Najpovoljniji krediti – kako ih odabrati

Najpovoljniji krediti – kako ih odabrati

Savjeti / Yetunde Kristina Škorić, Mag. Oec. / 29/09/2014 / 8 komentar

Najpovoljniji krediti nas „bombardiraju“ sa svih strana. Svi su „najbolji“. Postoji li način da ipak sami procijenimo?

Najpovoljniji krediti najlakše se odabiru tako da usporedimo uvjete po kojima različite poslovne banke plasiraju kredite, odnosno tako da usporedimo efektivne kamatne stope (EKS) kreditnih proizvoda. Niža efektivna kamatna stopa predstavlja povoljniji kredit.

Progreso upitnik za kredit

Članak detaljno obrađuje temu iz naslova. Ako ste samo u potrazi za najpovoljnijom kreditnom linijom i nemate vremena za čitanje, možete odmah ispuniti upitnik za kredit.

Idemo na upitnik!

U EKS ne ulaze valutni rizik i promjenjivost kamatne stope

EKS je mjerilo prave cijene kredita, ali samo ako se zadužujete u domaćoj valuti i uz fiksnu kamatnu stopu. Naime, u EKS ne ulaze valutni rizik i promjenjivost kamatne stope.

Obavezno treba obratiti pažnju na troškove vezane uz kredit koji se “nude u paketu”, a nisu sadržani u EKS. Naknade koje su uključene u obračun EKS, izuzev nominalne kamatne stope (NKS), plaćaju se banci najčešće na dan ili do dana odobravanja kredita, tj. potpisivanja ugovora o kreditu.

Banke često prikazuju sekundarne instrumente osiguranja proizvoljnima te ih ne uključuju u EKS. S druge strane, te iste instrumente osiguranja banke uvjetuju, a to znatno povećava stvarnu cijenu kredita.

Prije predavanja kreditnog zahtjeva, obratite pažnju na sljedeće:

  • Kolika je efektivna kamatna stopa (EKS) i koje su sve naknade uključene u obračun EKS?
  • Je li nominalna kamatna stopa (NKS) fiksna ili promjenjiva?
  • Kojega dana u mjesecu banka zadužuje ratu kako biste obračunali interkalarnu kamatu?
  • Utvrdite ukupan iznos kamata i svih naknada koje ćete platiti banci.
  • U kojoj je valuti kredit indeksiran?
  • Koliki su troškovi osiguranja  kredita?
  • (premija riziko ili mješovitog osiguranja, premija osiguranja otplate kredita, osiguranje nekretnine, osiguranje pokretnine, depozit, uplata u novčani fond i sl.)

  • Koliki su troškovi pribavljanja potrebne dokumentacije?
  • (procjene vrijednosti nekretnine ili pokretnine, naknada upisa banke na nekretninu ili pokretninu,  upis u registar kod nadležnog organa, pribavljanje izvoda iz zemljišnih knjiga, pribavljanje uvjerenja, potvrda, dozvola i rješenja nadležnih organa, i sl.)

  • Je li riječ o kreditu s učešćem?
  • Je li ugovorom predviđena prijevremena otplata kredita, odnosno smanjenje glavnice i kakvi su uvjeti u tim slučajevima?

Banka zadržava pravo vršenja izmjene određenih uvjeta kredita

Najčešće banka zadržava pravo vršiti izmjenu određenih uvjeta kredita neovisno o volji klijenta. Važno je provjeriti koje uvjete banka može mijenjati i u kojim situacijama.

U velikom dijelu kredita u kunama s fiksnom kamatnom stopom koji su danas prisutni na tržištu, banka može promijeniti kamatnu stopu u određenim uvjetima.

Prije predavanja zahtjeva za kredit važno je obratiti pozornost na uvjete za podizanje kredita, ali isto tako i na uvjete za zatvaranja kredita. Važno je znati kada se može izvršiti prijevremena otplata kredita.

Potrebno je saznati vrši li se u tom slučaju preračun redovne kamate zbog promjene perioda otplate kredita te da li se naplaćuje, i u kojem postotku, naknada za prijevremenu otplatu kredita.

Iako je EKS najvažniji kriterij, najpovoljniji krediti taj naziv zaslužuju tek kad udovoljavaju i ostalim kriterijima.

Progreso je tu za vas

Vrlo je moguće da biste uz puno istraživanja, učenja, proučavanja banaka, a nakon toga i hodanja po poslovnicama, skupljanja dokumentacije itd. mogli odabrati najpovoljniji kredit za sebe. Ali čemu?

Usporedba kreditnih linija na specijaliziranim portalima ili posjetom brojnim stranicama banaka nikad ne može rezultirati pravom slikom.  Upravo zato je čest slučaj da nam klijenti dolaze s već odabranom kreditnom linijom, za koju se ispostavi da u tom trenutku nije najbolja za njih ili ju iz nekog razloga ne mogu dobiti. Drugim riječima, nažalost, gubili su vrijeme.

Stručni tim Progreso grupe tu je za vas. Prepustite naporan dio nama. Isprobajte naš kreditni obrazac u koji možete s punim povjerenjem i diskrecijom upisati svoju situaciju, a mi ćemo napraviti detaljnu analizu i uputiti vas na optimalno rješenje. Najpovoljniji krediti su tu, isplati se znati da nije moglo bolje.

Autor teksta: Vera Maroshi

Ne preplaćujte svoje kredite!

Skuplji televizor ima bolju sliku. Skuplji kredit ima veću ratu i ništa više. S Progresom štedite prije svega novac i vrijeme. Ispunite Progreso upitnik za kredit.

Idemo na upitnik

Komentari

  1. Pozdrav,
    Imam 20 godina i zainteresiran sam za 5 mjeseci uzeti nenamjenski kredit od cca 10,000 eura na 3 godine minimum, radim u privatnome obrtu kao dostavljač. Imam neto primanja od 4200 kn. Živim sa roditeljima.

  2. Zanima me, da li mogu dobiti pozajmicu od 2000 kn na rok otplate od godine dana. Imam ovrhu na mirovinu, ali imam zasticeni racun gdje su mi tedovna primanja 1500 kn. U erste banci sam.

    1. Author

      Poštovana,

      nije moguće realizirati kredit, bez da se zatvori blokada računa koju imate. Postoje krediti kojima je moguće podmiriti i ovrhe na računu.

      Ostavite nam Vaše podatke putem kreditnog upitnika pa ćemo provjeriti zadovoljavate li uvjete za kredit za refinanciranje svih obveza.

      Lijep pozdrav

    1. Author

      Poštovana,

      uvjeti kredita razlikuju se od banke do banke, a mogućnosti za realizaciju ovise o Vašoj kreditnoj sposobnosti. Kako bi mogli provjeriti Vaše kreditne mogućnosti, potrebni su nam Vaši dodatni podaci.
      Pozivam Vas da popunite naš kreditni upitnik na i ostavite nam potrebne podatke.

      Lijep pozdrav

  3. Poštovani,
    Zanima me da li je moguce dobiti stambeni kredit uz hipoteku,sa mjesecnim primanjima od 11 000-12 000kn ali uz zaposlenje na određeno?

    Zahvaljujem na odgovoru.

    1. Author

      Poštovana,

      postoji mogućnost dobivanja stambenog kredita čak i ako je zaposlenje na određeno radno vrijeme.
      Pozivam Vas da popunite naš kreditni upitnik kako bi napravili detaljnije provjere.

      Srdačan pozdrav

Imate pitanje ili komentar? Tu smo!