JOPPD obrazac

JOPPD obrazac u kreditima

Savjeti / Zoran Šuster / 21/04/2015 / 0 komentar

Ovaj članak nastao je kao rezultat evidencije najčešćih pitanja naših klijenata, pri čijem vrhu se nalaze nedoumice vezane za JOPPD obrazac. Kako bismo eliminirali što više stresa iz svih oblika bankarenja, cilj nam je prikupljeno iskustvo i znanje prezentirati na blogu, svima na dobrobit.

Prije odobrenja zahtjeva za kredit banka određuje kreditnu sposobnost građana. Na osnovi kreditne sposobnosti banka procjenjuje hoće li klijent preuzete obveze podmirivati redovito i u ugovorenim rokovima.

Kako bi donijela konačnu odluku o odobravanju kredita te o ugovorenom iznosu i roku otplate kredita, banka će od klijenta zahtijevati određenu dokumentaciju. Dokumentacija kojom klijent potkrjepljuje vlastitu kreditnu sposobnost razlikuje se ovisno o vrsti rada kojom ostvaruje redovita primanja.

Dakle, osnovna kreditna dokumentacija razlikuje se kod zaposlenika i vlasnika obrta ili poduzeća.

Vrsta i bonitet poduzeća u kojem je potencijalni korisnik kredita zaposlen – dioničko društvo (d.d.), društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o. i j.d.o.o.), javno trgovačko društvo (j.t.d.), komanditno društvo (k.d.), javno ili državno poduzeće, strani poslodavac i dr. – određuju popis dokumentacije koju je potrebno priložiti kreditnom zahtjevu.

Budući korisnici kredita koji su zaposleni u poduzećima ( d.d., d.o.o., j.d.o.o., j.t.d. i k.d.) i obrtima s manje od 30 djelatnika, u svrhu dokazivanja kreditne sposobnosti moraju dostaviti Potvrdu o primicima, obračunanim i uplaćenim doprinosima za mirovinsko osiguranje Središnjeg registra osiguranika (REGOS).

Potvrda o primicima, obračunanim i uplaćenim doprinosima za mirovinsko osiguranje iskazuje se od 01.01.2014. pomoću JOPPD obrasca.

JOPPD znači “IzvJešće O primicima, Porezu na dohodak i Prirezu te Doprinosima za obvezna osiguranja”.

Kako do JOPPD obrasca?

U svrhu dobivanja JOPPD obrasca građani se moraju javiti u poslovnicu FINE i zatražiti lozinku te korisničko ime.

Za dobivanje lozinke i korisničkog imena građani se u FINU javljaju s preslikom osobne iskaznice i OIB broja.

Dobiveni podaci omogućuju građanima pristup e-računu na stranicama REGOSA. Na internetskim stranicama REGOSA putem e-računa građani mogu zatražiti JOPPD ili neki drugi dokument (rodni list, vjenčani list, radna knjižica, europska kartica zdravstvenog osiguranja i dr.).

Važno je da se prilikom odabira e-mail adrese na koju će REGOS poslati pristupni link za JOPPD dokument upiše e-mail adresa djelatnika banke koji obrađuje vaš kreditni zahtjev.

Uvođenjem JOPPD obrasca protiv sive ekonomije

Prema posljednjim procjenama razmjeri sive ekonomije u Hrvatskoj dosežu 30% BDP-a. Siva ekonomija najzastupljenija je u granama gospodarstva kao što su građevina, turizam i ugostiteljstvo.

Zastupljenost sive ekonomije u Hrvatskoj upućuje na nedovoljnu učinkovitost poreznog sustava.

Neke od mjera kojima Vlada nastoji suzbiti tzv. rad na crno (prijava na minimalac, isplata plaće na ruke) jesu izmjena Zakona o radu i Zakona o mirovinskom osiguranju.

S obzirom na to da se uvođenjem JOPPD obrasca nastoji smanjiti izbjegavanje plaćanja poreza, taj dokument predstavlja jednu od mjera za suzbijanje sive ekonomije.

JOPPD (jedinstveni obrazac poreza, prireza i doprinosa)

Premda je udio tzv. neslužbenog gospodarstva u Hrvatskoj diskutabilan, između 10% i 30% BDP-a, ono je svakako prisutno i predstavlja ozbiljan problem.

Zbog neprijavljenog rada i isplate plaća na ruke fiskalizacija velikim iznosom tereti tek mali broj građana pridonoseći njihovu siromaštvu.

Obrazac je uveden u siječnju prošle godine, a sadrži podatke:

  • primicima od nesamostalnog rada, poreza na dohodak, prireza i doprinosa za obvezna osiguranja
  • drugom dohotku kao što su ugovori, autorske naknade, primici u naravi i dr.
  • porezima i doprinosima te primicima od imovinskih prava, kapitala ili osiguranja

Učinkovitost JOPPD obrasca u suzbijanju sive ekonomije svakako je upitna. Naime uvođenjem FININIH ovrha velik je broj građana blokiran, a samim time primoran raditi na crno ili primati isplatu plaće na ruke.

Građanima je danas, gladnima i praznog novčanika, teško razmišljati o budućnosti i potencijalnoj mirovini.

Dodatne prednosti JOPPD obrasca

Od 1. siječnja 2015. u JOPPD-u prikazuju se i troškovi hotela, javnog prijevoza i cestarine.

Zadaća je JOPPD obrasca učiniti transparentnima primanja građana, ali i navike poslodavaca kod kojih su potencijalni korisnici kredita zaposleni.

U JOPPD obrascu se dodatno iskazuju podaci:

  • isplati dnevnica, putnih troškova i naknada za prijevoz
  • upotrebi privatnog automobila u službene svrhe
  • darovima za djecu zaposlenika, o prigodnim nagradama i otpremninama zaposlenicima
  • dividendama i udjelima u dobiti
  • isplatama naknada za vrijeme nezaposlenosti, profesionalne rehabilitacije i sl.

Iako se primici od kamata na štednju, od obiteljske mirovine koju djeca ostvaruju nakon smrti roditelja, od otuđenja financijske imovine i sl. ne smatraju dohotkom, mogu povećati kreditnu sposobnost potencijalnog dužnika. Navedeni primici prikazani su u JOPPD obrascu.

U Središnjem su registru osiguranika svi gore navedeni podaci dostupni u obliku JOPPD obrasca za razdoblje od 01.01.2014. do danas.

Zašto Vas banka traži JOPPD obrazac?

Uvođenjem JOPPD obrasca za svakog se zaposlenika, poreznog obveznika, pojedinačno iskazuju podaci o gotovo svim vrstama primitaka.

Na osnovi JOPPD obrasca banka dobiva uvid u bonitet poslodavca te ozbiljnost shvaćanja njegove odgovornosti prema zaposlenicima, odnosno isplaćuje li redovito dohotke, poreze, prireze i doprinose za svakog zaposlenika pojedinačno. Naime iz obrasca je jasno vidljivo na koji je način i koji dan primitak isplaćen, a taj je podatak, osim Poreznoj upravi, iznimno zanimljiv banci.

Poslodavac kod kojega je potencijalni korisnik kredita zaposlen popunjava A stranu JOPPD obrasca i na dan isplate plaće u elektroničkom izdanju podnosi podatke poreznoj upravi. Kada klijent zatraži od REGOS-a JOPPD obrazac na uvid, dobiva B stranu obrasca.

S obzirom na to da poslodavac mora podatke navedene u JOPPD obrascu podnijeti poreznoj upravi na dan isplate plaće, odnosno na dan nastanka obveze uplate doprinosa (ako nema isplate plaće) ili dospijeća doprinosa (kod stručnog osposobljavanja), banka dobiva uvid u točnost i redovitost izvršavanja obveza poslodavca kod kojega je potencijalni korisnik kredita zaposlen.

JOPPD obrazac djelatniku banke pruža uvid u visinu primanja koja potencijalni korisnik kredita ostvaruje od samostalnog i nesamostalnog rada.

S obzirom na to da je na JOPPD obrascu prikazan način isplate primitaka (na tekući ili žiro račun, isplata u gotovini, davanje u naravi, isplata ovršnim postupkom i sl.), banka dobiva pregled u povijesno stanje ovrha.

Primjer:

Načini isplate na JOPPD obrascu označuju se brojevima od 0 do 6:

  • Oznaka 1 označava isplatu na tekući račun
  • Oznaka 2 označava isplatu na žiro račun
  • Oznaka 3 označava ostale bezgotovinske isplate na račune sukladno posebnim propisima
  • Oznaka 4 označava isplatu u gotovini
  • Oznaka 5 označava davanje u naravi
  • Oznaka 6 označava naplatu primitka u ovršnom postupku

 

Na B strani JOPPD obrasca nalazi se polje „Oznaka stjecatelja osiguranika“ koje označava na koji način radnik ostvaruje primanja, odnosno ostvaruje li ih po osnovici plaće, mirovine, samostalne djelatnosti i sl.

Primjer:

Oznaka stjecatelja osiguranika

  • 0001 je oznaka radnika koji ostvaruje primanja po osnovici plaće, to je dakle oznaka zaposlenika
  • 0002 je oznaka radnika koji se prvi put zaposlio prema odredbama Zakona o doprinosu
  • 0003 je oznaka radnika koji se prvi put zaposlio prema odredbama Zakona o poticanju zapošljavanja
  • 0101 je oznaka umirovljenika korisnika starosne mirovine
  • 5209 je oznaka osiguranika koji ostvaruje naknadu plaće za vrijeme bolovanja koje je posljedica ozljede na radu ili profesionalne bolesti, a kojem se naknada isplaćuje na teret HZZO-a

Dakle iz JOPPD obrasca djelatnici zaposleni u banci mogu očitati koliko često zaposlenik koristi bolovanje te nalazi li se trenutačno na bolovanju.

Iz JOPPD obrasca djelatnik banke može očitati koliko beneficiranog staža ima potencijalni korisnik kredita, na osnovi dodatnog doprinosa za mirovinsko osiguranje. Samim time je banci lakše procijeniti za koliko će godina zaposlenik u mirovinu, odnosno na koji će rok otplate ugovoriti kredit.

Primjer:

  • Oznaka 0 – upućuje da ne postoji obveza obračuna dodatnog doprinosa za mirovinsko osiguranje za staž s povećanim trajanjem
  • Oznaka 1 – upućuje da se za ostvarenih 12 mjeseci staža priznaje 14 mjeseci staža
  • Oznaka 2 – upućuje da se za ostvarenih 12 mjeseci staža priznaje 15 mjeseci staža
  • Oznaka 3 – upućuje da se za ostvarenih 12 mjeseci staža priznaje 16 mjeseci staža
  • Oznaka 4 – upućuje da se za ostvarenih 12 mjeseci staža priznaje 18 mjeseci staža

Dodatno temeljem JOPPD obrasca banka stvara subjektivnu sliku o potencijalnom klijentu, njegovoj sklonosti štednji, igrama na sreću, koliko često koristi bolovanje, je li primio otpremininu i sl., što može pozitivno ili negativno utjecati na kreditnu sposobnost potencijalnog dužnika.

Primjer:

  • 01 označava primitke ostvarene od kamata na oročenja u kreditnim institucijama
  • 05 označava primitke ostvarene od nagrada
  • 12 označava naknadu plaće za vrijeme spriječenosti za rad isplaćenu na teret sredstava obveznih osiguranja
  • 26 označava otpremnine
  • 32 označava primitke koje isplaćuje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, a koji se ne smatraju primicima od nesamostalnog rada

Ne ulazi u JOPPD obrazac

Iako se naizgled čini da gotovo i ne postoji primitak koji nije potrebno uvrstiti u JOPPD obrazac, iznimaka uvijek ima. Tako se u JOPPD obrazac ne uvrštava sljedeće:

  • primici po osnovi darovanja fizičkim osobama za zdravstvene potrebe
  • nasljedstva i darove
  • primici ostvarene na nagradnim natječajima
  • pomorski dodatak

B strana JOPPD obrasca

Primjer B strane JOPPD obrasca za zaposlenika koji ostvaruje neto mjesečna primanja u iznosu od 4.255,56 kuna.

Obrazac sadrži osobne podatke kao što su ime i prezime, adresa i OIB osiguranika/zaposlenika, odnosno potencijalnog korisnika kredita.

Dan obrasca JOPPD OIB obveznika plaćanja 10.1.2014 1,01112E+11
Oznaka stjecatelja osiguranika Oznaka primitka/obveze doprinosa 1 1
Razdoblje obračuna od Razdoblje obračuna do .12.2013 31.12.2013
Iznos primitak (oporezivi) Osnovica za obračun doprinosa 15.796,25 5.796,25
Obračun doprinosa za 1. stup Obračun doprinosa za 2. stup 869,44 289,81
Iznos uplaćenog doprinosa za 1. stup Iznos uplaćenog doprinosa za 2. stup 869,44 289,81
Obračunani dodatni dop. za staž osiguranika koji se računa s pov. trajanjem 1. stup Obračunani dodatni dop. za staž osiguranika koji se računa s pov. trajanjem 2. stup 0 0
Uplaćeni dodatni dop. za staž osiguranika koji se računa s pov. trajanjem 1. stup Uplaćeni dodatni dop. za staž osiguranika koji se računa s pov. trajanjem 2. stup 0 0
Oznaka neoporezivog primitka Iznos neoporezivog primitka 0 0
Iznos za isplatu umanjen za neoporezivi primitak Obračunani primitak od nesamostalnog rada 4.255,56 5.796,25

Važno je naglasiti da sva polja na B stranici JOPPD obrasca moraju biti popunjena. Ako podaci za neka od navedenih polja ne postoje, u polja u koja se unose iznosi poslodavac upisuje nule (0,00), a u polja u koje se unose oznake upisuje se oznaka 0.

JOPPD obrazac prikazuje na transparentan način podatke o trajanju radnog odnosa, primanjima koja potencijalni korisnik kredita ostvaruje, pruža uvid u redovitost izvršavanja obveza poslodavca kod kojega je potencijalni korisnik kredita zaposlen te odaje navike potencijalnog dužnika koje bi mogle utjecati na urednost izvršavanja kreditom preuzetih obveza.

Progreso je tu da vas skenira uzduž i poprijeko prije nego se pojavite u banci, da vam uštedi veliku količinu novca i vremena i da skroji upravo onaj jedan kredit koji je najbolji za vas, i samo za vas.

Autor teksta: Vera Maroshi

Podijelite članak



Ne preplaćujte svoje kredite!

Skuplji televizor ima bolju sliku. Skuplji kredit ima veću ratu i ništa više. S Progresom štedite prije svega novac i vrijeme. Ispunite Progreso upitnik za kredit.

Idemo na upitnik

Komentari

Imate pitanje ili komentar? Tu smo!