APN subvencionirani krediti u 2023. Sve što ste htjeli znati

U Savjetima od Yetunde Kristina Škorić, Mag. Oec. / 03/03/2023 / 1295 komentar

Kamatne stope za APN subvencionirane kredite u 2023. godini

Banka NKS EKS Vrijeme fiksne kamatne stope
Agram 2,99% 3,49% 7 g.
Croatia 3,10% 3,60% 5 g.
Erste 2,85%

3,10%

3,50%

3,75% 10 g.

15 g.

20 g.

HPB 3,18% 3,30% 5 g.
IKB 3,00% 3,14% za vrijeme subvencije
KABA

 

2,50%.

3,40%

3,35%

3,54%

5 g.

30 g.

NHB 3,18% 3,30% 5 g.
OTP 2,99%

3,49%

3,39%

3,64%

10 g.

30 g.

PBZ 2,68%

2,78%

2,88%

3,12%

3,12%

3,12%

razdoblje subvencije + 5 godina

razdoblje subvencije + 10 godina

20 g.

RBA 3,00% 3,75% za vrijeme subvencije
Samoborska 3,40% 3,67% 7 g.
ZABA 3,19% 3,39% 15 g.

APN krediti idu i dalje! Iza nas je sedmi krug subvencioniranih kredita, a u ožujku se sprema, prema najavama, posljednji krug.

Ovo su krediti koji nude mladim obiteljima mogućnost rješavanja stambenog pitanja uz povoljnije uvjete i subvenciju. Odobravaju se kroz Agenciju za pravni promet i posredovanje nekretnina (APN).

Osim kupnje, financirati se može i gradnja, dogradnja ili rekonstrukcija nekretnine.

Progreso obrazac za APN kredit

Isplati se uložiti desetak minuta i iz udobnosti svog doma ili kafića (terase, naravno), pripremiti nas za učinkovitiji razgovor.

Idemo na APN obrazac!

Proračunom su osigurana sredstva za još jedan krug APN kredit u 2023. godini. Subvencioniranim kreditima, dugoročna zaduživanja za nekretnine, postala su puno povoljnija.

Za tebe ćemo provjeriti uvjete u bankama, pronaći najbolje rješenje i uputiti te u daljnje korake realizacije APN kredita. Besplatno, bez dodatnih troškova i naknada.

Od 2017., od kada traje ovaj natječaj, do sada je više od 25.000 obitelji riješilo svoj ”krov nad glavom”.

Saznaj kako najlakše do APN-ovih kredita!

Uvjeti subvencioniranja kredita

Osnovni uvjeti subvencioniranih kredita određeni su Zakonom. Pa krenimo!

 • Za mlađe od 45 godina

Subvencionirani krediti namijenjeni su mladim obiteljima i zbog toga je postavljena dobna granica za prijavu. Prilikom predaje zahtjeva, ne smiješ biti stariji od 45 godina.

 • Podnositelj zahtjeva mora imati i prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj
 • Strogo definirana namjena kredita

Krediti se odobravaju za kupnju stana ili kuće, odnosno za gradnju, dogradnju, dovršetak ili rekonstrukciju kuće. Sredstva ovoga kredita ne mogu se koristiti za adaptaciju postojeće nekretnine. Isto tako, subvencionirani krediti ne odobravaju se za refinanciranje postojećih stambenih kredita.

 • Visina subvencije

Država će subvencionirati cijenu odabrane nekretnine do maksimalno 1.500,00 eura/m2, s porezom, točnije do iznosa od 100.000,00 eura. Dakako, možeš podnijeti i veći iznos zahtjeva za kredit, no država će subvencionirati  samo do navedenog iznosa.

Subvencionira se mjesečni obrok – rata ili anuitet kredita prvih 5 godina otplate kredita. Visina same subvencije određena je indeksom razvijenosti područja u kojem se kupuje ili gradi nekretnina. Postotci subvencije iznose od 30% – 51% otplatnog obroka.

Pregled postotka subvencije po skupinama

Skupina Postotak anuiteta Mjesto
Skupina I 51% mjesečnog obroka ili anuiteta Gunja, Okučani, Trpinja
Skupina II 48% mjesečnog obroka ili anuiteta Darda, Otok, Skradin
Skupina III 45% mjesečnog obroka ili anuiteta Beli Manastir, Pleternica, Trilj
Skupina IV 42% mjesečnog obroka ili anuiteta Đakovo, Petrinja, Vukovar
Skupina V 39% mjesečnog obroka ili anuiteta Drniš, Metković, Ogulin
Skupina VI 36% mjesečnog obroka ili anuiteta Vinkovci, Slavonski Brod, Gospić
Skupina VII 33% mjesečnog obroka ili anuiteta Osijek, Novi Vinodolski, Šibenik
Skupina VIII 30% mjesečnog obroka ili anuiteta Zagreb, Split, Rijeka
 • Postojeće nekretnine u vlasništvu

Važno je da podnositelj zahtjeva ili njegov bračni ili izvanbračni drug, životni partner ili neformalni životni partner u vlasništvu nemaju nekretninu koja ima higijensko-tehničke uvjete za život. Ili, ako imaju takvu nekretninu, ista bi trebala biti stavljena na prodaju radi kupnje tj. gradnje veće nekretnine. Nekretnina u vlasništvu trebala bi biti prodana u roku od 2 godine od sklapanja ugovora o subvencioniranom kreditu.

 • Zabrana najma nekretnine

Zakon ne dozvoljava davanje kupljene ili izgrađene nekretnine u najam prije isteka roka od 2 godine nakon roka subvencioniranja kredita.

 • Obveza prijave prebivališta

Definirana je i obveza promjene prebivališta na adresu kupljene ili izgrađene nekretnine u roku od 30 dana od dana stupanja u posjed nekretnine sve do isteka subvencioniranog roka uvećanog za dvije godine.  Obvezu promjene prebivališta ima i korisnik kredita i njegovi članovi kućanstva.

 • Mogućnost produljenja subvencije

Subvencioniranje kredita može se produljiti dodatno za 1 odnosno 2 godine otplate kredita.

Za svako dijete, koje podnositelj zahtjeva ima u trenutku donošenja odluke APN-a, subvencija se produljuje za 1 godinu. Uvjet je da je dijete mlađe od 18 godina. Ako se obitelj korisnika kredita poveća rođenjem ili posvojenjem djeteta, subvencija se dodatno produljuje za 2 godine. Također, za 2 godine otplate povećava se subvencija ako se korisniku kredita ili članu njegovog domaćinstva utvrdi invaliditet od najmanje 50%.

Zahtjev za dodatno produljenje subvencije potrebno je predati u roku od 60 dana od nastupa spomenutih događaja, primjerice rođenja djeteta.

 • Samo 1 APN kredit

Ako si već korisnik subvencioniranog kredita prema Zakonu o subvencioniranju stambenih kredita (od 2017. do 2022. godine), nemaš mogućnost ponovne prijave.

Pronašao/la si nekretninu koju želiš kupiti? Javi se već sada i dočekaj spremno početak prijava.

Zanimljivosti iz prethodnih natječaja

Tijekom natječaja u ožujku ove godine prijavljeno je više od 5.800 zahtjeva. Prosječni iznos subvencioniranog kredita bio je oko 78.100 eura. Prosječna starost prijavitelja je 33 godine. Zahtjevi su se mogli predavati u 14 banaka.

Kamate na subvencionirane kredite

U ovom krugu APN kamatne stope kreću se od 2,50% – 3,50%

Efektivne kamatne stope kreću se od 3,14% do 3,75%.

Ponuđeni EKS banaka izražen je u maksimalnom postotku. Ali, za svakog klijenta on može biti i niži.

Visina EKS-a ovisi  o preferencijama klijenta u odabiru valute, kreditnoj sposobnosti te duljini fiksne kamatne stope. Tako se ujedno utvrđuje i visina nominalne kamatne stope po kojoj će klijent moći realizirati kredit.

Prema Zakonu EKS ne smije prelaziti 3,75% u prvih 5 godina otplate kredita. U daljnje dvije godine otplate kredita, EKS može biti uvećan za 10% u odnosu na prvih 5 godina otplate kredita.

Najniža kamatna stopa ne daje ti garanciju da si odabrao/la najbolje kreditno rješenje. Prilikom odabira kredita treba usporediti sve njegove sastavnice kao što su npr.  instrumenti osiguranja, način otplate kredita, popratni troškovi kredita, ostali uvjeti banke (status klijenta, duljina fiksne kamatne stope i sl.).

Nije moguće ugovoriti rokove otplate kredita kraće od 15 godina.

Primjer subvencioniranog kredita

Klijent je podnio zahtjev za subvencioniranim kreditom u iznosu od 70.000,00 eura. Kupuje nekretninu u Karlovcu. Željeni rok otplate kredita je 15 godina uz kamatnu stopu od 2,30%. Odabrao je otplatu kredita u jednakim anuitetima.

Prema otplatnom planu, anuitet kredita iznosio bi 460,19 eur. Od toga iznosa, 33% za vas bi plaćala država prvih 5 godina kredita. To je iznos od 9.111,60 eur. U slučaju da u tom razdoblju dobijete još dvoje djece, iznos bi se gotovo udvostručio. Iz toga proizlazi da bi od ukupno plaćenog iznosa kredita s kamatama, što je 82.834,20 eura, država platila 16.400,88 eur. Više od ukupno plaćane kamate po kreditu. Zapravo, subvencijom države realizirali biste stambeni kredit bez kamata!

Uštede mogu biti i veće kod odabira otplate kredita u ratama.

Prijave za APN kredit

Natječaj za subvencionirani kredit kreće 20.03.! Kada prijave započnu, zahtjevi će se podnositi banci ili bankama odabranim od strane APN-a. Natječaj traje dok se ne potroše predviđena sredstva.

Ne gubi vrijeme obilazeći banke, Progreso banke dovodi tebi!

Prošlih godina, zahtjevi su se mogli predavati kroz 4-6 tjedana trajanja natječaja. U ovom krugu osigurano je 9,3 milijuna eura za subvencionirane kredite što bi trebali biti dovoljno za oko 5.800 zahtjeva.

Prethodni krugovi APN-a bili su obilježeni pandemijom koronavirusa. Ograničeno kretanje, ograničen broj djelatnika u bankama te definirani rokovi predaje zahtjeva, stvorili su dodatnu neizvjesnost pri realizaciji ovih kredita.

Potpuna i ispravna dokumentacija preduvjet je za predaju i brzo odobrenje APN kredita. Nepotpuna dokumentacija produljuje vrijeme odobrenja kredita.

7 koraka do uspješne realizacije subvencioniranog kredita

Realizacija svakog kredita, posebice subvencioniranog zahtijeva dobru pripremu. Pripreme podrazumijevaju odabir nekretnine, provjeru mogućnosti kreditiranja te prikupljanje potrebne dokumentacije. Moguće je čak napraviti i besplatnu procjenu nekretnine.

Uz nas, pripremi svoju dokumentaciju i budi spreman/na za APN kredit! Izbjegni gužve provjeravajući uvjete u bankama, ostani doma i predaj svoj zahtjev za kredit već sada!

Osim pripreme, ključno je imati stručno i profesionalno vodstvo tijekom procesa obrade kredita kako bi pravovremeno realizirao/la željeni zahtjev.

Donosimo ti 7 najvažnijih koraka za uspješnu realizaciju subvencioniranog kredita.

APN put do subvencioniranog kredita 2023
APN put do subvencioniranog kredita 2023

Proces odobravanja kredita

Proces do odobrenja subvencioniranog kredita, sličan je procesu odobrenja klasičnog stambenog kredita.

Dakako, ako je riječ o kupnji, najprije je potrebno odabrati željenu nekretninu. Odnosno, ako je riječ o izgradnji nekretnine, tražitelj kredita mora imati zemljište te pripadajuću projektnu dokumentaciju.

Nakon toga slijedi korak prikupljanja potrebne dokumentacije:

 • dokumentacija za dokazivanje kreditne sposobnosti
 • dokumentacija nekretnine
 • dokumentacija za APN

U Zakonu se navodi koju dokumentaciju zahtijeva APN.

Koju je dokumentaciju potrebno imati za realizaciju APN kredita?

 • presliku osobne iskaznice
 • presliku rodnog lista i prijave prebivališta za maloljetno dijete
 • predugovor odnosno ugovor o kupoprodaji stana ili kuće za čiju kupnju traži odobravanje kredita (odnosi se na kupnju stana ili kuće)
 • presliku troškovnika radova izrađenog na temelju glavnog odnosno izvedbenog projekta, iz kojeg je razvidna visina troškova izgradnje (odnosi se na izgradnju kuće)
 • presliku zemljišnoknjižnog izvatka
 • presliku akta za uporabu građevine u kojoj se nalazi stan ili presliku akta za uporabu kuće koju namjerava kupiti (odnosi se na kupnju stana ili kuće)
 • presliku akta za građenje (odnosi se na izgradnju kuće)
 • potvrdu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o upisu osobe u Hrvatski registar o osobama s invaliditetom (odnosi se na kupce ili članove obitelji s invaliditetom)
 • javnobilježnički ovjerenu izjavu da u vlasništvu nema stan ili kuću koji su u takvom stanju uporabljivosti da postoje osnovni higijensko-tehnički uvjeti za život ili da u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koji su u takvom stanju uporabljivosti da postoje osnovni higijensko-tehnički uvjeti za život, a koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće ili gradnje veće kuće zbog potreba vlastitog stanovanja i
 • javnobilježnički ovjerenu izjavu bračnog ili izvanbračnog druga, životnog partnera ili neformalnog životnog partnera da nema u vlasništvu drugi stan ili kuću koji su u takvom stanju uporabljivosti da postoje osnovni higijensko-tehnički uvjeti za život ili da u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koji su u takvom stanju uporabljivosti da postoje osnovni higijensko-tehnički uvjeti za život, a koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće ili gradnje veće kuće.

Savjet i pomoć oko prikupljanja ”šume papira” prepusti stručnjacima!

Dokumentacijom za dokazivanjem kreditne sposobnosti banke utvrđuju mogućnost zaduživanja s obzirom na visinu plaće, broj članova kućanstva, poslodavca, duljinu radnog staža i slično. Važno je odabrati nekretninu u skladu s kreditnom sposobnosti.

Progreso će ti pomoći izračunati kreditnu sposobnost i informirati te o visini tvog maksimalnog subvencioniranog stambenog kredita!

Dokumentacija o nekretnini služi za utvrđivanje legaliteta nekretnine i vrijednosti same nekretnine.

Vlasnički list, posjedovni list i kopiju katastarskog plana možeš zatražiti i putem sustava E-građani.

Procijenjena vrijednost nekretnine trebala bi biti jednaka ili veća od traženog iznosa kredita. Omjer vrijednosti nekretnine i iznosa kredita obično iznosi 1:1, ali može biti i manji.

Kada vrijednost nekretnine ne zadovoljava kupoprodajnu cijenu nekretnine, tražitelj kredita bi razliku sredstava trebao financirati iz vlastitih sredstava ili kreditom za financiranje učešća.

Banka će svu prikupljenu dokumentaciju obraditi i poslati na odobrenje. Odluka od odobravanju ili neodobravanju kredita trebala bi biti donesena u roku od 8 dana od zaprimanja kreditnog zahtjeva. Ako banka ocijeni kreditni zahtjev prihvatljivim te ga odobri, svoju odluku zajedno s dokumentacijom kreditnog zahtjeva dostavlja APN-u. Duljina procesa donošenja odluke od strane APN-a nije precizirana, no APN je dužan svoju odluku od dodjeli subvencije dostaviti kreditnoj instituciji u roku od 3 dana od dana donošenja.

Donošenje odluke o odobrenju kredita od strane APN-a, tijekom zadnjih nekoliko natječaja trajalo je oko mjesec dana. Neki od zahtjeva za kupnju nekretnine, koji su predani tijekom zadnjeg tjedna natječaja (travanj 2022), isplaćeni su tek tijekom rujna 2022.

Po odobrenju kredita pristupa se izradi ugovora o subvencioniranom kreditu kojeg izrađuje poslovna banka. Rok za izradu ugovora je 8 dana od primitka odluke o odobrenju kredita.

Troškovi i uštede na APN kreditima

Osim niskih kamatnih stopa i subvencija, APN krediti imaju i dodatne pogodnosti.

Za razliku od redovnih stambenih kredita obično nemaju:

 • trošak procjene nekretnine,
 • trošak interkalarne kamate.

Svi stambeni krediti odobravaju se bez naknade za obradu kredita.

Također, odobravaju se uz minimalne troškove osiguranja – hipoteka na nekretnini i osiguranje nekretnine.

Troškovi koje će imati tražitelji kredita su ovjera potrebnih obrazaca za kredit, ovjera kupoprodajnog ugovora te solemnizacija ugovora o kreditu.

I kod ovih kredita postojat će razlike u uvjetima banaka, izračunima kreditne sposobnosti te u kamatnim stopama.

Pomoći ćemo ti da na vrijeme odabereš pravi kredit i pripremiš dokumentaciju za odobrenje subvencioniranog kredita! Bez naknada, dodatnih troškova i provizija.

Česta pitanja o APN kreditima

Koji su uvjeti subvencioniranih kredita?

Cilj odobravanja ovih kredita je rješavanje stambenog pitanja. Stoga, tražitelj kredita ili njegov bračni/izvanbračni drug ili neformalni partner ne smiju u vlasništvu imati nekretninu koja zadovoljava higijensko-tehničke uvjete za život. Ako posjeduju takvu nekretninu, imaju obvezu prodati je u roku od 2 godine. Subvencije se odobravaju do maksimalno 100.000 eura te do 1.500 eur/m2 za sve tražitelje kredita s prebivalištem u RH koji su mlađi od 45 godina. Minimalan ugovoreni rok otplate kredita iznosi 15 godina.

Koliko iznose subvencije za APN kredit?

Subvencije iznose od 30% – 51% otplatnog obroka, a ovise o indeksu razvijenosti općine u kojoj se kupuje ili gradi nekretnina. Kredit se subvencionira minimalno prvih 5 godina otplate kredita.

Kako je moguće produljiti rokove subvencije?

Rokovi subvencije produljuje se za 1 godinu za svako dijete do 18 godina koje tražitelj kredita ima u trenutku donošenja odluke o subvencioniranom kreditu. Dodatno, u slučaju se obitelj korisnika kredita poveća rođenjem ili posvojenjem djeteta, subvencija se produljuje za 2 godine. Za 2 godine otplate povećava se subvencija i ako se korisniku kredita ili članu njegovog kućanstva utvrdi invaliditet od najmanje 50%.

Za što se sve odobrava subvencionirani kredit?

Subvencionirani kredit odobrava se za kupnju, izgradnju, dogradnju, dovršetak ili rekonstrukciju nekretnine.

Gdje se podnosi zahtjev za subvencionirani kredit?

Zahtjev za subvencionirani kredit podnosi se u jednu ili više banaka koje će dobiti odobrenje APN-a za sudjelovanje u ovom krugu dodjele stambenih kredita uz poticaj države.

Koje banke sudjeluju pri odobravanju subvencioniranih kredita?

U ovom krugu APN-a sudjeluju sljedeće banke:

 • Agram banka d.d.
 • Croatia banka d.d.
 • Erste&Steiermärkische Bank d.d.
 • Hrvatska poštanska banka d.d.
 • Istarska kreditna banka d.d.
 • Karlovačka banka d.d.
 • Nova hrvatska banka d.d.
 • OTP banka d.d.
 • Privredna banka Zagreb d.d.
 • Raiffeisenbank Austria d.d.
 • Samoborska banka d.d.
 • Zagrebačka banka d.d.

Koju je dokumentaciju potrebno imati za realizaciju APN kredita?

Banci je potrebno dostaviti dokumentaciju za dokazivanje kreditne sposobnosti, dokumentaciju nekretnine te dokumentaciju koju zahtijeva APN.

Dokumentacija za dokazivanje kreditne sposobnosti razlikuje se od banke do banke. Dokumentacija nekretnine ovisi o namjeni kredita i vrsti nekretnine.

Dokumentacija koju je potrebno dostaviti APN-u je navedena u tekstu iznad.

Kada počinju prijave za subvencionirani kredit?

Prijave kreću 20.03.! Ali, pripreme su već krenule. Već sada možemo pripremiti tvoj zahtjev (provjera kreditne sposobnosti, provjera nekretnine, procjena nekretnine…) tako da bude spreman za odobrenje u APN-u.

Koliko traje odobrenje subvencioniranog kredita?

Banke imaju obvezu odobriti kredit u roku od 8 dana. Nakon toga, cijeli kreditni zahtjev šalje se na odobrenje prema APN-u. Ne postoji rok do kojega APN mora odobriti kredita. Ranijih godina to bi trajalo između 15 do 30 radnih dana.

Tips&Tricks: Odgovori na specifična pitanja

I za kraj, pripremili smo nekoliko savjeta i odgovora na specifične upite koje primamo.

 • Krediti se odobravaju i za izgradnju montažnih kuća.
 • Banke prihvaćaju i zemljište kao instrument osiguranja kod namjene izgradnja. Nije uvjet imati zamjensku nekretninu.
 • Moguće je kupiti nekretninu od roditelja ili drugih članova obitelji.
 • Kredit mogu zatražiti i samci, nije nužno da tražitelj kredita bude u braku.
 • Moguće je prijevremeno otplatiti subvencionirani kredit. Ali, ako prijevremena otplata bude u vrijeme trajanja razdoblja subvencije uvećanog za dvije godine, može rezultirati povratom primljenih sredstava na ime subvencije.
 • Ako si suvlasnik nekretnine, postoji mogućnost realizacije subvencioniranog kredita, bez prodaje suvlasničkog dijela.
 • Zemljište u vlasništvu nije prepreka za kupnju nekretnine subvencioniranim kreditom jer zemljište nema higijensko-tehničke uvjete za život.
 • Kod subvencioniranog kredita, moguće je odabrati i otplatu u ratama, ne samo u anuitetima.
 • Suvlasnik dijela nekretnine, može subvencioniranim kreditom otkupiti druge dijelove vlasništva kako bi objedinio vlasništvo.
 • Moguće je ugovoriti fiksnu kamatnu stopu i do 30 godina.
 • Predugovor nije potrebno ovjeravati kod javnog bilježnika.
 • U većini kreditnih linija, banke ne uvjetuju status klijenta za realizaciju subvencioniranog kredita.
 • Nije moguće realizirati kredit za kupnju i istovremenu adaptaciju nekretnine. Subvencija se odobrava samo za jednu namjenu – kupnju ili izgradnju, a adaptacija ne može biti predmetom subvencije.

Zašto predati dokumentaciju za APN preko Progreso grupe?

Dokumentaciju za kredit možeš prikupljati i predati sam/a ali možeš to učiniti bolje, brže i sigurnije: preko kreditnog posrednika—svog čovjeka u banci!

 • velika ušteda vremena
  Za vrijeme APN-a bankari su zatrpani što zahtjevima što terminima za razgovor s klijentima, svaki razgovor s klijentom na temu APN-a traje minimalno sat vremena. Tome treba dodati vrijeme čekanja na red.  Bankari su opterećeni i jedva pronalaze vrijeme za odgovore na sva pitanja. Izbjegni gužve u bankama i priušti si olakšan pristup svim informacijama o kreditu.
 • provjera kreditne sposobnosti / analiza i usporedba uvjeta kredita banka. Na koje detalje je potrebno paziti? Obvezan status klijenta, duljina fiksne kamatne stope, troškovi kredita, tražena vrijednost nekretnine, sano su neke od tema koje treba uskladiti.
 • nadgledanje procesa obrade kredita. Što ako negdje zapne?
 • odgovori na sva pitanja i dovoljno vremena posvećenog samo tebi!
 • spremni na vrijeme bez nedoumica
 • pomoć pri prikupljanju kreditne dokumentacije / pomoć pri pripremi predugovora i kupoprodajnih ugovora
 • kratko vrijeme za obradu ovih kredita, treba pronaći i banku i bankara koji mogu riješiti zahtjev tako brzo (stručnost, profesionalnost, ažurnost)
 • do rješenja bez stresa
 • dugogodišnje iskustvo rada s bankama i bankarima / poznavanje svih uvjeta i procedura odobrenja kredita u bankama
 • potpuno besplatno
 • 24h asistencija na putu do subvencioniranog kredita

Progreso obrazac za APN kredit

Isplati se uložiti desetak minuta i iz udobnosti svog doma ili kafića (terase, naravno), pripremiti nas za učinkovitiji razgovor.

Idemo na APN obrazac!

Podijelite članakYetunde Kristina Škorić, Mag. Oec.

O autoru
Yetunde Kristina Škorić, Mag. Oec.

članica uprave i direktorica

Yetunde Kristina Škorić, Mag. Oec. rođena je 05.12.1987. godine.
Nakon završetka srednje ekonomske škole, 2006. godine upisuje Ekonomski fakultet u Osijeku, smjer financije... [Pročitajte više]Komentari

 1. Poštovanje, da što kraće obrazložim svoju situaciju. Imam stan kupljen dok sam bio samac preko APN-a, oženio se dobio dijete i drugo dijete je na putu. Nakon godinu dana traženja pronašli smo kuću i kaparili smo ju. U međuvremenu saznajemo da smo prvo trebali prodati stan pa tek onda kupiti kuću da ne bi morali vratiti subvenciju. Stavljamo stan da prodaju, no nemamo još ozbiljnog kupca s kojim bi sklopili taj pred ugovor potreban kao dio dokumentacije koji se šalje apn-u.
  Moje pitanje je da li je moguće kupiti kuću koju smo kaparili drugim stambenim kreditom i dobiti na vremenu dok se stan ne proda pa tek onda apn-u javiti da smo zamjenili manju nekretninu za veću i zatvoriti postojeći kredit? Dakle, imam dovoljno svojih sredstava za zatvoriti postojeći kredit ili mogu podići novi stambeni kredit i sa preostalim iznosom isplatiti vlasnike kuće koju smo kaparili. Zašto to pitam? Jer po članku 24. koji je veoma šturo napisan i ne obrazložen dovoljno nigdje ne piše nikakav rok u kojem se nekretnine moraju zamjeniti ni po kojoj proceduri. Spominje se rok banci od 30 dana za vraćanje subvencije, ali mi taj kredit ne bi dirali. Hvala vam puno na odgovoru!

  1. Author

   Poštovani,

   s ovim upitom bilo bi dobro da se javite i APN-u. Prema Zakonu, kada se kupuje veći stan/kuća, posebno kada se radi o povećanju članova kućanstva, nije potrebno vratiti primljenu subvenciju. Nije definiran rok u kojem se treba prodati nekretnina, no to bi Vam APN trebao reći.

   Svakako bi bilo dobro da se čujemo telefonski kako bi prošli sve mogućnosti.

   Lijep pozdrav

 2. Poštovani
  Djevojka i ja smo kupili preko Zaba banke stan u iznosu od 100 000 eura, dobili smo Apn poticaj na rok od 5g.
  nositelj kredita je moja djevojka, tj ona ga i plaća. Bila je dobra prilika i stan danas vrijedi više od duplog nego što je plaćen. Djevojka plaća 1g., dok sam ja tokom adaptacije u toj 1g. uplatio 35 000 eura svojih vlastitih sredstva, imam za sve račune i uplate preko banke što se kupovalo i sami dokaz da je to moj novac od uštede.
  Nažalost došlo je do komplikacija u našoj vezi i nismo više spremni biti zajedno te bi se odvojili jedan od drugog. Zanima nas dal mi možemo u dogovoru sa bankom i apn vratiti poticaj i prodati stan, vratiti kompletan kredit i da nećemo imati problema. Dali vraćamo kompletan Apn ili ostatak do kraja.
  Može li se isplatiti jedan vlasnik po dogovoru i da se on makne sa vlasništva i sudužnika te da samo jedan ostane vlasnik ako preuzme kredit, te dali se može prebaciti nositelj kredita na sudužnika
  Malo je više pitanja, komplicirano je i dali se treba uzeti ipak odvjetnik u ovom slučaju.
  lp

 3. Poštovani,

  Korisnik sam APN kredita. Kupio sam kuću, uglavnom kuća je plaćena 250.000€, kredit je 195.000€, ostatak plaćen u gotovini.
  Pošto se radi o višekatnici, i plaćena je skuplje od 100.000€ što maksimalno subvencionira APN, je l’ moguće jedan stan u toj kući dati u najam, ne kao apartman nego kroz cijelu godinu.

  Hvala, lp

  1. Author

   Poštovani,

   najam nekretnine kupljene APN kreditom, nije dozvoljen. Pretpostavljam da u kupoprodajnom ugovoru nije bila razdvojena kupnja navedenog stana i ostatka kuće te da nije moguće jasno odrediti koji dio je kupljen putem subvencioniranog odnosno nesubvencioniranog kredita.

   Svakako se možete javiti APN-u i čuti i njihovo mišljenje.

   Lijep pozdrav

 4. Postovana, korisnica sam subvencioniranog kredita preko apn-a. zanima me sljedeće:
  U mogucnosti sam trenutno otplatiti kredit u cijelosti (manja nekretnina) te bi dizala novi stambeni kredit radi izgradnje manje obiteljske kuce odnosno vece nekretnine za zivot od ove trenutne.
  U Ugovoru o subvencioniranom stambenom kreditu potpisanom izmedju Banke,Apn i mene kao korisnice kredita, članku 12. Stoji da je moguća prijevremena otplata kredita i prije roka uz podnošenje pisanog zahtjeva Banci te ukoliko Banka na zahtjev APN-a bude obvezna izvršiti povrat sredstava uplaćenih na ime subvencije po ovom kreditu APN-u da se Korisnik kredita obvezuje platiti banci cjelokupan iznos sredstva za subvenciju.
  Da li to znaci da ukoliko APN zatrazi od banke povrat sredstava ja od zahtjeva ne mogu više odustati i moram vratiti cjelokupan iznos subvencije? Ili cu dobiti neku povratnu informaciju s odlukom APN-a kako bi znala svoj status. Kako uopce izgleda taj Zahtjev i imate li povratne inf o ovim situacijama?na temelju cega APN donosi odluku o Zahtjevu. Povrat subvencije nije bas opcija, u tom slucaju razmislili bi o prodaji iste i kupnji veceg stana u roku od dvije godine.
  Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
  S postovanjem, Maja

  1. Author

   Poštovana,

   ako biste otplatili u cijelosti kredit za vrijeme roka trajanja subvencije uvećanog za dvije godine, tada bi u većini slučajeva APN od Vas tražio povrat subvencije. Subvenciju obično nije potrebno vratiti ukoliko bi kupili/gradili veću nekretninu od nekretnine kupljene putem APN-a. Odluku o povratu subvencije donosi APN, najčešće je odluka pozitivna (bez obveze povrata subvencije) ako je došlo do povećanja članova kućanstva rođenjem ili posvojenjem djece.
   U banci možete zatražiti stanje duga po kreditu, a prema APN-u možete uputiti pisani upit u kojem ćete obrazložiti razloge gradnje veće nekretnine te upitati hoće li biti potrebno vratiti primljenu subvenciju.
   Kada to zatražite, to Vas ne obvezuje da morate isplatiti cjelokupan iznos sredstava.

   Lijep pozdrav

 5. Pozdrav:)

  Vlasnica sam stana kupljenog preko APN-a 2022.godine, vlasništvo 1/1. Zanima me mogu li polovicu svoga stana darovati mužu već sada i ako ne, kada ću moći? Bili smo u braku i u trenutku podizanja kredita, a kako imamo dijete, subvencija je produljena za 2 godine.

  Hvala, Lp

  1. Author

   Poštovana,

   kako ste bili u braku prilikom kupnje stana, prema Obiteljskom zakonu, polovina stana svakako pripada suprugu (bez obzira što nije upisan kao vlasnik).
   Uz eventualnu suglasnost APN-a i banke, možete darovati suprugu pola nekretnine, ali to nije potrebno zbog gore navedenog.

   Lijep pozdrav

 6. Pozdrav, svaka čast na korisnim odgovorima!

  Imam pitanje – prije godinu dana kupio sam stan preko APN-a. Zbog proširenja obitelji kupio bi drugi. Zanima me koje su mi opcije i kako bi otplatni plan izgledao ako sam npr. kupio stan za 80.000 € s ratom kredita od 200 €, a sada bi prodao stan i kupio kuću za 40.000 € ?

  Hvala unaprijed i lijep pozdrav!

 7. Pozdrav,

  A šta je sa b i c programom tj. subvencioniranje gradnje ili materijala.
  Dali još uvijek ide ili je završilo zajedno sa stambenim kreditima?

 8. Poštovani,

  čula sam da su se APN mjere povukle. Je li to istina ili je još uvijek moguće prijaviti se?
  Do kojeg datuma (ako je moguće)?

  Hvala i srdačan pozdrav,

  Kristina Čorak

 9. Pozdrav,

  Imam jedno pitanje koje nije povezano s APN-om.

  Trenutno posjedujem stan koji sam kupio putem stambenog kredita, s mjesečnom ratom od 500 eura. Odlučio sam taj stan iznajmiti za 500 eura mjesečno. S obzirom na to, zanima me mogu li podići novi stambeni kredit radi kupovine kuće, a da pritom ne moram prodati postojeći stan. Osim toga, interesira me hoće li primanja od najma biti uzeta u obzir prilikom izračuna moje kreditne sposobnosti.

  Što se tiče glavnog pitanja, da li novčani prihodi od najma koje primam mogu vratiti moju kreditnu sposobnost na razinu koju sam imao prije uzimanja prvog kredita?

  Unaprijed hvala na odgovoru.

  1. Author

   Poštovani,

   kako ste stan kupili putem redovnog stambenog kredita (ne APN-a), imate pravo iznajmiti ga. Stan ne morate prodavati. Prihod od najma može povećati kreditnu sposobnost.
   Predlažem da napravimo detaljan izračun Vaše kreditne sposobnosti kako bi Vas uputili u mogućnosti realizacije kredita.

   Javite nam se putem kreditnog upitnika i ostavite nam svoje podatke za izračun i kontakt.

   Lijep pozdrav

 10. Poštovani,

  kupio sam stan preko APN kredita i trebao bih se prijaviti na adresu.

  Može li i moja cura biti prijavljena na istoimenu adresu? Priajvu prebivališta bi i ona prijavila a ne boravište.

  Lijep pozdrav,
  Benjamin

 11. Cijenjeni
  Imamo odobreni kredit .
  Zanima me za koliko se produžava trajanje subvencije u slučaju rođenja djeteta.
  Da li, ako se dijete rodi u roku od 5 godina od odobrenja, produžava za 2 godine ?
  A što ako se u tom “produljenom roku ” rodi još jedno dijete ?
  Pozdrav

 12. Imam jedno pitanje i vas za pomoć. Ja sam 2020. godine kupila stan uz APN, a dečko nekoliko godina ranije (isto uz APN). Tada se nismo poznavali. Upoznali smo se tijekom 2021. godine i nismo previše razmišljali o toj činjenici. Ove smo godine postali roditelji i uskoro ćemo se vjenčati. Smijemo li oboje imati u vlasništvu stanove kupljene uz APN, usprkos tome što se u trenutku kupnje nismo poznavali? Što nam je činiti? Unaprijed hvala na odgovoru.

 13. Poštovani,
  Ljubazno Vas molim informaciju. Korisnici smo APN subvencioniranja iz 2018. godine. U skoro vrijeme željeli bismo kupiti novu nekretninu (kreditom bez uključenja APN-a). Je li moguće steći novu nekretninu dok smo i dalje pod subvencijom APN-a za tu nekretninu kupljenu 2018.? Hvala na odgovoru.
  Iva

  1. Author

   Poštovana,

   za vrijeme trajanja APN kredita imate pravo steći novu nekretninu.

   Trenutne uvjete stambenih kredita za kupnju možete saznati kod naših savjetnika koji će Vam ujedno napraviti i detaljan izračun kreditne sposobnosti.
   Za detaljnije informacije i izračuna, javite nam se putem kreditnog upitnika.

   Lijep pozdrav

 14. Poštovana,

  Zanima me da li je moguće ako već imam APN subvenciju za obiteljsku kuću, izgraditi drugu kuću vlastitim sredstvima te istu iznajmljivati?

  Lijep pozdrav

 15. Poštovani,

  da li je moguca korekcija parametara kredita s bankom (promjena roka s 20 na 25god npr.) nakon sto je apn odobren?

  1. Author

   Poštovani,

   obično, kada je kredit već odobren, nije moguće raditi veće izmjene po kreditu (kao što je to primjerice rok otplate).
   S upitom bilo bi najbolje da se javite u banku i APN.

   Lijep pozdrav

 16. Postovani,
  razmatramo mogucnost povratka u Republiku Hrvatsku te samim time odmah rijesiti stambeno pitanje. Da li mozemo aplicirati za APN Kredit ako su nam trenutno primanja u inozemstvu. Nije u pitanju kreditna sposobnost nego da li banke uzimaju u obzir primanja iz inozemstva. Sve ostale zahtjeve ispunjavamo ali me zanima da li primanja moraju biti u Republic Hrvatskoj kao dokaz kreditne sposobnosti? Unaprijed Vam hvala na odgovoru. Lijep pozdrav.

  1. Author

   Poštovani,

   imate mogućnost prijaviti se za APN, primanja ne moraju nužno biti u Hrvatskoj.

   Kako obrada, kada su primanja u inozemstvu, traje nešto dulje, možda više nećete stići prijaviti se.

   Predlažem da nam se čim prije javite putem našeg kreditnog obrasca kako bi mogli napraviti sve potrebne provjere za kredit.

   Lijep pozdrav

 17. Poštovana, imam 52 godine i novozaposlena sam osoba na neodređeno radno vrijeme. Do sada radim tri mjeseca u kontinuitetu i neto plaća iznosi 1206 eura. Nemam dugovanja niti ovrhe iz prethodnog perioda. Posjedujem vlastiti stan u Dubrovniku procijenjene vrijednosti 230 000 eura, koji ne želim prodavati. S obzirom na moju duljinu zaposlenja i navedenu nekretninu koju posjedujem, mogu li dobiti hipotekarni nenamjenski gotovinski kredit u iznosu 80 000 eura, ili biti sudužnik partnerici u njenom stambenom kreditu? Hvala Vam na odgovoru.

  1. Author

   Poštovani,

   duljina potrebno staža razlikuje se po bankama i iznosi 3-6 mjeseci staža kod istog poslodavca. Kako navodite da imate 3 mjeseca, prihvatljivi ste za kredit.

   Za detaljnije izračune i informacije, javite nam se putem kreditnog obrasca i ostavite nam svoje podatke za kontakt.

   Lijep pozdrav

 18. Postovana,

  zivim i radim u Njemackoj vec 6 godina s time da je prijavljen samo privremeni odlazak iz RH, t.j. prebivaliste je i dalje u Hrvatskoj. Trenutno gradim kucu u Hrvatskoj zajedno s bracnim partnerom koji je Nijemac. Zemljste i gradjevina u gradnji su u mojem vlasnistvu. Da li imam pravo na APN kredit za dovrsavanje kuce?

  Da li je moguce odobrenje kredita ako imam ugovor na odredjeno kod istog poslodavca vec 6 godina – ugovor se naime uvjek produzuje po projektnoj osnovi na 2 ili 3 godine.

  Ukoliko gore navedeno nije zapreka, od kada se mora prijaviti prebivaliste na adresu nekretnine s obzirom da je tek u gradnji? Pretpotpostavljam da postoji neki rok od dobivanja uporabne dozvole. Da li se prijava prebivalista na adresu odnosi i na mog bracnog partnera i dijete ako oboje imaju samo Njemacko drzavljanstvo?

  Takodjer, da li se rok zavrsetka gradnje smanjuje s obzirom da je gradnja vec zapoceta?

  Unaprijed hvala

  1. Author

   Poštovana,

   imate pravo na APN kredit. Ono što je problem je to što nemate ugovor za stalno i banke bi moguće tražile uključivanje sudužnika u kredit.

   Prebivalište se prijavljuje po izgradnji nekretnine u roku od 30 dana. Prebivalište trebaju prijaviti svi članovi kućanstva koji će živjeti na toj adresi.

   Rok gradnje ovisi o stupnju izgrađenosti objekta i smanjuje se ukoliko se radi o dovršetku gradnje.

   Predlažem da napravimo dodatne provjere vezano za Vaš ugovor i kreditnu sposobnost. Popunite naš prijavni obrazac za APN i ostavite nam potrebne podatke.

   Lijep pozdrav

 19. Poštovana,

  planiramo kupiti kuću uz subvenciju APN-a. Ni suprug ni ja nemamo nekretnina u vlasništvu, kreditno smo sposobni i imamo sve uvjete za APN subvenciju. Htjeli bi smo uz česticu koju planiramo kupiti putem APN subvencije kupiti još dvije okolne čestice, vlastitim sredstvima. Čestica koju bi kupovali uz APN je čestica na kojoj se nalazi kuća u kojoj bi smo živjeli, jedna susjedna čestica koji bi smo kupili iz vlastitih sredstava je voćnjak, a druga čestica je dvorište sa štagljem i ima staru ruševnu kuću. Ta ruševna kuća nema struje, vode, krov prokišnjava itd.- dakle nema higijensko-tehničke uvjete za život. Zvala sam na info telefon APN-a (+385 1 6331 600) i gospodin koji se javio mi je rekao da za vrijeme trajanja APN-ove subvencije ni suprug ni ja (nevezano tko je nositelj kredita) ne smijemo steći nikakvu nekretninu u vlasništvo. Dakle NI voćnjak, a kamoli li građevinsko zemljište! Tu informaciju nisam nigdje mogla potvrditi (Zakon o subvencioniranju stambenih kredita, tekstovi na službenoj stranici APN-a). Vidjela sam da ste vi na sličan upit odgovorili (Ana, 3.7.2022.) da nema prepreka za stjecanje novih nekretnina za vrijeme trajanja APN-ove subvencije.

  Srdačno molim da provjerite tu informaciju.

  Možda je to uvjet koji je sadržan samo u ugovoru o kreditiranju pa nije nigdje javno objavljen? Jer ako je to točno, što onda znači da ne smijemo ni naslijediti imovinu za vrijeme trajanja APN-ove subvencije? To bi zaista bilo apsurdno. Također, zašto ne bi smjeli vlastitim sredstvima kupovati zemljište za obradu u svrhu poljoprivrede npr.? Ili kupovati bilo kakvu drugu nekretninu za vrijeme subvencije, ako i dalje ostanemo živjeti u kući za koju dobivamo subvenciju? To mi je kontradiktorno sa svrhom državne subvencije koja bi trebala poticati “demografsku obnovu društva, urbanu regeneraciju naselja te smanjenje iseljavanja mladih obitelji i pomoći građanima (…) subvencioniranje stambenih kredita koje građani uzimaju od kreditnih institucija za kupnju stana ili kuće odnosno gradnju kuće radi rješavanja svojeg stambenog pitanja.”

  Ljubazno molim pomoć.

  Hvala unaprijed.

  1. Author

   Poštovana,

   kako ste i naveli u samom zakonu nije nigdje navedeno ovo ograničenje. Kontaktirali smo ponovno APN i dobili smo povratnu informaciju da se nekretnina smije steći tijekom razdoblja subvencije i da se ista ne mora prodati.

   Svakako predlažem da im se obratite pisanim putem i zatražite službeno mišljenje.

   Ako imate još kakvih nedoumica ili Vam je potrebna pomoć pri realizaciji željenog kredita, javite nam se putem našeg prijavnog obrasca za APN.

   Lijep pozdrav

 20. Postovana,

  Imam pitanje za slucaj predaje dokumentacije kod 2 banke. Mogu li zahtjevi prema APN-u otici iz 2 banke?
  Osobno preferiram jednu banku, dok je druga rezervna opcija.
  Kod rezervne opcije je kredit odobren, dok preferiranu banku jos cekam. Ima li smisla cekati ili moram odmah odluciti?

  Naime, bio sam sam u specificnom slucaju promjene poslodavca i predao sam dokumentaciju u 2 banke, od kojih je jedna maticna, kako bih eventualno uspio doci do kredita uz nekakvo izuzece. Tako da ni kod jedne banke nisam bio “siguran” kandidat zbog promjene poslodavca. I sada cekam odobrenja.

  Hvala!

  1. Author

   Poštovani,

   zahtjev je moguće predati i u dvije banke, ali trebali biste donijeti odluku čiji kredit želite. Kako se očekuje da će APN trajati još neko vrijeme, vjerujem da će u međuvremenu stići i odobrenje banke koju čekate.

   Lijep pozdrav

 21. Poštovani,

  molim vas savjet. Naime, banka, tj. procjenitelj, tvrdi da nije priložena uporabna dozvola za kuću koju prodajemo. A u ZK izvatku piše sljedeće: “Na temelju pravomoćnog rješenja o izdavanju građevinske dozvole Općinskog sekretarijata…., broj UP/I……, od 18. kolovoza 1977. godine, potvrde Uprave za inspekcijske poslove Sektor građevinske inspekcije…. klasa…., Ur. broj….., od 8. svibnja 2014. godine, te odredbe članka 174. Zakona o gradnji (NN 153/13), zabilježuje se da je za kuću sagrađenu na čbr. …. upisanu u A, priložen akt za uporabu.”

  Dakle, banci smo dostavili:
  1. pravomoćnu građevinsku dozvolu (od 18. kolovoza 1977.g.)

  2. Potvrdu Uprave za inspekcijske poslove da nije u tijeku postupak građevinske inspekcije

  3. Odredbu čl. 174. Zakona o gradnji (NN 153/13)

  Iz APN-a su nam odgovorili kako je to dovoljno za dobivanje subvencije i kako uporabna dozvola nije potrebna ako u ZK izvatku piše da je priložen akt za uporabu, no procjenitelj i dalje tvrdi da treba ishoditi uporabnu dozvolu.

  Uvidom u Zakon o gradnji vidljivo je da uporabna dozvola za navedenu građevinu zakonski postoji samo u ovakvom obliku kakav sam navela gore.

  Molim Vas savjet što učiniti i kako priložiti banci ono što traži.

  1. Author

   Poštovana,

   dokumentacija koju navodite je akt za uporabu i prihvatljiv je APN-u. Kako nemamo uvid u dokumentaciju niti znamo o kojoj se banci radi, ne možemo komentirati njihove razloge za traženje dodatne dokumentacije.

   Lijep pozdrav

 22. Poštovani!
  Ako banka i apn odobre kredit za kupnju stana/kuće da li se još prije same isplate provjerava kreditna sposobnost kupca ili se nakon odobrenja samo čeka isplata pošto je ona tek za nekoliko mjeseci nakon što se kredit odobri?

 23. Pronašli smo nekretninu, papiri odgovaraju.
  Međutim, problem je prelazak kod drugogo poslodavca. Osoba je radila preko paušalnog prvih 5 mjeseci u prošloj godini i nakon toga je zaposlena kod hrv. poslodavca na neodređeno, međutim došlo je do sporazumnog prekida.
  Prelazak kod sljedećeg poslodavca odvija se sredinom travnja, jedan dan prekida i nastavak na neodređeno.

  Postoji li mogućnost da neka banka odobri kredit s obzirom da će i dalje biti na neodređeno, sa istom plaćom?

 24. Poštovana,

  Supruga ima prizemlje obiteljske kuće na otoku Pagu u svom vlasništvu (odnosno na njezinom je imenu, ali tamo ne živimo, već samo ljetujemo) – htjeli bismo kupiti nekretninu u Zagrebu (trenutnom mjestu prebivališta) putem APN-a. Hoce li nam ta nekretnina na Pagu predstavljati problem i mozemo li ju samo prebaciti na njezine roditelje jer je to prizemlje obiteljske kuće od njih i dobila?
  Hvala na odgovoru,
  Branimir

  1. Author

   Poštovani,

   da, nekretnina koja je u vlasništvu supruge je problem. U trenutku podnošenja zahtjeva za kredit, niti supruga niti Vi ne smijete ima nekretninu u vlasništvu. Ako ostane nekretnina na supruzi, onda bi ju trebali prodati u roku od 2 godine.

   Lijep pozdrav

 25. Poštovani,

  Imam u vlasništvu stan preko APN-a. Krajem ove godine bi trebao isteći rok od 5 godina za primanje subvencije, te bi po tome krajem 2025. bio u mogućnosti prodat stan.
  Moje pitanje je ako bi žena sada htjela uzeti kredit preko APN-a jer nam je trenutni stan premali, a i financijske mogućnosti su nam se povečale, a mi bi stavili nekretninu na prodaju, postoji li mogućnost da se sa APN-om dogovori da se ne treba vratiti subvencionirani iznos?

  1. Author

   Poštovani,

   supruga nema pravo prijaviti se za APN kredit. Što se tiče povrata subvencije, ako se radi o kupnji veće nekretnine zbog povećanja obitelji, možda subvenciju nećete morati vratiti. Za to bi trebali poslati upit prema APN-u.

   Lijep pozdrav

 26. Poštovana,

  zanima me je li za radnika škole (konkretno, stručni suradnik psiholog) poslodavac škola ili Ministarstvo znanosti i obrazovanja? Navedeno me zanima jer mi o tome ovisi mogućnost prijave za APN kredit. Naime, od 30.11.2020. do 6.11.2022. radila sam na dvije škole puno radno vrijeme na određeno, nakon čega mi se otvorila mogućnost prelaska u tri škole na puno radno vrijeme na određeno, te sam od 7.11.2022. godine (bez prekida) prešla na tri nove škole gdje sam i danas. Uvjet za APN u jednoj banci je da moram biti zaposlena kod istog poslodavca godinu dana. Stoga, ukoliko je MZO poslodavac, imam ostvaren taj uvjet, a ukoliko je poslodavac škola, nemam. U toj istoj banci rečeno mi je da je poslodavac škola te da time ne mogu ostvariti pravo na APN, dok mi je u drugoj banci rečeno da mi je poslodavac MZO te da tu uopće nema spora.

  Unaprijed hvala na odgovoru

 27. Poštovani,

  imate li saznanja da li postoji mogućnost isplate kredita odmah po odobrenju u banci, a prije odobrenja u APN-u, da se ne čeka još 3-4 mj do same isplate? Konkretno imamo situaciju da kupujemo novogradnju s uporabnom dozvolom, po ugovoru isplata treba ići do kraja 03/2023, međutim investitor je rekao da može čekati isplatu APN-a u ljeto, ali nam onda diže ugovorenu cijenu kvadrata obzirom na inflaciju i ostalo…
  Hvala.

 28. Poštovana,
  Znate li možda koje banke još prihvaćaju zemljište i projekat kao predmet osiguranja?
  Znam da ZABA to radi, da li ima još koja banka da radi na isti način?
  Prodao sam stan i krećemo u gradnju kuće, znači imam i za učešće ukoliko je potrebno.
  Neke banke tipa ERSTE i PBZ traže i dodatnu nekretninu u zalog, što je malo apsurdno, jer da imam dvije nekretnine ili za financiranje istih ne bi mi trebao APN.
  Hvala

   1. Poštovana,
    do kad traju prijave, od 20.3.2023. do kad ?

   2. Poštovani,
    da li je moguće dići u drugoj banci got.nenamjenski kredit ukoliko u jednoj banci nemožeš zbog slabe procijene dobiti onoliko koliko si kreditno sposoban (radi se konkretno o kupnji kuće).Ako je odgovor “da”,nakon koliko vremena je banci vidljiv taj got.kredit i koji kredit je bolje uzeti prije,gotovinski pa stambeni ili obrnuto?

    1. Author

     Poštovani,

     ako zadovoljavate uvjete kreditne sposobnosti, možete podići gotovinski kredit. Kada ga je bolje podići ovisi o Vašoj kreditnoj sposobnosti.

     To sve možemo provjeriti pa Vas molim da popunite naš kreditni upitnik i ostavite nam potrebne podatke za izračun.

     Lijep pozdrav

 29. Poštovani,

  Decko i ja smo se prijavili za APN i cekamo odobrenje od banke za kredit. Zanima me sto se desava u situaciji takvoj da se kredit odobri, prodavatelju novci sjednu na racun, mi dobijemo ključeve. Bez obzira na APN sredstva ce njima sjesti na racun i mi mozemo uci u posjed ili moramo čekati do APN-a?

  Hvala na odgovoru.

  1. Author

   Poštovana,

   isplata kredita može ići tek po odobrenju kredita od strane APN-a i potpisivanja potrebne ugovorne dokumentacije. Ako ste u predugovoru/kupoprodajnom ugovoru naveli da ćete možete ući u nekretninu tek po isplati kredita, onda morate čekati i APN.

   Lijep pozdrav

 30. Poštovani,
  Da li mozemo suprugovu majku koja bi zivjela s nama a ima invalidnost vecu od 50% prijaviti kao clana kucanstva i dobiti produzenje subvencije, s obzirom da nema svoju nekretninu za zivljenje.
  Unaprijed hvala!
  lp

 31. Pozdrav,

  može li se odobriti apn iako imam neurednost u plaćanju, konkretno 90 dana kašnjenja plaćanja računa?

  lp

 32. Poštovana,

  Je li moguće preko APN kredita kupiti građevinu koja je legalizirana kao manje zahtjevna zgrada, zgrada za povremeno stanovanje?

 33. Poštovani,

  Suprug je kupio prije 10g. stan na kredit, dok još nije bio u braku, i još ga treba otplaćivati 10g. Ja nisam u vlasništvu nekretnine. Da li se mogu prijaviti za APN?

  Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

  Lp,

  Marta

 34. Poštovana,

  imate li informaciju koji je konačni rok do kada se mogu predavati zahtjevi za APN, tj. hoće li 10.05.2023. biti kasno? Unaprijed hvala na odgovoru.

  1. Author

   Poštovana,

   prošle godine dopune su se mogle dostavljati sve do kraja studenog, ali za ovu godinu još nemamo info. Ako je gledati po prethodnoj godini, rok koji navodite trebao bi biti u redu.

   Lijep pozdrav

 35. Poštovanje,

  Prije dvije godine vratili smo se u rodni grad zbog posla. Uselili smo se k mojim roditeljima u njihovu kuću i na tu adresu prebacili prebivalište.
  Kuća se nalazi na selu, 5 kilometara od grada u kojem radimo i ima veliki vrt. Imamo dvije kćeri, 4 i 5 godina, koje uživaju odrastajući tu.
  Uzevši sve u obzir odlučili smo kupiti kuću od mojijh roditelja, umjesto manjeg stana bez vrta u gradu, uz APN subvenciju ako je moguće.
  Da li je moguće aplicirati na APN obzirom da imamo prebivalište na toj adresi oko dvije godine?
  Da li moji roditelji mogu ostati živjeti na toj adresi ukoliko tako budu htjeli?
  Obzirom da moj otac ima OPG i uz tu kuću posjeduje i poljoprivredna zemljišta, voćnjake, vinograde, strojeve, što se događa s OPG-om čija adresa se nalazi na kući koju bismo mi kupili?

  1. Author

   Poštovani,

   možete kupiti nekretninu od roditelja putem APN kredita, ali roditelji ne mogu ostati živjeti na toj adresi. Morali bi promijeniti adresu prebivališta.

   Vezano za OPG kako je otac vlasnik, a više ne bi smio živjeti na toj adresi, pretpostavljam da bi se onda trebala promijeniti i adresa OPG-a. Na adresi nekretnine kupljene putem APN kredita ne smije se obavljati nikakva poslovna djelatnost.

   Lijep pozdrav

 36. Poštovani,

  Da li je moguce ostvariti APN za stan ako je zgrada u fazi izgradnje i ako ce uporabna dozvola biti dostupna u 9.mj 2023.

  Hvala unaprijed, lp

 37. Poštovani, molim Vas dogovor na pitanje. U slučaju da od majke darovnim ugovorom dobijem polovicu kuće, očevu polovicu kuće kupim kupoprodajnim ugovorom kako bih stekao 1/1 vlasništvo, može li majka zadržati prebivalište budući da nije prodavatelj ili ga mora mijenjati zajedno s ocem?

  Srdačan pozdrav

  1. Poštovana,

   da li je moguće odobrenje APN a ukoliko smo oboje kreditno i po svim ostalim uvjetima sposobni za odobrenje APNa no zgrada u kojoj smo rezervirali stan još nije završena, naš stan ima zidove i instalacije u ovom trenutku, te otvore, a uporabna bi trebala biti do 8. ili 9. mjeseca. Nažalost ne postoje završeni stanovi na tržištu našeg grada. Lp.

   1. Author

    Poštovana,

    možemo pokušati predati zahtjev u banku. Banka može odobriti kredit. No, sve dok APN ne dobije uporabnu dozvolu, kredit neće biti odobren. APN će definirati rok u kojemu se uporabna treba dostaviti.

    Lijep pozdrav

 38. Poštovani,

  Interesira me ako predmet APN kreditiranja može biti građevinsko zemljište?

  Hvala

 39. lijep pozdrav.

  Zanima me dali na temelju rada u inozemstvu (Svicarska) može dobiti apn kredit? Dali ima određeni rok koliko se dugo mora raditi u inozemstvu da bi se dobio kredit?
  (radi se god dana)
  hvala

 40. Pozdrav,

  Namjeravam kupiti stariji stan u zgradi iz 69god preko APN-a. Imam riješenje o izvedenom stanju, pa me zanima dali to riješenje zamijenjuje uporabnu dozvolu? Zgrada ima uporabnu dozvolu, ali me zanima dali je uopće potrebna u slučaju ako imam riješenje o izvedenom stanju.

  Hvala i lp,

  Vilim

 41. Pozdrav,

  Planiram kupiti stan preko APN-a u zgradi koja je napravljena 69god. Zanima me dali riješenje o izvedenom stanju zamijenuje uporabnu dozvolu?

  Hvala i lp,

 42. Poštovani,

  Kuća nam je u postupku prekrivanja krova crijepom,
  cura ima 43g, ja 45g, bili smo u banci i kreditno smo sposobni, ona bi uzimala kredit a ja bi bio sudužnik, ona nema nikakvu nekretninu na sebe, ja imam udio stana po nasljedstvu od tate,
  kredit bi uzimali za dovršenje kuće,
  zanima nas kakva je procedura ako se odobri kredit, za što se može koristiti i na koji način pravdati trošenje kredita ?,
  kako točno procijeniti koliko nam treba za dovršetak izgradnje ako recimo uzmemo 80000e ,a uspijemo uštediti i potrošimo manje, što se dešava u tom slučaju ?,
  dali se može prijevremeno otplatiti kredit recimo nakon 9-10g. ako bi financijski to mogli ?,
  imam firmu koja je prijavljena na adresi stana, dali mogu prenesti sjedište firme na adresu kuće ?
  hvala

  1. Author

   Poštovani,

   za namjenu dovršetka gradnje potrebno je priložiti troškovnik koji prikazuje troškove gradnje. Prema njemu se utvrđuje iznos kredita. Sredstva se moraju koristiti namjenski, a dio iznosa kredita pravda se računima/predračunima za materijale, izvođače radova i sl.
   Kredit se može prijevremeno otplatiti, a razlike postoje ovisno o tome otplaćujete li kredit za vrijeme trajanja roka subvencije uvećanog za dvije godine ili nakon tog roka.

   Sjedište firme može biti na adresi kupljene nekretnine, ali se u nekretnini ne smije obavljati nikakva poslovna djelatnost.

   Kako navodite već ste bili u banci, ali nemate sve potrebne odgovore. Zato predlažem da nam se javite kako bi Vam pomogli pri realizaciji željenog kredita i odgovorili na sve nepoznanice.

   Popunite naš prijavni obrazac za APN i kontaktirat ćemo Vas u roku 24h.

   Lijep pozdrav

 43. Poštovani,

  zanima me informacija vezano uz rokove nakon što se teoretski odobri kredit. Konkretno, ako se radi o kreditu za izgradnju kuće, interesira me da li postoji rok u kojem se nakon odobravanja kredita i dobivanja novca, kuća mora izgraditi? Unaprijed hvala!

  1. Author

   Poštovani,

   postoji rok za dostavu uporabne dozvole za izgrađenu nekretninu, a on je obično 18-24 mjeseca. Rok se razlikuje ovisno o banci i projektu, a u određenim slučajevima, može se i prolongirati.

   Lijep pozdrav

 44. Poštovana,
  može li se apn dobiti za dogradnju kuće koja je u vlasništvu svekra s kojim živimo?

 45. Poštovana,

  planiram kupiti nekretninu konkretno u Vukovaru, obzirom da je kuća izgrađena 1963. god. u ratu oštećena i nakon rata obnovljena a dokumentacija u ratu izgubljena, obzirom da je kuća iz obnove i kao takva je i legalizirana i odmah je dobivena i uporabna dozvola pri preuzimanju kuće. Zanima me trebam li se brinuti oko toga hoće li proći APN tj. hoće li odobriti subvenciju?
  I zanima me ako se predaju papiri odmah na početku natječaja koliko bi se otprilike dugo trebalo čekati na odobrenje?
  Hvala.
  Lp.

  1. Author

   Poštovana,

   ako nekretnina ima potrebnu dokumentaciju koja odgovara njezinom trenutnom stanju, ne bi trebao biti problem za odobrenje kredita. Uporabnu ima, a to je svakako važno za samo odobrenje.
   Odobrenje od banke dođe u nekoliko dana, ali nešto se dulje čeka na odobrenje od APN. Rokovi nisu definirani te odobrenje može trajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana.

   Lijep pozdrav

 46. Poštovana,

  Supruga i ja planiramo raditi kuću no za ovogodišnji APN necemo stici predati papire, pošto građevinska dozvola neće biti izdana na vrijeme. Moje pitanje glasi: Možemo li mi dici normalni stambeni kredit te se iduće godine, ukoliko bude moguće, prijaviti za APN kredit, pa onda na onaj stambeni kredit koji bismo uzeli aplicirati APN?
  Ukratko, može li se na već postojeći stambeni kredit aplicirati APN subvencija?

  Hvala na odgovoru!

  Lp!

  1. Author

   Poštovani,

   postojeći kredit ne može se refinancirati putem APN kredita.
   Prema trenutnim informacijama, ovo bi bio zadnji krug APN-a.

   Imate li okvirno informaciju kada biste mogli dobiti građevinsku dozvolu?

   Lijep pozdrav

  2. Poštovani,zanima me može li se APN kredit dobiti za izgradnju stana u potkrovlju u obiteljskoj kući koja je u vlasništvu djeda.
   Hvala
   Lp

 47. Poštovana,

  imam pitanje vezano uz APN kredit. Kupio bih kuću koja u dijelu prizemlja ima poslovni prostor koji je frizerski salon, ostalo je sve stambeni prostor.
  Može li se kupiti kuća koja u sklopu stambenog ima i poslovni prostor preko apn-a?

  Lp,

  Dario

  1. Author

   Poštovani,

   kupnja poslovnog prostora ne može se financirati putem APN kredita. Nekretninu možete kupiti na način da se stambeni dio nekretnine plati putem kredita, a poslovni iz Vaših vlastitih sredstava.

   Lijep pozdrav

 48. Poštovani,

  Zanima me ukoliko se odlučim za Vas, plaćam li ja na kraju Vaše usluge ili se drugačije naplaćujete od banaka ili nekog drugog tj. imam li ja kakve troškove prema Vama izravno ili možda slučajno putem odobrenog kredita i instrumenta osiguranja?

  Hvala,
  Lp

 49. Poštovani, supruga je naslijedila staru kuću čiji je 45/50 vlasnik, ja nemam nikakvu nekretninu u vlasništu, u procesu je izvanparnični proces o nasljeđivanju čime će se dovršiti pripadanje kuće u potpunosti. Mi smo u međuvremenu sa djetetom tamo preselili i tamo nam je službena adresa. Plan je rušiti tu kuću radi starosti i veličine i graditi novu na tom zemljištu radi proširenja obitelji. Može li se aplicirati APN subvencija ako imamo pripremljenu projektnu dokumentaciju o izgradnji nove kuće…?

  1. Author

   Poštovani,

   po ovome što navodite, imate mogućnosti prijaviti se za APN kredit.
   Svakako je važno obratiti pozornost na još nekoliko detalja kako bi se zahtjev dobro pripremio.

   Predlažem da nam se javite putem prijavnog obrasca za APN kako bi Vas mogli kontaktirati s više informacija o APN kreditu.

   Lijep pozdrav

  2. Poštovani

   Ja i supruga posjedujemo kuću od 100 m2
   Na meni se vodi vlasništvo
   Kuća je stara 12 godina
   Pa me zanima jel imamo pravo na APN kredit ako bi ovu kući prodali
   Imamo 38 godina

   Još jedno pitanje
   Jel se može dobiti APN kredit ako si u njemačkoj u radnom odnosu i tamo imaš obitelj ua kupnju kuće u hr to pitam za brata koji je u njemačkoj sa obitelji

   1. Author

    Poštovani,

    imate pravo prijaviti se za APN kredit. Kuću biste trebali prodati u roku od 2 godine. Imate li već građevinsku dozvolu za gradnju?
    Hrvatski državljani zaposleni u Njemačkoj imaju pravo podnijeti zahtjev za APN kredit samo zbog duljine realizacije ovih kredita, klijent bi nam se trebao javiti odmah.

    Lijep pozdrav

 50. Poštovani,
  Molila bih Vas info da li se može ostvariti pravo na produljenje subvencije zbog invaliditeta jednog člana obitelji utvrđenog u toku postojeće subvencije i koji dokumenti su potrebni za podnošenje zahtjeva?
  Suprug je nositelj subvencioniranog kredita,ja sam prije godinu dana imala histerektomiju koja nosi 50%invalidnosti pa me zanima da li imamo pravo na produljenje subvencije.
  Unaprijed hvala na odgovoru.
  Lp

  1. Author

   Poštovana,

   trebali biste ima pravo na produljenje subvencije za dodatne 2 godine.
   Kako ste naveli, invalidnost je najmanje 50% i do nje je došlo u prvih 5 godina otplate kredita (za vrijeme trajanja subvencije) članu kućanstva korisnika APN kredita.

   Za produljenje subvencije potrebno je APN-u dostaviti potvrdu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o upisu osobe u Hrvatski registar o osobama s invaliditetom.

   Lijep pozdrav

 51. Poštovani,
  Radim i živim u Zagrebu s kćeri i u vlasništvu imam stan ali bih htio kupiti veći da dijete ima svoju sobu. Supruga ima zbog posla prebivalište u drugoj županiji i nema u vlasništvu nekretninu. Mogu li zahtjev za APN kredit podnijeti sam?
  Hvala unaprijed na odgovoru!

  1. Author

   Poštovani,

   ako zadovoljavate kreditnu sposobnost, možete se i samostalno prijaviti za APN kredit.
   Stan u kojem trenutno živite trebali biste prodati u roku od 2 godine od predaje zahtjeva za APN kredit.

   Lijep pozdrav

   1. Poštovana,

    u sustavu subvencije sam 3 godine i imam 2 djece rođene tijekom subvencioniranja (dakle 5+4 godine). Kakve su posljedice kod razvoda braka sada, a kakve nakon isteka subvencije nakon tih 9 godina? Kredit je na 15 godina. Hoću li u oba slučaja morati vratiti subvenciju ili samo u prvom slučaju? Supruga i ja bismo ostavili prijavljeno prebivalište na subvencioniranoj nekretnini i jedno od nas bi ostalo stanovati tu.

    Lp

 52. poštovani,

  da li trebam imati stalni radni odnos?

  hvala

 53. poštovani,

  da li moram imati stalni radni odnos za traženje APN kredita?

 54. Poštovani,
  možemo očekivati APN kredite ove godine?

  Kolika je subvencija za grad Koprivnicu?

 55. Poštovani,

  zainteresirana sam za prijavu na APN kredit, no s obzirom da mi plaća nije dostatna za podizanje željenog kredita je li moguće aplicirati na APN sa sudužnikom? Ukoliko je moguće imati sudužnika, postoji li neko ograničenje do kojeg najvećeg iznosa sudužnik može doprinijeti kreditu?

  LP

  1. Author

   Poštovana,

   sudužnik Vam može povećati kreditnu sposobnost. U nekim bankama postoje ograničenja. Često to ovisi o tome da li je sudužnik iz istog ili drugog kućanstva.

   Za detaljnije izračune i provjere, pozivam Vas da popunite naš kreditni upitnik i ostavite nam svoje podatke.

   Lijep pozdrav

 56. Poštovani,

  ako se kupuje kuća od roditelja, da li je potrebna njihova promjena adrese prebivališta ili mogu ostati na istoj adresi?

  Hvala unaprijed!

   1. poštovana gospođo zanima me otkup stana kojeg sam suvlasnik 1 trećine dvije tete su suglasne prodati svoj dio samo neznan jeli precjenjuju stan.moželi se dobiti prava procjena stana.

 57. Poštovani,

  Molim vas odgovor nas sljedeća pitanja.

  Je li moguće prodati stan i zatvoriti kredit sa subvencijom nakon isteka subvencije +2g?
  Je li moguće dobiti apn kredit za stan u izgradnji koji će dobiti uporabnu dozvolu u roku nekoliko mjeseci od prijave?

  1. Author

   Poštovani,

   stan se može prodati nakon što istekne rok subvencije uvećan za dvije godine. Ako ga prodate ranije (ovisno o razlogu), možda ćete morati vratiti primljenu subvenciju.

   Što se tiče kupnje nekretnine u izgradnji, moguće je podnijeti zahtjev za kredit (tako je bilo prethodnih godina). Samo odobrenje ovisi o tome kada ćete dobiti uporabnu dozvolu. Ako to bude u kraćem vremenu od završetka natječaja, zahtjev bi mogao biti odobren.

   Lijep pozdrav

 58. Poštovani,

  Živimo u kući muž, dijete, svekar svekrva i ja. Kuća glasi na svekrvu. Potrebno je odvojiti katove, kompletna “adaptacija” kuće, ( krov, vrata, prozori, još jedan ulaz, i komplet namještaj za gornji novi stan).
  Zanima me da li uopće imamo pravo zatražiti APN , dal’ se to naziva adaptacija ili rekonstrukcija. jer koliko čitam za adaptaciju se nedaje APN.
  I dakle kuća bi trebala glasiti na mene kada bi osobno ja uzimala?
  hvala na odgovoru.
  lp

  1. Author

   Poštovana,

   ako za radove koje navodite nije potrebna građevinska dozvola, onda nemate mogućnosti prijaviti se za APN kredit. Razlog tomu je, kako i ste i rekli, što adaptacija nije prihvatljiva namjena kredita.
   Prema Vašem upitu, rekla bih da je u pitanju adaptacija prostora. Provjerite s izvođačima radova što će sve biti potrebno raditi i hoće li Vam za to trebati građevinska.
   Ukoliko ne ide kroz APN, adaptaciju možete financirati redovnim stambenim kreditom uz akcijske kamatne stope.
   Kuća ne mora glasiti na Vaše ime, ali potrebna je suglasnost vlasnika za izvođenje radova.

   Lijep pozdrav

 59. Poštovana, imam 29 godina i troje male djece.Suprug živi u inozemstvu i još uvijek se vodimo kao supružnici ali duže vrijeme živimo tako odvojeno. Ja imam stalan posao i mjesečna primanja su cca 700 €. Zanima me da li ja samostalno mogu na ta primanja tražiti APN ili nemam uvijete za to?I još jedna napomena,darovnicom bih imala prepisano građevinsko zemljište za gradnju montažne kuće gdje je potrebno dovesti struju vodu (priključke )i postaviti temelje . Ukoliko ne bih imala pravo na Apn da li postoji mogućnost ikakvog kredita za izgradnju montažne kuće na toj parceli? Hvala

  1. Author

   Poštovana,

   možete i samostalno ići u APN kredit. Za predaju zahtjeva prema APN-u potrebno je imati spremnu građevinsku dozvolu.
   Graditi se može montažna kuća.

   Prema primanjima koja imate, maksimalan iznos kredita je do cca. 47.000 eur uz rok otplate na 30 godina. Za veće iznose kredita, u kredit možete uključiti i sudužnika.

   Lijep pozdrav

 60. Poštovani,

  Razmišljam o kupovini kuće koju je potrebno adaptirati. Ima građevinsku dozvolu, uporabnu, sve priključke ali je potpuno prazna i njoj se nikada nije živjelo. Nalazi se u Zagrebačkoj županiji.
  Kuća ima 270m2 i prodaje se za 80 000 eura u nju je potrebno uložiti dodatnih 60 000 eura. Po slobodnoj konzervativnoj procjeni s obzirom da je na glavnoj prometnici uređena vrijedi 200 000 eura.

  Dali je moguće dobiti takva dva stambena kredita jer često znam pročitati da banke ne odobravaju stambeni za adaptaciju te da bi drugi trebao biti gotovinski i može iznositi maksimalno 40 000 eura.
  Isto tako interesira dali je cjelokupni iznos za adaptaciju potrebno opravdati računima ili postoji mogućnost isplate gotovog novca po troškovniku ovlaštenog inženjera ili nešto između.

  Moja mjesečna primanja iznose 1600 eura trenutni gotovinski kredit sa ratom od 200 eura 5 godina.
  Kredit planiram podići sam ali u slučaju nužde mogu imati jamca sa jednakim primanjima.

  Unaprijed hvala.

  1. Author

   Poštovani,

   putem APN kredita možete kupiti spomenutu nekretninu. Adaptacija nekretnine trebala bi se financirati redovnim stambenim kreditom (budući da nije moguće APN kreditom financirati adaptaciju).
   Ovisno o vrijednosti nekretnine, to možete napraviti putem stambenog kredita uz ili bez zaloga te nekretnine.
   Svakako Vam je povoljnije adaptaciju financirati stambenim kreditom, zbog niže kamatne stope. Obično je potrebno pravdati 30% – 50% iznosa kredita predračunima/računima. To znači da se na Vaš račun isplaćuje 50% – 70% iznosa kredita. Obvezno je priložiti troškovnik radova.

   Predlažem da provjerimo Vašu kreditnu sposobnost i nekretninu koju želite kupiti. Postoji nekoliko kombinacija za željeni iznos kredita, a za detaljnije informacije, potrebni su nam Vaši dodatni podaci.

   Pozivam Vas da popunite naš kreditni upitnik i tako nam ostavite svoje podatke.

   Lijep pozdrav

 61. Poštovani,

  Išao sam pogledati kuću koju imam u planu kupovati, imam 25 godina i stalni radni odnos..
  Međutim kuća je sagrađena 1968. godine, te nije legalizirana jer navodno da kuće građene prije te godine nemaju potrebu za legalizacijom.
  Zanima me da li uopce postoji šansa za APN-om ili to mogu prekrižiti?

  lp

 62. Postovani,

  u potrazi smo za zemljistem na kojem bi izgradili montaznu kucu. Moze li se sa apn kreditom pokriti trosak kupnje zemljista, izgradnja kuce i uredenje?

  lp,
  Jan.

  P.S. svaka cast na clanku, trudu i svim odgovorima do sada!

 63. Poštovana,
  zanima me apn kreditiranje za kupovinu kuće od roditelja,na parceli sa kućom postoje razni objekti (štale,garaže,skladišta) koja nisu legalizirana ,jel se može znaci samo legalizirana da bude samo kuća , a drugo ne aplicirati za taj kredit.
  Hvala unapred
  Lp Milko

  1. Author

   Poštovani,

   prema ovome što ste naveli, uz zadovoljenje ostalih uvjeta, možete ići u kupnju kuće.
   Postoji nekoliko specifičnosti vezano za pripremu ovakvog zahtjeva. Predlažem da popunite naš prijavni obrazac za APN kako bi Vam dali više informacija.

   Lijep pozdrav

 64. Poštovani,
  ukoliko uzimam kredit kao samac,da li postoji kakvo ogranicenje po pitanju povrsine? Npr.kupujem kucu koja ima npr. 300 kvadrata, kreditno sam sposobna… ima li kakvog ogranicenja?

  1. Author

   Poštovana,

   nema nikakvo ograničenje po pitanju kvadrata, možete uzeti i kuću od 300 kvadrata (uz uvjet da ste za to kreditno sposobni).

   Jedino ograničenje je subvencija koja se odobrava do maksimalno 1.500 eur/m2 i do 100.000 eura kredita.

   Lijep pozdrav

 65. Poštovana,

  namjeravam kupiti stan u kući od svojih roditelja. Predan je zahtjev za etažiranje.
  Nisam siguran da će etažiranje biti provedeno do početka natječaja za APN. Jeli moguće
  naknadno predati riješenje o etažiranju i ako je koji su rokovi za navedeno ?

  Lp Mario

  1. Author

   Poštovani,

   moguće je predati zahtjev i ako nije provedeno etažiranje. Nažalost, ne možemo Vam reći koji bi to bili rokovi. Prethodne godine dopune su se mogle dostavljati i kroz nekoliko mjeseci.

   Lijep pozdrav

 66. Pozdrav!
  Mlađa sam od 45 godina. Suvlasnica sam stana u Zagrebu, drugi dio vlasništva ima moja majka.
  Zanima me mogu li tražiti APN za kupnju stana u nekom drugom mjestu?
  Unaprijed zahvaljujem!
  Lp

 67. Lijepi pozdrav.. Mama je vlasnik kuce i zeli mi prodati pola kuce. Kuca je 2 kata i potkrovlje, ona bi ostala na 1.katu.,a meni prodala 2.i potkrovlje dali je potrebno etazirati? Dali je moguće dobiti apn kredit. Hvala

 68. Poštovana,

  Imam manje od 45 godina i kreditno sam sposoban, no u vlasništvu imam nekretninu (stara kuća koja nije u stanju za život). Supruga i ja bismo htjeli kupiti stan (odvojenu nekretninu) u kojem bismo mogli živjeti samostalno pošto smo trenutno kod mojih roditelja. Zanima me kako bi se dokazivalo da nekretnina u mom vlasništvu nema “higijensko tehničke uvjete za život” ?

  Zahvaljujem,

  1. Author

   Poštovani,

   nije potrebno dokazivati da nekretnina nema higijensko tehničke uvjete za život. Ako nekretnina nije za život, za APN biti će potrebno jedino dostaviti Vašu izjavu, ovjerenu kod javnog bilježnika, da nemate nekretnine u vlasništvu.
   Nažalost, nije propisano kakvi su to higijensko-tehnički uvjeti, ali tu se uglavnom smatra da nekretnina nije adekvatna za život (nema struje, vode, u ruševnom je stanju i sl.).

   Lijep pozdrav

 69. Poštovani,

  korisnica sam APN stambenog kredita te sam pri kupnji stana prije tri godine promijenila prebivalište na adresu tog stana. Trenutačno, zbog proširenja obitelji planiramo veće renoviranje stana koje bi moglo potrajati do tri mjeseca te bih u tom periodu boravila na drugoj adresi koja je dosta udaljena od mjesta gdje radim, pa bih zbog putnih troškova promijenila boravište. Zanima me je li legalno da promijenim boravište na tih par mjeseci i trebam li APN-u javiti tu promjenu?

  Hvala unaprijed! 🙂

  1. Author

   Poštovana,

   prema Zakonu o subvencioniranim kreditima, važno je da imate prijavljeno prebivalište dok se obveza boravišta ne spominje.
   Boravište možete privremeno prijaviti na drugu adresu.

   Lijep pozdrav

 70. Poštovani,

  Muž je podigao APN kredit prošle godine u 6.mj nam je stiglo odobrenje te sam mu ja sudužnik. Željela bih otvoriti paušalni obrt, inače izrađujem nakit, koji bi prodavala isključivo online. Je li to moguće?

  1. Author

   Poštovana,

   pretpostavljam da Vas zanima možete li otvoriti obrt na adresi kupljene nekretnine. To možete napraviti, ali nije dozvoljeno u toj nekretnini obavljati poslovnu djelatnost sve do isteka roka subvencije, uvećanog za dvije godine.

   Lijep pozdrav

 71. Poštovani,
  Mogu li tijekom korištenja subvencioniranog kredita steći drugu nekretninu i gubim li stjecanjem druge nekretnine (ne kupnjom preko APN-a) pravo na svoj subvencionirani kredit kojeg otplaćujem vec nekoliko godina?
  Hvala

   1. Poštovani, da li se može obveza apn kredita prebaciti sa stana na koji je odobren apn kredit na drugu u međuvremenu stečenu nekretninu, a koju nisam posjedovala u trenutku dobivanja apn kredita.

 72. Postovani, ukoliko imam postojeci stambeni kredit vezan na APN, te je proslo 4 godine subvencije, no nije proslo dodatne dvije koje ne dozvoljavaju prijevremeno zatvaranje kredita, je li moguce kredit refinancirati u drugoj ili istoj banci, bez vracanja iznosa subvencije.

  1. Author

   Poštovani,

   sve dok ne prođe rok od razdoblja subvencije uvećan za 2 godine, postoji mogućnost da ćete morati vratiti subvenciju. Za to se javite APN-u i provjerite hoćete li morati vratiti subvenciju ili ne.

   Lijep pozdrav

 73. Postovani,

  1. Molim Vas ako imate informaciju, da li se APN krediti mogu odobriti osobi strancu koji ima trajno boraviste u Hrvatskoj, a gradjanin je Ujedinjenog Kraljevstva, ako to sto znaci po pitanju Brexita vodi se pod onim article 50 ugovorom izmedju UK i EU. Trenutno radi i zivi u RH, porezni je rezident u RH, ali zaposlen u vlastitoj firmi registriranoj u UK. Pod napomenom sam napisala, osobe sa odobrenim stalnim boravistem prijavljuju adresu stanovanja, mjesto gdje borave kao PREBIVALISTE u RH.
  2. Recimo da zatrazi hrvatsko drzavljanstvo i dobije ga u roku od par godina, recimo da APN krediti budu dostupni pod istim uvjetima kao ove godine, da li bi onda teoretski bilo moguce dobiti takav kredit uz istu situaciju po pitanju zaposlenja?
  3. Da li ja kao supruga i gradjanin RH uz prebivaliste u RH mogu biti suduznik iako sam starija od 45? Mijenja li to ista po pitanju odobrenja APN kredita osobi sa stalnim boravistem?

  Napomena: Na stranicama mupa stoji da osobe sa stalnim boravistem u RH, sto ukljucuje i nas slucaj prijavljuju PREBIVALISTE u RH, sto je navedeno u uvjetima za APN. Evo tog citata: Državljanin države članice EGP-a i član njegove obitelji sa stalnim boravkom dužni su prijaviti prebivalište te promjenu prebivališta u roku od 15 dana od dana nastanjenja u mjestu i na adresi prebivališta.
  Hvala!

  1. Author

   Poštovana,

   APN krediti odobravaju se isključivo državljanima RH.

   Kada bi suprug dobio državljanstvo, imao bi pravo podnijeti zahtjev za APN kredit. Ono što bi trebali dodatno provjeriti je njegova kreditna sposobnost. U bankama postoje posebna pravila za klijente koji ostvaraju prihode u inozemstvu.

   Vi, kao sudužnik, možete suprugu povećati kreditnu sposobnost.

   Lijep pozdrav

 74. Poštovani,

  namjeravam kupiti nekretninu u vrijednosti 100k € gdje bi podigao 50k € kredita uz APN subvencioranje, a preostalih 50k € bi podmirio gotovinom (nije dio subvencije).
  Da li je to izvedivo i/ili moguće? Kakva je situacija u takvim slučajevima?

  Hvala i lijep pozdrav.

  1. Author

   Poštovani,

   moguće je i tako. Podižete kredit samo za iznos koji Vam je potreban, a ostalo dajete iz vlastitih sredstava. Potrebno je samo u predugovoru navesti način plaćanja kupoprodajne cijene.

   Lijep pozdrav

 75. Poštovani,
  vlasnik sam stana u zgradi sa 3 stambene jedinice. Vlasnici jedne od te tri jedinice su moji roditelji i ta jedinica (stan) je susjedna mojem stanu. Je li moguće realizirati APN financiranje u svrhu kupovine te susjedne jedinice i spajanje sa mojom u svrhu proširenja?

  Dokumentacija je uredna.

 76. Poštovani,
  Imam pitanje vezano za APN , sa 31.03.2022. mi je odobrena subvencija sa strane APN-a.
  Od toga datuma do danas ja čekam povratno ovjerene ugovore, koji trebaju stići u banku.
  Zanimalo bi me koji je rok nakon što APN odobri subvenciju da se vrate ugovori u banku?
  Hvala,

  Lijep pozdrav.

  1. Author

   Poštovana,

   rok nije službeno definiran. Najbolje bi bilo da kontaktirate banke gdje ste realizirali kredit i detaljnije provjerite.
   Naši klijenti čekali su oko 10-15 radnih dana na potpis ugovora.

   Lijep pozdrav

 77. Poštovani,
  javljam se vezano uz Vašu temu o APN kreditu.
  Naime, zgrada je u fazi gradnje i zavrsetak se ocekuje na jesen 2022, pa je moje pitanje da li se zna da idu poticaji i u tom periodu kao proteklih godina?
  Unaprijed se zahvaljujem.
  Hvala.

 78. Poštovana,
  vlasnik sam dijela kuće skupa s bratom, vlasništvo 1/2 (dvojna kuća s dva stana) od nekih 65 m2 stambene površine svaki stan. Otac sam četvero djece, a samim time nam je dosadašnji prostor postao malen.Stoga bi htio nadograditi kat kuće s većom stambenom površinom. Mladi sam od 45 godina i kreditno sposoban. Imam li pravo na subvencionirani kredit?

   1. Poštovani,

    Zanima me ako je zemljište 1/2 na meni, a 1/2 na zaručniku. Da li može ići subvencioniranje kredita putem APN uz uvjet da sve dozvole budu spremne?

    1. Author

     Poštovana,

     možete se prijaviti na APN kredit, uvjet je da imate spremnu dokumentaciju. I Vi i zaručnik bit ćete potpisnici u kreditu te će biti potrebno obrazložiti vlasništvo i Vaš status.

     Lijep pozdrav

 79. Pozdrav,

  Zanima nas da li se procjena buduće vrijednosti nekrenina razlikuje od banke do banke?
  Primjerice u jednoj banci smo dobili procjenu od 200000eura.
  Nama je taj iznos nedvoljan za stvarni trošak kuće, pa nas interesira da li bi druge banke mogle procijeniti na više ili postoji kakav način povećanja tog iznosa.

  Također, konkretna banka odobrava kredit u 70% vrijednosti procjene. Da li postoje banke koje nude bolje uvjete i ako da, koje bi to banke bile.

  Unaprijed hvala

  1. Author

   Poštovani,

   procjene nekretnina se razlikuju od banke do banke. Za točnije provjere i iznose, potrebni su nam dodatni podaci.

   Također, postoje banke i koje nude bolji omjer procjenjene vrijednosti nekretnine i iznosa kredita.

   Za više informacija, javite nam se putem našeg prijavnog obrasca.

   Lijep pozdrav

 80. Da li za odobravanje APN kredita treba jamac ili nešto drugo slično tome, te da li se kredit može dobiti za stanove koji su tek u izgradnji jer se, dok su gotovi, svi već prodaju i proizlazi da se za novogradnju ne mogu dobiti APN krediti. Molim pojašnjenje.

  1. Author

   Poštovana,

   jamac nije potreban za APN kredit (uz uvjet da zadovoljavate kreditnu sposonost).

   APN subvencija se odobrava samo za gotove i završene nekretnine koje imaju uporabnu dozvolu.
   Međutim, zahtjev za kredit se može predati i za nekretnine za koje se očekuje da će u kraćem vremenu dobiti uporabnu dozvolu.

   Kada bi stan koji želite kupiti trebao biti izgrađen? Javite nam se pa ćemo provjeriti imate li mogućnosti za kredit.

   Lijep pozdrav

 81. Pozdrav Kristina, ova je objava najsličnija mojoj situaciji te bih se htio nadovezati na Tomicu. Moja situacija je sljedeća.
  imam 25 godina i posao za stalno.
  Spletom okolnosti brat mi je poklonio kucu. Radi se o ucrtanoj kuci, nezavršenoj. Ukratko: temelji, zidovi, krov. Dakle, istu treba dovršiti. Zanima me koji su postupci dobivanja kredita, odnosno mogu li uopće ući u navedene kriterije.
  Treba li mi troškovnik građevinske tvrtke o završetku? I, primjerice, mogu li podići kredit u iznosu od 20k €, a za završetak mi treba 40.
  Mogu li s kapitalom koji trenutno imam početi dovršavati kuću, a da ne ostanem bez prava na subvenciju I slično, radi se o nesvakidašnjoj situaciji te bih htio biti upućen u daljnje radnje.

  Hvala, lijep pozdrav

  I da, kuća se nalazi u Orahovici, dakle Virovitičko-podravska županija. Koliko bi iznosila visina potpore?

  1. Author

   Poštovani,

   potrebni su nam dodatni podaci kako bi mogli provjeriti imate li mogućnost financirati ovo putem APN-a.

   Što se tiče iznosa kredita, možete realizirati i manje od onoga što je po troškovniku. Pretpostavljam da imate razliku sredstava za financiranje ostatka iznosa po troškovniku.

   U Orahovici se subvencionira 39% mjesečne obveze.

   Vaše dodatne podatke možete ostaviti putem našeg prijavnog obrasca.

   Lijep pozdrav

 82. Pozdrav,

  Ukoliko odlučim višak sredstava uplatiti u korist glavnice kredita unutar prvih 7 godina (ne potpuno zatvaranje), kompromitira li to APNovu subvenciju na način da bi zatražili povrat sredstava?

  1. Author

   Poštovani,

   svako prijevremeno zatvaranje kredita, bilo ono djelomično ili u cijelosti, može za posljedicu imati povrat subvencije.

   U određenim slučajevima, moguće je prijevremeno podmiriti nesubvencionirani dio kredita.

   Ako već imate postojeći kredit od APN-a, najbolje da provjerite s bankom gdje ste kredit realizirali.
   Ako bi ove godine išli u realizaciju, javite nam se pa ćemo provjeriti gdje imate mogućnost prijevremene djelomične otplate kredita.

   Lijep pozdrav

   1. Poštovana,

    imam 3 pitanja vezano za ovaj komentar.

    Zanima me upravo taj dio, prijevremena djelomična otplata nesubvencioniranog dijela kredita, odn. dio iznad 100’000 EUR. Spominjete da se može u određenim slučajevima, molim vas o kojim slučajevima je riječ?

    Drugo pitanje bi bilo što ako npr. u 3. godini otplate subvencioniranog kredita osoba ode raditi u inozemstvo (Njemačka ili sl), jasno mi je da se gubi pravo i vraća se primljeni novac nazad APN-u, moje pitanje je da li tu idu kakve zatezne kamate ili ide točno onaj iznos koji je dotada APN subvencionirao?

    Treće pitanje vezano za tekst gore: “Ponuđeni EKS banaka izražen je u maksimalnom postotku. Ali, za svakog klijenta on može biti i niži.” Da li to znači da se može pregovarati s npr. 2 banke oko iznosa kamate, vremena fiksnosti ili sl.?

    Hvala puno na odgovorima.

    LP,
    Dora

    1. Author

     Poštovana,

     niže su i odgovori,
     Pitanje 1
     Djelomična prijevremena otplata nesubvencioniranog dijela moguća je u nekim bankama. Ne bude sve banke tu mogućonst.

     Pitanje 2
     Ako se kredit ne koristi u skladu s namjenom (rješavanje stambenog pitanja), banka ima pravo otkazati kredit. U tom slučaju, osim subvencije potrebno je vratiti i preostali iznos kredita. Zatezne kamate se ne obračunavaju ako se iznos vrati do dogovorenog roka.
     U sluačju preseljenja u drugu zemlju, najbolje je obavijestiti APN radi mogućeg dogovora.

     Pitanje 3
     Banke uglavnom imaju unaprijed određene uvjete kredita – kamatna stopa, razdoblje fiksnosti i slično. Ti uvjeti su i javno objavljeni i po njima se odobravaju kredit.
     EKS može biti i niži jer se troškovi kredita razlikuju. Primjerice, na EKS utječe trošak premije za policu osiguranja nekretnine. Cijena osiguranja nekretnine razlikuje se ovisno o kvadraturi nekretnine. Tako EKS nije isti za svakog klijenta.

     Lijep pozdrav

 83. Poštovana,

  Partnerica i ja smo suvlasnici svako po pola stana. Zanima me da li ja mogu od nje kupiti njenu polovicu stana stambenim kreditom preko apn-a? Te kada se očekuju najkasnije isplate apn kredita?

  LP,

 84. Poštovani,
  zanima me dali se može dobiti APN kredit za uređenje tavanskog prostora koji je sada potpuno prazan.Kuća u kojoj se nalazi vlasništvo je moje bake i djeda.Prijavljen sam na toj adresi i živim tu.
  Lp

  1. Author

   Poštovani,

   ako se na tavanu rade preinake koje ne zahtijevaju građevinsku dozvolu, nažalost, ne možete dobiti APN kredit.
   Adaptaciju prostora možete financirati putem redovnog stambenog kredita.

   Lijep pozdrav

 85. Poštovani,

  Pronašli smo nekretninu u iznosu od 105 000 Eura, planiramo se prijaviti za APN u PBZ banci, kredit 30 godina otplata u ratama
  1. pitanje ukoliko se dogovori da je kamta fiksna kroz cijelo trjanje kredita, koliko iznosi?
  2. Odnosno nakon protekra roka fiksne kamate, koliki je maximali iznos na koji se može popeti promjenjiva kamatna stopa?

  Također ukoliko se digne kredi na navedeni iznos, a prije smo platili kaprau u iznosu od 10 000 EURA.
  Tada banka plaća na račun prodavatelja umanjenni iznos kupoprodajne cijene, a nama navedenih 10 000 EURA ili uplaćuje iznos od 105 000 EURA, a vlasnici nam vraćaju kaparu?

  Unaprijed hvala,

  Srdačan pozdrav

  1. Author

   Poštovana,

   u PBZ-u, za ovaj krug APN-a, kamatna stopa se ugovora za razdoblje subvencije uvećano za 5 godina.
   Nije moguće predvidjeti kretanja promjenjive kamatne stope. Postoje zakonska ograničenja za kamatne stope koje se primjenjuju u ovom trenutku, ali teško je znati kako će to izgledati za 10-ak ili više godina.

   Isplata kapare može ići na Vaš račun ili na račun prodavatelja pa da Vam on vrati.

   Lijep pozdrav

 86. Poštovani,

  zanima me je li moguće dobiti kredit manji od vrijednosti nekretnine (npr. vrijednost je 80000eur, a ja bih kreditom pokrila 40000eur) i odobravaju li se takvi krediti kroz APN?

  Unaprijed hvala i lp

 87. Poštovani, da li građevinska dozvola mora biti pravomoćna za podnosenje samog zahtijeva, kredit je odobren od strane banke i ostala dokumentacija je pripremljena ali malo se dulje ceka na gradevinsku, trebala bi biti 1.4. 2022. ,i onda se ceka 23 dana za pravomocnost pa evo me zanima da li se moze zahtijev predati prije same pravomocnosti?
  hvala
  l.p.

  1. Author

   Poštovana,

   obično je potrebno imati pravomoćnu građevinsku dozvolu za predaju zahtjeva.
   Kako Vam je kredit već odobren od strane banke, provjerite s bankom može li poslati zahtjev prema APN-u.

   Lijep pozdrav

 88. Poštovani,

  trenutno nisam zaposlen, a supruga jest sa solidnim primanjima koja bi trebala biti dostatna za ratu kredita (otprilike 2,5 puta veća od potencijalne rate kredita). Jesam li ja kao nezaposlena osoba teret u procjeni kreditne sposobnosti?

 89. Poštovani,
  može li se dobiti apn kredit za kupnju etažiranog kata kuće koji nije dovršen u cijelosti ?
  Hvala
  LP

 90. Poštovani

  Obzirom da u državi vlada pandemija te je donesena odluka kojom se ne moraju vaditi nove osobne iskaznice za vrijeme trajanja pandemije. Da li se može predati zahtjev za APN sa “isteknutom” osobnom iskaznicom?

  Lp
  Hvala,
  Ana

 91. Poštovani,

  Ako kupim stan preko APN-a, a nakon godinu dana se odlučim odseliti iz Hrvatske, dakle vise neću tu primati plaću, koje su moje obveze prema APN-u? Odnosno, prestaje li moja subvencija i što se događa sa kamatnom stopom i uvjetima kredita?

  Hvala na odgovoru.
  Lijep pozdrav,
  Blanka

  1. Author

   Poštovana,

   o svakoj promjeni potrebno je obavijestiti banku ili APN (ovisno o vrsti promjene). Po promjeni donijet će se odluka o tome ostaje li ugovor aktivan ili je potrebno vratiti kredit i subvenciju.

   APN tijekom razdoblja subvencije ima pravo provjeriti jeste li sredstva kredita iskoristili za namjenu rješavanja stambenog pitanja te živite li u toj nekretnini. Ako utvrde da korištenje kredita suprotno Zakonu, imaju pravo raskinuti ugovor o kreditu i tražiti povrat primljene subvencije.

   Lijep pozdrav

 92. Postovana,

  trenutno dogovaramo kupnju stana koju bi realizirali dijelom vlastitim sredstvima, a dijelom stambenim kreditom.
  Problem je sto ni supruga ni ja nismo kreditno sposobni, tako da bi kredit podigla punica, dok bi stan glasio na suprugu i mene.
  Zanima me da li se mozemo prijaviti za APN u situaciji kada kredit glasi na trecu osobu, stariju od 45 godina, dok stan glasi na nositelje zahtjeva za APN (supruga i ja).

  Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

 93. Poštovana,
  molim odgovor koliko moram platiti Vašu uslugu i kada?
  Živim u Zagrebu, nemam u vlasništvu nekretninu, u stalnom sam radnom odnosu i želim putem APN-a kupiti stan. Molim brz odgovor radi sakupljanja dokumentacije.
  Lijep pozdrav

 94. Poštovana, lijepo Vas molim da mi odgovorite na sljedeća pitanja:
  -što se događa nakon 5 godina subvencije, da li stan mogu prodati ili rentati, da li ga mogu ranije otplatiti odnosno izaci prije 15g.kredita ?
  -kad se kaže da država subfinancira 30 posto, da li se to misli na ratu kredita ili na ukupan iznos nekretnine
  – ako jmam stalni posao (oženjen,otac dvoje djece) i redovitu plaću 6700kn koliki je kredit otprilike mogu uzeti
  -Hvala

  1. Author

   Poštovani,

   subvencionirani kredit moguće je otplatiti i prije ugovorenog roka. Ako se otplati u razdoblju roka subvencije uvećanog za 2 godine, tada postoji mogućnost povrata primljene subvencije. Kako ste spomenuli da imate dvoje djece, nakon 9-te godine (ako se subvencija ne produlji), imate pravo otplatiti kredit bez povrata subvencije.

   Država subvencionira određeni postotak, ovisno o indeksu razvijenosti, primjerice 30%. Taj se postotak obračunava na mjesečnu ratu ili anuitet kredita.

   Uz navedenu plaću, kreditno ste sposobni za cca. 70.000 eur kredita.

   Lijep pozdrav

 95. Poštovani,

  Planiramo praviti kuću, zanima me da li supruga može ići na Apn kredit, trenutno je na komplikacijama, a u 3. mjesecu ide na porodiljni, ima stalni radni odnos?

  Hvala i lp

  Marko

 96. Poštovani, zanima nas da li osoba koja je vec kupila kucu preko APN-a (prije 2 godine) moze biti suduznik u ovogodisnjem APN-u?

 97. Poštovana,

  Kupio sam stan putem APN-a 2018.g.
  Subvencija mi istječe 2025.g. jer sam produljio za dodatne 2g. nakon rođenja djeteta, pa me zanima da li mogu prodati ovu nekretninu koju sam kupio putem APN-a prije 2027.g (2g od isteka subvencije) radi kupovine kuće, tj. veće nekretnine?

  1. Author

   Poštovani,

   možete prodati nekretninu prije isteka subvencije. Bit će potrebno kontaktirati APN kako bi im obrazložili razloge prodaje trenutne nekretnine. Obično kod prodaje nekretnine radi kupnje veće nekretnine, nije potrebno vraćati primljenu subvenciju. Konačnu odluku o tome donosi APN.

   Lijep pozdrav

   1. Poštovana,

    imamo istu situaciju ali nas još dodatno zanima možemo li aplicirati na APN i za gradnju kuće?

    Katarina

    1. Author

     Poštovana,

     ako ste već koristili uvjete subvencioniranja kredita, nemate mogućnosti ponovno podnijeti zahtjev.

     Gradnju kuće možete financirati samo kroz redovan stambeni kredit, bez subvencije.

     Lijep pozdrav

 98. Poštovani,
  obzirom da bi sin kupio stan od nas roditelja treba sudužnika kako bi mogao uzeti kredit na manje od 30 godina. Pitanje, da li roditelj može biti i prodavatelj i sudužnik?
  U banci su nam rekli da je takva kombinacija za APN i njih neprihvatljiva (stan je već nekoliko godina pod hipotekom/kreditom u njihovoj banci),

  Lp

 99. Poštovana,

  Zanima me možemo li zatražiti subvenciju za kupnju zemljišta na kojem bi odmah zatim i izgradili montažnu kuću? Plan nam je radi proširivanja članova obitelji dignuti kredit za kupnju zemljišta te bi izgradili montažnu kuću novcem od prodaje stana u kojem živimo.

  Unaprijed zahvaljujem,

  Lijepi pozdrav,

  Maja

  1. Author

   Poštovana,

   zemljište nije moguće kupiti putem APN kredita.
   Za prijavu za izgradnju potrebno je imati zemljište u vlansištvu i građevinsku dozvolu.

   Zemljište je moguće kupiti putem redovnog stambenog kredita.

   Lijep pozdrav

 100. Poštovani,

  zanima me ako sam vlasnica zemljišta sa kućom za rušenje i imam podnesen zahtjev za izdavanje građevinske dozvole na moje ime, može li moj suprug biti nositelj kredita za izgradnju kuće, za kojeg se podnosi zahtjev APN-u ili to moram biti ja?

 101. Poštovani,

  često se spominje davanje stana u najam te da je potrebno pričekati 2 god nakon subvencije. Odnosi li se ista obveza i u slučaju prodaje stana?

  Osim toga, što ako se drugo dijete rodi izvan prvih 5 godina subvencioniranja kredita, npr. u 7 godini subvencioniranja (potencijalno zadnjoj godini subvencioniranja)?

  Hvala

  1. Author

   Poštovani,

   i kod prodaje stana potrebno je pričekati 2 godine od isteka roka subvencioniranja.

   Ako se dijete rodi nakon roka subvencioniranja (primjerice 5 godina), korisnik kredita nema pravo na produljenje subvencije.

   Lijep podzrav

 102. Poštovani,
  u tips&tricks piše da u slučaju suvlasništva postoji mogućnost odobrenja APN kredita. Muči me riječ mogućnost. Znači li to da bi 1/3 vlasništva nekretnine mogla biti kao prepreka kod odobravanja kredita u slučaju kupnje nove nekretnine? Znači ne kupnje ostatale 2/3 radi objedinjena vlasništva, već za novi stan.

 103. Poštovani,

  molim Vas informaciju, da li je moguće nakon dobivenog APN subvencioniranja, kroz sljedećih par godina postati vlasnik još jedne nekretnine? Ili određeni period samo nekretnina kupljena preko APN može biti na osobi?

  Hvala
  Lijepi pozdrav,
  Maria

 104. Poštovani, zanima me koji je rok za preseljenje u kupljenu nekretninu s obzirom da je stan koji namjeravam kupiti 600 km od mog trenutnog mjesta stanovanja, a nakon kupnje istog planiram ga uređivati i trebala bih sačekati par mjeseci premještaj na radno mjesto koje će mi biti bliže stanovanja? Da li je moguće prijaviti prebivalište a neko vrijeme imati boravište na trenutnoj adresi?

 105. Poštovani,

  2018. nam je odobren APN stambeni subvencionirani kredit za stan od 40 m2. Obzirom da smo u međuvremenu dobili dijete potreban nam je veći stan. Pitanje je da li je moguće prodati postojeći stan, vratiti subvencionirani iznos te podnijeti zahtjev za subvencioniranje kredita za kupnju novog, većeg stana.

  Lijep pozdrav,
  Zdenka

   1. Poštovani,

    U slučaju prodaje nekretnine, postoji li mogućnost da novi vlasnik preuzme kredit ili moramo isplatiti kredit u cjelosti kako bi mogli prodati nekretninu?

    1. Author

     Poštovana,

     najčešće se preostalo dugovanje po kreditu zatvara iz kupoprodajne cijene/vlastitih sredstava prodavatelja tako da kupcu ne ostanu tereti na nekretnini. Iako, u nekim slučajevima može i kupac preuzeti otplatu kredita (kod APN kredita eventualno kada je riječ o supružnicima). To treba provjeriti s bankom gdje prodavatelj ima kredit.
     Dodatno, ako kupac kupuje nekretninu putem kredita, nekretnina bi trebala biti slobodna od tereta i postojeći krediti na nekretnini (koji se neće zatvoriti) obično nisu prihvatljivi.

     Lijep pozdrav

 106. Lijep pozdrav
  Supruga i ja smo privremeno odjavljeni u HR i trenutno zivimo u Njemackoj.
  Mozemo li mi aplicirati za kredit i kupnju nekretnine?

 107. Poštovana,

  Supruga i ja bi nadogradili kat kuće (koja je inače vlasništvo njenih roditelja). Njeni roditelji bi etažirali kuću i taj kat (sada nepostojeći) bi prepustili nama. Visoko potkrovlje iznad bi gradili njeni roditelji.
  Je li moguće tražiti APN za takvu situaciju?

  1. Author

   Poštovani,

   ispričavamo se zbog duljeg čekanja na odgovor. Morali smo provjeriti mogućnosti za ovakvo kreditiranje.
   Moguće je tražiti APN kredit za situaciju koju ste opisali u upitu.

   Lijep pozdrav

   1. Poštovana

    Zanima me ako su supruga i njena sestra nakon smrti oca u kući u kojoj mi sad živimo vlasnice 50%-50%
    Da li mi možemo preko Apn krediti otkupiti njezin udio i obnoviti kuću što je potrebno?

   2. Postovana ,
    zanima me isto jeli moguce dobiti APN kredit za dogradnju kuce u kojoj vec zivim ali vlasnica je moja majka?
    I sta sve spada u dogradnju a sta u izgradnju ?
    Hvala
    Lp
    Leon

 108. Poštovani,

  u procesu smo prodaje kuće. Kuća ima uporabnu dozvolu ali imamo terasu od 28 kvadrata koja se nalazi uz kuću. Za terasu nemamo nikakve potrebne papire. Pretpostavljam da potencijalnim kupcima koji žele APN to može biti problem i razlog ne odobrenja APNa. Jesam li u pravu ili terasa nije problem ?

  1. Author

   Poštovana,

   svaki dio nekretnine koji je usko vezan uz nju, a nema uporabnu dozvolu, može biti problem za kredit. No, kako nemamo uvid u dokumentaciju nekretnine niti stanje na terenu, ne mogu Vam dati detaljniji odgovor da li se to odnosi i na Vašu terasu.

   Možete se javiti primjerice ovlaštenom procjenitelju ili inžinjeru da provjeri prihvatljivost i dokumentaciju nekretnine.

   Lijep pozdrav

 109. Poštovani,

  majka je u posjedu vikendice (cca 30 m2 bez struje i vode) koja je u procesu legalizacije, te koju će darovnim ugovorom pokloniti meni. Kada se objekt legalizira planiram ishoditi građevinsku dozvolu za obiteljsku kuću, te dograditi postojeći objekt i podnijeti zahtjev za APN subvenciju.
  Zanima me mogu li se na istu građevinsku česticu staviti mobilne kućice namijenjene za iznajmljivanje prije isteka roka subvencioniranja ? Obiteljska kuća koja će biti izgrađena, napominjem, neće se iznajmljivati.

  1. Author

   Poštovana,

   važno je da se izgrađena nekretnina ne iznajmljuje. Ovo što ste naveli, trebalo bi biti prihvatljivo. Zbog specifičnosti upita, predlažem da svakako konatktirate i APN.

   Lijep pozdrav

 110. Poštovana,
  Ja i supruga smo pred fazom izgradnje obiteljske kuće i imamo svu projekt. dokumentaciju kao i građ. dozvolu. Zanima me da li možemo tražiti apn sufinanciranje pošto sam ja suvlasnik 1/2 roditeljske kuće u kojoj sad živimo.
  Zahvaljujem.
  Lp

 111. Postovani,

  Dali je moguce APN kreditom kupiti zemljiste za starom kucom za rusenje koja ima gradjevinsku i uporabnu dozvolu te sagraditi novu kucu ? Znaci dobiti novce i za kucu i za gradnju ?

  Lp

 112. Poštovani,
  Da bi dobili kredit ne smije se u vlasništvu imati druga nekretnina tj ako ima mora se u roku 2 godine prodati. Moje pitanje je ako se dobije APN i nemate nijednu nekretninu na sebi osim te pod APN-om, dali se u tih 5 godina može kupiti još jedna nekretnina? Ili recimo nasljediti?

 113. Poštovani,
  postoji li mogućnost kupnje kuće sa zemljištem putem APN-a, te odmah po ostvarivanju vlasništva nad tom nekretninom krenuti u postupak rekonstrukcije putem vlastitih sredstava.Razlog rekonstrukcije bi bio nadogradnja garaže uz glavni objekat, prenamjena tavanskog prostora u sobe i općenito sanacija objekta radi starosti.
  Unaprijed hvala na odgovoru.
  Damir.

 114. Pozdrav

  Koje su posljedice ako kupim stan putem apn-a, i u tjeku godina subvencije odlučim promjeniti mjesto prebivališta? Da li je moguće iznajmiti stan ili ipak ne, ili uopće ne mjenjati mjesto prebivališta?

  Lp

  1. Author

   Poštovana,

   ako odlučite iznajmiti stan ili promijeniti prebivalište, tijekom roka subvencije uvećanog za dvije godine, banka ima pravo raskinuti ugovor o kreditu. To znači da kredit u cijelosti dospijeva na naplatu.

   Lijep pozdrav

 115. Poštovana,
  da li je moguće dobiti APN-ove subvencije ako:

  imamo nekretninu, koja posjeduje građevinsku dozvolu i sve ostalo – “čisti papiri”, zatim je
  planiramo uklonit zbog starosti i izgraditi novu po ucrtanim / postojećim gabaritima.

  Da li je moguće dobit subvencije APN-a na navedenu situaciju?

  Hvala.

  LP

  Danijela

  1. Author

   Poštovana,

   možete srušiti postojeću nekretninu. Ali za izgradnju nove trebali biste zatražiti građevinsku dozvolu. Kada dobijete građevinsku dozvolu, možete se prijaviti za APN kredit.

   Lijep pozdrav

 116. Poštovani,

  zanima me može li se APN uzeti i za kupnju zemljišta + izgradnju nekretnine ili je zemljište glavni uvjet za izgradnju objekta?

  Hvala i lp,

 117. Poštovani dali je moguće kupiti kuću preko PAN-a te istu srušiti i graditi novu?

 118. Poštovani,

  čime je kod kuće ili stana definirano postojanje osnovnih higijensko-tehničkih uvjeta za život?

  Unaprijed hvala i lijep pozdrav!

  1. Author

   Poštovani,

   nažalost, ne postoje točno definirani tehničko-higijenski uvjeti.

   No, tu se ponajprije misli da nekretnine koje nemaju uvjeta za život, kao što su struja, voda, ruševno stanje nekretnine i sl.

   Lijep pozdrav

 119. Postovani,

  da li mogu dobiti apn za jedan dio otplate recimo da to tako kazem. ako je npr procjena nekretnine na 80 000 eura, da li mogu dobiti apn na iznos koji ja zelim tj manji ili mora biti po procjeni ? Imam ustedjeno nekog novca i ne treba mi toliki iznos, nego recimo upola od toga ili 20 000 nebitno ?

  Hvala i lp,

  Denis

 120. Poštovani, cura i ja smo zaposleni u inozemstvu putujemo svaki vikend u Hrvatsku,kupili smo parcelu u Hrvatskoj i planiramo graditi obiteljsku kuću. Prebivalište nam je i dalje u Hrvatskoj. Dali imamo pravo na APN?
  Hvala

  1. Author

   Poštovani,

   prema navedenom, imali biste mogućnosti za APN kredit. Ali, potrebno je provjeriti zadovoljavate li i uvjete banaka za odobrenje kredita osobama zaposlenim u inozemstvu.

   Pozivam Vas da popunite naš kreditni obrazac i ostavite nam potrebne podatke za daljnje provjere.

   Lijep pozdrav

 121. Poštovani,

  Pronašli smo zemljište na kojem je nedovršena kuća, kuća ima građevinsku dozvolu, ali trebalo bi ju dovršiti do kraja kako bi se moglo u njoj živjeti, izgrađena je garaža kao prizemlje i na prvom katu je stambeni dio (podignuti zidovi sa tavanom te pokriveni krov), može li se dobiti APN?

  HVALA

  1. Author

   Poštovana,

   nekretnina koju kupujete mora imati uporabnu dozvolu. Kako navodite da je ovo nedovršena kuća, pretpostavljam da nema uporabnu dozvolu. Ako je tako, nije prihvatljivo za APN.

   Lijep pozdrav

   1. Dobar dan htjela bi Vas pitati, dali dajete apen kredite iako se ima vec jedan kredit u banci, i dali bi mogli ja i muz otplačivati zajedno apn kredit

 122. Poštovani.

  u predugovoru nam piše da je uplatu potrebno izvršiti 30 dana od dana potpisivanja glavnog ugovora.
  predugovor smo potpisali u 10mj kada se još nije znalo hoće biti APN. Investitor je rekao da nema problema ako će APN biti taman u vrijeme potpisivanja glavnog ugovora što će i biti tako.
  Ako predamo zahtjev za APN i isplata se odulji na preko 30 dana što je vrlo vjerovatno jer više manje svi čekaju i po 2mj na isplatu, što u tom slučaju? dali nas investitor može zeznuti teoretski i otkazati ugovor i da izgubimo kaparu. Može li on samo tako otkazati, ako prođe tih 30 dana, a svi su papiri predani u banku
  U predugovoru ne piše ništa što u slučaju da prođe tih 30 dana.

  Lp

  1. Author

   Poštovani,

   s obzirom na dosadašnju praksu, isplate APN kredita traju nerijetko dulje od 30 dana.

   Bilo bi dobro da porazgovarate s investitorom te definirate što se događa u slučaju da isplata ne bude u roku od 30 dana.

   Lijep pozdrav

 123. Pozdrav.

  Postoji li mogucnost kupnje kuce prije natjecaja pa tek onda predati zahtjev za apn za vec kupljenu kucu kada se otvori natjecaj?

  Lp

 124. Poštovani,

  suprug bi podnio zahtijev za apn za gradnju montažne kuće na Riječkom području. On ne posjeduje nikakvu nekretninu, ali ja (supruga) imam suvlasništvo sa sestrom na kuću u Gorskom kotaru tj. svaka ima jednu polovinu. Hoće li to biti problem za ostvarivanje prava na apn? Da li onda gubimo pravo na apn?
  Hvala na odg.!

 125. Poštovana,

  Na čestici se nalaze dvije nekretnine s dva različita broja koje su upisane u vlasničkom listu. Nekretnina u kojoj bi živjeli je procijenio procjenitelj, dok drugu nekretninu nije jer je za ruševno stanje. Ovim putem me zanima koja je procedura oko pisanja predugovora za tu drugu nekretninu koja bi se rušila. Dali se za nju mora pisati posebni ugovor koje potpisuje kupac i prodavatelj ili se ta nekretnina može upisati u samom predugovoru(zajedno s prvom nekretninom) kao napomena da je za ruševno stanje?

  Hvala i lp.
  Mihaela

  1. Author

   Poštovana,

   Putem APN-a nije moguće kupiti dvije nekretnine, nego samo jednu.

   Budući da je Vaš upit specifičan, predlažem da nam se javite putem kreditnog upitnika. Na taj način možete nam detaljnije pojasniti svoju situaciju, a kolege Vam mogu dati potrebne informacije vezane za Vaš upit.

   Lijep pozdrav

 126. Poštovani,

  Zainteresiran sam za kupovinu kuće koja ima dva kata tj svaki kat ima svoj ulaz zasebno. Da li mi možemo iznajmljivati jedan ili oba kata kao apartmane ako kupimo tu kuću preko APN-a?

   1. Poštovana,

    muž i ja smo postojeći korisnici APN kredita (kupili stan 2019.). Sad smo u situaciji da bi prodali taj stan radi kupnje veće nekretnine. Iz APN-a su nam potvrdili da je to moguće ukoliko im dostavimo dokaz (predugovor za veću nekretninu).

    Zanima me možemo li se nakon prodaje tog stana, odnosno dospjeća kredita u cjelosti, ponovno prijaviti na APN natječaj s novim (većim) stanom koji namjeravamo kupiti?

 127. Poštovani,
  Imam identičnu situaciju gore opisanoj. Stoga da ne duljim s pojašnjenjem, samo konkretno pitanje…
  – Da li je dozvoljeno registrirati paušalni obrt na adresi stana koji je kupljen putem APN subvencije? Mi primarno rješavamo stambeno pitanje (jer drugih nekretnina nemamo… moramo negdje živjeti). No, kako ja radim IT posao (već dulji niz godina) i moram negdje preseliti sjedište obrta (paušalnog), ne vidim smisla da plaćam nekome najam ureda, kad ionako radim od kuće (odnosno, radio sam dok je nismo prodali… u procesu smo kupovine stana).
  Drugim riječima, ne radi se o novom obrtu, nego potrebi da postojeći preselim “za sobom” – idem u novi stan (ako će APN biti odobren, naravno), pa moram negdje prebaciti obrt. S obzirom da više nisam vlasnik kuće, ne može ni sjedište obrta biti na staroj lokaciji (koja je dobila nove vlasnike). Trenutno smo u najmu stana, pa imam to pitanje riješeno putem ugovora sa određenom tvrtkom (registriran paušalni obrt na njihovoj lokaciji – za koji plaćam mjesečni najam). Zaista mi nema smisla da u vlastiti stan ne mogu prebaciti paušalni obrt za koji trebam jedno računalo, stol i stolicu (ne radim fizičku prodaju niti bilo što drugo za što mi trebaju posebni uvjeti). Radio sam tako u kući, u malom uredu, dugi niz godina i sve zakonu. Rekoh, ne vidim razloga da to ne bih smio u vlastitom stanu.

  1. Poštovani Siniša, trenutno ja imam ovu vašu situaciju, s time da je subvencija već odobrena. Zanima me kako ste vi riješili vašu situaciju?
   Hvala na informaciji 🙂

   lp

   1. Author

    Poštovana,

    u određenim slučajevima moguće je prijaviti poslovnu adresu obrta na adresu nekretnine. Međutim, zabranjeno je u nekretnini obavljati bilo kakvu poslovnu djelatnost, a nekretnina se ne smije se ni davati u najam sve dok traje rok subvencioniranja kredita uvećan za dvije godine. U slučaju da APN utvrdi suprotno, ima pravo otkazati ugovor o kreditu i tražiti povrat subvencije.

    Svakako predlažem da se s konkretnim upitom javite i u APN.

    Lijep pozdrav

 128. Poštovani,

  Ako sam suvalsnik 1/3 kuće , da li se mogla ostvariti subvencija za kupovinu još 1/3 čime bi bio suvlasnik 2/3?

  LP,
  Ivan

 129. ulazi li i nadogradnja kuće u subvencioniranje, ako je izvršeno ili je u postupku etažiranje ?

 130. Poštovana,

  Da li je moguće realizirati APN za izgradnju kuće do roh bau faze? Planiram izgraditi montažnu kuću do roh bau faze koju bi financirao APN-om, a ostatak vlastitim ušteđenim novcem. Izvođač radova do roh bau faze je tvrtka za prodaju montažnih obiteljskih kuća, a ostatak bi završio samostalno vlastitim sredstvima.

  1. Author

   Poštovani,

   moguće je dio izgradnje financirati vlastitim sredstvima, a dio kroz APN kredit. Svakako je pritom važno poštivati rok do kojeg je potrebno dostaviti uporabnu dozvolu za nekretninu.

   Lijep pozdrav

   1. Poštovana, Da li je moguće navedeni rok produžiti budući je usljed pandemije došlo do prolonfiranja radova?
    Hvala
    LP

  2. Poštovani,
   Zanima me sljedece:
   Djeca, žena i ja živimo u istoj kući sa mojim roditeljima.Pošto su klinci bili na putu krenuli smo sa nadogradnjom kuce te ju proširili da se u buducnosti odvojimo i takvu nakon svega legalizirali i etažirali.Za to znam da nema subvencije,e al smo stolariju vec stavili.

   1. Da li imam pravo na apn i priložiti te račune od stolarije (ima li neko vrijeme za to,npr ne stariji od…jer neznam dal da sada stanem sa ulaganjem)
   2. Da li mi može otac darovnim ugovorom prepisati gornji etazirani kat
   3. Tko treba procjeniti nekretninu, i da li mi otac u slučaju prodaje može prodati samo taj gornji etažirani kat u tom slučaju i onih 3% na nekretninu bi bio manji
   4. Kod prijave za subvenciju trebam li biti ili (jedna ili druga opcija) upisan kao vlasnik ili je dovoljan samo ugovor
   5. Da li mogu naprviti tj vezati na kucu drvenu garazu i to prijavit jer vec jednu imam upisanu

   Hvala na svim odgovorima

   1. Author

    Poštovani,

    obično se ne mogu koristiti stari račun za pravdanje troškova kredita.

    Otac Vam može darovnim ugovorom prepisati gornji etažirani kat. Procjenu nekretnine radi ovlašteni procjenitelj, a otac Vam može prodati taj gorni etažirani kat. Porez se plaća na cijenu nekretnine, znači na cijenu gornjeg etažiranog kata.

    Obvezan je upis Vas kao vlasnika u slučaju kupnje nekretnine.

    Ovaj dio za drvenu garažu nisam baš najbolje razumjela pa Vas molim za pojašenjenje.

    Lijep pozdrav

    1. Poštovana,

     Da li sam ja dužan naći procjenitelja za procjenu nekretnine?

     1. Author

      Poštovani,

      obično procjene rade ovlašteni procjenitelji banaka. Ovisno o namjeni kredita, procjenitelj može biti i netko koga sami odaberete. Uvjet je da je ovlašteni.
      Ako procjenu radi ovlašteni procjenitelj banke, onda je ona besplatna.

      Lijep pozdrav

 131. Poštovani,

  Javno je objavljeno kako je za 2021. god osigurano 50 milijuna kuna za nove subvencije.
  U fazi sam kupovanja nekretnine u izgradnji(završetak 06/21), investitor je spreman čekati do kraja godine na isplatu.
  Koliko je sigurno da će natječaj biti otvoren i u rujnu ?
  Prema svemu sudeći jedan natječaj je siguran u prvoj polovici godine, a onda vjerojatno ovaj drugi ovisi o potrošenim/preostalim sredstvima iz prvog kruga?

  Lp,
  Damir

  1. Author

   Poštovani,

   nažalost, još uvijek nije poznato kako će biti raspoređena sredstva natječaja. Ona su svakako ograničena i bila bi podijeljena na dva kruga.

   Svakako pratite naš Blog, očekujemo više informacija o samom natječaju.

   Lijep pozdrav

   1. Pozdrav, vidim da ste napisali da će sredstva biti podijeljena na dva kruga… Pretpostavljam da bi to značilo, kao i lani, proljeće i jesen. Je li to potvrđeno da će biti dva kruga ili je to nagađanje?
    Hvala

   2. Poštovanje.
    Mene zanima moze li suprug ostvariti pravo na apn kredit ako ima OPG(obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo)?Hvala

 132. Poštovani,

  htjeli bi sagraditi montažnu kuću subvencijom APN-a, zanima me postoji li određena kvadratura do koje smijemo graditi(nemamo djece)? Hvala i lp

 133. Poštovana!
  Piše u članku da se ukupni iznos isplaćene subvencije s rođenjem 2 djeteta može povećati za skoro dvostruko, ali navodi se i da je max. rok trajanja subvencije 5+2 godine (ukupno znači 7).
  Ako se iznos povećava za dvostruko značilo bi i da subvencija može trajati duplo više (tj. 9-10 godina) ili sam nešto krivo razumio?
  Hvala unaprijed!

  1. Author

   Poštovani,

   početno odobrena subvencija traje pet godina, ali taj rok je moguće dodatno produljiti. Primjerice, rođenjem 2 djeteta tijekom prvih 5 godina kredita, subvencija će se produljiti za dodatne 4 godine. Točnije, 9 godina.

   Lijep pozdrav

 134. Kupio bih kuću preko APN. Međutim, pristupni put do kuće je u vlasništvu više osoba, među kojima i budućeg prodavatelja, ali isti nije upisan u posjedovni list (u procesu upisa je). Je li mogu aplicirati na APN samo sa zk izvatcima koje imam, i posjedovnim listom kuće, ili je neophodan i posjedovni list za put? Također, ukoliko izostavim u potpunosti put iz predugovora, koji je mehanizam za upis u vlasništvo puta kasnije?

 135. Poštovani, zanima me koliko se otprilike čeka na isplatu. Naime, u ugovor se mora staviti nekakav rok isplate pa me zanima što je razumno staviti, i što ako država ne isplati novac dotad.
  Hvala,
  Ana

   1. Pozdrav!
    Suvenciranje počinje 28.09.mene zanima dal je moguće pokrenuti postupak u banci..Pošto mi jos trebamo građevinsku dozvolu čekati 1mj.Dal je moguće pokrenuti postupak,a ako ne stigne do završetka suvenciranja da se naknadno dostavi.?Hvala

    1. Poštovana,
     15.03.2023. navršavam 45 god., a pročitala sam da se 20.03.2023. raspisuje natječaj za APN kredite. Zanima me da li postoji bilo kakva šansa da mi se odobri kredit s obzirom da je u pitanju par dana razlike.
     Srdačan pozdrav,
     Danijela

 136. Poštovani,

  Kupili bi kuću koja ima uporabnu dozvolu ali na istoj čestici se nalazi i spremište od 13 m2 koje nema uporabnu dozvolu (tako je i zabilježeno u vlasničkom listu). Da li možemo dobiti subvenciju?

 137. Pozdrav,

  nekretnina koju sam kapario je izgrađena prošli tjedan, ali se čeka na tehnički pregled. Inspekcija je odredila 21.09.2020. kao datum tehničkog. Koliko vidim, 28.09. kreću APN poticaji. Zanima me, hoće li uporabna dozvola stići na vrijeme, a ako ne, mogu li poslati prijavu bez uporabne te ju onda naknadno poslati? Koliko inače u prosjeku traje natječaj za APN, 30 dana ili manje?

  1. Author

   Poštovani,

   moguće je prijaviti se i bez uporabne dozvole s obvezom naknadne dostave.

   Natječaj je prethodnih godina trajao 4-6 tjedana. Još nije poznato koliko će trajati u ovom krugu.

   Lijep pozdrav

   1. Poštovani,

    i mi smo pronašli stan. Stan je u novogradnji, zgrada je izgrađena, međutim strah nas da uporabna ne bude gotova do kraja natječaja. Dali postoji određeni rok dostave uporabne dozvole nakon prijave?

    1. Author

     Poštovana,

     nakon prijave, uporabnu dozvolu je potrebno dostaviti u roku od 30 dana. Međutim, kako je riječ o novogradnji, postoje dodatne poteškoće oko prijave za ovaj kredit, ako nemate uporabnu dozvolu.

     Kada Vam je rečeno da biste mogli dobiti uporabnu dozvolu?

     Lijep pozdrav

 138. Postovani, da li mogu da dobijem subvenciju ako mi je zivotni partner ili neformalni zivotni partner nije hrvatski drzavaljnin? Ako ne, da li kad se vjencamo imamo pravo na subvencije?

  Lijep pozdrav

 139. Poštovana, zanima me je li moguće prijaviti se na APN natječaj ako sam u radnom odnosu na određeno ? Na određeno radim već 7 godina s kratkim prekidima te zadnjih godinu dana kontinuirano, bez prekida radnog odnosa.
  Hvala,
  lijepi pozdrav!

  1. Author

   Poštovana,

   postoji mogućnost prijave za APN kredit i kod rada na određeno radno vrijeme. Svakako je važno da imate najmanje 12 mjeseci staža bez prekida kod istog poslodavca.

   Svakako nam se javite putem našeg kreditnog upitnika kako bi nam ostavili detaljnije podatke za provjere.

   Lijep pozdrav

   1. Poštovana,

    Da li imam pravo na APN ako sam trenutno nezaposlena?

 140. Postovani, dali je moguce dobiti APN ukoliko si stalno zaposlen u Sloveniji, imaš prebivalište u Hrvatskoj i primaš plaču u Hrvatskoj banci?LP

 141. Poštovani,

  budući da svaka banka vodi svoju politiku, zanima me do koje starosne dobe može netko biti sudužnik i koja banke imaju koju starosnu dob?
  Može li biti sudužnik osoba koja je 59. godište u vojnoj mirovini i ima mirovinu u iznosu od 9 tisuća kuna (+ ostali prihodi od nekretnina)?

  1. Author

   Poštovana,

   budući da je istek kredita za sve sudionike u kreditu do najdulje 70 godine života, sudužnik ne može biti 1959. godište. Najkraći rok otplate APN kredita je 15 godina.

   Kolika su primanja dužnika, a koliki traženi iznos?

   Lijep pozdrav

 142. Pozdrav,
  Trenutno živim kod roditelja u kući koja se sastoji od prizemlja i 1 kata te 2 kat jos nije napravljen trenutno su vlasnici otac i stric . Dali ja imam pravo preko apn izgraditi 2. kat i dali je potrebno prije prijave za apn odraditi etažiranje koje nije rađeno .

  Lijep pozdrav

   1. Nova građevinska dozvola jos nije zatražena , a stara je iz 2000.g koja glasi na oca i strica zajedno .Lijep pozdrav

  1. Postovani,

   nemam jos nekretninu. Ukoliko je nadjem kroz nekoliko dana hocu li stoci aplicirati? Koliko je vrijeme potrebno za samu obradu i predaju zahtjeva?

   1. Author

    Poštovani,

    trebali biste sve stići odraditi. Obrada i predaja zahtjeva na odobrenje (zajedno s procjenom) traje oko 10-15 dana.

    Bilo bi dobro da već sada provjerimo Vašu kreditnu sposobnost i bonitet u bankama. Tako po pronalasku nekretnine možemo brzo odraditi ostali dio potreban za odobrenje kredita.

    Popunite naš kreditni upitnik i ostavite nam potrebne podatke za provjeru.

    Lijep pozdrav

 143. Poštovani,

  zanima me da li je moguće prijaviti se na APN natječaj i nakon kupnje stana.

  npr ukoliko je stan kupljen u lipnju, a prijava na APN ide u rujnu ukoliko bude otvoren.

  Unaprijed hvala i srdačan pozdrav

  1. Brat i ja koji smo u vlasništvu nekretnine u 1/2svaki , prodajemo nekretninu osobi koja želi aplicirati za APN-ov kredit. Može li to kupcu biti prepreka za dobivanje kredita?

 144. Poštovani,

  je li moguće dobiti subvenciju za kuću koja se u zemljišnim knjigama i katastru vodi kao “vikend kuća”? Napominjem da kuća ima uporabnu dozvolu. U njoj bi stalno živjela, prijavila prebivalište i njome riješila stambeno pitanje.

  Hvala!
  Lijepi pozdrav

  1. Author

   Poštovana,

   obično je moguće kupiti nekretnine koje nisu upisane kao kuća. Uvjet je da rješavaju Vaše stambeno pitanje.

   Svakako bi bilo dobro da provjerimo i vlasnički list nekretnine.

   Lijep pozdrav

  2. Poštovani,

   je li moguće za vrijeme trajanja subvencije APN-a naslijediti neku drugu nekretninu darovnim putem?

   Hvala unaprijed,
   LP

 145. Poštovani,
  Da li procjena stana mora ići na predugovor kod sklapanja kapare, to jest da li se može dati kapara prije procjene stana da ga netko drugi ne zakapari prije i da se stan ne izgubi?

 146. Poštovani,

  može li vlasnik nekretnine kupljene preko APN-a dati u vlasništvo istu nekretninu svojoj kćeri temeljem ugovora o dosmrtnom uzdržavanju ili se to smatra kršenjem ugovora s APN-om?

  Unaprijed zahvaljujem,

  s poštovanjem

  1. Poštovana, imam građevinsku i uporabnu dozvolu izdanu u 4 mj /2020. Dali ista vrijedi za natječaj u 9 nj. Ili se mora vaditi nova. Lijepi pozdrav

 147. Poštovana,

  ljubazno Vas molim informaciju da li je sudužnik obvezan promijeniti adresu prebivališta nakon realizacije APN-a i upisa vlasništva?

  zahvaljujem unaprijed,
  lp
  Petar

 148. Poštovani,

  Postoji li mogućnost kupnje kuće koja je u fazi izgradnje.

  Lijep pozdrav.

   1. Poštovana, molim Vas pomoć oko sljedećeg upita. Naime, muž i ja živimo s njegovom mamom u njezinoj kući. U planu imamo raditi nadogradnju te kuće: dvije manje dječje sobe. Možemo li mi dobiti subvenciju iako nismo vlasnici te kuće? Vrijedi li subvencija za nadogradnju ako ona sada nama daruje tu kuću, s njezinim pravom ‘uživanja’ u kući za svoga života, i mi budemo vlasnici? Ili, koji bi bio način da dobijemo potporu?
    Nadam se da je jasno pitanje! Hvala,
    Lp

    1. Author

     Poštovana,

     moguće je dobiti subvenciju i ako niste vlasnici kuće, potrebna je suglasnost vlasnika kuće. Postoji mogućnosti i da Vam se nekretnina daruje pa da se onda javite za kredit. Međutim, na vlasničkom listu ne smije stajati pravo uživanja. Takve nekretnine nisu prihvatljive banci za zalog.

     Zbog specifičnosti upita, predlažem da nam se javite putem našeg kreditnog upitnika i nam ostavite potrebne podatke.

     Lijep pozdrav

  1. Postovana,
   u fazi smo ishodovanja građevinske dozvole u nadi da cemo se uspjeti prijaviti na natjecaj u rujnu. Nigdje nismo uspjeli pronaci podatak u kojem je razdoblju potrebno zavrsiti izgradnju, odnosno ishoditi uporabnu dozvolu za kucu?

  2. Poštovani,
   Mogu li otvoriti galeriju u kući kupljenom uz apn?

 149. Poštovani,

  Suprug je vlasnik zemljišta na kojoj su dvije stare kuće. Jedna je drvena i u stanju je za rušenje, a drugu smo privremeno uredili iznutra i trenutno u njoj živimo. Radi se također o starijoj kući koja ima cca 60 kvadrata bez fasade, sa starim krovom, vlagom iz poda i zidova itd.
  Nas je troje u kućanstvu (muž, ja i dijete od 5 godina).

  U planu nam je srušiti drvenu kuću koja je u stanju za rušenje i sagradit potpuno novu veću kuću (cca 150 m2 neto površine).
  Ova u kojoj sad živimo bi se prenamjenila u pomoćnu zgradu (jer ne možemo imati 2 stambena objekta na čestici).

  Zanima me koje su šanse da dobijemo APN za izgradnju nove kuće s obzirom da imamo krov nad glavom, ali definitivno ne zadovoljava uvjete (dijete nema svoju sobu, vlaga, starost objekta…). Možemo li na temelju toga dobiti potporu za izgradnju nove kuće?
  Hvala na odgovoru.

  1. Author

   Poštovani,

   kada bi prenamjenili trenutnu nekretninu u pomoćnu zgradu, tada bi vjerojatno zadovoljili uvjete za APN kredit.

   Kod prijave, obvezno je imati urednu dokumentaciju i građevinsku dozvolu.

   Lijep pozdrav

  2. Zanima me dali mogu dobiti APN za uredenje kuce jer treba joj novi krov stiropor fasada i nova stolarija.

   1. Author

    Poštovani,

    APN krediti se ne odobravaju za adaptaciju i uređenje nekretnina. Moguće je financirati izgradnju i dovršetak izgradnje, dogradnju, rekonstrukciju i kupnju nekretnine.
    Namjena koju ste naveli vjerojatno ne bi mogla biti subvencionirana.
    To biste mogli napraviti redovnim stambenim kreditom.

    Lijep pozdrav

 150. Poštovani,

  namjeravam kupiti novu nekretninu velicine od 100m2 uz APN subvencioniranje gdje bi sveukupno podignuo 120k € kredita. S obzirom da APN subvencionira 100k €, da li je moguce bez penalizacije prijevremeno otplatiti ovih 20k € koje “nisu” dio subvencije iako je cijeli kredit podignut na taj iznos od 120k? Kakva je situacija sa takvom prijevremenom otplatom tog dijela iznad 100k koje nisu subvencionirane? Hvala

  1. Author

   Poštovani,

   ako su izrađena dva ugovora o kreditu, jedan subvencionirani na 100.000 eur i drugi nesubvencionirani 20.000 eur, tada bi postojala mogućnost prijevremene otplate nesubvencioniranog kredita. Za to nema dodatnih naknada.

   Ovo se može razlikovati od banke do banke.

   Lijep pozdrav

  2. Poštovani,

   nakon što stigne rješenje iz Apn-a koliki je rok da se dostavi ovjereni kupoprodajni ugovor banci? Je li to zavisi od banke do banke ili je svugdje isto?

   1. Author

    Poštovani,

    ne postoji strogo definirani rok do kada je potrebno dostaviti kupoprodajni ugovor. Međutim, banka ima rok od 8 dana od dana primitka odluke o odobrenju kredita da pripremi ugovore o kreditu koji se sastavljaju temeljem kupoprodajnog ugovora. Stoga je bolje čim prije pristupiti izradi ugovora.

    Lijep pozdrav

    1. Poštovani,
     Zanima me koliko bi mi trebao biti mjesečni iznos plaće kako bi podignuo 540000 kn za kupnju nekretnine ( novogradnja ) preko apn subvencije ? I zanima me npr. ako bude subvencija početkom rujna, da li mogu priložit platne liste 15.6 , 15.7 , 15.8 ili trebam priložit listu 15.9 ? Hvala

     1. Author

      Poštovani,

      za navedeni iznos, uz rok otplate na 30 godina, Vaša plaća trebala bi iznositi cca. 6.500 kn.

      Koje će platne liste biti potrebno priložiti, ovisi o datumu predaje zahtjeva u banku. Nažalost, dok se ne bude znao početak natječaja, teško to možemo predvidjeti.

      Lijep pozdrav

 151. Poštovana, planiram kupiti nekretninu i sa prodavateljicom sam sastavio predugovor. Sad je sve stalo zbog korone, ali kada ta kriza malo popusti išli bi u potpisivanje predugovora i isplatu kapare. Da li bih Vam mogao poslati primjerak predugovora (i dodatna pojašnjenja o specifičnostima situacije), pa da Vi to pročitate i upozorite me na eventualne propuste u predugovoru?

  1. Author

   Poštovani,

   za klijente kod kojih posredujemo pri realizaciji stambenih kredita, pomažemo klijentima pri prikupljanju dokumentacije te izradi predugovora (uz koordinaciju s bankom i pravnom službom).
   Kako nismo pravnici, ne volimo davati savjete klijentima bez da smo upoznati s cijelom situacijom oko zahtjeva.

   Lijep pozdrav

   Lijep pozdrav

   1. Poštovani,

    Supruga ima plaću sa prijevozom 6600kn bez ikakvih kredita,minusa a ja imam placu 6500kn i ratu kredita 2400kn s tim da firma uplačuje ratu od 1400kn i ta rata od 1400je vidljiva na platnoj listi pa me zanima koliko supruga moze stambenog kredita dobit bez suduznika a koliko ako joj mogu ja bit sudužnik

    1. Author

     Poštovana,

     suprug s navedenom plaćom, na rok otplate od 30 godina, može realizirati cca. 600.000 kn stambenog kredita. Nažalost, Vi vjerojatno nemate dovoljno kreditne sposobnosti da biste bili suprugu sudužnik.

     Morali bismo provjeriti točnije Vaš bonitet i vidjeti postoji li mogućnosti da povećate svoju kreditnu sposobnost.

     Za točnije izračune, javite nam se putem našeg kreditnog upitnika i ostavite nam potrebne podatke.

     Lijep pozdrav

 152. Postovani,

  Kolika bi bila moja kreditna sposobnost s placom od 6.800 neto – ugovor na neodredeno, ukoliko imam vec otvoren nenamjenski kredit (7.000 eur)

  Hvala Vam,
  Pozdrav!

  1. Poštovani,
   nešto me buni. Kod izgradnje nekretnine, ulazi li kupnja zemljišta u kredit? Npr. ja bih gradila nekretninu, ali nemam zemljište, tako da moram kupiti zemljište i na njemu sagraditi nekretninu.
   Hvala i lijep pozdrav.
   Paula

   1. Postovana,

    Sto ako ne uspijemo ishoditi uporabnu dozvolu u roku od 18 mjeseci koliko ste napisali da je potrebno? To je premali rok za izgradnju kompletne kuce, pogotovo u danasnje vrijeme kada je tesko naci gradjevinske radnike, a i one koje nadjes su u guzvi i zavlace te. To je jedino moguce da platis kljuc u ruke, sto je najskuplja opcija.

    Lijep pozdrav

    1. Author

     Poštovana,

     nažalost, ovo je čest problem na koji nailaze klijenti s namjenom izgradnje. Rokovi su unaprijed određuju (najčešće 18 – 24 mjeseca), a svako nepoštivanje rokova može dovesti do otkazivanja ugovora o kreditu.
     Ako se nađete u takvoj situaciji, kontaktirajte APN i banku i provjerite postoji li mogućnosti da Vam rok prolongiraju.

     Lijep pozdrav

 153. Poštovani,

  planiram kupiti nekretninu preko APN-a. U vlasničkom listu piše da nekretnina ima 57 m2 + nusprostorija +spremište. Zgrada je legalizirana i ima uporabnu dozvolu. Samo nusprostorija i spremište nisu etažirani, ali su upisani u vlasnički list. Banka kojoj sam se obratila tvrdi da se za APN gleda samo kvadratura ovih 57 m2, a da se nusprostorija i spremište ne ubrajaju u kvadraturu, te mi je stoga ponuđen kredit 15 000 eura manji nego tražena cijena za stan i nisam ga u mogućnosti kupiti.Zbog situacije sa COVIDOM ni procjenitelj nije došao na stvarni pregled stanja na terenu, nego su vlasnici stana sami morali slati fotografije i dokumentaciju. Zanima me dali je banka tj. procjenitelj u pravu da ne prizna kvadraturu legalizirane nusporostorije i spremišta?

  Hvala i lp,

  Nikolina

  1. Author

   Poštovana,

   Vaš upit je specifičan i bez uvida u dokumentaciju ne možemo Vam dati odgovore. Obično se dodatne prostorije, ako se nalaze na vlasničkom listu, mogu uzeti u kvadraturu prema izračunu neto korisne površine.

   Za detaljnije provjere oko mogućnosti realizacije kredita, javite nam se putem našeg prijavnog obrasca.

   Lijep pozdrav

   1. Poštovani,
    Imam u vlasništvu zemljište sa građevinskom dozvolom,ukoliko bi išla na apn kredit da li je dovoljno imati zemljište ili moram imati zamjensku nekretninu kao osiguranje kredita?
    Ako je uvijet za podizanje kredita da nemam u vlasništvu nekretninu?
    Da li priključci na zemljištu podižu vrijednost,ili to nema veze?

    1. Author

     Poštovana,

     zemljište je dovoljno osiguranje kredita, nije potrebno imati zamjensku nekretninu.

     Za procjenu se gleda buduća vrijednost nekretnine, a ponekad (ovisno o modelu kredita) i postojeće stanje zemljišta zajedno s priključcima.

     Lijep pozdrav

   2. Postovana,

    je li moguce dobiti APN subvencionirani kredit za kupnju stana u zgradi koja je u fazi izgradnje?

    Hvala unaprijed.

Imate pitanje ili komentar? Tu smo!