Zamjenski kredit s pauzom za refinanciranje zaduženja

Savjeti / Zoran Šuster / 07/05/2014 / 21 komentar

Zamjenski_krediti_s_pauzom2_Progreso_blog_300x188Građani rijetko donose brzoplete i nepromišljene odluke o zaduživanju. Svjesni su da im kreditne obveze  mogu dugoročno opteretiti kućni budžet. Prije dizanja kredita najčešće dobro promisle koliko iznose njihovi ukupni prihodi, a koliko rashodi na mjesečnoj razini.

Teško je procijeniti hoće li u budućnosti moći redovito izmirivati svoje obveze, osobito kad su u pitanju ugovori kod kojih može doći do promjene uvjeta otplate kredita (varijabilna kamatna stopa).

Spletom okolnosti klijenti mogu biti dovedeni u situaciju da njihova mjesečna primanja nisu dostatna za plaćanje mjesečnih obveza jednog ili više kredita. Jedno od mogućih rješenja je i refinanciranje tih obveza.

Kredit za refinanciranje postojećih obveza je proizvod kojim banke omogućuju svim urednim korisnicima kredita, kartica i drugih kreditnih proizvoda da jednim kreditom zatvore više obveza, u istoj ili drugim financijskim institucijama.

Kreditima za zatvaranje obveza lakše se vraćaju dugovi

Zamjenski kredit s pauzom omogućuje klijentima da sve svoje postojeće financijske obveze (gotovinski kredit, potrošački i revolving krediti, dopuštena prekoračenja i sl.) zamijene jednim kreditom na produljeni rok otplate do 12 godina.

Kredit za refinanciranje predstavlja transparentniji pregled obveza i niže mjesečne troškove jer klijent ne plaća kamate banci na više kredita nego po jednom kreditu, a s obzirom na to da je povećao rok otplate, smanjio je anuitet.

Namjenski kredit bez dokazivanja namjene

Kredit za refinanciranje podrazumijeva proizvod čija je namjena strogo definirana. Kao dokaz namjene kredita, klijent je dužan predočiti potvrdu potraživanja banke čiji kredit zatvara. Pisana potvrda druge banke mora sadržavati informacije o vrsti obveze, točnom iznosu zaduženja na dan izdavanja potvrde, žiro-račun i poziv na broj za uplatu sredstava.

Ovaj kredit za refinanciranje podrazumijeva podmirenje svih kreditnih obveza klijenta,i istodobno mu omogučujue, korištenje 30,00 % vrijednosti kredita u gotovini bez dokumentiranja namjene.

Krediti rezervirani za klijente

Preduvjete za kredit ostvaruju građani koji su već prenijeli ili namjeravaju prenijeti redovita mjesečna primanja u banku.

Nužno je da se klijenti nalaze u stalnom radnom odnosu kod trenutačnog poslodavca minimalno 12 mjeseci i ostvaruju primanja od najmanje 3.000,00 kn mjesečno. Sudionici u kreditu na konačni datum dospijeća kredita ne smiju biti stariji od 70 godina. U slučaju prestanka priljeva mjesečnih primanja na tekući račun u banci, promjenjiva  kamatna stopa s iznimno povoljnih 7,99 % povećava se na 11,00 %.

Otplata kredita uz 11 anuiteta godišnje

Osim duljeg roka otplate, ovaj kredit s valutnom klauzulom u eurima, koji se može realizirati u iznosu od 5.000,00 do 30.000,00 eura, i iznimno povoljnom kamatnom stopom plasira se bez troškova naknade za bankovnu obradu kredita. Zamjenski kredit s pauzom nosi taj naziv jer klijentima omogućuje pauziranje u otplati kredita, jedan mjesec godišnje.

Banka je zaključila da sama otplata kredita najteže pada klijentima u siječnju, nakon božićnih i novogodišnjih blagdana.

Pauziranjem se klijentima omogućuje kratak predah od financijskih obveza u trenutku kada im je to najpotrebnije. Klijenti će također biti nagrađeni revolving kreditnom karticom bez upisnine i članarine za prvu godinu korištenja, te za naredne godine pod uvjetom da su tijekom prve godine redovito upotrebljavali karticu.

Primjer: Razlika u anuitetima kredita ugovorenih s pauzom ili bez pauze

Iznos kredita (EUR) Nominalna kamatna stopa (%) Rok otplate Broj anuiteta Iznos anuiteta (EUR)
30.000,00 lip.49 10 120 340,49
30.000,00 lip.49 10 110 362,56
20.000,00 lip.49 10 120 226,99
20.000,00 lip.49 10 110 241,71
15.000,00 lip.49 9 108 183,74
15.000,00 lip.49 9 99 196,08

Prije uzimanja kredita za refinanciranje potrebno je najprije provjeriti isplativost samog refinanciranja. Naime treba imati na umu da prilikom produženja roka otplate ukupni troškovi na osnovi kamate uplaćene banci rastu.

Također, klijent mora platiti troškove ovjere instrumenata osiguranja. Klijenti se najčešće odlučuju za kredit refinanciranja s jednim ciljem, a to je smanjivane visine mjesečne rate da bi ispunili osnovni cilj – smanjili visinu mjesečne rate.

Rezultat toga najčešće je redovito izvršavanje mjesečnih obveza, a refinanciranje je uvijek jeftinije od reprogramiranja!

Kredit za refinanciranje s pauzom  »više

 Autor: Progreso grupa
“Image courtesy of Salvatore VuonoFreeDigitalPhotos.net“ 

Komentari

  1. Poštovani.Dignuo sam kredit u 12.mj 2021. g. od 70000kn pa me zanima dali bi mogao dici novi kredit od 120000 kn s time da bi zatvorio postojeći kredit zaposlen sam na neodređeno i tri godine i 9 mjeseci sam zaposlen u trenutnoj firmi lp.Mirko

  2. Postovani,
    Imam adaptacijski kredit od 25 000 eura u trajanju od 10 god,5 je otplaceno.
    Ostalo mi je jos 15 000 eura.
    Da li postoji ikakva mogucnost refinanciranja ,da se novim vecim stambenim kreditom zatvore postojeca dugovanja,jer bi zeljela kupiti svoj stan.
    Da npr. dignem stambeni za kupnju i od toga otplatim stari?Da li je to moguce?

    1. Poštovana,

      s obzirom na to da je riječ o adaptaciji jedne nekretnine, a kupnji druge, bojimo se da realizacija takvog kredita nije moguća.
      U svkom slučaju trebali bismo vidjeti ugovor o postojećem kreditu.

      Ispunite kreditni upitnik na našim web stranicama. Kontaktirat će Vas kreditni savjetnik i uzeti detaljne informacije koje će nam pomoći u procjeni Vaše financijske situacije.

      Srdačan pozdrav!

  3. Imam dug po karticama u pbzu..i u blokafi sam..jel postoji kakav kredit koji bi digla da vratim pbzu dug?radim na odredeno vec godinu i 2mj u istoj firmi

    1. Poštovana,

      nažalost za zaposlene na određeno, koji imaju neurednosti u otplati postojećih obveza, ne možemo realizirati kredit bez kreditno sposobnog sudužnika.

      Srdačan pozdrav!

  4. Postovani dali je moguce zatvoriti dva kredita jednim vecim i da mi ostane jos nesto novaca. U pbzu imam manji na tri god u iznosu od 16 tis kn., u erste banci imam na 10 god., u iznosu od 105.000,00 kn. Hvala unaprijed

    1. Poštovana,

      navedeni podaci nam nisu dostatni za procjenu kreditne sposobnosti.

      Poslat ćemo Vam na e-mail popis pitanja na koja nam morate odgovoriti, pa ćemo napraviti izračune.

      Srdačan pozdrav!

  5. Poštovani
    Imam 2 kredita od 203000 kn i 12000 i 1 dug od 40000 kn.
    Dal postoji mogucnost zamjene sva tri jednim kreditom,bez hipoteke i jamaca.
    Primanja su 4300,39 god.

    1. Poštovani,

      nažalost maksimalan iznos kredita koji je moguće realizirati bez zaloga nekretnine iznosi 225.000,00 kuna ili 30.000,00 eura.

      Možda postoji mogućnost da djelomično zatvorimo Vaša dugovanja. Da bismo napravili provjere u tom smislu nemamo dovoljno podataka.

      Molim Vas da ispunite web kreditni upitnik na našim stranicama kako bismo dobili dovoljno podataka i mogli napraviti nužne provjere.

      S poštovanjem,

      Vera

  6. VESNA B DALI POSTOJI KREDIT KOJIM BI ZATVORILA DVA KREDITA JEDNIM JEDAN JE STAMBENI A JEDAN GOTOVINSKI SEAMBENI IMAM JOŠ 300000KN A GOTOVINSKI 200000KN PLAČA MI JE 8800DO 9800 RADIM U BOLNICI ZBOG MINUSA SAM NA CRNOJ LISTI HVALA

    1. Poštovana,

      jedini kredit kojim možete zatvarati sve obveze je nenamjenski kredit. Eventualno u Vašem slučaju hipotekarni kredit, no u tom slučaju Vaša nekretnina mora vrijediti minimalno 700.000,00 kuna.

      Možda možemo zatvoriti samo dio Vaših dugovanja. Da i jeste u mogućnosti, zatvaranje stambenog kredita gotovinskim Vam se nikako ne isplati.

      Poštovana ispunite kreditni upitnik na našoj web stranici ili nam proslijedite kontakt broj telefona, kako bismo mogli napraviti nužne provjere.

      S poštovanjem,

      Vera

  7. Postovani,jedno lagano pitanjce dali je moguce refinancirati tri kredita u jedan,dva su gotovinska i jedan stambeni.Dva su moja a jedan od zene.Sto se tice place prosjek oko 6500 kn.Ukupno dugovanje oko 85000 eura.Sto se tice jamca imam i njega moja zena.Obadvoje radimo u bolnici.Slican prosjek ima i ona.Mjesecno za kredite damo oko 5500 kn.Obadvoje bez ovrha i cnih lista bar za sada a sta ce buducnost donjeti neznamo.Zahvaljujem na odgovoru.Nisu veliki krediti ali kamate ubise.

    1. Poštovani,

      refinanciranje gotovinskih kredita stambenim kreditom nije moguće. Mogli biste eventualno refinancirati kredite s hipotekarnim kreditom, ali Vam se to ne bi isplatilo. Posljedica bi bila udvostručenje mjesečnog obroka otplate.

      Vjerojatno će biti potrebno realizirati dva kredita. Najprije realizirati kredit za refinanciranje gotovinskih kredita, a zatim novi kredit za refinanciranje stambenog kredita.

      Srdačan pozdrav!

  8. Poštovani,
    Kod vas već imam stambeni kredit u Švicarcima. Dali je moguće dobiti kredit za obnovu seoskog domaćinstva? Hvala!

  9. Dali ja mogu dobiti kredit za reprogram?na crnoj sam listi i htio bi zatvoriti crnu listu i jos jedan manji kredit?imam jos jedan veliki kredit,koji bi nastavio dalje placati.

    1. Poštovani gospodine Tomislav,

      zatvaranje “crne liste” i ostavljanje jednog kredita ne predstavlja problem, ako visinom primanja, trajanjem radnog staža i solventnosti poduzeća zadovoljavate kriterije kreditne sposobnosti.

      Dakle, potrebne su nam detaljne informacije o vašoj plaći, poduzeću u kojem radite, da li ste zaposleni na neodređeno vrijeme i ako jeste koliko dugo ? Još nam je potreban naziv poduzeća u kojem ste zaposleni, te iznos rate kredita kojeg ne bi zatvarali.

      Kontaktirat ćemo Vas kako bismo provjerili da li je reprogram kredita kod Vas izvediv.

      Zahvaljujemo na upitu.

      srdačan pozdrav,

      Vera

  10. Poštovani,
    da li je moguće novim stambenim kreditom refinancirati postojeći stambeni ali i gotovinski kredit (iznos gotovinskog kredita je manji od 30% ukupnog iznosa).
    Druge kombinacije mi nažalost ne dolaze u obzir.
    Zahvaljuem

    1. Poštovani gospodine Marijan,

      iznimno nam je drago što ste se upravo nama obratili za pomoć kod realizacije stambenog kredita. Stambeni krediti su namjenski krediti. Kod stambenih kredita moguće je povećati iznos kredita za 10,0 do 30,0 % ako sama procjena nekretnine to dozvoljava. Stambenim kreditom može se refinancirati samo već postojeći stambeni kredit.

      Dakle, ako je procjena nekretnine dostatna banka će odobriti iznos kredita koji je 30,0 % veći od iznosa već postojećeg kredita. Međutim ako Vam gotovinski kredit umanjuje kreditnu sposobnost, nećete moći realizirati stambeni kredit prije nego sami zatvorite gotovinski kredit. Banka neće isplatiti novčana sredstva, onih 30,0 %, dokle god Vi sami ne zatvorite gotovinski.

      Postoje različiti načini na koje kreditni posrednici Progreso grupe povećavaju kreditnu sposobnost klijenata. Možda možemo i kod Vas na sličan način realizirati kredit, uvećan za 30,0 % novčanih sredstava kojima će se naknadno zatvoriti gotovinski kredit.

      Slobodno nas kontaktirajte na jedan od brojeva navedenih u kontaktima na našoj web stranici, ili nam možete proslijediti Vaš kontakt broj telefona.

      Za dodatna pitanja stojim na raspolaganju.

      Srdačan pozdrav,

      Vera

  11. Poštovani,
    već sam vas se ranije obračao. Postoji li mogučnost realizacije ove vrste kredita za pokriće postoječih obveza (ovrha)

    Sa štovanjem,

    Siniša Govorko

    1. Poštovani,

      navedena kreditna linija je namijenjena refinanciranju postojećih financijskih obveza. Kreditom je moguće zatvoriti samo kreditne obveze koje su se redovito izvršavale. Nažalost, kreditom nije moguće zatvoriti nikakve neurednosti u kreditnom izvješću ni ovrhe. Ovrhe i neurednosti se zatvaraju kreditima za reprogram.

      Telefonski će Vas kontaktirati kreditna savjetnica Progreso grupe, kako bismo provjerili da li postoji mogućnost reprograma i zatvaranja ovrha.

Imate pitanje ili komentar? Tu smo!