ukratko, oni su se obvezali skidati Vama s plaće ratu kredita sve dok ste kod njih zaposleni. Dakle, banka će znati da više niste zaposleni u istom poduzeću. Nakon otkaza dužni ste sami plaćati ratu kredita. Nitko ne očekuje da u cijelosti podmirite kredit, već se od Vas očekuje da uredno izvršavate svoje mjesečne obveze.

      Znači, ako nastavite uredno plaćati ratu kredita, banka neće plijeniti Vaša primanja niti izvršiti nikakve druge stege.

      Moj prijedlog je da otvorite trajni nalog putem kojega će se mjesečno vršiti uplata rate kredita. Ako možete otplatite dio kredita i na taj način smanjite mjesečnu ratu kredita, da Vama bude lakše, a ne zato jer banka traži.

      Srdačan pozdrav,

      Vera

  91. Poštovani!

    Zanima me odgovor na jedn pitanje. Dakle, htjela bih nekim mini kreditom zatvoriti dugove, nisam (još) pod ovrhom niti imam otvoren zaštićeni račun, kredit je u procesu jer čekam da mi sljedeća plaća sjedne na PBZ kako bi ga mogli odobriti. E sad, pošto me strah da mi u međuvremenu ne blokiraju račun, da li otvaranje zaštićenog računa utječe naodobravanje kredita, tj. da li banka odobrava kredit u slučaju da postoji otvoreni zaštićeni račun, a da nisam pod ovrhom niti u blokadi?

    Hvala!

    1. Poštovana,

      pretpostavljam da termin mini kredita koristite da biste naglasili manji iznos kredita te da je riječ o klasičnom nenamjenskom kreditu PBZ-a manjeg iznosa?

      Naime mini kredit ne podliježe zakonu o potrošačkom kreditiranju niti se za njega otvara tekući račun ili HROK, pa tehnički zaštićeni račun ne smeta. Ali koliko znam, PBZ ne daje takve kredite.

      S obzirom na to da se za realizaciju kredita niste javili u Progreso grupu ne znam kakva je točno situacija, te da li s razlogom čekate sjedanje plaće u PBZ. Uvjet za prijenos je ako imate status zaposlenja na određeno, loš kreditni skoring, želite ugovoriti kredit na rok otplate 10 godina ili tražite iznos preko 15.000,00 eura.

      Zašto to naglašavam? Naime, katkada djelatnici banaka (kojima je u interesu prodati tekući račun) uvjetuju prijenos primanja kada to nije potrebno. Ako ne pripadate gore navedenim skupinama, možete i naknadno prenijeti primanja. Pretpostavljam da Vam se žuri, zbog ovrhe koju očekujete. Ako otvorite zaštićeni račun ili Vam sjedne ovrha za vrijeme kada je kredit u procesu realizacije, PBZ Vam nažalost neće odobriti kredit.

      Srdačan pozdrav,

      Vera

  92. Poštovani,
    imam pitanje vezano ovrhom računa u inozemstvu (konkretno SAD).
    Naime, radi se o umirovljeniku koji ima dvojno državljanstvo (Hrvatsko i Američko). Također redovno prima hrvatsku i američku mirovinu.
    Budući da su hrvatski računi pod ovrhom, FINA vrši ovrhu nad 1/3 hrvatske mirovine.
    Mene zanima da li FINA (ili neka druga institucija) ima ovlasti (i na koji način) vršiti blokadu računa u SAD-u na koji dolazi američka mirovina. Umirovljenik živi u Hrvatskoj, a američku mirovinu podiže u Hrvatskoj – u banci koja praktički služi samo kao posrednik (“bankomat”) za isplatu.
    Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

    1. Poštovani,

      potrebna nam je informacija o vrsti računa na koji sjeda mirovina iz SAD-a?

      Srdačan pozdrav,

      Vera

  93. Poštovani!
    Zanima me dali je moguće da fina uzima cjelokupnu plaću skoro svaki drugi mjesec iako je otvoren zaštićeni račun ? Ako nije što činiti? Hvala!

    1. Poštovana,

      Vaš plaća je zaštićena Ovršnim zakonom.

      Dakle, ako je riječ o primanjima koja su niža od prosječne hrvatske neto plaće tada je zakonom zaštićena trećina Vaših primanja. Ako su Vaša primanja veća od prosječne neto plaće tada je Zakonom zaštićeno cca 3.500,00 kuna.

      FINA ne razlikuje zaštićena od nezaštićenih primanja, ako imate otvoreni zaštićeni račun provjerite s poslodavcem o čemu je riječ.

      Za dodatna pitanja stojimo na raspolaganju.

      Srdačan pozdrav,

      Vera

    2. nadam se da cu ovim putem uspjeti dobiti odgovore na pitanja koja me muce.Naime imam firmu koja je u blokadi…nedavno su mi u banci ponistili žiro racun preko kojeg sam poslovala jer sam toj banci dugovala oko 700 kn za vodenje istog racuna…kada sam htjela uplatiti iznos dugovanja odbili su me i rekli kako je racun ponisten a dugovanje prema njima je otišlo u otpis..par puta sam molila da mi se omoguci da nastavim preko tog racuna no uzalud. Pokusavam otvorit novi ziro racun no sve banke me odbijaju jer sam u blokadi…sad postavljam pitanje..kako da onda izdajem racune i kako da barem pokusam samu sebe izvuci iz te agonije? upitala sam kjigovođu,banke bila u FINI no uvijek isti odgovor “nazalost ne znamo,niste jedini”…Kako da moja firma dalje posluje? Nadam se vasem odgovoru…unaprijed hvala

      1. Poštovana,

        banke imaju pravo odbiti svakog klijenta, odnosno ne moraju Vam dopustiti otvaranje žiroračuna. Tim Više što je zbog dugovanja od 700,00 HRK račun otkazan. Drugim riječima teško ćete ih uvjeriti da će se poslovanje uredno nastaviti ako Vam dopuste otvaranje žiroračuna.

        Da bismo Vam mogli dati konkretniji odgovor, potrebna nam je informacija o kojem poduzeću je riječ. Dakle ja bih Vas ovim putem zamolila OIB poduzeća.

        Srdačan pozdrav,

        Vera

  94. Poštovana,
    iznimno sam oduševljena na koji način odgovarate na postavljene upite – konkretan upit – konkretan odgovor, stoga Vam se i obraćam, nadajući se Vašem konkretnom odgovoru. Naime, radi se o sljedećem: Banka u kojoj već dugi niz godina imam otvoren tekući račun poslala mi je prije mjesec dana Obavijest o otkazu ugovora o tekućem računu s otkaznim rokom od dva mjeseca. Međutim, radi se o tekućem računu koji je tri godine blokiran od FINE i isto toliko vremena imam otvoren zaštićen račun na koji redovito primam dio plaće zaštićen od ovrhe i naknadu za tjelesno oštećenje, a ostatak poslodavac uredno uplaćuje na blokirani račun. Zanima me šta će sada biti sa primanjima koja nisu zaštićena od ovrhe? Na koji tekući račun će ih poslodavac uplaćivati s obzirom da blokirani tek. račun više neće egzistirati. Kontaktirala sam i Banku, ali ništa konkretno mi nisu odgovorili, odnosno rekli su samo da mogu otvoriti tek. račun u nekoj drugoj banci. Pitam se koja će mi banka otvoriti tekući račun ako sam u blokadi i šta će onda biti sa zaštićenim računom koji je otvoren u Banci koja mi je posla Obavijest o otkazu ugovora po tekućem računu. Razlog otkaza Ugovora je dugovanje po tekućem računu koje Banka nije mogla naplatiti od mene, a potraživanje je ustupila Ugovorom o cesiji drugom vjerovniku.
    Nadajući se Vašem brzom odgovoru, srdačno Vas pozdravljam i zahvaljujem,

    1. Poštovana gospođo Gordana,

      iznimno nam je drago čuti da Vam se sviđa naš način rada. Nastojimo pomoći klijentima koliko je to u domeni našeg znanja i struke.

      U Zagrebačkoj banci su Vas dobro uputili, dakle trebate otvoriti tekući račun u drugoj banci. S obzirom na to da u Hrvatskoj ima 27 banaka, a uplata plaće na ruke je zabranjena jedna od njih će Vam morati otvoriti tekući račun. Vjerojatno neće gledati blagonaklono na Vas s obziromna “postojeći problem” temeljem tekućeg računa. E sad ne možemo na blogu raditi reklamu bankama, pa bismo Vas eventualno telefonski mogli uputiti u određene poslovnice određenih banaka.

      Što se tiče zaštićenog računa, s njim se ništa neće dogoditi. Kad otvorite drugi tekući račun javit ćete se u FINU.

      Najlakše bi Vam bilo zatvoriti bankovnim kreditom dugovanje po tekućem računu i blokadu FINE, te u banci kreditoru otvoriti tekući račun. Sugerirala bih Vam da ispunite kreditni upitnik na našoj web stranici i provjerite svoju kreditnu sposobnost. Neurednosti i blokade uspješno rješavamo.

      Zahvaljujemo na upitu!

      Srdačan pozdrav,

      Vera

  95. Nezaposlen sam i u blokadi sam.Od nedavno dobivam 400 kuna neto mjesecno za jedan posao.Htio bi taj prihod da mi se uplacuje na zasticen racun, ali FINA me salje poreznj upravi da mi izda potvrdu da mi je to jedini prihod, a ovi kazu da to oni ne izdaju i to traje3-4 mjeseca.
    Kako postupiti?Hvala

    1. Poštovani,

      dobro su vam u FINI rekli, javnu ispravu kojom možete dokazati da je navedeni prihod po ugovoru (pretpostavljam o djelu) jedini stalni prihod dobivate u Poreznoj upravi. Međutim ne kao potvrdu da Vam je to jedini prihod, dignite Potvrdu o visini dohotka (iz koje će to biti vidljivo). Također ne bi bilo loše dignuti Potvrdu s mirovinskog da ne primate naknadu bilo koje vrste po osnovi radnog odnosa.

      Nadamo se da će pomoći!

      Za dodatna pitanja stojimo na raspolaganju.

      Srdačan pozdrav,

      Vera

  96. Postovani
    Po privremenom rjesenju od HZMO-a primala sam mirovinu u visini od 1.514,92 od cega mi se 1/3 oduzimala po ovrsnom rjesenju. Sada sam dobila konacno rjesenje o mirovini, koja iznosi 2.407,16 kn, pa od 15.5.2013. do sada 3.mj.2015. priznaju mi se zaostaci mirovine.
    Interesira me hoce li mi biti obustavljeno i koliki iznos na razliku mirovine.
    Hvala

    1. Poštovana,

      Vama je zakonom zaštićena 1/3 redovitih mjesečnih primanja. Koliki dio će Vam FINA plijeniti ovisi o iznosu i obliku isplate tih razlika. Ako će se isplaćivati kao “normalna” mirovina, ovisi o iznosu isplate.
      Ako će se isplaćivati kao dodatak na mirovinu ili naknada poput invalidnine, tada su Vaša primanja zaštićena.

      Zahvaljujemo na upitu i nadamo se da smo pomogli.
      Saznajte detalje, kako bismo mogli konkretnije odgovoriti na Vaše pitanje.

      Srdačan pozdrav,

      Vera

      Srdačan pozdrav!

  97. Poštovani,
    Ovrhom na plaću temeljem sudskog riješenja odnosno priznanice duga, ovršenik mi je do 9. mjeseca 2014. vraćao poveći dug. Tada je zbog navodne nezgode na radu otišao na bolovanje i tu je “skidanje sa plaće” prekinuto. Da li je moguća blokada tekućeg računa, odnosno da li je moguće ovršiti primanja od bolovanja ukoliko ona ne stizaju na zaštićeni račun?
    Bila bi vam zahvalna na pomoći!

    1. Poštovana,

      kada je riječ o ovrsi FINE ovršenik je dužan otvoriti zaštićeni račun kak bi zaštitio primanja, jer FINA ne razlikuje zaštićena od nezaštićenih primanja.

      Ako sam ja dobro shvatila, Vi biste htijeli plijeniti primanja koja isplaćuje HZZO? I to ne putem FINe, već putem administrativne zabrane? Kad bi oni pristali na to, kršili bio zakon i svjesni su toga.

      S obzirom da ne znam točno o kojem instrumentu naplate i primanjima je točno riječ, šaljem Vam u prilogu dio ovršnog zakona, možda pomogne:

      ” sljedeća primanja iz članka 172. Ovršnog zakona primanja na kojima je ovrha ograničena:

      3. potpore zbog invalidnosti radnika (2.500,00 godišnje) i neprekidnog bolovanja radnika duljeg od 90 dana (2.500,00 kn godišnje), potpore za slučaj smrti radnika (7.500,00 kn) i smrti člana uže obitelji radnika (do 3000,00 kn godišnje), do propisanih iznosa do kojih se ne smatraju oporezivim primicima po osnovi od nesamostalnog rada (u slučaju isplate djeci radnika zbog smrti radnika, potpora je u cijelosti izuzeta od ovrhe)”

      Nadam se da sam bar malo pomogla, jer nisam baš najbolje shvatila o čemu je riječ, pretpostavljam da ste upit postavili kao fizička osoba.

      Srdačan pozdrav,

      Vera

  98. Poštovani,
    Imam mirovinu u iznosu od 2.000,00 kn od kojih se za kredit skida 700,00 kn.
    Otvoren je zaštićeni račun i koliko vidim iz razloga što se kredit skida trajnim nalogom on mi ne ulazi u obračun. Da li postoji mogućnost da promijenim trajni nalog u administrativnu zabranu te da li će u tom slučaju kredit ući obračun iznosa koji se može ovršiti 1/3 iznosa primanja? Hvala

    1. Poštovana,

      administrativna isprava ovjerena od strane javnog bilježnika kao instrument naplate kredita ima pravni učinak rješenja o ovrsi. Međutim prema članku 180. ovršnog zakona prednost kod naplate (bilo da je riječ o kreditu, tj. administrativnoj zabrani ili ovrsi FINE zbog primjerice dugovanja prema mobilnom operateru) ima tražbina koja je ranije zaprimljena na naplatu.

      Dakle ako stavite da se kredit otplaćuje putem administrativne zabrane, mirovinski neće početi plijeniti ratu kredita dok ne otplatite ovrhu. Eventualno na taj način možete spriječiti neredovitu otplatu kredita ako u budućnosti očekujete još koju ovrhu. Napominjem da u slučaju ako ste korisnik dozvoljenog prekoračenja po tekućem računu, administrativna zabrana može utjecati na smanjenje dozvoljenog minusa.

      S obzirom na to da nismo pravnici, već se bavimo kreditnim posredovanjem svakako bih Vam savjetovala da se konzultirate na mirovinskom, u FINI ili kod javnog bilježnika.

      Srdačan pozdrav,

      Vera

  99. postovanje..meni je dns poslodavac uplatio cjeloukupni minimalac na zsticeni racun..iako znam da treba trecina ici na zblokirani..uplata je bila preko fine.zanima me jel cu moc sutra normalno podugnuti novac?hvala

    1. Poštovani gospodine Lalić,

      Vi slobodno podižete sav novac koji je isplaćen na zaštićeni račun.Dakle u Vašem slučaju cijelu plaću.

      Ne znam iz kojeg razloga poslodavac nije uplatio dio sredstava (prema ovršnom zakonu) na Vaš tekući račun. U svakom slučaju Vi niste u problemu, već Vaš poslodavac, jer se namjerno oglušio na poštivanje zakona.

      Odgovornost poslodavca za propust:

      Članak 201.

      (1) Ovrhovoditelj može predložiti da sud u ovršnom postupku rješenjem naloži poslodavcu da mu isplati sve obroke što ih je propustio obustaviti i isplatiti prema rješenju o ovrsi.

      (2) Prijedlog iz stavka 1. ovoga članka ovrhovoditelj može podnijeti do završetka ovršnoga postupka.

      (3) Na temelju pravomoćnog rješenja iz stavka 1. ovoga članka ovrhovoditelj može tražiti ovrhu protiv poslodavca u istom ovršnom postupku.

      (4) Poslodavac koji nije postupio prema rješenju o ovrsi ili je propustio postupiti po članku 200. stavcima 2. i 3. ovoga Zakona, odgovara za štetu koju je ovrhovoditelj zbog toga pretrpio.

      Nadam se da smo pomogli.

      Srdačan pozdrav,

      Vera

  100. dobro vece imam jedan problem a neznam ga kako rijesiti,imam ovrhu a neznam radi cega i koliko sam duzna ,a svaki mj. mi uzimaju 1250kn. kako to rijesiti hvala

    1. Poštovana,

      ne znam iz kojega ste grada, ali ako ste iz Zagreba trebate se javiti u FINA-u u Vukovarskoj. Ako ste iz nekog drugog grada javite se u glavnu poslovnicu FINA-e. Tražite specifikaciju ovrhe.

      Srdačan pozdrav,

      Vera

  101. Postovani,
    Studentica sam, i zbog dugovanja prema T-comu i PBZ banci. Blokirani su mi racuni.
    Posto se radi o vecem iznosu, nemogu ga u cijelosti odplatit odjednom.
    Zanima me jedna stav da li ako su mi blokirani racunu, a radim preko studentskog ugovora, mogu dobit neki studentski kredit u nekoj banci.
    Jer slabijeg sam imovinskog statusa, i ovo sta zaradim jedva pokrijem troskove zivota.

    1. Poštovana,

      nažalost kada su u pitanju primanja čija redovitost nije zajamčena ugovorom o radu na neodređeno vrijeme, banka zahtjeva da je klijent uredan u izvršavanju svojih obaveza, odnosno da nema ovrhe i blokade.

      S druge strane, ako Vam je sjela ovrha Vama su u taj iznos uračunate sve kamate i naknade. Da sad i idete zatvarati kreditom dugovanja morat ćete platiti naknadu i kamatu. Nemojte započinjati radni vijek s kreditima. Općenito je potrebno maknuti taj trend zaduživanja, kada ne ulažete u budućnost nemojte ići u kredit. Sigurno Vam se čini da pametujem i da je teško, a vjerujem da jest. Izdržite, probajte se dogovoriti da Vam poslodavac stavlja novce na nečiji ugovor, na ruke, zagrizite s dva posla. Vjerujte mi brzo ćete to otplatiti.

      Studentski krediti su namjenski krediti, iz njih podmirujete troškove školarine i određeni dio možete koristiti za troškove studiranja. Takav kredit jest investicija u budućnost. Njime ne možete zatvoriti ovrhu.

      Želimo Vam puno sreće!

      Srdačan pozdrav,

      Vera

      1. Postovana, hvala vam na odgovoru.
        Zanima me jos jedna stvar, dali bi mi banka mogla odobrit studentski kredit unatoc ovrsi?

        1. Poštovana,

          teoretski bi Vas mogla odobriti, ali Vas ne bi mogla isplatiti dok ne podmirite ovrhu.

          srdačan pozdrav,

          Vera

      2. Poštovani imam karticu u Splitskoj banci koja je blokirana zbog nedozvoljenog minusa, kako sam ostala bez posla, trebala bih primati sa biroa, pa me zanima ako dam žiro račun kartice koja je blokirana, a otvorim nezaštićeni račun, kako ću moći podizati novce ako je kartica ponavljam blokirana?

        1. Poštovana,

          pretpostavljam da pričate o blokiranom računu a ne blokiranoj kartici. Što se tiče tekućeg računa, ili štednog ili žiroračuna, svejedno je u kojoj se banci nalazi. Ako je jedan blokiran, svi su blokirani. Pod uvjetom da pričamo o blokadi FINE. Dakle, u tom slučaju primanja po osnovi privremene nezaposlenosti su u cijelosti zaštićena. Slobodno na birou ostavite broj tekućeg računa Splitske banke. Javite se u FINU i ispunite pristupnicu za otvaranjem zaštićenog računa. Fina obavještava banku koja otvara zaštićeni račun, a vi broj zaštićenog računa nosite na biro. Ali dakle ne otvarate nezaštićeni račun, već zaštićeni račun.

          Ako je riječ o blokadi Splitske banke a ne FINE, onda ste dužni otplatiti minus. Ali ako ne želite, možete otvoriti račun u nekoj drugoj banci. Pitanje je do koje “oznake” je to otišlo i da li će je druge banke vidjeti. S te strane Vam ne mogu pomoći. Možemo Vas eventualno usmjeriti u neku banku koja nije u susatavu HUB-a.

          Zahvaljujem na upitu,

          Vera

  102. Poštovani!

    Slijedeći mjesec počinjem raditi temeljem ugovora o radu na neodređeno vrijeme. Računi su mi blokirani zbog ovrha koje će se sada počet naplačivati. Ovisno o tome, otvoriti ću zaštičeni račun pa me zanima, jel svojem budućem poslodavcu moram dostaviti samo zaštičeni račun ili i zaštičeni i tekući račun (koji je blokiran) i da li poslodavac mora sam izračunati 1/3 prosječne neto plaće koji je izuzet i prema tome rasporedit sredstva?

    1. Poštovani,

      prije svega čestitam na zaposlenju.

      Da bi Vam poslodavac mogao isplaćivati plaću, morate otvoriti transakcijski račun, odnosno tekući račun u banci. Naime zaštićeni račun nije transakcijski račun. Dakle riječ je o određenoj vrsti, ajmo ga nazvati “podračunom”. Broj tekućeg računa nosite poslodavcu. Ako očekujete ovrhe, svakako se javite u FINU. Javite poslodavcu da ste otvorili zaštićeni račun. Većina poslodavaca zna, tj. budu obavješteni, o iznosu koji moraju izdvajati na zaštićeni račun. Novce preraspodjeljuje FINA, ali morate otvoriti zaštićeni račun jer FINA ne razlikuje zaštićena od ne zaštićenih primanja.

      Za dodatna pitanja stojim na raspolaganju.

      Srdačan pozdrav,

      Vera

  103. Plaća mi je neto 6000,00 kn. Koliko mi firma mora uplatiti na blokirani račun, a koliko na zaštićeni?

    Unaprijed Hvala!

    1. poštovani,

      s obzirom na visinu Vaših primanja 2/3 prosječne hrvatske plaće je poslodavac dužan uplatiti na zaštićeni račun.

      Prosječna plaća iznosi 5.716,00 HRK , dakle 3.810,00 HRK je zaštićeno.

      Srdačan pozdrav,

      Vera

  104. Poštovani,

    Molim vas za savjet u sljedećoj situaciji: imam auto na leasing kod auto-kuće Porsche Centar, dakle, imaju moju bjanko zadužnicu. Croatia osiguranje mi nije priznala štetu pod KASKO, te sama moram podmiriti troškove popravka. Osiguranje je leasing-kući proslijedilo iznos, te je Porsche leasing meni izdao fakturu na traženi iznos. Prosjek moje neto plaće je 4.700 kn, nemam sredstva za platiti iznos koji oni traže, vjerojatno će doći do blokade računa s njihove strane kao vjerovnika.

    Prvo pitanje – u kojem trenutku mogu ići otvoriti tzv. račun 35 za zaštićena sredstva (po primanju rješenje o ovrhi ili prije?), te drugo pitanje – koji iznos uzimaju vjerovnici, a koji iznos meni ostaje kao zaštićen?

    Unaprijed hvala.

    1. Poštovana,

      račun možete otvoriti i po primitku obavijesti o ovrhi. ako ista izostane, u slučaju da Vam FINA bloikira sredstva imate period od 8 dana, da zaštićeni dio vratite. Tako da nema potrebe za nekom panikom.

      S obzirom na visinu vaših primanja, FINA može plijeniti 1/3 vaših primanja. Znači 1.566,00 kuna će Vam plijeniti a ostalo će se prebaciti na zaštićeni račun.

      Srdačan pozdrav,

      Vera

      1. Poštovana,

        Udruga “Blokirani” mi je izričito rekla da svi vjerovnici koji imaju BJANKO ZADUŽNICU imaju i pravo zasjesti na CIJELU PLAĆU. Je li to istina?

        1. Poštovani,

          ovršni zakon ne diskriminira. Neovisno o vjerovniku i tipu ovrhe određeni dio primanja je zakonom zaštićen.

          Srdačan pozdrav,

          Vera

        1. Poštovana,

          kao što smo već naveli, takva su primanja zaštićena striktno ako predstavljaju jedini vid Vaših primanja.
          Svakako FINa uzima sva primanja, koja niste zaštitili. Nakon toga imate period od 8 dana da povratrite zaštićena primanja. Vezano uz sve nejasnoće javite se nadležnoj instituciji, FINa ili Centar za socijalnu skrb.

          Progreso grupa posreduje pri realizaciji kredita.

          S poštovanjem!

  105. Poštovani!

    Molim Vas da mi odgovorite. Radi se o neto plaći od 4.376,27 kn. Koliko uplaćivam na zaštićeni račun oznaka 35, a koliko na blokirani račun oznaka 32.

    Unaprijed Hvala,

    1. Poštovani,

      S obzirom na to da je riječ o primanjima manjim od prosječne hrvatske neto plaće, na 32 račun trebate pustiti 1.458,75 kuna. Ostalo ide na zaštićeni račun i izuzeto je od ovrhe.

      Srdačan pozdrav,

      Vera

  106. Poštovana, mene zanima da li je ovrhovoditelj smio plijeniti sredstva sa tekućeg računa koja su navedena kao “novčana naknada zbog nezaposlenosti”. Banka u kojoj “sjeda” naknada je jasno vidjela da su to zaštićena sredstva. Kako su onda mogla biti zaplijenjena? I još nešto kad dođe prijedlog za ovrhu… pa rješenje, kako znati da je rješenje postalo pravomoćno..i kada započinje ovrha??? Gdje god se nalazi ova tema, piše isto.. da novčana sredstva….. jesu izuzeta od ovrhe po Zakonu… ali Banka se ogluši, Fina se ogluši jer svejedno trebate otvoriti račun… ili jesu ili nisu ??? Eto to me zanima .. Hvala Vam uz lijep pozdrav…..

    1. Poštovani,

      FINA a ni banke ne razlikuju zaštićena primanja od ne zaštićenih. Dakako, kad bi djelatnici gledali svaki račun posebno, vidjeli bi da je riječ o zaštićenim sredstvima. Međutim, djelatnici zaposleni u banci ne smiju ulaziti u Vaš račun bez Vašeg znanja i prisutnosti. Uostalom, riječ je o programima, naime transakcije se ne provode ručno.

      Da bi vaš novac ostao zaštićen, morate otvoriti 35 račun. U protivnom se sva sredstva koja su sjela na jedan od Vaših računa mogu plijeniti.

      Vezano uz datum početka ovrhe, riječ je o nadležnosti suda, te će te se za traženu informaciju morati obratiti pravnicima. Progreso grupa se bavi kreditnim posredovanjem.

      Srdačan pozdrav,

      Vera

  107. Poštovani, imam pitanje vezano za blokirani račun pravnog lica. Imamo firmu kojoj je blokiran račun zbog dugovanja prema državi i što već vjerojatno znate, može biti odblokiran tek kada se u cijelosti uplati određeni iznos. Na koji način firma može doći do tog iznosa ako ne posluje i ako ne postoji ustanova u državi koja može pomoći financijski u vidu nekog kredita?

    1. Poštovani,

      progreso grupa bavi se kreditnim posredovanjem za fizičke osobe.
      Naše znanje vezano uz kreditiranje pravnih osoba iz dana u dan raste, ali još uvijek nije dostatno da bismo ponudili odgovor na Vaše pitanje. U trenutku kada ćemo moći ponuditi odgovor na Vaše pitanje, vjerojatno ćemo obavljati i djelatnost posredovanja s pravnim osobama. Ne znam temeljem čega je nastalo dugovanje, ali pretpostavljam da je riječ o poreznom dugovanju. Da je riječ o drugoj vrsti vjerovnika savjetovala bih faktoring, nažalost izvan ste domene našeg poslovanja i znanja. Eventualno neki privatni investitor, koji vidi mogućnost napredovanja i isplativosti djelatnosti kojom se baviti, može uplatiti sredstva na račun, koja vi možete iskoristiti za namirenje duga.

      Zahvaljujem na razumijevanju.

      Srdačan pozdrav,

      Vera

  108. Zbog tuđeg kredita imam ovrhu i blokiran tekući račun.Otvorio sam zaštićeni i imam vlastiti kredit gdje mi je anuitet 3450 kn i sad me zanima kako se obraćunava moja plaća koja iznosi 7200 kn bruto u kojoj je i putni trošak ali mi moja firma odvoji putni trošak od plaće i uplati na tekući a ostatak plaće poslje uplate kredita uplati na zaštićen. Više me zanima da li mi može i putni trošak uplatiti na zaštićeni ili bolje bi bilo ako ima nekakvo pisano pravilo kako sad ide cijeli protokol ovrhe pošto imam svoj kredit da li on mene štiti ????
    Nadam se da me razumijete jer su mi do sada sve božićnice i jubilarne nagrade oduzete kao i prijevoz

    1. Poštovani,

      s obzirom na to da ste napisali da zbog tuđeg kredita imate ovrhu pretpostavljam da je riječ o obvezi jamca/sudužnika ili o nasljeđivanju dugovanja. U oba slučaja riječ je o Vašoj obvezi koju ste svjesno preuzeli. Dakle, prije svega i ona se tretira kao Vaša obveza, u istim razmjerima kao i Vaš kredit.

      Prije svega da bih iz bruto primanja mogla izračunati Vaš neto, potrebni su mi još neki podaci. Dakle podatak koji meni treba je neto plaća, ali bez prijevoza.

      Od ovrhe su izuzeta samo jedna primanja, ako je riječ o primanjima po osnovi redovite plaće prema ovršnom zakonu 1/3 vaših primanja ili 2/3 prosječne neto plaće. Prijevoz, božićnica i nagrade nisu izuzete od ovrhe.

      Možda biste nam mogli dati detalje da vidimo koliki je iznos, pa da li možemo refinancirati taj kredit koji ionako Vi otplaćujete. Smanjiti ratu, možda uz povoljniju kamatu i sl.
      Možda, ako je riječ o preuzetoj obvezi temeljem jamstva/sudužništva možemo Vas maknuti sa te nezahvalne pozicije. Dvije su mogućnost; jedna je putem odvjetnika a druga je zamjena jamstva/sudužništva.

      Za dodatna pitanja stojim na raspolaganju.

      Srdačan pozdrav,

      Vera

      1. drago mi je da ste javili i odgovorili oprostite što nisam naveo da sam jamac na tuđem kreditu i pogrešno sam napisao umjesto bruto napisao neto pa mi je neto plaća 7200kn i ne razumijem sistem naplate tj proceduru koju mora poštovat poslodavac kad je u pitanju isplata na zaštićen račun.Imam svoj kredit koji je 3450kn koji se redovito uplaćuje direktno sa plaće a ostatak ide na zaštićeni račun.Pitanje je zašto mi se prijevoz posebno obračunava i uplačuje na tekuči račun kao i božičnica itd???

        1. zamjena jamsttva ili sudužništva kako se to radi ??????

          1. Poštovani,

            potrebno je naći kreditno sposobnu odobu koja će preuzeti Vašu ulogu, ali mislim da biste to ipak trebali detaljnije s kreditnim savjetnikom Progreso grupe.

            Nisam odgovorila za plaću. Dakle ako Vaša neto primanja bez prijevoza iznose 7.200,00 Kn tada Vam je prema ovršnom zakonu za život potrebno cca 3.600,00 HRK. Sve ostalo FINA može plijeniti. Nažalost ovrha ima prednost pred Vašim kreditnim obvezama koje se uplaćuju putem trajnog naloga ili uplatnice. Međutim, ako je Vama kredit od 3.450,00 HRK na plaći i vrši se administrativna zabrana, od neto isplate na Vaš račun u banci FINA će uzimati trećinu Vaših primanja, odnosno prosječne neto plaće.

        2. Poštovani,

          Vašem poslodavcu je jeftinije isplatiti prijevoz i božićnicu, na koju ima porezne olakšice, nego da cijeli iznos isplati kao plaću. Naime na plaću se plaća porez na dohodak, onaj o kojem se nedavno jako puno pričalo.
          S obzirom na to da su Vam primanja blokirana, trenutno Vama predstavlja problem. Ali nažalost tu nema pomoći.

          Srdačan pozdrav,

          Vera

  109. Zanima me mogu li studenti dobiti ovrhu? Je li to legalno i radi li se to.

    1. Poštovana,

      ovrhu mogu dobiti svi građani koji ostvaruju primanja, bez obzira da li primanja sjedaju na žiroračun ili tekući račun, te bez obzira na status zapslenja (određeno, neodređeno, ugovor o djelu i sl.).Također ako trenutno ne ostvarujete nikakva primanja, vjerovnik (primjerice teleoperater) može poslati zahtjev za ovršavanjem Vaših primanja. Onog trena kad dobijete određeni iznos na transakcijski račun, ovrha će se izvršiti.

      Dakle, u slučaju da dugujete određeni novčani iznos, ovrha je legalna. Ako ste na neki način naslijedili dug, tada bismo svakako morali znati detalje da bi Vas mogli savjetovati.

      Srdačan pozdrav,

      Vera

  110. poštovani!umjesto komentara molila bih vas odgovor na moj upit.Imam otvoren zaštićeni račun, u nevolje sam upala neisplatama redovitih primanja ili djelomičnih,a takvo poslovanje firme je dovelo do konačnog sloma te ćemo završiti na burzi.Rečeno nam je da neka agencija u takvim situacijama isplaćuje tri plaće, 50% iznosa od starog i toliko od ovogodišnjeg iznosa godišnjeg odmora, te 50%iznosa od otpremnine.Kad se to zbroji neće biti veliki iznos(pošto sam na minimalcu od 2.300) ali za mene dragocjen jer bi se ispomogla dok ne nađem novi posao, ali me je strah da će mi većinu tog novca uzeti fina.Dali su moje bojazni opravdane i dali bi u tom slučaju novac mogao biti uplaćen na prepaid karticu.Hvala.

    1. Poštovana,

      ne mogu Vam pomoć. Ne znam za takvu agenciju, ni na koji način i kojim principom oni isplaćuju naknade.
      Stoga Vam ne mogu odgovorit na Vaše pitanje.

      Progreso grupa bavi se kreditnim posredovanjem, ne znam po kojem preincipu posluju agencije koje nisu naši poslovni partneri.

      Srdačan pozdrav!

  111. Poštovana, blokiran mi je račun zbog neplaćenog prometnog prekršaja od oko 500 kn. Možete li mi, molim Vas reći koliki me sveukupni trošak ovrhe očekuje (barem otprilike)? Hvala Vam

    1. Poštovani,

      nažalost ne znam koliki su sudski ili javnobilježnički troškovi ovrhe. Možete pitati na FINI koliki je iznos ovrhe. Takve informacije su besplatne.

      Srdačan pozdrav,

      Vera

  112. Postovani, imam ovrhu na ziro racunu..posto mi je to jedino primanje imam pravo na zasticeni racun do 1.rujna 2014. No trebam dokazati da mi je to jedini prihod po racunu a nitko nemoze izdati potvrdu jer potvrda ne postoji…sto uciniti?Hvala!

    1. Poštovani,

      već smo u nekoliko navrata razgovarali o dotičnoj potvrdi.

      Savjetovala bih Vam da se javite na Poreznu upravu i od njih zatražite potvrdu o osobnim primanjima te dignete potvrdu mirovinskog da ne primate naknadu bilo koje vrste po osnovi radnog odnosa. Međutim, možete se javiti u FINU i provjeriti koji dokument bi njima bio zadovoljavajući te onda taj dokument i pribaviti.

      Srdačan pozdrav!

  113. Postovani, molim Vas pomoć! Plaća mi je 5.900,00 neto i imam ovrhu i otvoren zaštićeni račun koliko mi ide na blokirani a koliko na zaštičeni račun?

    1. Poštovana,

      FINA može vršiti ovrhu na dio vaših primanja u visini od 2.227,00 HRK, a ostalo Vam je zaštićeno.

      Srdačan pozdrav,

      Vera

      1. Molim Vas tumačenje za slijedeće:

        mjesečna neto plaća = ili veće od 5.507,00 zaštićeno od ovrhe 3.671,33 a sve preko ide na blokirani račun

        1. Poštovana,

          riječ je o ovršnom zakonu. Svake godine određuje se prosječna neto plaća u Hrvatskoj, tako je korigirana i plaća za 2014. godinu. Z plaće veće od prosječne plaće 2/3 od prosječne plaće u Hrvatskoj su zaštićene.

          Za detaljnije objašnjenje slobodno nas kontaktirajte telefonski, ili ostavite kontakt broj telefona kako bismo mi Vas kontaktirali.

          Srdačan pozdrav,

          Vera

  114. Postovani..imam pitanje..na bolovanju sam zbog komplikacija u trudnoci i naknada od hzzo-a mi sjeda na zasticeni racun..posto sam na bolovanju duze od 3 mjeseca od firme imam pravo na jednokratnu pomoc..zanima me da li ce ta naknada sjesti na moj blokirani tekuci racun i necu ju moci podignuti ili ce mi to biti na zasticenom racunu..unaprijed zahvalna..

    1. Poštovana,

      ako je riječ o naknadi onda je ista izuzeta od ovrhe, ali ako se isplaćuje u obliku plaće bojim se da će Vam samo dio biti zaštićen. Da bih Vam sa sigurnošću mogla odgovoriti, trebao bi mi točan naziv “pomoći” koju Vam isplaćuje poduzeće.

      Poslat ću Vam na e-mail adresu popis naknada koje su izuzete od ovrhe, pa slobodno provjerite točan naziv u poduzeću. Vjerujem da ste zaposleni u državnom ili javnom sektoru, jer manja poduzeća to ne isplaćuju. Možda je netko blizak Vama dobio istu isplatu, pa samo pitajte za naziv isplate.

      Srdačan pozdrav,

      Vera

        1. Poštovana,

          navedena naknada se ne nalazi na popisu zaštićenih sredstava. Ali svakako provjerite u FINI.

          Srdačan pozdrav,

          Vera

  115. Mirovina mi je 3.600,00.Ovrha mi se mozes uzeti koliko od mirovine? I da li treba otvarati zasticeni racun za ostatak prije nego zablokiraju racun ili kad zablokiraju racun? Hvala

    1. Poštovana,

      s obzirom na visinu vaših primanja Fina Vam može plijeniti 1.200,00 kuna, odnosno trećinu mirovine. U principu je svejedno da li ćete zaštićeni račun otvoriti prije ili nakon što Vam blokiraju primanja. Važno je da znate, da svega osam dana nakon blokade možete povratiti primanja. Možda je zgodnije učiniti to prije blokade, da biste izbjegli eventualne neugodnosti.

      Zahvaljujemo na upitu!

      Srdačan pozdrav!

    1. Poštovana,

      vrlo rado ćemo Vas dodati na listu te Vam redovito slati novosti s područja financija.

      Ugodan dan i srdačan pozdrav,

      Vera

    2. Poštovani,
      Ocekujem ovrhu od starne diners-a a nisam u mogucnosti platit dugovanje.Imam redovita primanja(oko 4000) na tekuci racun sa dozvoljenim prekoracenjem od oko 10000 kn(iskoristen) pa me zanima hoce li mi banka ukinuti minus i najprije njega naplatiti cim dodje blokada racuna i otvorim zasticeni racun ili cu moci dobivati 2/3 place na zasticeni racun.Hvala unaprijed

      1. Poštovani,

        ako otvorite na vrijeme zaštićeni račun, 2/3 vaših primanja biti će zaštićene od ovrhe. E sad, s obzirom da ste u cijelosti u minusu, ono što je bitno da jednom mjesečno odete u banku i namirite kamatu i naknadu za vođenje tekućeg računa. Važno je kod odlaska u banku naglasiti namjenu tih sredstava, jer će se u protivnom iz njih namiriti ovrha a Vi ćete otići u crveni minus.

        Politika banaka je takva da 1-2 puta godišnje kontroliraju i korigiraju dopuštena prekoračenja. Dakle, ako Vam prekoračenje vrijedi do 31.01.2015., tada će vam ga vrlo vjerojatno ukinuti. Međutim, ako Vam prekoračenje vrijedi do 31.06.2015. i nakon otplate Dinersa nećete imati druge ovrhe, banka Vam vjerojatno neće ukinuti dopušteno prekoračenje. Osim datuma isteka prekoračenja, važna informacija je i u kojoj banci se ono nalazi. Određene banke su rigoroznije.

        U slučaju da vam ukidaju minus, većina banaka daje mogućnost otplate na rate, pod uvjetom da niste u crvenom minusu. Katkada je moguće na razini poslovnice, kod vlastitog osobnog bankara ishoditi produljenje.

        Zahvaljujemo na upitu, i nadamo se da smo Vam pomogli.

        Srdačan pozdrav,

        Vera

      2. Poštovani Željko,

        Želim podijeliti iskustvo koje imam sa Dinersom. Svojedobno sam upala u dug na Diners kartici. Treba samo nazvati njihovu Službu za naplatu, i zamoliti ih za Izvansudsku nagodbu, kažite im iznos koliko možete mjesečno plaćati, oni Vam ukinu karticu, idete sve to potvrditi kod javnog bilježnika, i mjesečno uplaćujete dogovoreni iznos. Ja sam tako otplaćivala Diners svaki mjesec 1.000 kn, nisu mi proveli ovrhu, moje je iskustvo s Dinersom, da su uvijek voljni izaći ususret klijentu, prije nego krenu sa službenom ovrhom. Ukoliko neki mjesec ne možete izvršiti dogovorenu ratu, isto tako – zovite Službu za naplatu, objasnite situaciju, i uvijek odobre poček. Za to vrijeme pregovora s Dinersom, slobodni ste otvoriti (ukoliko već nemate), recimo Amex karticu, čisto da imate, za svaki slučaj. Nije idealno, ali što da čovjek u Hrvatskoj radi?

    3. Poštovani,

      koliko sam uspio pročitati dajete vrlo dobre odgovore na pitanja, pa ako je moguće, htio bih Vas zamoliti za savjet.
      Radi se o slijedećoj situaciji: Imam blokiran tekući račun već neko vrijeme budući da sam uslijed krize 2009 godine ostao bez posla te samim time nisam uredno mogao otplaćivati auto kredit, pa mi je banka uredno blokirala račun. Od tada sam u nekoliko navrata povremeno pronalazio poslove i plaćao 1/3 plaće za kredit. Budući da sam opet neko vrijeme ne zaposlen, dobio sam mogućnost otvaranja caffe bara, no zbog određenih specifičnosti lokacije i posla moram otvoriti obrt. Dali će Fina automatski po otvaranju žiro računa staviti blokadu, budući da ide po oibu? I dali je moguće u takvoj situaciji nesmetano poslovati, uz plaćanje obveza? Napominjem da nemam poreznog duga ni obaveza prema državi. Ovrhovoditelj ne želi ni čuti za obročnu otplatu već želi uplatu preostalog duga u cijelosti.

      LP

      1. Poštovani,

        s obzirom da obrt podrazumjeva samostalno i trajno obavljanje gospodarske djelatnosti od strane fizičkih osoba, obrtnik se smatra fizičkom osobom. S obzirom da Vi kao fizička osoba imate dugovanje po osnovi auto kredita te ovrhu, FINA ima pravo blokirati sve Vaše račune.

        Dakle, kad otvorite žiroračun FINA će ga blokirati. S obzirom na to da će Vam račun biti blokiran, nažalost transakcije preko računa neće se moći odvijati. Dinamika kojom će FINA provoditi ovrhu ovisi o priljevu novčanih sredstava na račun. Vama je zakonom zaštićen određen dio primanja, sve ostalo će se koristiti za namirenje ovrhe. Po blokiranom računu Vi ne možete provoditi transakcije. Zaštićeni račun nije transakcijski račun, te po njemu nećete moći provoditi poslovanje.

        Trebali biste podmiriti ovrhu prije otvaranja obrta, ili otvoriti poduzeće kao pravna osoba.

        S time da bih vam svakako savjetovala da se glede otvaranja obrta ili d.o.o. poduzeća konzultirate na poreznoj upravi.

        Zahvaljujemo na upitu.

        srdačan pozdrav,

        Vera

  116. Poštovani, imamo Obrt i racun nam je u blokadi. Redovito mjesecno uplacujemo sto je moguce veci iznos da se odblokiramo. Uspjesno smo sveli minus na zadovoljavajucu razinu i potrebno nam je jos malo pa da ocistimo racun. No, iznenadjenje je usljedilo prosli tjedan kad nam je banka otkazala ugovor o poslovanju. U zadnjih mjesec dana smo uplatili preko 12,000kn. Koji je razlog za raskid Ugovora u banci na salteru banke nam nisu znali objasniti. Danas smo isli u drugu banku da otvorimo racun ali posto smo u blokadi nisu sigurni dali ce nam banka omoguciti otvaranje novog racuna. Sta da radimo i koje nam je sljedece rjesenje? Molim Vas za pomoc, Srdacno Ruzica

    1. Poštovana,

      moram priznati da nemam iskustva s navedenom situacijom.
      Banka Vas uvjetuje da zatvorite žiroračun? Kolika je još ovrha na računu i temeljem čega ste blokirani? Da li je dug prema financijskoj instituciji?
      S obzirom na to da imate blokirani račun, otvaranje novog žiroračuna je komplicirano ali ne i nemoguće.

      Potrebni su nam podaci o obrtu kako bismo mogli napraviti adekvatne provjere.
      S obzirom da su podaci na blogu javni i vidljivi, pitanja ću Vam poslati putem e-maila. Provjeriti ćemo da li Vam možemo pomoći.

      S poštovanjem,

      Vera

  117. Poštovani,

    Dana 8.12.2014. sjela mi je ovrha. Na bolovanju sam, primam komplikacije, i slijedeci mjesec pocinje porodiljni. Posto komplikacije sjedaju na racun oko 19.-20. u mjesecu, a ja sam zaštićeni otvorila 15.12. i banka je dobila obavijest i hzzo kao isplatitelj, moje pitanje je da li je istina da ako do 5.-og u mjesecu ne javim o zaštićenom racunu da komplikacije nece biti isplacene na zasticeni racun? Naime, u fini su mi rekli da su izignorirali obavijest o zaštićenom racunu. Pa su me poslali u banku da radim reklamaciju neku. Medjutim banka me salje hzzo-u jer ne znaju kakva je procedura. U hzzo-u mi govore da nisam javila na vrijeme. Po meni to nema smisla jer nisam mogla znati da ce sjesti ovrha. Sto mi je ciniti sada? Komplikacije su izuzete od ovrha, a mene samo setaju od banke do fine pa do hzzo-a…

    1. Poštovana gospođo Majdandžić,

      s obzirom na količinu posla, vjerojatno HZZO knjiži uplate na račune dostavljene do 5. u mjesecu. To je standardan postupak kod velikih i javnih poduzeća.

      Svakako su rodiljne i roditeljske naknade zaštićene od ovrhe. Bolovanja nisu zaštićena od ovrhe.

      Nažalost, zaštićeni račun bi se trebao otvariti dana kada Vam sjedne ovrha, a ne kada očekujete sjedanje idućih primanja.
      Procedura je slijedeća; da biste naknadno osigurali prijenos od ovrhe izuzetog dijela primanja na zaštićeni račun,trebate u roku od 8 dana u FINU dostaviti potvrdu uplatitelja (HZZO-a). Na taj će vam način sredstva izuzeta od ovrhe ostati na raspolaganju, odnosno biti prebačena na vaš račun.
      Ako se navedena potvrda ne dostavi u idućih osam dana, uplaćena novčana sredstva u cijelosti će biti utrošena za ovrhu.

      U banci su Vas dobro uputili, trebate se javiti u HZZO i uzeti potvrdu na kojoj piše temeljem čega se vrši uplata na vaš račun. Potvrdu treebate dostaviti u FINU. Ako je riječ o zakonom zaštićenim primanjima, sredstva će biti prebačena na Vaš račun.

      Međutim, ako je prošlo više od 8 dana, bojim se da nećete moći povratiti uplaćena sredstva.

      Zahvaljujemo na upitu.

  118. dobio sam riješenje o ovrsi od porezne uprave u iznosu od 2,256,00 kuna.S obzirom da mi je već mirovina pod ovrhom dali će mi još i porezna sjesti na mirovinu.Mirovina mi je 1,945,00 kuna a van dobivam 1,200,00 kuna.

    1. Poštovani gospodine Zlatko,

      S obzirom na visinu Vaših primanja, FINA može plijeniti 1/3 Vaših primanja, točnije do 648,00 HRK. S time da su invalidski dodaci zaštićeni. Iz navedenog je vidljivo da Vam plijene dozvoljeno. Biti će na čekanju dok ne otplatite prvu ovrhu.
      Obavezno se javite u FINU kako biste ispunili Obrazac i zaštitili 2/3 primanja, predostrožnosti radi.

      Srdačan pozdrav,

      Vera

  119. Imam pitanje..momentalno sam na bolovanju zbog komplikacija u trudnoci..imam zasticeni racun i bolovanje mi sjeda na njega..zanima me da li ja mogu traziti kreditnu karticu u banci? Unaprijed hvala na odgovoru..

    1. Poštovana,

      ako trenutno imate ovrhu i stoga je zaštićeni račun otvoren, kreditna kartica će Vam biti odbijena. Da biste dobili kreditnu karticu potrebno je dostaviti potvrdu o visini primanja (platnu listu, potvrdu o naknadi i sl.) te OIB. Temeljem tih podataka banka/kartična kuća će utvrditi da je riječ o ovrsi, i kreditna kartica će biti odbijena.

      Ako imate otvoreni zaštićeni račun predostrožnosti radi, zatvorite ga i tada predajte zahtjev za kreditnom karticom. Iako, jako teško će Vam odobriti karticu dokle ste na bolovanju.

      Lakše Vam je dobiti kredit nego karticu, pod uvjetom da ovrhe nema.

      Srdačan pozdrav!

  120. Poštovana,
    Pitanje…dali je moguće da redovni student zaštiti račun da skida 1/3 primanja a ne cijeli iznos?Naime radim preko studentskog ugovora vec tri mjeseca i skida mi se cijeli iznos sa računa. Naravno da svi od porezne,preko fine do student servisa, banka i ostalih različito govore pa pitam Vas. U fini kažu da mi treba potvrda da je to jedino primanje koje imam ali nitko tu potvrdu ne izdaje, ni porezna.

    1. Poštovana,

      ako dokažete da su primanja koja ostvarujete preko studentskog ugovora jedina primanja, možete ih zaštiti. U FINI su Vas dobro uputili.

      Ne postoji potvrda koja se zove Dokaz/Izjava da su određena primanja koja ostvarujete Vaša jedina primanja.

      Možda ne bi bilo loše da pitate u FINI koja potvrda bi njih zadovoljila. Mi svakako preporučujemo potvrdu od porezne uprave o osobnim primanjima i potvrdu mirovinskog da ne primate naknadu bilo koje vrste po osnovi radnog odnosa. Napominjem da, ako ste nositelj obiteljske mirovine ili primate stipendiju, navedena primanja neće biti izuzeta od ovrhe.

      Zahvaljujemo na upitu, te se nadamo da smo pomogli!

  121. Poštovani,
    prije svega drago mi je što postoji ovakav blog na kojem se mogu saznati dodatne informacije o zaštićenom računu.

    Imam pitanje vezano uz blokadu računa. Student sam i blokiran mi je račun, pa sam u FINI otvorio zaštićeni račun kako bi mogao primati određene iznose na taj račun jer radim preko studentskog ugovora. U studentskom centru su zaprimili moj zaštićeni račun i rekli mi da će normalno na taj račun sjesti sve isplate, ali će određeni iznos biti izuzet. Zanima da li će mi dio isplaćenih novaca stvarno sjesti na taj račun? Radi se o zaradi manjoj od 1500kn.

    Zahvaljujem.

    1. Poštovani,

      ako primanja koja očekujete na žiroračun predstavljaju Vaša jedina primanaj, dio će biti zaštićen od ovrhe, neovisno o iznosu novčanih sredstava. vjerujem da je administracija u Studentskom centru upućena u provedbu ovršnog zakona.

      Zahvaljujemo na upitu!

      1. Poštovani,
        blokiran mi je račun od strane HT-a, radim preko student servisa, danas sam bio na Fini u Varaždinu u vezi otvaranja zaštičenog računa oni su mi odgovorili da primanja preko student servisa nisu zaštićeni od ovrhe. A to su mi jedina primanja uz subvenciju prijevoza radi fakulteta, to su mi jedina primanja, a tu čitam da imam pravo na zaštičeni račum pa mi sada ništa više nije jasno.

        Hvala

        1. Poštovani,

          ako su Vam to jedina primanja trebate donijeti potvrdu s porezne uprave i mirovinskog da je tome tako, te se s tim potvrdama obratiti FINI. Možda biste trebali nazvati u FINU u Zagrebu i tražiti njih dodatnu informaciju.Primanja preko žiroračuna su također zaštićena, a ako radite na osnovu ugovora o djelu to su primanja koja sjedaju na žiroračun.

          Napominjem da m,ora biti riječ o jedinim primanjima, bez izuzev primanja temeljem….

          Zahvaljujemo na upitu.

          Srdačan pozdrav,

          Vera

  122. Poštovani,zanimalo bi me dali mi FINA može oduzeti cjelu moju plaču zbog duga iz 2006,ali prije toga sam isla u banku da zastitim svoj racun,na što mi je gospođa rekla da to moram obavit u fini,na moj odlazak u finu gospođa mi je rekla da danas nemogu zaštit svoj račun..Na moj dolazak sljedece jutro u FINU rečeno mi je da,više nemam novaca na računu,dali je uredu to što mi iza 4 sata nisu “mogli” zaštitit račun i dali postoji kakva mogučnost za tužbom i povratku novca ? Unaprijed hvala

    1. Poštovana,

      dobro su Vas uputili. Zaštićeni račun otvarate u FINI. S obzirom na njihovo radno vrijeme odvijanja platnog prometa do 16h , vjerujem da Vas djelatnik FINE nije zakinuo.

      Ako je riječ o Vašim redovitim primanjima onda je jedan dio zakonom zaštićen.

      Kako biste naknadno osigurali prijenos od ovrhe izuzetog dijela primanja (plaće, mirovine)na zaštićeni račun trebate u roku od 8 dana u FINU dostaviti potvrdu uplatitelja (poslodavac, porezna uprava, zavod za mirovinsko osiguranje i sl.) o iznosu sredstava izuzetih iz ovrhe. Na taj će vam način sredstva izuzeta od ovrhe ostati na raspolaganju.

      Zahvaljujemo na upitu!

  123. Sjeo mi je povrat poreza u iznosu od 1,960kn i FINa je sve uzela,a imam otvoreni zaštičeni račun,dali ja imam pravo na dio novca i ako imam koliko? Unaprijed hvala,Boris.

    1. Poštovani gospodine Boris,

      porezno tijelo u obvezi je isplatiti novčana sredstva u cjelokupnom iznosu poreznom obvezniku koji se nalazi pod ovrhom. Ali nažalost isto tako FINA ima pravo u cijelosti zaplijeniti primanja isplaćena po istoj osnovi.

      Nažalost nemožete zaštititi sredstva isplaćena po osnovi povrata poreza. Detalji vam se nalaze u Općem poreznom zakonu, članak 23.

      Slobodno kontaktirajte odvjetnika ili poreznu službu i saznajte detalje, naime mi se ne bavimo poreznim pravom. Ali što se tiče ovršnog zakona, FINA u cijelosti može zaplijeniti primanja ove vrste.

      Srdačan pozdrav,

      Vera

  124. Poštovani,

    Imam upit…trenutno sam na bolovanju tj. komplikacijama zbog trudnoće, pa obzirom da mi je blokiran račun te primanja za komplikacije primam na zaštićeni račun u cijelosti iz razloga što su izuzete od ovrhe. Zanima me obzirom da imam primanja i na žiro računu da li mogu i njega zaštiti (ne u cijelosti, ali da mi bar od tih primanja nešto ostane a ne da mi uzimaju sva primanja sa žiro računa točnije radi se o iznosu od 2000 kn.)? Hvala i lijepi pozdrav

    1. Poštovana gospođo Renata,

      primanja po ugovoru o djelu nisu izričito navedena u Ovršnom zakonu ( za razliku od plaće (radni odnos), mirovine i sl.). Upravo zato će nadležno tijelo, odnosno FINA, izuzeti navedeni iznos od ovrhe samo ako se radi o jedinom stalnom novčanom prihodu građana. A s obzirom da kod Vas to nije slučaj, bojim se da taj dio primanja ne možete zaštiti.

      Zahvaljujemo na upitu!

  125. Dali moram zatvorit zaštićeni račun, ako neman više ovrha, ali postoji mogućnost da mi nova ovrha dođe. Hvala

    1. Poštovani gospodine Boško,

      zaštićeni račun ne morate zatvarati s obzirom da očekujete nove ovrhe. Međutim, morate biti svjesni toga da zaštićeni račun utječe na Vašu kreditnu sposobnost. Dakle, dok je otvoren nećete moći dobiti kredit, kreditnu karticu ili dopušteno prekoračenje. Ako već koristite dopušteno prekoračenje, tj. ako ste u minusu, morate biti svjesni toga da će ga banka ukinuti ako ne zatvorite zaštićeni račun.

      Zahvaljujemo na upitu!

  126. Poštovana,ukinut mi je minus po tekućem računu u pbz,kako mogu podignuti plaću?

    1. Poštovana,

      s obzirom da dopušteno prekoračenje nije vezano uz vaša primanja, odnosno tekući račun može postojati i bez dozvoljenog prekoračenja, nije mi najjasnije Vaše pitanje.

      Ako ste trenutno u minusu, a on je ukinut, svakako ga trebate podmiriti. U banci ćete dobiti odgovor od kojeg datuma je minus ukinut. Ako je već službeno ukinut, kad Vam iz poduzeća puste plaću na tekući račun nećete je moći koristiti. Ako minus vrijedi do primjerice 31.12. onda ćete ju moći podići. Ako je u pitanju prvi primjer, jedina opcija je isplata plaće na ruke ili na račun kod druge banke (možete otvoriti tekući račun u bilo kojoj banci, i odnjeti IBAN u računovodstvo).

      Za dodatna pitanja stojim na raspolaganju.

      Srdačan pozdrav,

      Vera

      1. Poštovani,

        dakle iznos koji sjeda na zaštićeni račun ovisi o visini Vaše neto plaće.

        Ako će ona iznositi 5.000,00 kuna, tada će FINA plijeniti 1/3 Vaših primanja, odnosno 1.666,66 kuna.
        Na raspolaganju Vama ostaje 3.333,34 kuna.

        Srdačan pozdrav,

        Vera

  127. Poštovani , interesira me koliko fina zadržava novac, uplaćen na zaštićeni račun ?

    1. Poštovani,

      FINA ne zadržava novac isplaćen na zaštićeni račun. Eventualno može doći do “zastoja” zbog provedbe platnog prometa u banci. Fina obavlja platni promet građana do 13 h svakog radnog dana, a banke tipično vrše transakcije do 16 h svaki radni dan.

      Zahvaljujemo na upitu.

      Za dodatna pitanja stojimo na raspolaganju.
      Srdačan pozdrav!

  128. Poštovani,

    da li vlasnik zaštićenog računa mora za svaku uplatu koju očekuje na zaštićeni račun obavijestiti FINU i dali FINA tada mora obavijestiti uplatitelja?
    Dakle, zaštićenir ačun 35 je već otvoren, uplatitelja je vlasnik tog računa obavijestio o broju računa, vrsta uplate je takva da smije ići na taj račun, ali me muči da li vlasnik tog računa svaki put mora ispuniti neki obrazac u fini i da li fina tada mora svaki puta obavijestiti uplatitelja da može izvršiti uplatu?
    Što ako uplatitelj uplati bez obavijesti FINE?

    LP

    1. Poštovana,

      ako je riječ o istom uplatitelju dovoljno je jednom ispuniti obrazac u FINI.

      Za dodatna pitanja stojim na raspolaganju.

      Srdačan pozdrav!

  129. Poštovani, radim na HRT-u kao vanjski suradnik i primam plaću na Ž-R. Imam blokirane račune zbog kredita i naravno, uzimaju mi cijelu plaću već 8 mjeseci.
    Moje je pitanje: koju potvrdu trebam donjeti u FINU kako bi mi otvorili zaštićeni račun?
    Kako se zove taj obrazac koji moram ispuniti i donjeti u Finu? Naime, u FINI mi nisu znali bolje objasniti pa Vas lijepo molim pomoč.

    Hvala

    1. Poštovana,

      nisam sigurna da sam shvatila gdje je točno problem. Dakle trebali bi se javiti u FINU i ispuniti Obrazac zahtjeva za otvaranjem zaštićenog računa. U tom zahtjevu ispunjavate podatke kao što su vrsta primanja, podaci o poslodavcu i sl.
      Temeljem navedenog otvara Vam se 35 račun, na koji se prebacuju zaštićena primanja.

      Za dodatna pitanja stojim na raspolaganju.

      1. Poštovani, problem je u tome što se radi o žiro računu, a ne o tekućem računu. Koliko ja znam, tek je od 9.mj donesen zakon po kojemu i žiro račun sada može biti zaštićen. Iz fine me šalju več 10.put u poreznu. u poreznoj su mi dali popis svih obrazaca koje mogu izdati.
        u fini su mi rekli napokon danas da taj obrazac jednostavno ne postoji. Što dalje? Kome da se obratim?
        Hvala

        1. Poštovana,

          primanja po žiro računu su također izuzeta od ovrhe. Naravno, pod uvjetom da dokažete da su Vam to jedina stalna primanja. Dakle, ne postoji poseban obrazac za građane koji ostvaruju primanja putem honorarnih poslova. Riječ je o jednom obrascu. Isti obrazac popunjavaju građani koji žele zaštititi trećinu plaće, naknade, i sl.

          Ako uz primanja na žiro računu ostvarujete i druga primanja, redovita plaća, tada Vam primanja na žiroračunu nisu zaštićena.


          Odredbe o ograničenju ovrhe na plaći primjenjuju se i kada se ovrha provodi na primanjima ovršenika koji nisu plaća, mirovina niti primici od obavljanja samostalne djelatnosti obrta, od slobodnih zanimanja, od poljoprivrede i šumarstva, od imovine i imovinskih prava, od kapitala, kao niti primici od osiguranja (drugi dohodak prema posebnim propisima) i imaju karakter jedinih stalnih novčanih primanja, ako ovršenik javnom ispravom dokaže da je to primanje jedino stalno novčano primanje. ”

          Srdačan pozdrav!

          1. Poštovana,
            hvala Vam na odgovoru ali u Fini, kao i u Poreznoj o tome ne znaju ništa. I dalje mi je nejasno kako dokazati da mi je taj posao jedini prihod.
            Kojim se papirom, tj.dokumentom to dokazuje?
            Hvala

          2. Poštovana,

            Trebate ispuniti u poslovnici FINE, obrazac – Obavijesti o primanjima, naknadama i iznosima koji su izuzeti od ovrhe (Obavijest iz članka 212. stavka 1. Ovršnog zakona, i trebate priložiti Potvrdu uplatitelja primanja o visini i prirodi primanja, te potvrdu iz Porezne uprave da osim tih ne ostvarujete nikakva druga stalna primanja.

            S obzirom da nemam uvid u Vaša primanja, niti ugovor o djelu, ne mogu davati nikakve konkretnije informacije.U svakom slučaju savjetujem Vam da se s potvrdom uplatitelja primanja i porezne uprave javite u FINU u vukovarskoj, i ispunite navedeni obrazac.

            Za dodatna pitanja stojim na raspolaganju!

            Srdačan pozdrav!

      2. Poštovani, problem je u tome što se radi o žiro računu, a ne o tekućem računu. Koliko ja znam, tek je od 9.mj donešen zakon po kojemu i žiro račun sada može biti zaštićen. Iz fine me šalju već 10.put t poreznu. U poreznoj su mi dali popis svih obrazaca koje mogu izdati. Danas su mi u fini napokon rekli da taj obrazac jednostavno ne postoji. Što dalje? Kome da se obratim?

        Dakle moje je pitanje: kako zaštititi žiro račun?

        Hvala

      3. Upravo su u poreznoj rekli da mogu izdat samo obrazac za proslu godinu i da takav obrazac oni nemaju tako da ne znam sad o ćemu se tu radi.

        1. Poštovana,

          uzmite potvrdu s porezne uprave, potvrdu od poslodavca i ispunite obrazac u FINI.

          Srdačan pozdrav!

  130. Radnik trenutno ima plaću:
    a) 3.931,54 kn i ima ovrhu nad plaćom. Koliko mu stavljam na zaštićeni račun?
    b) 8.824,72 kn i ima zaštićeni račun. Koliko mu stavljam na zaštićeni račun?

    1. Poštovana,

      u slučaju kada zaposlenik ostvaruje primanja koja su manja od prosječne hrvatske plaće, zakonom je zaštićena od ovrhe 1/3 primanja. Kada primanja prelaze visinom prosječnu hrvatsku plaću, kao što je navedeno u drugom primjeru zakonom je zaštićeno 2/3 prosječne hrvatske plaće. Postoje naknade koje su izuzete od ovrhe ali pretpostavljam da zaposlenici nemaju sličnih.

      U prvom slučaju dakle 1/3 stavljate na zaštićeni račun a u drugom slučaju bi to bilo 3.676,00 HRK.

      Zahvaljujemo na upitu i nadamo se da smo pomogli!

  131. Ne mora se ništa nositi u firmu….jer sve to FINA obavi,zato se i ispunjava obrazac,gdje navodite naziv firme,adresu i njihov OIB.

    1. Poštovana,

      prije svega iznimno nam je drago da Progreso blog ima sve više aktivnih sudionika. Veselimo se svakom Vašem komentaru.

      Dakle, u pravu ste da se u FINI ispunjava obrazac u kojem se navode i podaci o poslodavcu. FINA će svakako obavijestiti poslodavca o otvaranju zaštićenog računa. Međutim, FINA za slanje obavijesti ima određeni vremenski rok. Zakonski propisani rok je 6 dana.
      Ako je Vama sjela ovrha 10. u mjesecu a plaća Vam sjeda 15. , nažalost čekanje da FINA javi Vašem poslodavcu, moglo bi Vas dovesti u nezgodnu situaciju. Djelatnici koji su zaposleni na prisilnoj naplati ustupiti će Vam broj zašićenog računa koji sami možete dostaviti poslodavcu, te zaobići eventualne komplikacije.

  132. Blokiran mi je račun i otvorio sam zaštičeni račun.Moram li ja poslodavcu odnijeti broj zaštičenog računa da mi tamo uplati plaču ili to radi fina?

    1. Poštovani gospodine Herman,

      u slučaju kada Vam je blokiran račun javljate se u FINU. U FINI ćete ispuniti pristupnicu za otvaranje zaštićenog računa ili tzv. 35 računa. Fina obavještava Vašu banku da ste otvorili zaštićeni račun. Međutim u poduzeće u kojem ste zaposleni morate sami javiti novi broj računa, kako bi Vaš poslodavac mogao zaštićena sredstva isplatiti na taj račun.

  133. Hvala vam na odgovoru ali imam još jedno pitanje.Dali meni poslodavac može uplatit plaču na onu karticu koju sam platila,a da mi novce ovrha ne može uzet?Ili baš mora se uplatit na zaštičeni račun? Hvala unaprijed

    1. Poštovana,
      redovita primanja koja se ostvaruju na temelju radnog odnosa poslodavac je dužan isplatiti u korist tekućeg računa građana. Dohodak koji građani ostvaruju na temelju primanja koja su obuhvaćena nadzorom po osnovi poreznih obveza (honorari sl.) isplaćuju se u korist žiro računa građana.
      Za dodatna pitanja stojim na raspolaganju.
      Srdačan pozdrav!

  134. Zašto su mi u Hypo banci ponudili karticu za bankomat a imam zaštićeni račun i svaki put moram u banku po novac.Pitam lijepo ženu koja mi je ponudila karticu “dali to znači da ja više nemoram dolazit u banku nego mogu odmah na bankomat”ona meni kaže da je tako da više nemoram dolazit u banku kad želim podignut novac.Dođem sljedeći mjesec podignut tu karticu a druga žena mi kaže vi morate svaki put dolazit u banku da bi mi mogli prebacit novce sa zaštičenog računa na tu karticu koju sam dobila.Pa mi recite tko je ovdje normalan i što će ljudima takve kartice kad opet svaki put moraju u banku.I još vam naplate 25kn tu karticu.Voljela bi dobit odgovor na ovo? Hvala

    1. Poštovana Tamara,
      uvidom u ponudu proizvoda i cjenik Hypo banke utvrdila sam da je riječ o MasterCard PrePaid kartici. To je klasična prepaid kartica koja ne podliježe ovrhama. Prepaid karticama se najčešće koriste studenti i učenici koji ne ostvaruju redovita primanja, te im roditelji uplaćuju određeni iznos novaca na karticu. Svojevrsna suvremena verzija džeparca. Na račun kartice morate uplatiti sredstva kojima želite raspolagati. Platili ste karticu 25,00 kn. Međutim, ponovna uplata na karticu se ne naplaćuje. Možete ju nadoplatiti u bilo kojoj poslovnici. Dakle, sva novčana sredstva koja prebacite sa svog zaštićenog računa na prepaid karticu slobodni ste koristiti na bankomatima, i po taj novac nije potrebno ići u banku.
      Tekući račun predstavlja transakcijski račun putem kojeg možete vršiti uplate, isplate i prijenos novaca. S obzirom da su Vaša sredstva na tekućem (transakcijskom) računu blokirana otvorili ste zaštićeni račun. Riječ je o računu koji nije transakcijskog tipa. Upravo stoga morate osobno dolaziti u banku i prebaciti novčana sredstva zaštićena od ovrhe, na transakcijski račun. Međutim, to ne može biti klasičan tekući račun, već mora biti račun koji je zaštićen od ovrhe kao što je primjerice prepaid kartica. Zato nije loša opcija što ste otvorili prepaid karticu, jer bi vam sredstva koja su ostala na transakcijskom tekućem računu bila podložna eventualnoj novoj ovrsi. Nažalost redovita mjesečna primanja ne možemo preusmjeriti da se direktno uplaćuju na prepaid karticu, niti je moguće sredstvima sa zaštićenog računa upravljati internet bankarstvom. Zato je potrebno da barem jednom mjesečno odete u banku.
      Nadam se da sam odgovorila na Vaše pitanje.
      Za sva dodatna pitanja stojim na raspolaganju.

Imate pitanje ili komentar? Tu smo!