Otvaranje Progreso podružnice

Prvi hrvatski kreditni posrednik dolazi u Osijek!

Iz medija / Progreso grupa / 26/02/2014 / 0 komentar

OtvaranjeSlavonci, došao je i taj dan, prvi hrvatski kreditni posrednik uskoro otvara svoja vrata u Osijeku

Premda ova godina nosi loše financijske najave, evo vijesti koja će obradovati građane Osijeka i okolice. Pripreme za skoro otvorenje podružnice Progreso grupe u Osijeku užurbano traju…

Tko su Progresovci i što je to kreditno posredovanje?

Ne tako davne 2010. godine, za vrijeme mandata ministra Šukera donesen je Zakon o potrošačkom kreditiranju s ciljem reguliranja tržišta kreditnih posrednika. Ovim Zakonom željelo se doskočiti nelegalnom i nelicenciranom kreditnom savjetovanju koje je svoje usluge naplaćivalo „ispod stola“. Postavljene glavne smjernice omogućile su svim dotadašnjim financijskim posrednicima, kreditnim pomagačima i ostalima sa srodnim interesima, osnivanje vlastitih poduzeća i agencija za kreditno posredovanje.

Model kreditnog posredovanja u svijetu je poznata i priznata tradicija za pronalazak optimalnog kreditnog rješenja. Međutim, kako počeci ovog modela u Hrvatskoj nisu zasnovani na pozitivnoj poslovnoj praksi zbog lihvarskih natpisa na stupovima i autobusnim stanicama i tzv. „kreditnih ureda“, borba za etabliranje branše kreditnih posrednika predstavljala je i još uvijek predstavlja trnovit put.

Upravo je Progreso grupi pripao laskavi epitet začetnika ove branše u Hrvatskoj s primarnim ciljem detaljnog i transparentnog informiranja i savjetovanja klijenata.

U vrlo kratkom vremenu, ponukana jasnom vizijom i desetogodišnjim iskustvom osnivača, tvrtka je u potpunosti prilagodila svoje poslovanje zakonskim okvirima. Brza prilagodba Zakonu vodila je izdavanju trogodišnje dozvole za rad od strane Ministarstva financija pa je tako Progreso grupa dodala novi broj u Nacionalnu klasifikaciju djelatnosti – kreditno posredovanje i službeno postala prvi hrvatski licencirani kreditni posrednik. Prije nekoliko mjeseci, prva je licenca uspješno obnovljena.

Partnerska mreža

Po uzoru na inozemne modele uslijedili su prvi potpisi ugovora s bankama. Kreditno posredovanje u Hrvatskoj oformljeno je prvim ugovorom s Volksbankom d.d., današnja Sberbank d.d., koja je i danas važan partner Progresa, a ubrzo su se pridružile i ostale banke: Privredna banka Zagreb, OTP banka, Hypo banka, Banco Popolare, Slatinska banka, Kentbank itd., te osam osiguravajućih društava, dva mirovinska fonda, dvije stambene štedionice te nekoliko kreditnih unija, faktoring i leasing društava.

Kreditno izvješće – temelj kvalitete kreditnog posredovanja

Sredinom 2012. godine Hrvatski registar obveznika po kreditu (HROK) i Progreso potpisali su ugovor o poslovnoj suradnji temeljem kojeg je Progreso grupa postala prvi, a trenutno i jedini, kreditni posrednik kod kojeg je moguće uplatiti kreditno izvješće na vlastiti zahtjev. Kreditno izvješće sadržava detaljne podatke o zaduženjima po kreditima, tekućim računima, kreditnim i revolving karticama te obveze temeljem jamstava ili sudužništva. Kako je sagledavanje ukupne zaduženosti i kreditne povijesti klijenta ključno za kvalitetan proces posredovanja i odabira kreditne linije, ova mogućnost koja se nudi klijentu uvelike ubrzava i olakšava sam kreditni proces. Upravo stoga, ovu odluku pozdravljaju i banke.

Progreso grupa na ovaj način nije postala nova članica HROK-a, nego mjesto gdje klijenti mogu na vlastiti zahtjev zatražiti i uplatiti kreditno izvješće koje se dostavlja na adresu koju klijent odabere. Klijenti, kao isključivi vlasnici kreditnog izvješća, odlučuju hoće li uvid u izvješće omogućiti i Progresu radi daljnje kreditne obrade.

Progreso, kao uplatno mjesto HROK-a, ne zarađuje na prodaji kreditnih izvješća. Svoje kreditno izvješće možete zatražiti u Zagrebu, Rijeci, Čakovcu, a po otvorenju i u Osijeku, na adresi Županijska 13b.

Sve na jednom mjestu

Zbog važnosti financijskog planiranja, u odjelu Progresa otvoren je i odjel financijskog posredovanja. Pravovremena štednja i ulaganja za budućnost nezaobilazna su tema prilikom kreditnog zaduživanja jer štednja je svojevrsna protuteža kreditima. Smatramo da je financijsko planiranje prvi korak za osiguranje dugoročne financijske stabilnosti klijenta.

U odjelu financijskog posredovanja možete potražiti i informacije o kreditnim alternativama kao što su povoljni stambeni krediti za međufinanciranje stambenih štedionica ili krediti sa investiranjem u investicijske fondove uz istovremeno osiguranje života.

Uz mnoštvo kreditnih linija, vrsta štednje i investicija na jednom mjestu, Progreso grupa predstavlja kompletan financijski servis za građane u Hrvatskoj.

Link na originalni članak: Osijek031.com

Komentari

Imate pitanje ili komentar? Tu smo!