APN subvencionirani krediti u 2023. Sve što ste htjeli znati

U Savjetima od Yetunde Kristina Škorić, Mag. Oec. / 03/03/2023 / 1295 komentar

Kamatne stope za APN subvencionirane kredite u 2023. godini

Banka NKS EKS Vrijeme fiksne kamatne stope
Agram 2,99% 3,49% 7 g.
Croatia 3,10% 3,60% 5 g.
Erste 2,85%

3,10%

3,50%

3,75% 10 g.

15 g.

20 g.

HPB 3,18% 3,30% 5 g.
IKB 3,00% 3,14% za vrijeme subvencije
KABA

 

2,50%.

3,40%

3,35%

3,54%

5 g.

30 g.

NHB 3,18% 3,30% 5 g.
OTP 2,99%

3,49%

3,39%

3,64%

10 g.

30 g.

PBZ 2,68%

2,78%

2,88%

3,12%

3,12%

3,12%

razdoblje subvencije + 5 godina

razdoblje subvencije + 10 godina

20 g.

RBA 3,00% 3,75% za vrijeme subvencije
Samoborska 3,40% 3,67% 7 g.
ZABA 3,19% 3,39% 15 g.

APN krediti idu i dalje! Iza nas je sedmi krug subvencioniranih kredita, a u ožujku se sprema, prema najavama, posljednji krug.

Ovo su krediti koji nude mladim obiteljima mogućnost rješavanja stambenog pitanja uz povoljnije uvjete i subvenciju. Odobravaju se kroz Agenciju za pravni promet i posredovanje nekretnina (APN).

Osim kupnje, financirati se može i gradnja, dogradnja ili rekonstrukcija nekretnine.

Progreso obrazac za APN kredit

Isplati se uložiti desetak minuta i iz udobnosti svog doma ili kafića (terase, naravno), pripremiti nas za učinkovitiji razgovor.

Idemo na APN obrazac!

Proračunom su osigurana sredstva za još jedan krug APN kredit u 2023. godini. Subvencioniranim kreditima, dugoročna zaduživanja za nekretnine, postala su puno povoljnija.

Za tebe ćemo provjeriti uvjete u bankama, pronaći najbolje rješenje i uputiti te u daljnje korake realizacije APN kredita. Besplatno, bez dodatnih troškova i naknada.

Od 2017., od kada traje ovaj natječaj, do sada je više od 25.000 obitelji riješilo svoj ”krov nad glavom”.

Saznaj kako najlakše do APN-ovih kredita!

Uvjeti subvencioniranja kredita

Osnovni uvjeti subvencioniranih kredita određeni su Zakonom. Pa krenimo!

 • Za mlađe od 45 godina

Subvencionirani krediti namijenjeni su mladim obiteljima i zbog toga je postavljena dobna granica za prijavu. Prilikom predaje zahtjeva, ne smiješ biti stariji od 45 godina.

 • Podnositelj zahtjeva mora imati i prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj
 • Strogo definirana namjena kredita

Krediti se odobravaju za kupnju stana ili kuće, odnosno za gradnju, dogradnju, dovršetak ili rekonstrukciju kuće. Sredstva ovoga kredita ne mogu se koristiti za adaptaciju postojeće nekretnine. Isto tako, subvencionirani krediti ne odobravaju se za refinanciranje postojećih stambenih kredita.

 • Visina subvencije

Država će subvencionirati cijenu odabrane nekretnine do maksimalno 1.500,00 eura/m2, s porezom, točnije do iznosa od 100.000,00 eura. Dakako, možeš podnijeti i veći iznos zahtjeva za kredit, no država će subvencionirati  samo do navedenog iznosa.

Subvencionira se mjesečni obrok – rata ili anuitet kredita prvih 5 godina otplate kredita. Visina same subvencije određena je indeksom razvijenosti područja u kojem se kupuje ili gradi nekretnina. Postotci subvencije iznose od 30% – 51% otplatnog obroka.

Pregled postotka subvencije po skupinama

Skupina Postotak anuiteta Mjesto
Skupina I 51% mjesečnog obroka ili anuiteta Gunja, Okučani, Trpinja
Skupina II 48% mjesečnog obroka ili anuiteta Darda, Otok, Skradin
Skupina III 45% mjesečnog obroka ili anuiteta Beli Manastir, Pleternica, Trilj
Skupina IV 42% mjesečnog obroka ili anuiteta Đakovo, Petrinja, Vukovar
Skupina V 39% mjesečnog obroka ili anuiteta Drniš, Metković, Ogulin
Skupina VI 36% mjesečnog obroka ili anuiteta Vinkovci, Slavonski Brod, Gospić
Skupina VII 33% mjesečnog obroka ili anuiteta Osijek, Novi Vinodolski, Šibenik
Skupina VIII 30% mjesečnog obroka ili anuiteta Zagreb, Split, Rijeka
 • Postojeće nekretnine u vlasništvu

Važno je da podnositelj zahtjeva ili njegov bračni ili izvanbračni drug, životni partner ili neformalni životni partner u vlasništvu nemaju nekretninu koja ima higijensko-tehničke uvjete za život. Ili, ako imaju takvu nekretninu, ista bi trebala biti stavljena na prodaju radi kupnje tj. gradnje veće nekretnine. Nekretnina u vlasništvu trebala bi biti prodana u roku od 2 godine od sklapanja ugovora o subvencioniranom kreditu.

 • Zabrana najma nekretnine

Zakon ne dozvoljava davanje kupljene ili izgrađene nekretnine u najam prije isteka roka od 2 godine nakon roka subvencioniranja kredita.

 • Obveza prijave prebivališta

Definirana je i obveza promjene prebivališta na adresu kupljene ili izgrađene nekretnine u roku od 30 dana od dana stupanja u posjed nekretnine sve do isteka subvencioniranog roka uvećanog za dvije godine.  Obvezu promjene prebivališta ima i korisnik kredita i njegovi članovi kućanstva.

 • Mogućnost produljenja subvencije

Subvencioniranje kredita može se produljiti dodatno za 1 odnosno 2 godine otplate kredita.

Za svako dijete, koje podnositelj zahtjeva ima u trenutku donošenja odluke APN-a, subvencija se produljuje za 1 godinu. Uvjet je da je dijete mlađe od 18 godina. Ako se obitelj korisnika kredita poveća rođenjem ili posvojenjem djeteta, subvencija se dodatno produljuje za 2 godine. Također, za 2 godine otplate povećava se subvencija ako se korisniku kredita ili članu njegovog domaćinstva utvrdi invaliditet od najmanje 50%.

Zahtjev za dodatno produljenje subvencije potrebno je predati u roku od 60 dana od nastupa spomenutih događaja, primjerice rođenja djeteta.

 • Samo 1 APN kredit

Ako si već korisnik subvencioniranog kredita prema Zakonu o subvencioniranju stambenih kredita (od 2017. do 2022. godine), nemaš mogućnost ponovne prijave.

Pronašao/la si nekretninu koju želiš kupiti? Javi se već sada i dočekaj spremno početak prijava.

Zanimljivosti iz prethodnih natječaja

Tijekom natječaja u ožujku ove godine prijavljeno je više od 5.800 zahtjeva. Prosječni iznos subvencioniranog kredita bio je oko 78.100 eura. Prosječna starost prijavitelja je 33 godine. Zahtjevi su se mogli predavati u 14 banaka.

Kamate na subvencionirane kredite

U ovom krugu APN kamatne stope kreću se od 2,50% – 3,50%

Efektivne kamatne stope kreću se od 3,14% do 3,75%.

Ponuđeni EKS banaka izražen je u maksimalnom postotku. Ali, za svakog klijenta on može biti i niži.

Visina EKS-a ovisi  o preferencijama klijenta u odabiru valute, kreditnoj sposobnosti te duljini fiksne kamatne stope. Tako se ujedno utvrđuje i visina nominalne kamatne stope po kojoj će klijent moći realizirati kredit.

Prema Zakonu EKS ne smije prelaziti 3,75% u prvih 5 godina otplate kredita. U daljnje dvije godine otplate kredita, EKS može biti uvećan za 10% u odnosu na prvih 5 godina otplate kredita.

Najniža kamatna stopa ne daje ti garanciju da si odabrao/la najbolje kreditno rješenje. Prilikom odabira kredita treba usporediti sve njegove sastavnice kao što su npr.  instrumenti osiguranja, način otplate kredita, popratni troškovi kredita, ostali uvjeti banke (status klijenta, duljina fiksne kamatne stope i sl.).

Nije moguće ugovoriti rokove otplate kredita kraće od 15 godina.

Primjer subvencioniranog kredita

Klijent je podnio zahtjev za subvencioniranim kreditom u iznosu od 70.000,00 eura. Kupuje nekretninu u Karlovcu. Željeni rok otplate kredita je 15 godina uz kamatnu stopu od 2,30%. Odabrao je otplatu kredita u jednakim anuitetima.

Prema otplatnom planu, anuitet kredita iznosio bi 460,19 eur. Od toga iznosa, 33% za vas bi plaćala država prvih 5 godina kredita. To je iznos od 9.111,60 eur. U slučaju da u tom razdoblju dobijete još dvoje djece, iznos bi se gotovo udvostručio. Iz toga proizlazi da bi od ukupno plaćenog iznosa kredita s kamatama, što je 82.834,20 eura, država platila 16.400,88 eur. Više od ukupno plaćane kamate po kreditu. Zapravo, subvencijom države realizirali biste stambeni kredit bez kamata!

Uštede mogu biti i veće kod odabira otplate kredita u ratama.

Prijave za APN kredit

Natječaj za subvencionirani kredit kreće 20.03.! Kada prijave započnu, zahtjevi će se podnositi banci ili bankama odabranim od strane APN-a. Natječaj traje dok se ne potroše predviđena sredstva.

Ne gubi vrijeme obilazeći banke, Progreso banke dovodi tebi!

Prošlih godina, zahtjevi su se mogli predavati kroz 4-6 tjedana trajanja natječaja. U ovom krugu osigurano je 9,3 milijuna eura za subvencionirane kredite što bi trebali biti dovoljno za oko 5.800 zahtjeva.

Prethodni krugovi APN-a bili su obilježeni pandemijom koronavirusa. Ograničeno kretanje, ograničen broj djelatnika u bankama te definirani rokovi predaje zahtjeva, stvorili su dodatnu neizvjesnost pri realizaciji ovih kredita.

Potpuna i ispravna dokumentacija preduvjet je za predaju i brzo odobrenje APN kredita. Nepotpuna dokumentacija produljuje vrijeme odobrenja kredita.

7 koraka do uspješne realizacije subvencioniranog kredita

Realizacija svakog kredita, posebice subvencioniranog zahtijeva dobru pripremu. Pripreme podrazumijevaju odabir nekretnine, provjeru mogućnosti kreditiranja te prikupljanje potrebne dokumentacije. Moguće je čak napraviti i besplatnu procjenu nekretnine.

Uz nas, pripremi svoju dokumentaciju i budi spreman/na za APN kredit! Izbjegni gužve provjeravajući uvjete u bankama, ostani doma i predaj svoj zahtjev za kredit već sada!

Osim pripreme, ključno je imati stručno i profesionalno vodstvo tijekom procesa obrade kredita kako bi pravovremeno realizirao/la željeni zahtjev.

Donosimo ti 7 najvažnijih koraka za uspješnu realizaciju subvencioniranog kredita.

APN put do subvencioniranog kredita 2023
APN put do subvencioniranog kredita 2023

Proces odobravanja kredita

Proces do odobrenja subvencioniranog kredita, sličan je procesu odobrenja klasičnog stambenog kredita.

Dakako, ako je riječ o kupnji, najprije je potrebno odabrati željenu nekretninu. Odnosno, ako je riječ o izgradnji nekretnine, tražitelj kredita mora imati zemljište te pripadajuću projektnu dokumentaciju.

Nakon toga slijedi korak prikupljanja potrebne dokumentacije:

 • dokumentacija za dokazivanje kreditne sposobnosti
 • dokumentacija nekretnine
 • dokumentacija za APN

U Zakonu se navodi koju dokumentaciju zahtijeva APN.

Koju je dokumentaciju potrebno imati za realizaciju APN kredita?

 • presliku osobne iskaznice
 • presliku rodnog lista i prijave prebivališta za maloljetno dijete
 • predugovor odnosno ugovor o kupoprodaji stana ili kuće za čiju kupnju traži odobravanje kredita (odnosi se na kupnju stana ili kuće)
 • presliku troškovnika radova izrađenog na temelju glavnog odnosno izvedbenog projekta, iz kojeg je razvidna visina troškova izgradnje (odnosi se na izgradnju kuće)
 • presliku zemljišnoknjižnog izvatka
 • presliku akta za uporabu građevine u kojoj se nalazi stan ili presliku akta za uporabu kuće koju namjerava kupiti (odnosi se na kupnju stana ili kuće)
 • presliku akta za građenje (odnosi se na izgradnju kuće)
 • potvrdu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o upisu osobe u Hrvatski registar o osobama s invaliditetom (odnosi se na kupce ili članove obitelji s invaliditetom)
 • javnobilježnički ovjerenu izjavu da u vlasništvu nema stan ili kuću koji su u takvom stanju uporabljivosti da postoje osnovni higijensko-tehnički uvjeti za život ili da u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koji su u takvom stanju uporabljivosti da postoje osnovni higijensko-tehnički uvjeti za život, a koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće ili gradnje veće kuće zbog potreba vlastitog stanovanja i
 • javnobilježnički ovjerenu izjavu bračnog ili izvanbračnog druga, životnog partnera ili neformalnog životnog partnera da nema u vlasništvu drugi stan ili kuću koji su u takvom stanju uporabljivosti da postoje osnovni higijensko-tehnički uvjeti za život ili da u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koji su u takvom stanju uporabljivosti da postoje osnovni higijensko-tehnički uvjeti za život, a koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće ili gradnje veće kuće.

Savjet i pomoć oko prikupljanja ”šume papira” prepusti stručnjacima!

Dokumentacijom za dokazivanjem kreditne sposobnosti banke utvrđuju mogućnost zaduživanja s obzirom na visinu plaće, broj članova kućanstva, poslodavca, duljinu radnog staža i slično. Važno je odabrati nekretninu u skladu s kreditnom sposobnosti.

Progreso će ti pomoći izračunati kreditnu sposobnost i informirati te o visini tvog maksimalnog subvencioniranog stambenog kredita!

Dokumentacija o nekretnini služi za utvrđivanje legaliteta nekretnine i vrijednosti same nekretnine.

Vlasnički list, posjedovni list i kopiju katastarskog plana možeš zatražiti i putem sustava E-građani.

Procijenjena vrijednost nekretnine trebala bi biti jednaka ili veća od traženog iznosa kredita. Omjer vrijednosti nekretnine i iznosa kredita obično iznosi 1:1, ali može biti i manji.

Kada vrijednost nekretnine ne zadovoljava kupoprodajnu cijenu nekretnine, tražitelj kredita bi razliku sredstava trebao financirati iz vlastitih sredstava ili kreditom za financiranje učešća.

Banka će svu prikupljenu dokumentaciju obraditi i poslati na odobrenje. Odluka od odobravanju ili neodobravanju kredita trebala bi biti donesena u roku od 8 dana od zaprimanja kreditnog zahtjeva. Ako banka ocijeni kreditni zahtjev prihvatljivim te ga odobri, svoju odluku zajedno s dokumentacijom kreditnog zahtjeva dostavlja APN-u. Duljina procesa donošenja odluke od strane APN-a nije precizirana, no APN je dužan svoju odluku od dodjeli subvencije dostaviti kreditnoj instituciji u roku od 3 dana od dana donošenja.

Donošenje odluke o odobrenju kredita od strane APN-a, tijekom zadnjih nekoliko natječaja trajalo je oko mjesec dana. Neki od zahtjeva za kupnju nekretnine, koji su predani tijekom zadnjeg tjedna natječaja (travanj 2022), isplaćeni su tek tijekom rujna 2022.

Po odobrenju kredita pristupa se izradi ugovora o subvencioniranom kreditu kojeg izrađuje poslovna banka. Rok za izradu ugovora je 8 dana od primitka odluke o odobrenju kredita.

Troškovi i uštede na APN kreditima

Osim niskih kamatnih stopa i subvencija, APN krediti imaju i dodatne pogodnosti.

Za razliku od redovnih stambenih kredita obično nemaju:

 • trošak procjene nekretnine,
 • trošak interkalarne kamate.

Svi stambeni krediti odobravaju se bez naknade za obradu kredita.

Također, odobravaju se uz minimalne troškove osiguranja – hipoteka na nekretnini i osiguranje nekretnine.

Troškovi koje će imati tražitelji kredita su ovjera potrebnih obrazaca za kredit, ovjera kupoprodajnog ugovora te solemnizacija ugovora o kreditu.

I kod ovih kredita postojat će razlike u uvjetima banaka, izračunima kreditne sposobnosti te u kamatnim stopama.

Pomoći ćemo ti da na vrijeme odabereš pravi kredit i pripremiš dokumentaciju za odobrenje subvencioniranog kredita! Bez naknada, dodatnih troškova i provizija.

Česta pitanja o APN kreditima

Koji su uvjeti subvencioniranih kredita?

Cilj odobravanja ovih kredita je rješavanje stambenog pitanja. Stoga, tražitelj kredita ili njegov bračni/izvanbračni drug ili neformalni partner ne smiju u vlasništvu imati nekretninu koja zadovoljava higijensko-tehničke uvjete za život. Ako posjeduju takvu nekretninu, imaju obvezu prodati je u roku od 2 godine. Subvencije se odobravaju do maksimalno 100.000 eura te do 1.500 eur/m2 za sve tražitelje kredita s prebivalištem u RH koji su mlađi od 45 godina. Minimalan ugovoreni rok otplate kredita iznosi 15 godina.

Koliko iznose subvencije za APN kredit?

Subvencije iznose od 30% – 51% otplatnog obroka, a ovise o indeksu razvijenosti općine u kojoj se kupuje ili gradi nekretnina. Kredit se subvencionira minimalno prvih 5 godina otplate kredita.

Kako je moguće produljiti rokove subvencije?

Rokovi subvencije produljuje se za 1 godinu za svako dijete do 18 godina koje tražitelj kredita ima u trenutku donošenja odluke o subvencioniranom kreditu. Dodatno, u slučaju se obitelj korisnika kredita poveća rođenjem ili posvojenjem djeteta, subvencija se produljuje za 2 godine. Za 2 godine otplate povećava se subvencija i ako se korisniku kredita ili članu njegovog kućanstva utvrdi invaliditet od najmanje 50%.

Za što se sve odobrava subvencionirani kredit?

Subvencionirani kredit odobrava se za kupnju, izgradnju, dogradnju, dovršetak ili rekonstrukciju nekretnine.

Gdje se podnosi zahtjev za subvencionirani kredit?

Zahtjev za subvencionirani kredit podnosi se u jednu ili više banaka koje će dobiti odobrenje APN-a za sudjelovanje u ovom krugu dodjele stambenih kredita uz poticaj države.

Koje banke sudjeluju pri odobravanju subvencioniranih kredita?

U ovom krugu APN-a sudjeluju sljedeće banke:

 • Agram banka d.d.
 • Croatia banka d.d.
 • Erste&Steiermärkische Bank d.d.
 • Hrvatska poštanska banka d.d.
 • Istarska kreditna banka d.d.
 • Karlovačka banka d.d.
 • Nova hrvatska banka d.d.
 • OTP banka d.d.
 • Privredna banka Zagreb d.d.
 • Raiffeisenbank Austria d.d.
 • Samoborska banka d.d.
 • Zagrebačka banka d.d.

Koju je dokumentaciju potrebno imati za realizaciju APN kredita?

Banci je potrebno dostaviti dokumentaciju za dokazivanje kreditne sposobnosti, dokumentaciju nekretnine te dokumentaciju koju zahtijeva APN.

Dokumentacija za dokazivanje kreditne sposobnosti razlikuje se od banke do banke. Dokumentacija nekretnine ovisi o namjeni kredita i vrsti nekretnine.

Dokumentacija koju je potrebno dostaviti APN-u je navedena u tekstu iznad.

Kada počinju prijave za subvencionirani kredit?

Prijave kreću 20.03.! Ali, pripreme su već krenule. Već sada možemo pripremiti tvoj zahtjev (provjera kreditne sposobnosti, provjera nekretnine, procjena nekretnine…) tako da bude spreman za odobrenje u APN-u.

Koliko traje odobrenje subvencioniranog kredita?

Banke imaju obvezu odobriti kredit u roku od 8 dana. Nakon toga, cijeli kreditni zahtjev šalje se na odobrenje prema APN-u. Ne postoji rok do kojega APN mora odobriti kredita. Ranijih godina to bi trajalo između 15 do 30 radnih dana.

Tips&Tricks: Odgovori na specifična pitanja

I za kraj, pripremili smo nekoliko savjeta i odgovora na specifične upite koje primamo.

 • Krediti se odobravaju i za izgradnju montažnih kuća.
 • Banke prihvaćaju i zemljište kao instrument osiguranja kod namjene izgradnja. Nije uvjet imati zamjensku nekretninu.
 • Moguće je kupiti nekretninu od roditelja ili drugih članova obitelji.
 • Kredit mogu zatražiti i samci, nije nužno da tražitelj kredita bude u braku.
 • Moguće je prijevremeno otplatiti subvencionirani kredit. Ali, ako prijevremena otplata bude u vrijeme trajanja razdoblja subvencije uvećanog za dvije godine, može rezultirati povratom primljenih sredstava na ime subvencije.
 • Ako si suvlasnik nekretnine, postoji mogućnost realizacije subvencioniranog kredita, bez prodaje suvlasničkog dijela.
 • Zemljište u vlasništvu nije prepreka za kupnju nekretnine subvencioniranim kreditom jer zemljište nema higijensko-tehničke uvjete za život.
 • Kod subvencioniranog kredita, moguće je odabrati i otplatu u ratama, ne samo u anuitetima.
 • Suvlasnik dijela nekretnine, može subvencioniranim kreditom otkupiti druge dijelove vlasništva kako bi objedinio vlasništvo.
 • Moguće je ugovoriti fiksnu kamatnu stopu i do 30 godina.
 • Predugovor nije potrebno ovjeravati kod javnog bilježnika.
 • U većini kreditnih linija, banke ne uvjetuju status klijenta za realizaciju subvencioniranog kredita.
 • Nije moguće realizirati kredit za kupnju i istovremenu adaptaciju nekretnine. Subvencija se odobrava samo za jednu namjenu – kupnju ili izgradnju, a adaptacija ne može biti predmetom subvencije.

Zašto predati dokumentaciju za APN preko Progreso grupe?

Dokumentaciju za kredit možeš prikupljati i predati sam/a ali možeš to učiniti bolje, brže i sigurnije: preko kreditnog posrednika—svog čovjeka u banci!

 • velika ušteda vremena
  Za vrijeme APN-a bankari su zatrpani što zahtjevima što terminima za razgovor s klijentima, svaki razgovor s klijentom na temu APN-a traje minimalno sat vremena. Tome treba dodati vrijeme čekanja na red.  Bankari su opterećeni i jedva pronalaze vrijeme za odgovore na sva pitanja. Izbjegni gužve u bankama i priušti si olakšan pristup svim informacijama o kreditu.
 • provjera kreditne sposobnosti / analiza i usporedba uvjeta kredita banka. Na koje detalje je potrebno paziti? Obvezan status klijenta, duljina fiksne kamatne stope, troškovi kredita, tražena vrijednost nekretnine, sano su neke od tema koje treba uskladiti.
 • nadgledanje procesa obrade kredita. Što ako negdje zapne?
 • odgovori na sva pitanja i dovoljno vremena posvećenog samo tebi!
 • spremni na vrijeme bez nedoumica
 • pomoć pri prikupljanju kreditne dokumentacije / pomoć pri pripremi predugovora i kupoprodajnih ugovora
 • kratko vrijeme za obradu ovih kredita, treba pronaći i banku i bankara koji mogu riješiti zahtjev tako brzo (stručnost, profesionalnost, ažurnost)
 • do rješenja bez stresa
 • dugogodišnje iskustvo rada s bankama i bankarima / poznavanje svih uvjeta i procedura odobrenja kredita u bankama
 • potpuno besplatno
 • 24h asistencija na putu do subvencioniranog kredita

Progreso obrazac za APN kredit

Isplati se uložiti desetak minuta i iz udobnosti svog doma ili kafića (terase, naravno), pripremiti nas za učinkovitiji razgovor.

Idemo na APN obrazac!

Podijelite članakYetunde Kristina Škorić, Mag. Oec.

O autoru
Yetunde Kristina Škorić, Mag. Oec.

članica uprave i direktorica

Yetunde Kristina Škorić, Mag. Oec. rođena je 05.12.1987. godine.
Nakon završetka srednje ekonomske škole, 2006. godine upisuje Ekonomski fakultet u Osijeku, smjer financije... [Pročitajte više]Komentari

 1. Poštovani..
  Samohrana sam majka jedne djevojčice od 9godina.
  Nemam nekretninu na sebi i kreditno sam sposobna. Htjela bih nam kupit kucu. Da li postoji određena kvadratura koju kao samohrani roditelj mogu kupit putem Apn-a.
  Koja je najmanja a koja najveća kvadratura?

 2. Poštovana,

  Zaposlena sam za stalno u stabilnoj tvrtki i digla sam prije 2 mjeseca u banci gotovinski kredit za plaćanje kapare za stan. Također smo prije toga u banci provjerili moju kreditnu sposobnost koja je bila u redu i bila sam u mogućnosti podići stambeni kredit za platiti punu cijenu stana prodavatelju. Odmah sam platila kaparu od 8000Eur prodavatelju i potpisala s njim predugovor koji smo ovjerili kod javnog bilježnika. Sve je teklo u redu do ove sad situacije s COVID-om. Moj poslodavac me je nažalost kao i sve ostale svoje djelatnike bio primoran staviti na državnu potporu od hzzo-a jer nas drukčije trenutno ne bi mogao plaćati pošto je sav posao stao. Sada banka ima promjenu uvjeta kreditiranja i gledanja kreditne sposobnosti i sada mi kredit više ne prolazi po uvjetima koji su bili kada sam dizala kaparu. Također je pitanje da li će uopće proći jer sam stavljena na pola plaće i to je također jedan od faktora koji banka gleda.

  Molim Vas za savjet, što mi je sada za činiti kako ne bi izgubila stan ili u konačnici čak i stan i veliki iznos kapare.

  Hvala.

  Lijepi pozdrav,

  1. Author

   Poštovana,

   nažalost, trenutne okolnosti izmijenile su uvjete i načine odobravanja kredita u bankama.

   Svakako porazgovarajte s prodavateljem i zamolite ga za razumijevanje. U slučaju da ne uspijete uspješno riješiti svoj zahtjev u ovom krugu, idući krug APN najavljen je već za rujan. Možda će se do tada i popraviti stanje u firmama te ublažiti kriteriji kreditiranja.

   Predlažem Vam da nam se javite kako bi provjerili može li se još što napraviti za ovaj krug APN-a. Javiti se možete popunjavanjem našeg prijavnog obrasca.

   Lijep pozdrav

   1. Poštovani,
    Zanima me kako bi izgledalo to APN financiranje da se npr. digne kredit od 60.000€?

    Lp

    1. Author

     Poštovana,

     APN subvencionira određeni postotak anuiteta ili rate. Postotak subvencije ovisi o mjestu gdje se nekretnina kupuje. Anuitet/rata kredita izračunava se prema informacijama o željenom roku otplate i prihvatljivosti visine mjesečne obveze.

     Kako bi Vam mogli napraviti osnovni izračun kredita i subvencije, trebali bismo imati dodatne podatke o Vašim potrebama i željama.

     Slobodno nam ostavite svoje podatke putem našeg prijavnog obrasca pa ćemo Vas kontaktirati i dati potrebne informacije.

     Lijep pozdrav

 3. Poštovani,

  Dali je moguće realizirati stambeni kredit primjerice u srpnju, te se istim prijaviti na ANP u rujnu?

  Ili se ne može apn odobriti po već realiziranom kreditu i kupljenom stanu?

  Lp

 4. Pozdrav!

  Zanima me da li je moguće iskoristiti APN u slučaju da u stanu je prije postajala lođa koja se je zatvorila i napravila se je soba tj povećala se. U dokumentaciji to nigdje nije evidentirano niti legalizirano. Kvadratura stana iznosi 71 kvadrat prema starom stanju s lođom.
  Da li je bi to stvaralo problem za prolazak na APN-u?

  Zahvaljujem unaprijed!

  1. Author

   Poštovani,

   svaki nelegalizirani dio nekretnine može biti prepreka ostvarenju kredita.
   Tek po uvidu u dokumentaciju nekretnine kao i stanje na terenu, donosi se odluka o prihvatljivosti nekretnine za osiguranje kredita.

   Lijep pozdrav

   1. Lijepi pozdrav, s obzirom na situaciju koja se događa u Hrvatskoj i svijetu, zbog korona virusa, dali postoji mogućnost da ne bude subvencije u 9 mj. Nažalost za ovaj krug se nismo uspjeli prijaviti, a sad nas je strah što će biti do 9 mj.

  2. Je li nužno da kod ovjeravanja kupoprodajnog ugovora u javnog bilježnika budu prisutni i prodavatelj i kupac? Ili može samo prodavatelj bez kupca? S obzirom da trenutnu situaciju sa napustanjem mjesta prebivalista zelio bih kao kupac potpisati ugovor i dati ga prodavatelju da on ode sam u javnog biljeznika. Je li to moguce?Hvala

   1. Author

    Poštovani,

    moguće je da se isti ugovor ovjeri kod dva različita javna bilježnika u različito vrijeme. Ili, kod istog javnog bilježnika, također u različito vrijeme. Potrebno je samo dogovoriti s bilježnicima sve pojedinosti.

    Lijep pozdrav

  3. Postovani,
   Koje originalne dokumene treba dati banci za realizaciju kredita? Hvala

   1. Author

    Poštovani,

    sve ovisi o namjeni kredita: izgradnja, kupnja, dogradnja i slično. No, skoro je svu dokumentaciju potrebno dostaviti u originalu. Nešto se daje samo na uvid pa se naknadno vraća tražitelju kredita, a nešto ostaje u banci trajno.

    Koja dokumentacija Vas točno zanima?

    Lijep pozdrav

 5. Poštovani , može li se kupiti kuća Preko apn-a na kojoj ke trenutno prijavljeno sjedište firme ?

  1. Author

   Poštovana,

   ako je riječ o stambenoj nekretnini, onda ju je vrlo vjerojatno moguće kupiti APN kreditom. Pretpostavljam da će nakon kupnje nekretnine sjedište firme bit premješteno na drugu adresu.

   Lijep pozdrav

 6. Poštovani,
  u mjesecu srpnju pronašla sam nekretninu te je za navedenu nekretninu uplaćeno učešće od 30 % kupoprodajne cijene temeljem stambenog kredita banke bez hipoteke, tj. u ZK izvadtku nije navedeno moje vlasništvo ni igdje drugdje niti hipoteka banke (nemam vlasništvo nad nekretninom niti hipoteku).Uskoro će biti gotova uporabna dozvola i etažiranje (kroz 15 ak dana) . Zanima me da li mogu realizirati apn s obzirom na uplaćeno učešće ? Može li se realizirati apn preko druge banke koja bi refinancirala to učešće?
  Srdačan pozdrav!

  1. Author

   Poštovana,

   postoji mogućnosti da iz APN kredita dobijete povrat plaćene kapare. Međutim, ne kroz refinanciranje kredita, nego kroz isplatu na Vaš račun.

   Zbog specifičnosti Vašeg zahtjeva, predlažem da nam se javite putem prijavnog obrasca kako bi Vas uputili u detalje rješavanja Vašeg upita.

   Lijep pozdrav

  2. Poštovana,
   Možete li mi objasniti što u slučaju ako želim raskinuti apn ugovor? Što mi točno dolazi na naplatu?
   Lijep pozdrav

   1. Author

    Poštovana,

    ovisno o razlogu raskida ugovora i o tome kada se ugovor raskida, na naplatu Vam dospijeva cjelokupna preostala glavnica kredita zajedno s iznosima primljene subvencije.
    U iznimnim slučajevima, eventualno primljena subvencija ne mora biti obveza koja će dospjeti.

    Lijep pozdrav

  3. Poštovani,

   Kome se trebam javiti, sa kojim dokumentima, da se kupoprodaja nekretnine realizovala, odnosno da sam ja novi vlasnik nekretnine? Pošto stoji da se mora javiti APN-u.

   Srdačan pozdrav,
   Bojan

 7. Poštovana,

  S dečkom namjeravam ući u APN kredit s tim da sam ja nositelj kredita, tj. on neće biti uključen u otplatu. Budući da želimo podijeliti vlasništvo nad stanom 50:50, je li ta informacija o podjeli vlasništva trebala stajati u predugovoru? U predugovoru je navedeno samo moje ime kao kupca, a njegovo se ne spominje, niti se spominje podjela vlasništva.

  Lijep pozdrav

  1. Poštovana,

   Namjeravam uzeti APN kredit za dovršenje gradnje kuće koja ima akt o građenju i koja je djelomično izgrađena. Svi uvjeti su zadovoljeni i što se banke tiče sve je ok, no muče me tri stvari:
   1. Supruga ima u vlasništvu stan koji je naslijedila i gdje privremeno živimo. Namjera je bila stan darovati sinu (koji je još maloljetan) a putem kredita riješiti adekvatno pitanje stanovanja u novoj kući za cijelu obitelj. Da li se pod obvezom prodaje nekretnine u vlasništvu smatra i darovanje ili ne? Ako ne, da li može darovati stan prije sklapanja ugovora o kreditu ili kada da bi uvjeti bili zadovoljeni?
   2. U uvjetima piše da je rok za prodaju nekretnine u vlasništvu 2 godine od sklapanja ugovora o subvencioniranju. Pitanje je da li to važi i za izgradnju jer lako je moguće da se gradnja ne dovrši u tom roku i da useljenje u novu kuću ne bude moguće a postojeća nekretnina u kojoj živimo se mora prodati. Šta u tom slučaju?
   3. Korisnik kredita je obvezan prijaviti prebivalište na adresi izgrađene kuće u roku od 30 dana od dana stupanja u posjed. Šta se smatra “stupanjem u posjed” kod izgradnje kuće? Dan kada je izdana uporabna dozvola ili neki drugi datum?

   Lijepi pozdrav,

   1. Author

    Poštovani,

    ako supruga ima nekretninu, istu mora prodati, ne darovati u roku od dvije godine. Rok od dvije godine određen je Zakonom, neovisno radi li se o kupnji ili izgradnji nekretnine.

    Prema Zakonu o subvencioniranju kredita, ako supruga nije vlasnik nekretnine, ima pravo podnijeti zahtjev za kredit. Međutim, kako nekretninu planira darovati sinu, pretpostavljam da je ona ujedno i zakonski zastupnik sina u ovome procesu. Pa je svakako dobro dodatno provjeriti s APNom da li je na takav supruga prihvatljiv tražitelj kredita.

    Stupanje u posjed nije jasno definirano niti kod kupnje niti kod izgradnje. Klijenti su obično prijavljivali prebivalište najranije što su mogli – neki temeljem kupoprodajnog ugovora, neki temeljem stvarnog stupanja u posjed, neki dobivanjem uporabne dozvole. Upitom prema APN-u dobili smo različite informacije vezano za prijavu prebavališta oko od kojih očito niti jedna nije pogrešna.

    Lijep pozdrav

    1. Postovani!

     Kuca u kojoj zivimo je etazirana na stan 1 i stan 2 – vlasnica je moja mama tj.ona je
     darovala stan 2 meni, a stan 1 je na nju e sad pitanja:
     1.da li mi tj moj muz ima pravo zatraziti apn kredit za kupnju kuce?-ne znam dal se to podrazumjeva pod suvlasnistvo ili vlasnistvo
     2.placa mu je 15000,00 kn kolki bi on kredit moga dobit!?

     1. Author

      Poštovana,

      ako ste Vi vlasnica stana, tada Vi i suprug imate riješeno stambeno pitanje. Zato se on, bez obveze prodaje stana koji imate, ne može prijaviti za APN kredit.
      Vaš suprug je kreditno sposoban za kredit u visini od cca. 250.000 eura.

      Lijep pozdrav

  2. Poštovani, prema Vašim iskustvima koliko se otprilike čeka procjena banke za APN od podnošenja zahtjeva za procjenom?

   1. Author

    Poštovani,

    ovisi sve gdje je zahtjev za procjenom predan, što se procjenuje te kakva je gužva po pitanju broja zahtjeva. U našoj praksi, to vrijeme je najčešće vrlo kratko – u prosjeku 4-7 radnih dana.

    Lijep pozdrav

 8. Pozdrav, supruga i ja bi htjeli kupiti kuću preko apn-a, ali ta kuća ima teret na sebi, naime žena koja nam prodaje kuću je imala kredit i ostala bez posla i nije mogla plaćati taj kredit, koliko sam ja skužio taj kredit je banka prodala nekoj agenciji, nepoznat mi je pojam B2 kapital, dali sad mi možemo kupiti tu kuću preko apn-a iako ima taj teret, dug. Ako može pretpostavljam da prvo moramo isplatiti agenciji dug a ostatak što ostane od dogovorene cijene za kuću isplačujemo gospođi. Dali je to moguće.

  Hvala Vam unaprijed i lijep pozdrav

  1. Author

   Poštovani,

   moguće je kupiti i nekretnine koje imaju teret na sebi. No, sve ovisi kako je taj teret uknjižen na vlasničkom listu. Taj dio bismo trebali provjeriti.

   Ako je teret prihvatljiv, isplata kupoprodajne cijene radi se na način da se zatvori dugovanje na ime tereta, a ostatak se isplaćuje prodavatelju nekretnine.

   Javite nam se putem prijavnog obrasca pa ćemo provjeriti da li je neketnina prihvatljiva bankama za kredit.

   Lijep pozdrav

 9. Pozdrav,

  Zanima me da li mogu odkupiti stan od roditelja i dobiti subvenciju. I roditelj i ja imamo osobnu iskaznicu / prebivalište na adresi tog stana.
  Da li se plaća porez ako kupim od roditelja tjastan?
  Hvala
  Marino

 10. Poštovani,

  što se tiče dokumenta “Predugovor o kupnji stana”, odnosno odabira nekretnine, što ako je stambena zgrada tek u izradnji i stanovi još nisu izloženi za prodaju od strane tvrtke koja gradi zgradu, a biti će nakon roka za podnošenje zahtjeva za stambeni kredit. Smije li se u dogovoru sa tvrtkom potpisati neki drugi dokument koji će biti prihvatljiv od strane davaoca stambenog kredita?

  1. Author

   Poštovani,

   predugovor je jedini prihvatljiv dokument banci u kojem se iskazuje namjera kupnje odnosno prodaje nekretnine.
   Isto tako, ako su stanovi u izgradnji i nisu završeni te nemaju uporabnu dozvolu, ne mogu se financirati iz APN kredita.

   Lijep pozdrav

 11. Poštovana/i,

  prijavio sam se APN stambeni kredit, prema izračunu osobne bankarice, kreditno sam sposoban. Ekonomski dio za APN u redu.
  Pravni dio za dobivanje APNa:
  Našao sam stan u zgradi izgrađenoj prije 1968. godine ( zgrada nema uporabnu dozvolu). Koji dokument je potreban, ili koji je dokument pravovaljan ili jednake vrijednosti kao list uporabne dozvole.
  Pročitao sam članak:… u taj akt spadaju: završno izvješće nadzornog inženjera o izvedbi građevine, uvjerenje za uporabu, potvrda upravnog tijela nadležnog za poslove graditeljstva da se za uporabu građevine ne izdaje akt za uporabu te rješenje o izvedenom stanju/potvrda izvedenog stanja izdano u postupku legalizacije nekretnine.
  Da li je to istina?

  Stan ima ”Izvadak iz knjige položenih ugovora”, pa me zanima da li je taj dokument jednak dokumentu ”Izvadak iz zemljišne knjige”?
  Budući da obje imaju iste stavke: Posjedovnicu, vlastovnicu i teretovnicu

  1. Author

   Poštovani,

   kod nekretnina koje su građene prije 15. veljače 1968. obično se traži akt nadležnog tijela koji potvrdu o izgrađenosti prije 15.02.1968. izjednačava s uporabnom dozvolom sukladno Zakonu o gradnji.

   Nekretnine upisane u Knjigu položenih ugovora kreditiraju se na jedan način kao i nekretnine upisane u Zemljišne knjige.

   Lijep pozdrav

 12. Poštovana,

  molim Vas za sljedeću informaciju vezanu oko izračuna kreditne sposobnosti. Suprug i ja planiramo aplicirati za APN u rujnu za nekretninu u kojoj smo trenutno podstanari. Nekretnina je procijenjena na 160.000€ (110m2). Suprug je već duže godina zaposlen u stabilnoj firmi na neodređeno te su mu prosječna primanja oko 7.500kn neto (s putnim troškovima dođe do 10.000 kn neto), a ja sam zaposlena na određeno s primanjima 5.700 kn neto. Suprug osim navedenih primanja ima i oročenu štednju u banci trenutnog iznosa 70.000€. Hoćemo li moći dobiti stambeni kredit bez jamca? Obzirom da iznos prelazi 100.000€ i 60.000€ moramo uzeti i putem običnog kredita. Koja nam je najbolja opcija za uzimanje kredita?
  Hvala na odgovoru

  1. Author

   Poštovana,

   prema navedenim podacima, postojala bi mogućnost realizacije kredita od 160.000 eura. Uvjet je da se naknada za prijevoz isplaćuje na način koji je prihvatljiv bankama.
   U slučaju da spomenute naknade ne budu prihvatljive bankama, suprug je samo s neto plaćom kreditno sposoban za iznos od cca. 110.000 eura. Razliku iznosa možete financirati dijelom iz vlastitih sredstava.

   Ako Vi u trenutku predaje zahtjeva imate 12 mjeseci staža kod poslodavca na određeno, možete mu biti i sudužnik (ako suprug ne bude dovoljno kreditno sposoban).

   APN subvencionira do iznosa od 100.000 eura. Ali krediti se odobravaju i na veći iznos, samo se razlika ne subvencionira.

   Lijep pozdrav

 13. Postovana
  Na svoja primanja od 7.000.00kn i putne troskove 4.000.00-5.000.00kn mijesecno koja nisi na platnoj listi koliko mogu dobiti stanbeni kredit.
  Hvala i LP

  1. Author

   Poštovana,

   ako se isplata putnih troškova vidi na tekućem računu ili je za iste moguće dobiti potvrdu od poslodavca, tada se ti dodaci na plaću obično mogu uzeti u izračun kreditne sposobnosti.

   Ovisno o visini putnih troškova, mogli biste, uz rok otplate na 30 godina, realizirati iznos od cca. 190.000 – 210.000 eura.
   Bez putnih troškova, maksimalni iznos kredita bio bi cca. 94.000 eur na 30 godina.

   Lijep pozdrav

 14. Poštovana,

  može li lođa koja je naknadno zatvorena utjecati na dobivanje kredita?
  U lođi nije provedeno grijanje i zatvorena je staklenim vratima od susjedne sobe, tako da efektivno nije pretvorena u novu sobu, nego je samo s vanjske strane zgrade uz ogradu lođe postavljena PVC stjenka s prozorima.

  Unaprijed Vam zahvaljujem na odgovoru!

  Srdačan pozdrav

  1. Author

   Poštovani,

   svaka izmjena na nekretnini može utjecati na odobrenje kredita. Ako je riječ o manjim preinakama, možda i ne bi bile problem.

   Nažalost, bez uvida u dokumentaciju i stvarno stanje, ne možemo znati da li će Vam zaista i smetati kod odobrenja kredita.

   Lijep pozdrav

 15. Poštovani,

  Zanima nas apn kredit za izgradnju kuće. Građevinska nam je u obradi i kao takva će biti izdana u periodu ovog apn kredita koji počinje 30.03. tako da možemo predati papire, ali neće nastupiti njezina pravomoćnost (za to trebaju još 23 dana).

  Da li mi možemo predati zahtjev sa izdanom građevinskom dozvolom kojoj još nije protekao rok od 23 dana da bi dobila pravomoćnost ili bi zbog toga što nije nastupila pravomoćnost apn odbio naš zahtjev za kredit? Iako bi možda i do trenutka obrade same papirologije od strane apn-a već i nastupila pravomoćnost

  Hvala i lijepi pozdrav

 16. poštovani,
  koji iznos isplaćenoga kredita se mora pravdati računima.

 17. Poštovani,

  Zanima me, ukoliko kupim stan putem APN kredita, mogu li ga prijevremeno zatvoriti te gubi li se time dobivena subvencija?

  Lijepi pozdrav,

  Bruno

  1. Author

   Poštovani,

   ako kredit zatvorite prije proteka roka subvencije uvećanog za dvije godine, tada imate obvezu vratiti primljenu subvenciju. Nakon proteka tog roka možete, bez povrata subvencije, možete prijevremeno podmiriti kredit.

   Lijep pozdrav

  2. Poštovani,
   Plaća li se porez na nekretninu i koliki kod APN subvencioniranog kredita za mlade?

 18. Poštovani,

  Da li je zakonski uvjetovano da subvencionirani kredit ne može biti kraći od 15 godina?

  Unaprijed hvala,
  Lijep pozdrav.

   1. Poštovani,

    pitanje glasi: ukoliko se kupuje kuća preko APN-a od roditelja, predstavlja li problem ukoliko jedan od kupaca ima adresu prebivališta na kojoj je ta ista kuća ?

  1. Pozdrav, ni muž ni ja nemamo nekretninu i razmišljamo o apnu. Kaže kvadrat 1500eura do 100000eura kredit, šta ako stan od 44 kvadrata košta 80000 eura, jel onda cijeli iznos ulazi pod subvenciju? Drugo pitanje, od papirologije, dali kao za Posove stanove treba ovjeren papir od vlasnika stana gdje nam je prijavljeno prebivalište? Hvala

   1. Author

    Poštovana,

    tako je, subvencionira se maksimalno do 100.000 eura i do 1.500 eur/m2. Kvadrat stana koji spominjete ima cijenu višu od 1.500 eur/m2, tako da bi se subvencionirao kredit do visine 66.000 eura. Za preostale 22.0000 eura ne bi mogli dobiti subvenciju.
    Imate obvezu nakon kupnje stana da prijavite prebivalište u roku od 30 dana, ako ste na to mislili.

    Lijep pozdrav

  2. Ja i supruga imamo prebivalište u Hrvatskoj a boravite u Njemackoj.Znaci platne liste nam nisu iz Hrvatskih firmi.Mozemo li dobiti Apn?

   1. Author

    Poštovani,

    budući da imate prebivalište u RH, imate mogućnosti zatražiti APN kredit. Međutim, tražitelji kredita koji nemaju primanja ni poslodavca u Hrvatskoj, moraju imati kreditno sposobnog sudužnika.

    Dodatno, nakon kupnje nekretnine, postoji obveza prijave prebivališta na adresi kupljene nekretnine. Tijekom ostvarivanja subvencije, APN može raditi provjere koriste li se dobivena sredstva u skladu s Zakonom (koriste li se za rješavanje stambenog pitanja).

    Lijep pozdrav

 19. Poštovana,

  Žena ima 36 god i predala bi zahtjev za APN, a ja imam 46 pa ma zanima dali bi joj zbog mojih godina mogli odbiti zahtjev?

  Hvala

 20. Poštovana,

  Započeli smo gradnju kuće krajem 2015. godine, imamo građevinsku dozvolu i troškovnik iz kraja 2015. Na Zemljišno knjižnom izvadku pod nekretninu piše dvorište površine 500 m2. Vlasnik je supruga. Na ZK izvatku zabilježeneo je pod teretovnica stambeni kredit od 400.000 kuna. Troškovnik je na iznad 500.000 kuna. Da li imamo pravo na APN subvencionirani kredit(ako da u kojem iznosu)?

   1. Poštovani,zanima me da li je moguce realizirati apn ako suprug ima nekretninu u vlasništvu u BiH?
    Oboje imamo prebivaliste u RH.

 21. Poštovani,

  Molimo Vas da nam razriješite našu situaciju.

  Naime, ja već imam APN kredit za stan, u međuvremenu sam upoznala svog dečka (nemamo djece, različite adrese stanovanje/boravišta) te se on za ovu 2020. godinu također odlučuje za APN kredit, ali za dovršetak kuće. Dogovorio se sa gospođom (vlasnicom zemlje) da svojim novcima kupi zemlju, ali i projekt kuće tj. temelje potencijalne kuće (već napravljeni).

  Može li on uzeti APN kredit za dovršetak te kuće po tim projektima? Glavni projekt je na gospođino ime.
  Da li je potrebno glavni projekt mijenjati na ime kupca?
  Također, ukoliko se mi vjenčamo kroz 2 godine, hoćemo li kasnije imati problema? U slučaju rođenja djece, kome se povećava subvencija za 2 godine?

  Lp,
  Ivana

  1. Author

   Poštovana,

   Vaš dečko vjerojatno može podnijeti zahtjev za kredit. Za ostale odgovore, nedostaju nam još neki podaci.

   Ne bi trebali imati problema u narednim godinama zbog toga što oboje imate APN kredit. Važno je da sredstva kredita koristite u skladu s Zakonom.
   APN će odlučiti na koji način će se uvećati subvencija kredita u slučaju zajedničke djece.

   Pozivam Vas da popunite naš prijavni obrazac i ostavite nam potrebne podatke za provjeru mogućnosti kreditiranja Vašeg dečka.

   Lijep pozdrav

 22. Poštovana,
  ja imam 49 godina i neto plaću 11000 kn a supruga 42 godine i minimalnu plaću 3200kn.
  Dali nas dvoje zajedno sa svojim godinama i primanjima možemo u nekoj kombinaciji dužnika sudužnika imati pravo na APN i da se nekretnina moze upisati svakom od nas dvoje po 50% vlasnistva.? I koliki bi iznos mogli dobiti na 15 godina? Hvala.

  1. Author

   Poštovani,

   postojala bi mogućnost ostvarenja kredita po modelu dužnik-sudužnik te s upisom vlasništva 50%-50%.

   Maksimalna kreditna sposobnost ovisi o više parametara u Vašem slučaju te bi bilo najbolje da nam ostavite dodatne podatke za provjeru kreditne sposobnosti.

   Iznos može biti i do 150.000 eura na 15 godina.

   Lijep pozdrav

  2. Postovani,
   kupujem stan od oca.
   Je li moguce u kupoprodajni ugovor staviti npr. 100.000 e ili 150.000 e ako je procjenjena vrijednost stana 180.000 e?
   I dignuti kredit u iznosu 100.00 e?
   Postoji li ikakva razlika u tome koliku vrijednost stavimo u kupoprodajni ugovor.

   Hvala puno,
   Ivan

  3. Poštovani,

   Suprug i ja želimo kupiti kucu preko APN-a na kojoj je teret doživotnog uzdrzavanja i uživanja jedne osobe. Možemo li kupiti kuću preko APN-a tako da se taj teret prebaci na nas? Hoće li to stvarati problem?

 23. Poštovani,

  da li je zatvorena i ne legalizirana lođa stana prepreka za dobivanje subvencije?
  Lođa je promijenila namjenu a time i koeficijent.

  Hvala na odgovoru,
  Lp,
  V

  1. Author

   Poštovani,

   svako neslaganje stvarnog stanja u odnosu na podatke u dokumentaciji nekretnine može biti prepreka kreditu.

   Trebali bismo napraviti uvid u dokumentaciju nekretnine nužnu za odobrenje kredita.

   Lijep pozdrav

   1. Mogu li Vas kontaktirati na mail kako bi ovo prokomentirali?

    Hvala,
    LP
    V

    1. Pozdrav,
     Zanima me da li je moguće ostvariti subvenciju APN-a za nadogradnju postojeće obiteljske kuće tj. podizanje kata kuće.

   2. Poštovani, kupio bih stan u zgradi koja se trenutno gradi a pocela se graditi prije dva mjeseca i ima leganu gradjevinsku dozvolu, useljenje se planira krajem godine. Što se tice hipoteke; investitor ce mi ustupiti svoju nekretninu kao hipoteku do izgradnje zgrade i dobivanja uporabne dozvole, nakon cega bi smo hipoteku prebacili na predmetni stan. Jeli to moguće?

   3. Poštovana,

    Radi se o kupovini stana od roditelja koji ima uporabnu dozvolu putem APN-a. Cijena u predugovoru je 80 000 E, a procjena banke 60 000 E. Je li moguće banci ponuditi zamjensku nekretninu (roditelji vlasnici) tako da iznos kredita putem APN-a ostane 80 000 E?

    Lp, Petar

 24. Poštovana,

  Ni zaručnik ni ja ne posjedujemo nekretninu. Nakon vjenčanja, moj otac bi mi darovao nekretninu koja se nalazi na isto zemljištu kraj njihove, ali nije dovršena, nije provučena struja ni voda niti ima prozore, znači radi se o ciglenim zidovima i nema minimalnih uvjeta za život. Postoji li mogućnost da dobijemo subvencionirani kredit za uređenje te nekretnine kao našeg stambenog rješenja?

  1. Author

   Poštovana,

   dovršenje nekretnine koju biste dobili darovnim ugovorom može biti financirano APN kreditom, uz uvjet prilaganja građevinske dozvole.
   Za manje radove za koje nije potrebna građevinska dozvola, kao niti za adaptaciju i unutarnje uređenje nije moguće dobiti subvencionirani kredit.

   Lijep pozdrav

 25. Poštovanje, molim informaciju…Kupio sam prošle godine stan preko PBZ banke u drugom mjesecu. U banci su mi rekli da su već zaključeni zahtjevi APN i da nemam pravo koristiti tu pogodnost. Zanima me da li postoji mogučnost naknadnog traženja olakšica u vidu nekog refinanciranja? Inače i meni i ženi je to prva nekretnina, mlada obitelj 32 i 28 godina i jedno dijete.
  Hvala unaprijed

  1. Author

   Poštovani,

   nažalost, ne postoji mogućnost naknadnog refinanciranja postojećih stambenih kredita u otplati APN kreditom. Također, nije moguće niti tražiti olakšice za već kupljenu nekrentinu od APN-a.

   Lijep pozdrav

 26. Poštovana,

  Da li postoji rok za dobivanje uporabne dozvole za kuću nakon dobivanja apn kredita za izgradnju kuće?
  i Je li moguće da supruga podnese zahtjev i potpiše kredit u moje ime jer sam pomorac?

  Lijep pozdrav

  1. Author

   Poštovani,

   postoji rok za dobivanje uporabne dozvole i on se određuje u tijeku realizacije kredita. U prosjeku iznosu 18-24 mjeseca.

   Supruga može, temeljem punomoći koju joj ostavite, odraditi potrebne radnje za ishođenje i odobrenje kredita u Vaše ime.

   Lijep pozdrav

  2. Poštovani,
   moj suprug ima dijete iz prvoga braka. I sada imamo zajedničko dijete. Dal se produžuje kredit za oboje djece ili samo za zajedničko ? Hvala

   1. Author

    Poštovana,

    prema Zakonu, subvencija se produljuje za svu djecu koja žive u kućanstvu tražitelja kredita. To znači i za suprugovo dijete iz prvog prvog braka i za Vaše zajedničko.

    Lijep pozdrav

 27. Poštovana,

  ja i dečko razmatramo kupnju stana (60 m2, 75.000 eur) na području Istarske županije, putem APN subvencioniranih kredita. Imamo više pitanja na koje se nadam da ćete nam moći odgovoriti:
  1. Još uvijek ne živimo zajedno (svatko živi u kući roditelja) i nemamo zajedničke djece, pa nas zanima u koju kategoriju spomenutu Zakonom ulazimo: životne partnere ili neformalne životne partnere (budući da nismo bračni drugovi niti ispunjavamo uvjete da bismo bili izvanbračni drugovi)?
  2. Drugo pitanje odnosi se na vlasništvo u odnosu na kredit. Naime, ja imam veća primanja pa stoga i veću kreditnu sposobnost te nam je u banci preporučeno da ja budem nositelj kredita i da ja predam Zahtjev za APN subvencioniranje u svoje ime. Mi bismo unaprijed htjeli definirati da vlasništvo stana kupljenog kroz kredit bude 50%-50% tj. da budemo suvlasnici u jednakim omjerima i da to upišemo u zemljišne knjige po realizaciji kupoprodaje. Pitanje jest – može li se tražiti da u ugovoru o subvencioniranju dečko bude naveden kao sudužnik, i je li moguće upisati suvlasništvo u zemljišne knjige po realizaciji kupoprodaje ili je to prepreka za APN kreditiranje?
  3. Je li moguće da dečko i ja “zajedno” (kao nositelj kredita i sudužnik) dignemo kredit, tj. da oboje budemo jasno navedeni u ugovoru – na način da bude jasno da svatko plaća polovicu iznosa rate/anuiteta?
  4. Je li moguće da platimo određeni dio kupoprodajne cijene u gotovini, a APN kredit podignemo za ostatak iznosa?
  5. Koliki su troškovi solemnizacije ugovora o kreditu, te ovjere izjave da ne posjedujemo nekretnine?
  6. Može li se prijaviti na APN subvencioniranje prije pronalaska konkretne nekretnine ili je potrebno u trenutku predavanja zahtjeva već imati sklopljen predugovor sa vlasnikom nekretnine koju se planira kupiti?

  Unaprijed zahvaljujem na odgovorima.
  Lijep pozdrav,
  Aleksandra

  1. Author

   Poštovana gđo Aleksandra,

   Vi i dečko po navedenom niste izvanbračna zajednica niti neformalni životni partneri. Također, možete ići u modelu dužnik-sudužnik te upisati zajedničko vlasništvo na nekretnini po kupoprodaji nekretnine.
   Obveza plaćanja anuiteta je obično na dužniku, ali dogovorno možete definirati način plaćanja zajedničke obveze.

   Kupoprodajnu cijenu nekretnine možete dijelom platiti i u gotovini, a ostatak kreditom.

   Trošak solemnizacije ovisi o tome što je točno potrebno ovjeriti za kredit i tko su sve sudionici u kreditu. U modelu dužnik-sudužnik, s obzirom na iznos kredita, solemnizacija bi bila cca. 4.500 kn. Ovjera potpisa je oko 60ak kuna po izjavi.

   Za prijavu za APN kredit potrebno je imati predugovor o kupnji nekretnine.

   Lijep pozdrav

   1. Poštovana

    Da li je moguće dobiti APN kredit bez založnog prava/hipoteke na nekretninu

    Hvala

  2. Postovana,

   Ja i decko razmatramo kupovinu stana za koji bi on bio trazitelj kredita. Zanima me odgovor na sljedeca pitanja:
   – Koliki kredit moze dobiti ukoliko su mu primanja 120000hrk
   – moze li dobiti apn subvenciju ukoliko ja vec imam stambeni kredit
   – mogu li ja biti suduznik u subvencioniranom kreditu
   – sto se dogadja kad dobijemo dijete

   Unaprijed se zahvaljujem na odgovorima.

   Lp

   Zeljka
   – koliki je rok za odobrenje subvencioniranih kredita

   1. Author

    Poštovana,

    prema navedenim podacima, Vaš dečko može realizirati maksimalni iznos stambenog kredita, cca. 300.000 eur uz primanja od 120.000 kn.

    Uvjet za odobrenje subvencije je da tražitelj kredita niti njegov bračni/izvanbračni drug nemaju nekretninu u vlasništvu. Odnosno, ako je imaju, imaju obvezu i prodati ju u roku od 2 godine.
    Ako Vi niste izvanbračni drug, onda stambeni kredit koji imate ili nekretnina koju imate, ne smeta za APN kredit Vašeg dečka.

    Možete mu biti i sudužnik ako je to nužno.

    Kada dobijete dijete, subvencija se produljuje za dodatne 2 godine.

    Rok za odobrenje subvencioniranog kredita od strane APN-a nije definiran.

    Lijep pozdrav

 28. pozdrav, krenule su kružiti glasine da neće biti u ožujku natječaja, da nema dovoljno sredstava. kada će biti objavljen točan datum i dal će biti ili ne? s obzirom da smo dali kaparu i potpisali predugovor.

  1. Author

   Poštovana,

   nije poznat točan datum o natječaju u ožujku. Ministar je ranije najavio natječaj i u ožujku i u rujnu, ali službene potvrde zasada nema.

   Pratite naš blog, pravovremeno ćemo Vas obavijestiti.

   Lijep pozdrav

 29. Poštovani,

  trenutno u vlasništvu imam dvije kuće, od kojih je jedna ruševna a druga bi moguće minimalno zadovoljila higijensko tehničko uvijete. Ako bih se obavezao prodati drugu kuću ili ju darovao nekome, imam li pravo na subvencionirani APN kredit?

  Unaprijed hvala i lijep pozdrav!

   1. Poštovana,
    Zanima me kupnja kuce putem APN vrijednost 100000 eura. Naime navedenim kreditom kupio bih 2 katastarske čestice u cilju objedinjavanja vlasništva . Na obije cestice ista vlasnica i uredna dokumentacija. Na jednoj cestici nalazi se zgrada mjesovite uporabe na način da je ista etazirana odvojen je stambeni i poslovni prostor. Spomenutim kreditom kupio bih stambeni prostor, garazu i gospodarsku zgradu koje su etazno odvojeni od poslovnog prostora, te jos jednu katastarsku cestcu na kojoj se nalazi garaža. Da li bi moja kupnja bila prihvatljiva? Lijep pozdrav,

    1. Author

     Poštovani,

     APN kreditom moguće je kupiti samo one nekretnine koje rješavaju stambeno pitanje. Poslovni prostori i gospodarske zgrade obično ne mogu biti predmetom kupnje. Možete ih kupiti iz vlastitih sredstava ili drugim kreditom. Kada je garaža na istoj čestici, može se financirati APN kreditom. Za garažu na drugoj čestici morali bismo napraviti dodatne provjere.

     Lijep pozdrav

 30. Poštovana,

  Je li moguće dobiti subvenciju primjerice u rujnu temeljem predugovora za kupnju stana, a gradnja stambene zgrade će početi tek krajem godine?

  Lijep pozdrav

  1. Author

   Poštovana,

   pri predaji zahtjeva za kupnju potrebno je priložiti uporabnu dozvolu nekretnine. Tu uporabnu dozvolu ne mogu imati nekretnine koje su u izgradnji.

   Točnije, Vi ne biste mogli ni predati zahtjev za kupnju željene nekretnine budući da ne biste imali potrebnu dokumentaciju za ovaj kredit. Predugovor nije dostatan za realizaciju kredita.

   Lijep pozdrav

 31. Poštovana,

  Zanima me kako biti siguran da ću dobiti određenu cifru novaca od banke za kupnju kuće? Dali postoji način unaprijed dogovorit s bankom da izađe procijeniti kuću koju kupujem jer kuća košta oko 100000 eura,a nemam ušteđevine?! Svaki prodavatelj trazi kaparu unaprijed,u slučaju da ne dobijem željeni iznos od banke propast ce mi kapara!
  Hvala

  1. Author

   Poštovani,

   nitko Vam ne može garantirati odobrenje točno određenog iznosa kredita. U procesu obrade i odobrenja kredita, različiti parametri se mogu izmjeniti, a utječu na visinu kredita.

   Što se tiče procjene, Vi možete prije predaje davanja kapare provjeriti s procjeniteljima okvirnu cijenu nekretnine koju želite kupiti. Također, možete napraviti i procjenu o svom trošku pa tako biti sigurni da procjena neće biti manja od traženog iznosa kredita.

   Lijep pozdrav

   1. Dali se moze kuca koja se kupi koristit i u svrhu stanbeno i za iznajmljivat apartmana koji bi bio u sklopu kuce za turizam

     1. Poštovani,
      Da li je moguce ostvariti APN bez stalnog radnog odnosa?
      I dal je moguce založiti plac umjesto hipoteke na kucu?

     2. Author

      Poštovani,

      moguće je prijaviti se za APN kredit i ako nemate stalni radni odnos. Uvjet je da imate 12 mjeseci staža kod istog poslodavca.

      Zemljište je moguće dati pod zalog ako se prijavljujete za kredit namjene izgradnja.

      Koja bi bila Vaš namjena kredita?

      Lijep pozdrav

 32. Poštovana u vezi sam s curom koja posjeduje stan preko APN kredita a ja bi htio dignuti kredit za svoj stan. Da li se ona gleda kao moj neformalni životni partner i imam li ja pravo onda dignuti APN kredit.

  1. Author

   Poštovani,

   živite li zajedno? Imate li zajedničke djece? Obično se potvrde o postojanju nekretnina traže za bračne drugove, izvanbračne drugove i životne partnere. Ako se niste izjasnili da pripadate nekoj od ovih obiteljskih zajednica, imate mogućnosti predati zahtjev za APN kredit.

   Lijep pozdrav

 33. Poštovana,

  je li za ostvarivanje APN kredita potreban jamac? Ukoliko osoba koja diže kredit želi imati jamca, povećava li to ukupni iznos kredita?

  Također, računa li se u prosjek plaće prijevoz, božićnica, dar za dijete, regres ili ne?

  Hvala na odgovoru.

  1. Author

   Poštovana,

   jamac nije uvjet za ovaj kredit. Jamac obično ne povećava kreditnu sposobnost, to je uloga sudužnika u kreditu.

   U nekim bankama ta su primanja prihvatljiva, dok u nekima ne povećavaju kreditnu sposobnost.

   Prepustite provjeru kreditne sposobnosti nama! Popunite naš kreditni upitnik i ostavite nam potrebne podatke. Kontaktirat ćemo Vas prijedlozima rješenja te Vam pomoći pri realizaciji APN kredita.

   Lijep pozdrav

 34. Poštovana,
  kuća je u vlasništvu moje bake koja bi kat kuće dala mami (svojoj kćeri), a ona meni međutim to je mala površina. Također bi mi dala određeni dio zemlje pokraj kuće. Na toj zemlji bi ja napravila garažu i iznad garaže mali stan kojeg bi spojila s tim darovanim katom kuće. Zanima me je li moguće tražiti subvencionirani APN-ov za navedeno. Također bi li to trebalo ostat u posjedu bake/mame ili mogu taj kat kuće prepisati na sebe?
  Srdačan pozdrav.

  1. Author

   Poštovana,

   kad predajete zahtjev za APN kredit, u vlasništvu ne biste smjeli imati nekretninu u vlasništvu. Točnije, ako bi Vam majka darovala kat kuće koji ima higijensko-tehničke uvjete, Vi biste se morali obvezati da ćete prodati taj dio kuće.
   Ali, možete predati zahtjev za APN kredit za izgradnju stana i garaže. Postoji li mogućnost financiranja i spajanja s katom kuće, ovisi o određenim parametrima.

   Bilo bi najbolje da popunite naš kreditni upitnik i ostavite nam podatke da Vas možemo kontaktirati i da nam detaljno pojasnite namjenu kredita.

   Lijep pozdrav

 35. Postovana,
  Zena i ja bi uskoro gradili kucu,gdje bi zivili,sa 4 apartmana(imamo sve potrebne dozvole i papire).To bi nam ujedno bila i prva nekretnina.Imamo li kao takvi pravo na APN kredit? Hvala

 36. Poštovani, ja i moj izvanbračni drug živimo u kući moje majke zajedno sa njom. Imamo malu bebu i željeli bismo dograditi kuću jer nam je ovo premalo kvadrata. Kuća je u vlasništvu moje majke. Zanima me da li je uopće moguće dograditi postojeću kuću. Isto tako, interesira me da li ta kuća mora stajati na moje ime ili može ostati na majčino, budući da sam naišla na informaciju da ni ja ni moj izvanbračni drug ne smijemo imati u posjedu nekretninu koja zadovoljava higijensko-tehničke uvjete. Kao što sam već napisala naša kuća ovo zadovoljava, ali je želimo dograditi..
  Unaprijed Vam zahvaljujem na odgovoru,

  1. Author

   Poštovana,

   uz suglasnost Vaše majke, imate pravo podnijeti zahtjev za kredit kojim bi dogradili nekretninu u kojoj trenutno živite. Kuća može ostati na majčino ime.

   Kako bi se prijavili za ovaj kredit, trebali biste ishoditi građevinsku dozvolu za dogradnju nekretnine.

   Lijep pozdrav

  2. Poštovana,

   plaća li se porez na nekretninu kupnjom iste preko apn-ovog subvencioniranog kredita?

   Lp

    1. Poštovana,

     Korisnik sam APN kredita iz 2017. g. Na zadnjih par natječaja vidim da se mladim obiteljima priznaje dodatna godina subvencioniranja za postojeće dijete. 2017. godine kada smo mi uzimali kredit to nije bilo navedeno. Moje pitanje je da li postoji šansa da se nama, starijim korisnicima kredita, naknadno prizna još 1 godina subvencije za postojeće dijete? Kada smo uzeli kredit curica nam je imala 1,5 godinu.

     Srdačan pozdrav

     1. Author

      Poštovani,

      nažalost, izmjene Zakona za produljenje subvencije za postojeću djecu ne mogu se primjenjivati retroaktivno. Tako stariji korisnici APN-a nemaju mogućnosti tražiti subvenciju za postojeću djecu.

      Lijep pozdrav

   1. Pozdrav,

    Da li u trenutku predaje zahtjeva za APN moramo imati svu gotovu dokumentaciju stana kojeg bi kupili? (Znamo da je objekt legaliziran ali ne znamo da li je 1/1
    Koje sve dokumente nekretnina koju kupujemo mora imati?

    1. Author

     Poštovana,

     za nekretninu je potrebno dostaviti: vlasnički list i uporabnu dozvolu. Ovisno o nekretnini, traži se i kopija katastarskog plana te posjedovni list.dio
     Bilo bi dobro da je dokumentacija kompletna, ali dio može i nedostajati, uz obvezu naknadne dostave.

     Lijep pozdrav

  3. Poštovani, u vlasništvu ja imam poslovni prostor, a suprug kucu za odmor, bez vode i struje (mala vikendica) dali bi mogli dobiti subvencionirani kredit od APN-a za kupnju stana ?

   1. Author

    Poštovana,

    vlasništvo nad poslovnim prostorom ne smeta APN kreditu. Kuća za odmor je prihvatljiva ako ne zadovoljava higijensko-tehničke uvjete za život. Neki od tih uvjeta su svakako struja i voda.

    No, prije predaje zahtjeva za kredit, bilo bi dobro dodatno provjeriti imate li uvjete za kredit.

    Lijep pozdrav

    1. Poštovana,

     Kao dijete sam izgubio oca, i tada je centar za socijalnu skrb tražio da da se meni i sestri dodijeli 2/6 obiteljske kuće. To u mojem suvlasništvu u naravi iznosi nekih 19m2 kuće. Da li je to prepreka za dobivanje subvencije? I da li da to navedem u ovjerenoj izjavi koju moram predati kod zahtjeva?

     Zahvaljujem na odgovoru
     Damir

     1. Author

      Poštovani,

      to nije prepreka za realizaciju APN kredita budući da to ne rješava Vaše stambeno pitanje.
      Trenutno nisu dostupne izjave za nekretninu pa nije poznato u kakvom će formatu biti, stoga Vam ne mogu dati informaciju na koji način to popuniti.

      Lijep pozdrav

    2. Poštovana,

     Trenutno živim sa roditeljima, nemam nikakvu nekretninu na sebi, zanima me kupnja stana preko APN-a.
     Zanima me kako ide cijela procedura dizanja kredita kao samac. Trebam li se preseliti tj. prebaciti adresu stanovanja odmah nakon kupnje?
     I u slučaju da se u narednim godinama udam, i ostanem u drugom stanju, a partner već ima na sebi nekretninu da li mi se ukida subvencija? Kako to funkcionira?

     Hvala!

     1. Author

      Poštovana,

      procedura realizacije kredita bili samac ili u braku je gotovo jednaka. Nakon kupnje nekretnine imate rok od 30 dana za prijavu prebivališta na tu nekretninu.

      Ako se udate, a Vaš bračni partner ima u vlasništvu nekretninu, subvencija se ne ukida. Kredit se odobrava temeljem stanja prilikom predaje zahtjeva. Naknadna stjecanja vlasništva nisu obuhvaćena ovim Zakonom.

      Lijep pozdrav

 37. Poštovani,
  Molim Vas informaciju vezanu za subvencionirana sredstva za gradnju kuce. Zanima me na koji nacin se pravdaju isplacena sredtva kredita i u kojem omjeru se moraju pravdati,jer kod klasicnih stambenih kredita postoji omjer npr 30%kredita namjenski,70% se ne treba pravdati,ali ne mogu naći na koji nacin se pravda kada je apn kredit.
  Lijep pozdrav

  1. Author

   Poštovana,

   točni uvjeti ovogodišnjih APN kredita tek će naknadno biti objavljeni. Dosada, omjeri isplate iznosa APN kredita obično se nisu razlikovali od omjera u redovnim kreditima.
   Banka može omjere tijekom procesa obrade kredita i promijeniti. To ovisi o iznosu kredita, projektu, bonitetu klijenta i slično.

   Lijep pozdrav

 38. Poštovana,
  Kada počinje teći rok od 30 dana za naknadnu predaju uporabne dozvole, ukoliko u trenutku prijave za subvencionirani kredit ona još nije ishođena (izgradnja pri kraju)?
  Je li se u tom slučaju bolje prijaviti u zadnjim danima trajanja natječaja?
  Hvala unaprijed.

  1. Author

   Poštovani,

   APN traži dopunu dokumentacije koja nedostaje, a rok teče od slanja zahtjeva za kredit prema APN. Otprilike je toliko vremena potrebno da APN Vaš zahtjev pregleda i utvrdi da nešto nedostaje.
   To razdobolje može biti i kraće.

   U Vašem slučaju, sigurno je bolje prijaviti se krajem natječaja, ali važno je tu biti oprezan kako bi unatoč kasnijoj prijavi stigli na vrijeme.

   Lijep pozdrav

  2. Koja banka prihvaća nepotpunu dokumentaciju? Ili to ovisi u osobi koja zaprima zahtjev?
   Meni je isto situacija s dozvolom vremenski nedostižna. APN će tražiti dopunu ali hoće li banka uopće zaprimiti zahtjev? Mora li?

   1. Author

    Poštovani,

    ovisi i o banci i o poslovnici i o bankaru, ali i o dokumentaciji koja Vam nedostaje.
    Banka ne mora zaprimiti nepotpunu dokumentaciju.

    Predlažem da popunite naš prijavni obrazac kako bi napravili potrebne provjere i vidjeli zadovoljavate li uvjete za nepotpunu predaju zahtjeva za APN kredit.

    Lijep pozdrav

 39. Dobar dan,
  Cura i ja ne živimo skupa nismo smo u braku, niti imamo stan, potpisali smo predugovor i stan će biti gotov krajem 2020 godine. Da li možemo podignuti kredit na način da ja njoj, ili ona meni bude sudužnik, a da pritom ostvarimo subvenciju? Odnosno pitanje bi bilo, da li moramo nužno biti u braku da bi dobili subvenciju? I da li se zna, hoće li i iduće godine biti otvorena dva natječaja (ožujak i rujan) unaprijed hvala.

  1. Author

   Poštovani,

   možete podići kredit da jedno drugom budete sudužnici. Pritom nije potrebno da budete u braku.

   U idućoj godini, prema trenutnim informacijama, nije predviđen novi krug APN. Sredstva su osigurana još samo za ovu godinu.

   Lijep pozdrav

   1. Pozdrav,decko i ja ne zivimo skupa i nemamo nikakve nekretnine. Kada bi njemu otac darovao kat kuce koji nema ni struju ni vodu, samo zidove da li mozemo dobiti apn subvenciju?

    Te takoder ima jos godinu dana otplate nenamjenskog kredita. Da li ako ima kredit moze traziti apn ?

    1. Author

     Poštovana,

     koja bi bila namjena APN kredita? Dovršetak nekretnine koju bi Vaš dečko dobio od oca?

     Ako za to ima dovoljno kreditne sposobnosti, uz nenamjenski kredit, Vaš dečko, može zatražiti i APN kredit.

     Javite nam se da provjerimo Vašu kreditnu sposobnost te da dodatno prokomentiramo namjenu kredita.

     Javiti nam se možete putem našeg prijavnog obrasca.

     Lijep pozdrav

 40. Pozdrav,
  Zanima me s obzirom na moju neto plaču od 8500,00 kn koliko mogu podignuti kredit s APN subvencijom

  1. Poštovani, otac je svoj dio kuće 1/2 darovao meni i dvjema sestrama, a druga je polovica mamina. Mogu li dobiti subvenciju za kupnju stana ako se vodim kao suvlasnik kuće?
   Hvala Vam!

 41. Poštovani,

  Kupili bismo stan uz subvenciju APN-a. Zatražili smo vlasnički list.
  Vlasnički list postoji, ima upisanog otkupa još nešto malo.

  Također ima i aktivne plombe a odnose se na povezivanje Knjiga položenih ugovora i Zemljišnih knjiga. Te plombe imaju svi suvlasnici upisane jer se odnose na zgradu, a ne na konkretni stan.

  Da li prije predaje dokumentacije APN-u mora biti brisan upisani otkup te da li navedene aktivne plombe smetaju pozitivnom odobrenju APN-a?

  Srdačan pozdrav.

 42. Poštovani,
  Koliki mogu kredit dobiti za stan preko APN ako mi je plaća 9000kn bruto.
  Da je rok otplate 20 godina.
  Hvala unaprid na odgovoru

  1. Author

   Poštovani,

   ako nemate drugih kreditnih obveza, i zadovoljavate ostale uvjete APN-a, imali biste mogućnosti za kredit.
   Iznos kredita bi mogao biti oko 125.000 eura s rokom otplate na 20 godina.

   Više informacija saznajte od naših kreditnih savjetnika. Ostavite nam svoje podatke putem kreditnog upitnika pa ćemo Vam se javite.

   Lijep pozdrav

 43. Poštovani,

  zaručnik i ja bi kupili kuću preko apn-a koja je izgrađena prije 1968.godine. Pročitala sam da nam za nju umjesto uporabne dozvole treba potvrda da je izgrađena prije 1968. godine, što vlasnica i ima. E sad je problem u tome što je vlasnica renovirala tu istu kuću s tim da je radila novi projekt i vadila građevinsku dozvolu jer je proširivala kuću. U glavnom projektu se navodi da je to rekonstrukcija kuće sa zadržanim samo postojećim temeljima. Zanima nas kako u apn-u gledaju na tu kuću pošto svuda piše da je to rekonstrukcija? Vrijedi li nam potvrda da je izgrađena prije 1968. jer je na starim temeljima, ili ju gledaju kao novoizgrađenu kuću za koju moramo vaditi uporabnu dozvolu?

  Hvala!

 44. Poštovani,
  pratimo promjene i informacije u vezi APN 2020,osim što izlazi novi krug u ožujku,kako je i rečeno, možete li mi reći konkretan datum ili se to još ne zna.

  Lijep pozdrav

   1. Poštovani, da li se može s APN-om zatvoriti preostali iznos nenamjenskog kredita (brze pozajmice) te s ostatkom kredita kupiti nekretnina?

 45. Poštovana,

  zainteresirani smo za APN za gradnju kuće. Zanima nas nekoliko informacija što se tiče troškovnika za izgradnju kuće koji se predaje zajedno sa ostalom dokumentacijom.

  Dal` je potrebno navoditi i izvođače u troškovniku? Odnosno, ako bismo recimo sami napravili određeni posao prilikom gradnje može li se u troškovniku navesti samo materijal, npr. za vodoinstalaterske radove?

  Lijep pozdrav

  1. Author

   Poštovana,

   način izrade troškovnika i njegov sadržaj, određen je uputama i pravilnicima struke koja je ovlaštena to izrađivati.
   Najbolje da provjeriti s ovlaštenom osobom za izradu troškovnika.

   Lijep pozdrav

 46. Poštovana,

  Da li mogu dobiti subvenciju kredita za pretvaranje nekorištenog potkrovlja u obiteljskoj kući u stambeni prostor, tj. da u potkrovlju kuće napravim stan u kojem bi ja živio. Kuća je u vlasništvu mojih roditelja te bi oni meni dali suglasnost za navedeni zahvat. Također za navedeni za navedeni zahvat izradio bi se Glavni Projekt te ishodila Građevinska dozvola.
  Ujedno zanima me da li je potrebno elaborat etažiranja, kojim bi se i vlasnički odvojilo to potkrovlje na mene, napraviti prije podnošenja zahtjeva ili je to moguće i naknadno?

  1. Author

   Poštovani,

   imate uvjete za subvenciju. Kako ste i sami rekli, potrebno je imati glavni projekt te građevinsku dozvolu.

   Elaborat etažiranja nije potrebno odmah napraviti, može se napraviti i naknadno.

   Lijep pozdrav

 47. Poštovani,
  S dečkom planiram kupnju stana (69 kvadrata, 1.970 e/m).
  Naše učešće bi bilo 55% (cca 550.000 kn), ostatak APN kredit.
  Kako ide izračun rate obzirom na cijenu kvadrata stana (>1.500 e/m) i na naše učešće? Dobivamo li 30% manju ratu na pet godina ili je taj postotak manji?
  I koja banka će imati najpovoljnije uvjete kako bismo krenuli u prikupljanje dokumentacije s njima?
  Kad je najbolje vrijeme da se obratimo banci? Već sad ili…?
  Imate li još neki koristan savjet za nas?
  Hvala, Ana

  1. Author

   Poštovana,

   u ovome trenutku nemamo još informacije na koji način bi se obračunavao Vaš anuitet. Trebali biste svakako dobiti 30% manji anuitet.

   Uvjeti banaka još nisu poznati. U prethodnim natječajima, uvjeti su bili objavljeni obično 15 dana prije objave početka natječaja

   Već sada je dobro javiti se za provjeru kreditne sposobnosti i nekretnine koju planirate kupiti. Ne morate gubiti vrijeme obilazeći banke, javite se nama! Surađujemo s bankama i pomoći ćemo Vam oko kompletne pripreme za što jednostavniju realizaciju APN kredita.

   Popunite naš kreditni upitnik. Kreditni savjetnik će Vas kontaktirati i uputiti u sve potrebne informacije i korake za realizaciju kredita.

   Sve usluge su besplatne.

   Lijep pozdrav

 48. Poštovana,
  postoji li mogućnost subvencije pri čemu bi ista glasila na naše punoljetno dijete – trenutno učenica, uskoro studentica. Kredit (oko 60.000 €) bismo zbog kreditne nesposobnosti kako ona još ne radi, otplaćivali mi roditelji. Stan će u određenom periodu svakako pripasti njoj i ona će po zaposlenju sama otplaćivati stan.
  Kvadratura stana je 80-ak kvadrata.
  Srdačan pozdrav

  1. Author

   Poštovana,

   postoji mogućnost subvencije gdje biste Vi, kao roditelji, bili sudužnici, a Vaša kćerka korisnik kredita.

   Javite nam se kako bi provjerili Vašu kreditnu sposobnost i nekretninu te kako bi Vam pomogli pri realizaciji APN kredita.

   Lijep pozdrav

 49. Poštovana, vlasnika sam jedne obiteljske kuće, odnosno moja je jedna dvanaestina kuće 1/12. Hoće li to biti problem kod uzimanja apn kredita? Ako da, što mi je činiti da uspijem dobiti apn kredit?

  Hvala i svako dobro,
  Robert

  1. Postovani, vlasnik sam 1/2 kuce a druga polovica je na polubratu. Mogu li dobiti apn ili moram prodati pola kuce? Hvala, lp

   1. Poštovani, ukoliko bih kupio kuću apn kreditom dali se kod procijene iste te kuće procijenjuje kuća,garaža,nusprostorije,cijeli plac ili samo kuća

 50. Pozdrav,

  Cura i ja pronašli smo kuću koja nam odgovara. S obzirom da smo još mladi, ona ima još godinu faksa. Zanima me dali će bti subvencija i narednih godina, nakon 2020.??

  Što u slučaju da se procijeni nekretnina na niži ili viši iznos od dogovorenog s prodavačem?

  Situacija je sljedeća: na parceli se nalaze 2 kuće. Prednja je stara kuća za rušenje sa svim izdatim dozvolama. A iza nje je nova sagrađena kuća koja još nije završena i nema priključke. Dali se za takvu nekretninu može dobiti subvencija i kredit sa završetak gradnje i adaptacije?

  1. Author

   Poštovani,

   za sada su predviđena sredstva samo za 2020. godinu. Nije poznato da li će se APN krediti odobravati i u narednim godinama.

   Ako procjena nekretnine bude manja od traženog iznosa, onda se vlastitim sredstvima mora platiti dio kupoprodajne cijene. Viši iznos procjene, u odnosu na traženi iznos kredita, obično nema utjecaj na sam kredit.

   Nije moguće kupiti nekretninu i još dobiti dodatna sredstva za gradnju/adaptaciju. APN odobrava kredite ili za kupnju ili izgradnju nekretnine (samo jedna namjena).
   Kupiti se mogu nekretnine koje imaju urednu dokumentaciju i koje su legalne. Iako nemamo uvid u dokumentaciju nekretnine, vrlo vjerojatno nekretnina koju spominjete ne bi bila privhatljiva za ovu vrstu kredita.

   Lijep pozdrav

   1. Pozdrav,
    Imam li pravo kupiti kuću uz pomoć APN-a ako sam samac? Imam stalni posao i kreditno sam sposoban, bez ijedne nekretnine. Unaprijed hvala na odgovoru!

    1. Author

     Poštovani,

     naravno, možete podnijeti zahtjev i kao samac. Nije uvjetovano da morate biti u braku za ovaj kredit.

     Pripreme za ovaj krug kredite već su krenule. Zato Vas pozivam da nam ostavite svoje podatke i prijavite se za subvencionirani kredit.
     Podatke možete ostaviti putem našeg kreditnog upitnika.

     Lijep pozdrav

  2. Poštovana,
   Živim u kući koja je 2/3 vlasništva na majci, a 1/3 vlasništva na bratu.
   Planiram kupiti tu kuću preko apn kredita kako bih imala svoju nekretninu.
   Zanima me jel to moguće s obzirom na navedena vlasništva?

   Hvala!
   Lp.

 51. Postovani,
  zanima me kreditna sposibnost supruga jer bi se na njega dizao kredit. Placa mu je 8800kn, no na to ima dva nenamjenska kredita u iznosima od 800 i 2000kn. Radi ma neodredjeno vec 4godine.

  Dali i koliki bi iznos kredita mogao dobiti, ali da se ne trazi suduznik ili jamac jer ja, njegova supruga nisam kreditno sposobna.

  1. Author

   Poštovana,

   uz dva postojeća kredita, Vaš suprug je kreditno sposoban za iznos od cca. 58.000 eura.
   Kreditnu sposobnost moguće je i dodatno povećati, no za to bismo trebali imati i dodatne podatke od supruga.

   Predlažem da nam te podatke ostavite putem kreditnog upitnika. Napravit ćemo provjere i povratno Vam se javiti s mogućnostima i uvjetima za ostvarenje kredita.

   Lijep pozdrav

 52. Poštovana,
  mi kad smo se išli raspitat o APN kreditu, bilo nam jer receno u svakoj banci do sada da svoja primanja obavezno moram prenijeti u tu banku gdje dižem kredit apn…tako da …zašto?

  1. Author

   Poštovana,

   banke preferiraju da klijenti preusmjere svoja primanja, ali u većini APN stambenih kredita, prijenos primanja nije bio obvezan.
   Budući da nemamo uvid u Vaš bonitet, ne možemo komentirati zbog čega su Vam banke to uvjetovale.

   Lijep pozdrav

 53. Poštovani,
  da li je moguće prijaviti se za APN ako je jedina nekretnina koju posjedujemo u vlasništvu našeg maloljetnog djeteta?
  Hvala.

  1. Author

   Poštovana,

   niste vlasnici nekretnine pa zadovoljavate uvjete prema Zakonu i imate uvjete prijaviti se za APN kredit. Međutim, Vaš upit je specifičan i bilo bi dobro unaprijed provjeriti s APN-om da li bi prihvatili Vaš zahtjev.

   Lijep pozdrav

  2. Poštovana, dali će se u rujnu ove godine moći prijavljivati za apn kredite. Lijepi pozdrav

  3. Poštovana, je li moguce ostvariti pravo na APN kredit za potrebe refinanciranja postojeceg stambenog (nepovoljnog) kredita? Kredit je dignut u svrhu izgradnje kuće, kuća je izgradena i upisana, svi papiri su rijeseni, a vlasnici smo je jednakim diejlovima suprug i ja?
   Lp

   1. Author

    Poštovana,

    postojeći krediti ne mogu se refinancirati subvencioniranim kreditom.

    Predlažem da provjerimo mogućnosti refinanciranja tog kredita po akcijskim uvjetima redovnih stambenih kredita. Ostavite nam svoje podatke putem kreditnog upitnika. Temeljem ostavljenih podataka, pronaći ćemo Vam najpovoljnije opcije stambenih kredita za refinanciranje.

    Lijep pozdrav

 54. Poštovani ,
  stan u zgradi koji namjeravamo kupiti nema uporabnu (cijeli blok osim tog ulaza ima) . Možemo li pokrenuti zahtjev za izdavanjem iste samo za potencijalno naš stan, ili se isti postupak radi na razini cijele zgrade? inače jedan projektni ured već radi na tome, kao i spajanju zgrade s terenom, ali to traje već godinu dana.

   1. Poštovana, dali će ove godine biti u rujnu natječaj za subvencije kredita. Ili samo sad u ožujku. Lijepi pozdrav

   2. Poštovani,
    kuću koju bi htio kupit nema uporabnu dozvolu, već samo građevinsku i lokacijsku dozvolu, građevinska je postala pravomoćna s danom 21.06.2008. godine, zanima me koliki je rok za izdavanje uporabne dozvole, dali će bit moguće njezino ishođenje do početka natječaja za APN?!

    Lp

 55. Poštovani,
  nekretnina koju bih kupio ima teret pravo služnosti doživotnog uživanja.
  Naime ovih dana bi trebali pokrenuti postupak brisanja istoga, ali neznam hoće li sudski proces biti finaliziran do ožujka..
  Dali će biti dovoljna potvrda da je postupak pokrenut ili je potrebno da se proces sudski dovrši prije podnošenja zahtjeva?

  Hvala,
  Lp

  1. Author

   Poštovani,

   u nekim slučajevima je i prihvatljiva potvrda koja dokazuje da je pokrenut postupak brisanja zabilježbe s vlasničkog lista. To ovisi o vrsti zabilježbe, banci te uvjetima kredita.

   Lijep pozdrav

 56. Poštovana,
  Moj muž ima u vlasništvu pola manje vikendice na moru u Diklu (nema kanalizacije već septička jama, niti grijanja). Što se smatra pod higijensko tehničkim uvjetima za život? I dali se može dobiti APN ako on ima 50% kuće.
  Hvala 🙂

  1. Author

   Poštovana,

   nažalost, ne postoje točno definirani tehničko-higijenski uvjeti.

   No, tu se ponajprije misli da nekrentine koje nemaju uvjeta za život, kao što su možda struja, voda, ruševno stanje nekretnine i sl.

   Suvlasništvo dosada uglavnom nije bila prepreka realizaciji APN kredita te bi Vaš suprug mogao podnijeti zahtjev za ovaj kredit.

   Lijep pozdrav

   1. Dobar dan. Htjeo bi kupiti kucu ili stan u novom zagrebu uz pomoc apn-a

  2. Poštovani,
   Planiram se prijavit ove godine za APN kredit za izgradnju kuće pa me zanima sljedeće. Zemljište na kojem planiram izgraditi kuću glasi na moga oca pa tako on glasi kao i investitor na projektu. Zemljište je veliko pa bih ja dobila dio koliko mi je potrebno za kuću a prepisat na mene se tek može kada projekt bude gotov i kad izađe mjernik i precijepa dio na moje ime. Zanima me dali predstavlja problem ako projekt glasi na ime oca, ali zemljište će glasiti na mene građevinska dozvole i ostalo. Hvala.

  3. Poštovani,
   zanima me je li problem za APN ako u ZK izvatku (na vlastovnici) pisu dva vlasnika, a na posjednovnom listu samo jedan od njih?

   1. Author

    Poštovana,

    nemamo uvid u dokumentaciju i razloge zbog čega se posjedovni i vlasnički razlikuju, no to ne bi trebao biti problem.

    Važno je da su oba vlasnika suglasna s prodajom nekretnine.

    Lijep pozdrav

 57. Draga Yetunde,

  Planiram se prijaviti za APN u ožujku. Kupujem kuću koja na sebi ima uknjižbu/ založno pravo od banke jer žena koja ju prodaje još uvijek otplaćuje kredit za nju (ostalo joj je cca 1 godina kredita još)

  Zanima me kako definirati u predugovoru za kupnju kuće definirati da ona ima teret i da će taj kredit biti zatvoren od mojeg kredita?

  Hvala unaprijed na odgovoru i lijep pozdrav,
  Andrea

  1. Author

   Poštovana,

   važno je navesti upravo ovo što ste spomenuli, da će se kredit, vidljiv u teretovnici vlasničkog lista, podmiriti kreditom banke. Za podmirenje tog kredita potrebno je priložiti i pismo namjere/potvrdu o stanju duga prilikom predaje zahtjeva za kredit.

   Lijep pozdrav

 58. Poštovana,

  ukoliko kupujem nekretninu (stan) pri čemu već imam 40 % iznosa ušteđeno, a ostatak bi se dignuo u banci putem APN kredita, odobrava li APN takvu subvenciju ili će odbiti zahtjev s obzirom na ušteđevinu?

  Unaprijed zahvaljujem.

  Srdačan pozdrav

 59. Poštovana,
  planiram podignuti kredit preko APN-a u iznosu 68000 eur. Kvadratura nekretnine je 41 m2. Da li ću moći dobiti traženi iznos kredita obzirom da je navedeno da se kreditira max. 1500 po m2?
  Hvala.

  1. Author

   Poštovani,

   Vi možete realizirati kredit od 68.000 eura, no subvencionirati će se iznos do 61.500 eura (1.500m2x41m2). Točnije, na razliku od 6.500 eura neće se obračunavati subvencija kredita.

   Lijep pozdrav

   1. Poštovani,
    možemo li ići u realizaciju kredita budući da smo 2004. godine već dignuli kredit za stan preko APN-a? U međuvremenu je obitelj narasla i potrebna nam je veća nekretnina. 16 godina otplaćujemo banci, a 14 godina APN-u. Postoji li mogućnost subvencioniranja kredita ostalih 14 godina ili se mora ići u novi kredit za kupnju većeg stana ili kuće?

    1. Author

     Poštovani,

     prema ovome što ste naveli, vjerojatno bi postojala mogućnost ponovne prijave za APN. Kako u vlasništvu već imate nekretninu, istu bi morali prodati u roku od dvije godine. Prodajom nekretnine, zatvorili biste i kredit koji imate.

     Međutim, kako je Vaš upit specifičan i nisu nam poznati detalji ugovora za kredit koji već imate, najbolje bi bilo provjeriti s APN-om.

     Važno je naglasiti da iz novog APN kredita nije moguće zatvarati stari. To znači da bi u istom trenutku ima dva kredita, jedan stari (sve dok ne prodate nekretninu), a jedan novi.
     Da bi to mogli realizirati, morate zadovoljiti uvjete kreditne sposobnosti.

     Lijep pozdrav

 60. Pozdrav,

  Da li se apn kredit može podići u banci koja nije moja banka, ovisno o tome koja će banka ponuditi najbolje uvjete? I da li se moraju onda prebacivati primanja u tu drugu banku ili i dalje mogu ostati klijent svoje banke, a u drugoj podići apn kredit?
  Hvala.

  Lijepi pozdrav

  1. Author

   Poštovana,

   APN kredit možete realizirati u bilo kojoj banci koja sudjeluje u odobravanju ovih kredita. Prijenos primanja u banku koja bi Vam odobrila nije obvezan, možete ostati klijent svoje banke.

   Lijep pozdrav

 61. Poštovana,

  Da li je moguće podići kredit te kupiti stan u npr. četvrtom mjesecu, ali onda taj isti kredit “prijaviti” na APN natječaj u rujnu? Unaprijed hvala na odgovoru!

  1. Poštovani…zanima me dal se suvencira kredit i za uređenje kuće Adaptaciju.

 62. Poštovana,
  suprug i ja bi ove godine podnjeli zahtjev za APN. Kreditno smo sposobni.
  Imam u vlasništvu stan u kojem trenutno živimo. Ukoliko ga prodam roditeljima da li uz Kuprodajni ugovor tog stana se treba dostaviti još kakva dokumentacija baci kojom bi se dokazalo da nisam više vlasnica nekretnine?
  Da li je to uopće moguće?

  1. Author

   Poštovana,

   za predaju zahtjeva, nije potrebno dostavljati dodatnu dokumentaciju. Kod javnog bilježnika ovjeravate potvrdu da niste vlasnik nekretnine i to se koristi kod odobravanja kredita.

   No, APN tijekom obrade kredita može zatražiti i dodatnu dokumentaciju.

   Lijep pozdrav

 63. Postovani zanima me apn kredit treba mi za kupnju kuce i preuredenja kuce. Vlasnik mi je rekao cijenu te kuce i sad trebam dalje. Hvala.

   1. Pozdrav, kolika je mogućnost da APN bude odobren ukoliko vec imam nenamjenski kredit u jednoj od banaka?
    Imam stalni posao, rata tog kredita je oko 730 kn mjesečno.
    Za APN planiram maksimalno kredit od 65 000 €. Hvala, lp

    1. Author

     Poštovana,

     nenamjenski kredit nije problem. Ako imate dovoljno kreditne sposobnosti, APN kredit Vam može biti odobren.

     Možemo provjeriti Vašu kreditnu sposobnost te Vas informirati o iznosu kredita koji možete ostvariti.
     Za to su nam potrebni dodatni podaci koje možete ostaviti putem našeg kreditnog upitnika.

     Lijep pozdrav

 64. Poštovana,

  Zanima me dali se daje APN ako sam na porodiljnom ali nezaposlena. Dali se može dobiti APN ako sam suvlasnik kuce sa svojom obitelji. Ja i izvanbračni suprug bi kupili kuću, imamo 2djece . Dali se može odobriti APN i dali moze i za kupnju i adaptaciju ili samo za kupnju. Hvala na odgovoru

 65. Poštovana,
  planiram se prijaviti za APN za kuću koja ima upisana dva vlasnika. Oba su sporazumna za prodaju, a mene zanima je li to prihvatljiva nekretnina za APN subvenciju? S obzirom da se iznos za kupovinu uplaćuje direktno prodavatelju, što znači da bi onda ovdje iznos trebao ići na dva računa.
  Puno hvala!

   1. Poštovani,
    Planiramo gradnju obiteljske kuće i prijavu na apn.
    Zanima me moze li se supruga prijavit na apn za subvencionirani kredit ako projekt glasi na moje ime?

 66. Poštovana,
  Predao bi zahtjev za subvenciju sad u ozujku pa me samo zanima, imam nekretninu ,kucu na sebi ali imam papire projekt rusenja te kuce, jer u dvoristu te kuce, pravim novu kucu za koju imam imam svu potrebnu dokumentaciju dali je to sve ok ?

  1. Postovana,
   zanima me moze li se traziti POS kredit za nekretninu koju je sadasnji vlasnik kupio u sklopu POSa i APNa? Postoji li kakava pravna prepreka da ista nekretnina dva puta udje u sustav APNa?
   Hvala

   1. Author

    Poštovana,

    da li je vlasnik nekretninu kupio subvencioniranim kreditom za mlade ili ju je kupio u okviru programa društveno poticajne stanogradnje?
    Prema Zakonu, subvencioniranje kredita ne odobrava se za kupnju nekretnine koja je izgrađena u okviru programa društveno poticajne stanogradnje.

    U slučaju da je vlasnik kupio nekretninu putem subvencioniranog APN kredita za mlade, tada će odluka o odobrenju kupnje te iste nekretnine istim modelom kredita, biti donesena individualno.

    Lijep pozdrav

  2. Poštovana, suprug i ja bi se prijavili ove godine za apn u svrhu kupnje kuće. Ja u vlasništvu imam stan. Smijem li darovati stan clanu obitelji i hoce li me to spriječiti u dobivanju subvencioniranog kredita?

   1. Poštovana, suvlasnica sam u obiteljskoj kući 1/4. u kojoj ne stanujem. Suprug i ja smo podstanari, htjeli bi riješiti stambeno pitanje uz pomoć apn kredita, pa me zanima dali takvo suvlasništvo smeta za realizaciju kredita. Super nema u vlasništvu nikakvih nekretnina. Lijep pozdrav.

     1. Pozdrav.
      .zanima ako nemas građevinsku pocetkom suvenciranja…zanima me dal mozee nakon 30dana uz napomenu kako gore kod Vas pise…za nadogradnju 2prostorije mi je potrebna gradevinska tj uporabna dozvola??

  3. Zanima me dali se može dobit nešto za uređenje kuće iznutra u kojoj smo mi vlasnici,hvala

   1. Author

    Poštovana,

    adaptaciju nije moguće financirati ovim kreditom.

    Uređenje kuće je moguće samo ako ćete raditi nekakve veće zahvate na nekretnini za što Vam je onda potrebna građevinska dozvola.

    Za adaptaciju odobravaju se redovni stambeni krediti.

    Lijep podzrav

 67. Poštovana,
  obzirom da mnogi odustaju od kredita za gradnju zbog općenito kratkih rokova za dostavu uporabne dozvole možete li mi reći, prema Vašim iskustvima, koji je najduži rok za dostavu uporabne dozvole kojeg je neki korisnik kredita ispregovarao s bankom ako se kredit odobrava za gradnju?

  Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

  Lijep pozdrav

 68. Poštovani,

  Prijatelju je odobren apn kredit za kupnju nekretnine, riješen je javni bilježnik i samo je još potrebna potvrda od gruntovnice kako bi se potpisao kredit. Naime došlo je do problema sa nekretninom na koju je dodan sudski spor u međuvremenu i gruntovnica ne može izdati potvrdu da je sve uredu. Koliko dugo se može čekati ta potvrda i automatski odgađati odlazak banci da se potpiše zaključni ugovor?

  Hvala unaprijed, Lijep pozdrav

  1. Author

   Poštovana,

   pretpostavljam da je gruntovnica trebala u teretovnicu staviti zabilježbu za kredit? Ili je i taj dio riješen? Banci obično nekretnine sa neriješenim sudskim sporovima nisu prihvatljive kao instrument osiguranja. Ne možemo predvidjeti koliko će vremena trebati da se zabilježba sudskog spora makne i da se izda potvrda je nekretnina u redu. To će ponajprije ovisiti o razlogu stavljanja sudskog spora.

   Postoje određeni rokovi koje je potrebno poštivati kod ovih kredita.

   Svakako se posavjetujte s bankom gdje ste radili kredit te po potrebi i s APN-om. Oni su upoznati sa situacijom i dati će Vam konkretne odgovore.

   Lijep pozdrav

   1. Poštovana;
    Prošle godine sam se raspitivala o kreditnoj sposobnosti i mogućnosti uzimanja APN-ovog kredita za kupnju stana. Tada sam dobila informaciju o mogućnosti podizanja 66000e.
    Danas prilikom izračuna kreditne sposobnosti mi je rečen gotovo upola manji iznos iako su se moja primanja povećala, a sve ostale stavke su ostale nepromjenjene . Da li je moguće da je banka u tako kratkom roku promijenile uvjete za APN iako jesu zasto nepostoji nikakva informacija o tome?
    Unaprijed zahvaljujem
    Sandra

    1. Author

     Poštovana,

     krajem prošle godine i početkom ove, došlo je do izmjena kreditne sposobnosti u bankama. Izmjene kreditne sposobnosti obično nije potrebno nigdje javno prezentirati. Zato niti niste pronašli informacije o tome.

     Kako su nam poznati uvjeti kreditiranja na tržištu, možemo napraviti izračune kreditne sposobnosti te Vas informirati o visini kredita kojeg možete realizirati.

     Za to su nam potrebni Vaši podaci koje možete ostaviti putem našeg kreditnog upitnika.

     Lijep pozdrav

  2. Poštovani, zanima me slijedeće. Parcela na kojoj je kuća koju ću kupiti sastoji se i od drugih objekata a neminovno je kupiti parcelu sa svim objektima na parceli. Ti drugi objekti su kotlovnica, šupa, drvarnica, garaža itd. Procjena mi je izvršena za sve ukupno. Da li će mi APN sufinancitati i vrijednost ostalih objekata osim kuće ili neće ?

   Također me zanima, ta nekretnina je u vlasništvu mog oca, i na toj adresi imam prijavljeno prebivalište. Da li moja supruga može imati prebivalište na drugoj adresi ili isključivo mora imati na adresi kupljene nekretnine dok sam ja korisnik kredita. Napomena da su naša djeca prebivalištem na adresi te nekretnine koja se kupuje.

   1. Author

    Poštovani,

    postoji mogućnosti financiranja i drugih objekata na parceli, ali bez uvida u dokumentaciju ne možemo Vam reći da li je tako i u Vašem slučaju.

    Prebivalište na adresi mora imati korisnik kredita. Članovi kućanstva mogu također prijaviti prebivalište na toj adresi.

    Budući da je Vaš upit specifičan, javite nam se svakako putem prijavnog obrasca kako bi napravili dodatne provjere.

    Lijep pozdrav

 69. Postovana,

  planiram kupiti kucu preko APN kredita. Zanima me koja su pravila za clanove domacinstva. Naime vec vise godina zivim sa prijateljem losijeg imovinskog statusa koji jedino sudjeluje u pokrivanju djelova rezija. Zanima me jeli dozvoljeno da nastavi zivjeti samnom u APNom kupljenoj kuci te jeli potrebno da i on prijavi boraviste na tu adresu ili mu je dozvoljena prijava prebivalista?

  Lijep pozdrav

  1. Author

   Poštovani,

   važno je da ne iznajmljujete kuću koju kupite preko APN-a. U kupljenoj nekretnini smiju živjeti i drugi članovi kućanstva koji će imati prijavljeno prebivalište. Prilikom predaje zahtjeva za kredit, potrebno je navesti i članove kućanstva te srodstvo s tražiteljem kredita.

   Lijep pozdrav

  2. Pozdrav,
   Pronasli smo kucu za kupovinu preko apna, ali vlasnici kuce imaju kredit za istu,može li se nekako riješiti ta situacija?!

   1. Author

    Poštovana,

    kredit koji imaju vlasnici, ne smeta za realizaciju ovog kredita.
    Uvjet je da se iz APN kredita podmiri i iznos dugovanja po njihovom kreditu.

    To je potrebno navesti odmah u predugovoru za kupnju nekretnine.

    Lijep pozdrav

 70. Poštovana,

  Stan koji namjeravam kupiti trenutno je u procesu izgradnje, te će zgrada biti useljiva u kolovozu 2020 godine . Može li se ostvariti kredit putem APN-a u ožujku 2020 godine ( prije nego li je nekretnina završena ), ili zgrada mora biti useljiva u trenutku podnošenja zahtjeva ?

  Unaprijed hvala .

  1. Author

   Poštovana,

   prvi preduvjet za predaju zahtjeva za APN kredit je uporabna dozvola nekretnine koju kupujete. Ako stan koji planirate kupiti, ne bude imao uporabnu dozvolu u ožujku, onda biste morali pričekati natječaj u rujnu.

   Lijep pozdrav

 71. Poštovani,

  ukoliko je moj partner s kojim živim u suvlasništvu kuće 1/5, koju su naslijedili i u kojoj ne živi te zbog prostora ne bi niti mogao tamo samnom živjeti (nedovoljno kvadrata), imamo li pravo aplicirati za kupnju druge kuće?*
  *Kuća je na prodaju te ima oko 180 kvadrata.

  1. Author

   Poštovana,

   imate pravo aplicirati za APN kredit. Udio u vlasništvu, koje ima Vaš partner, ne bi trebalo biti prepreka realizaciji kredita. Čak nije niti uvjet da se ta kuća mora prodati.

   Lijep pozdrav

   1. Postovana Yetunde,
    Imam u planu izgradnju kuce i zanima me pitanje u vezi isplate novca od samog kredita. Koliki postotak se isplaciva na racun da se ne mora pravdat u vrijedonosnim papirima?
    Unaprijed hvala

 72. Poštovana,

  Supruga i ja se planiramo prijaviti za APN subvenciju u ožujku 2020.

  Gospođa od koje bismo kupili stan ga može prodati tek 15.6. Zanimam me ako nam APN odobri kredit možemo li pričekati do tog datuma ili ugovor moramo potpisati odmah nakon odobrenja kredita i subvencije?

  Hvala

  1. Author

   Poštovani,

   nije moguće na dulji rok odgoditi sklapanje ugovora i isplatu kredita. Nakon odobrenja kredita, banka ima rok od 8 dana da pripremi ugovore o kreditu. Da bi ih pripremila, obično mora imati kupoprodajni ugovor.
   Hoćete li moći odgoditi do 15.6, ovisi o početku idućeg kruga APN kredita te o tome kada će Vaš kredit biti odobren.

   U slučaju da to ne bude moguće, preostaje Vam i natječaj APN u rujnu.

   Lijep pozdrav

 73. Dali bi mi APN odobrio kredit za kuću ako kuća nije legalizirana

  1. Author

   Poštovani,

   uvjet za dobivanje APN kredita za kupnju nekretnine je to da nekretnina ima uporabnu dozvolu što je ujedno jedan od dokaza legalnosti nekretnine.

   Možda postoji mogućnost da se nekretnina legalizira do idućih rokova za predaju APN kredita.

   Lijep pozdrav

 74. Poštovana,

  dečko i ja se planiramo prijaviti na subvencioniranje preko APNa za izgradnju kuće. Međutim, nećemo stići prikupiti potrebnu dokumentaciju kako bi se prijavili u ožujku 2020. godine. Planiramo graditi montažnu prizemnicu s podrumom na zemljištu u njegovom vlasništvu. Podrum je također dio glavnog projekta ali ga tvrtka samo projektira, a mi smo ga dužni sami graditi. Možemo li nakon što pribavimo svu dokumentaciju za kuću izgraditi podrum prema projektu vlastitim novcem pa se prijaviti u 09. mjesecu 2020. godine za subvencionirani kredit?

 75. Poštovani,

  nekretnina koju bi kupili je etažno vlasništvo-stan u kući. Na njemu postoji teret-hipoteka te postoji teret-zabilježba ugovor o dosmrtnom uzdržavanju. Da li je moguće kupiti taj stan putem APN subvencioniranog kredita i što je potrebno da postojeći vlasnik učini kako bi mi mogli kupiti taj stan putem APN kredita?

  Pozdrav

  1. Author

   Poštovana,

   ako je riječ o teretu na nekretnini koji je moguće podmiriti iz iznosa kredita, onda takav teret nije prepreka. Primjerice, teret za ranije realizirani kredit. Međutim, ugovor o dosmrtnom uzdržavanju bi mogao biti problem.

   Za provjere da li bi takva nekretnina mogla biti predmetom kupnje i što je potrebno napraviti da kupite taj stan, morali bismo vidjeti vlasnički list.

   Lijep pozdrav

  2. Poštovana,
   Ja imam dva manja stana (27 i 52m2), starije gradnje, grijanje na drva… za koje otplaćujem kredit, a suprug je naslijedio kuću na selu u koju stalno ulažemo ali nam je predaleko od grada, posla, škole. On radi u Austriji i ima prilično veliku plaću u odnosu na naše plaće, ali te nekretnine ne zadovoljavaju potrebe četveročlane obitelji. Ja bi prodala ta dva stana i kupili bi jedan veći, pa me zanima da li imamo pravo na subvenciju s obzirom na primanja i kuću na selu.

   1. Author

    Poštovana,

    sve nekretnine koje imate u vlasništvu, a koje zadovoljavaju higijensko-tehničke uvjete, trebaju se prodati u slučaju predaje zahtjeva za APN kredit. To se onda odnosi i na 2 stana koja imate, ali i na kuću na selu.

    Kako je suprug zaposlen u Austriji, postoji mogućnost da bi kod predaje zahtjeva trebao imati kreditno sposobnog sudužnika. To ovisi o tome kod kojeg poslodavca je zaposlen i gdje ostvaruje primanja.

    Lijep pozdrav

 76. Poštovana,

  Hvala Vam puno na opsežnim informacijama i odgovorima koje imate na web stranici! Puno ste mi nejasnoća razriješili! <3

  Nisam još sigurna u slijedeće:

  1. Osoba na koju bi bio kredit je ujedno i vlasnik OPG-a, kako sjedište OPG-a mora biti prebivalište fizičke osobe-vlasnika OPG-a što bi kasnije bila kuća kupljena uz apn. Je li to prepreka ili se to odnosi samo za obrt? (S obzirom da se djelatnosti OPG-a obavaljaju na drugoj lokaciji, a u ovoj kući bi živjeli).

  2. Dečko i ja bi zajedno kupili kuću, no nemamo potvrdu o izvanbračnom partnerstvu/braku, a na njega bi bio kredit (ja ne bih bila sudužnik). Koja je procedura da bi mogli kupiti veću kuću (osim braka, ha ha) ili se na njega gleda kao na samca pa može kupiti nekretninu do 40m2?

  Ukoliko je uvijet da i ja imam prijavljeno prebivalište u toj kući, mogu li u tih 5 godina ja promijeniti prebivalište bez da moramo vratiti sredstva?

  Hvala još jednom i lijepi pozdrav…

  1. Author

   Poštovana,

   hvala Vam 🙂

   Nekretnina koju bi vlasnik OPG-a kupio ponajprije bi služila za rješavanje stambenog pitanja. Međutim, bilo bi dobro napraviti dodatne provjere kod APN-a kako bi potvrdili da promjena sjedišta OPG-a ne bi utjecala na sam kredit.

   Neovisno o tome što niste u braku, možete kupiti nekretninu kakvu želite. Broj kvadrata nekretnine nije određen, a ne postoji niti uvjet da tražitelj kredita mora biti u braku.

   Kako bi dečko bio nositelj kredita, nije nužno da i Vi prebacujete prebivalište. Ako se i prijavite, pa naknadno promijenite prebivalište, to ne bi smjelo utjecati na otplatu APN kredita niti na njegov prijevremeni povrat.

   Lijep pozdrav

 77. Poštovani, zanima me ako u ožujku budu otvorene prijave za APN da li je moguće da se moj suprug ( koji u posjedu nema nikakvu nekretninu) i ja kao partnerica (koja imam poslovni prostor) prijavimo za subvencionirane kredite ili je problem ako imam u vlasništvu poslovni prostor koji je iznajmljen?
  Hvala, Lijep pozdrav

  1. Author

   Poštovana,

   poslovni prostor koji Vi imate u vlasništvu, ne bi trebao biti problem. Njime nije riješeno stambeno pitanje jer to nije nekretnina za život. Da li se taj poslovni prosto i u zemljišnjim knjigama vodi kao takav?

   Lijep pozdrav

   1. Poštovani,
    Planiram podnijeti zahtjev pri APN-u u ožujku za subvenciju stambenog kredita za dogradnju stambenog prostora, odnosno izgradnju kata postojeće obiteljske kuće. U kući prizemnici stanujemo suprug,ja i dijete zajedno sa njegovim roditeljima. Moj suprug suvlasnik je polovice te kuće. Druge nekretnine ne posjedujemo. Mi imamo gotov projekt i važeću građevinsku dozvolu za dogradnju i rekonstrukciju kuće. Kreditno sam sposobna. Da li zadovoljavamo uvjete za odobrenje subvencije preko APN-a?

    1. Author

     Poštovana,

     dio uvjeta zadovoljavate. Dogradnju je moguće financirati APN kreditom. Za to Vam je potreban projekt i građevinska dozvola koju već posjedujete. Bilo bi dobro provjeriti i prihvatljivost nekretnine na kojoj bi se radila dogradnja te dodatne uvjete APN kredita koje je potrebno zadovoljiti.

     Te provjere možemo napraviti uvidom u dokumentaciju nekretnine kao i točnim provjerama Vaše kreditne sposobnosti.
     Javite nam se putem kreditnog obrasca i dočekajte spremni novi krug subvencija.

     Lijep pozdrav

  2. Poštovani, odabrali smo kuću koju bi kupili preko APN-a, ali nas mući što je na istoj parceli izgrađena garaža koja nije provedena u zk i katastar, ali je uredno legalizirana. Da li to može biti problem?
   Lp

 78. Poštovani,

  Planiram se prijaviti za subvencije u ožujku 2020 ako ih bude naravno.
  Radi se o subvenciji kredita za izgradnju kuće. Za ovaj prošli natječaj sam zakasnio zbog građevinska dozvole :-). Kuće bi trebala imati dvije jedinice. Cijeli projekat ide na moje ime i zemlja na kojoj se gradi je na moj ime vlasništvo.
  Mogu li se prijaviti za subvenciju za izgradnju kuće?
  Mogu li tražiti samo subvenciju za jednu jedinicu ako je problem u dvije jedinice. Dok bi drugu jedinicu izgradio od svojih novaca? Postoji mogućnost da će druga jedinica ići na drugog vlasnika (sestru) ali tek nakon etažiranja i završetka cijelog projekta, ali i ne mora ?
  Zahvaljujem na odgovoru

 79. Poštovani

  Da li ce subvencijoniranje kredita biti u 2021 godini ili je ovo zadnja godina ?

  Lijep pozdrav

   1. Postovana,

    Ako ja darujem svom maloljetnom djetetu nekretninu,i u trenutku podnosenja zahtjeva Apn-u ja nemam nekretninu na sebi da li mi bude bio odobren kredit ili moram prodat nekretninu?

    1. Author

     Poštovani,

     ako u trenutku podnošenja zahtjeva, niste vlasnik nekretnine, imate mogućnosti za odobrenje APN kredita.
     Svakako, najprije bi bilo dobro provjeriti sve uvjete i obveze kod darovanja nekretnine djetetu.

     Lijep pozdrav

    2. Postovana!
     Dali je obavezno uzeti stamb.hipotekarski kredit kod odobrenja Apn kred.ili moze biti kredit bez hipoteke!?
     LP

  1. Pozdrav, mene zanima da li je moguće već podignuti kredit refinancirati putem apn-ovih subvencija?

   1. Author

    Poštovani,

    nije moguće refinancirati postojeći kredit novim APN kreditom.

    Ali, trenutno su akcijski uvjeti za refinanciranje postojećih kredita redovnim stambenim kreditima.

    Za više informacija, popunite naš kreditni upitnik i ostavite nam potrebne podatke.

    Lijep pozdrav

   2. Štovani, da li se može dobiti subvencija unatrag za kuću (prva nekretnina) koju smo izgradili 2011. g. kreditom PBZ na 27 g., a mi smo bili mlađi od 45 g. i otplata kredita traje još 18 g.? Lp
    Molim odgovor na mail micizuco@gmail.com

  2. Poštovani,

   Imam APN subvencioniran kredit za nekretninu iz 2018. Htjela bih prodati tu nekretninu i kupiti veću, također uz APN kredit. Zanima me kakva bi tu bila procedura, odnosno je li moguće reprogramirati kredit bez vraćanja subvencije.

   Hvala unaprijed

   1. Author

    Poštovana,

    nije potrebno vraćati subvenciju ako se nekretnina prodaje radi kupnje veće nekretnine. Procedura je jednaka, novim kreditom kupujete novu nekretninu. Imate obvezu staru nekretninu prodati u roku od 2 godine. No, nije moguće reprogramirati stari kredit novim kreditom. Stari kredit možete podmiriti prodajom stare nekretnine.

    Kako bi mogli realizirati novi APN kredit, za to morate imati dovoljno kreditne sposobnosti. Jer moguće da ćete u isto vrijeme imati dva kredita i stari i novi kredit.

    Javite nam se putem našeg kreditnog upitnika kako bi provjerili zadovoljavate li uvjete realizacije novog APN kredita.

    Lijep pozdrav

 80. Poštovani, molila bi da mi odgovorite što se točno smatra osnovnim higijensko-tehničkim uvjetima budući da u vlasništvu imam nekretninu izvan mjesta prebivališta koja služi za odmor i nema priključak na kanalizaciju niti na vodovod već se vodom snadbjevamo iz šterne, pa ne znam da li ispunjavam uvjet za odobrenje subvencije.
  Sa štovanjem,

  1. Author

   Poštovana,

   nažalost, ne postoje točno definirani tehničko-higijenski uvjeti.

   No, tu se ponajprije misli da nekrentine koje nemaju uvjeta za život, kao što su struja, voda, ruševno stanje nekretnine i sl.

   Nekretnina koju spominjete moguće da ne zadovoljava potrebne uvjete te biste se mogli prijaviti za APN kredit.

   Lijep pozdrav

 81. Hvala Vam na svim odgovorima.

  Također, može li se etažirati stan koji sam kupio preko APN-a i napraviti dvije odvojene jedinice te da li je dopušteno osnovati pravo stanovanja(služnost)?

  Hvala!

  1. Author

   Poštovani,

   svako korištenje kredita koje nije u skladu s Zakonom, može dovesti do otkazivanja ugovora o kreditu. Etažiranje stanja i pravo služnosti mogu na to utjecati.
   Svakako bi bilo dobro napraviti konkretan upit prema APN-u kako bi utvrdili postoje li mogućnosti za ovo što želite.

   Lijep pozdrav

  2. Pozdrav! mogu li sad u 11.mj. 2019 predati u banku sve papire za stambeni kredit pa čekati ožujak u 2020 godini kad će krenuti APN….ili ću morati sve papire raditi opet u ožujku….hvala!

   1. Author

    Poštovani,

    jedan dio dokumentacija koja se predaje za kredit, ne smije biti starija od nekoliko dana. Pa ako bi sad prikupili svu dokumentaciju, sigurno ćete morati ponovno i u ožujku.

    Lijep pozdrav

 82. Poštovani,

  Što ako za vrijeme subvencije prodam stan koji sam kupio? Što točno znači da moram podmiriti sve kreditne obaveze i što je sa sredstvima koje je isplatila država?

  Hvala,

  Filip

  1. Kupila sam zemljiste nenamjenskim kreditom za izgradnju kuce, i sad me zanima da li mogu traziti apn u iznosu od 120 000 eura i da li mogu dijelom apn kredita zatvoriti taj nenamjenski kredit i i ostatkom izgraditi kucu?
   I jos jedno pitanje mogu li traziti apn kredit ako sam vec dobila poticaj od zupana u splitsko dalmatinskoj zupaniji? Hvala

   1. Author

    Poštovana,

    ako za to imate kreditne sposobnosti, imate mogućnosti zatražiti APN kredit za izgradnju. Iz APN subvencioniranih kredita, nije moguće podmiriti nenamjenske kredite.

    Kakav poticaj ste primili? Obično poticaji županija nisu isključivali poticaje APN-a.

    Lijep pozdrav

   2. Postovani, zanima me nakon sto se realizira kredita preko APN-a, da li se moze kupiti druga nekretnina nakon mozda godinu, dvije? Da li netko provjerava ako ima vise nekretnina u vlasništvu koje su stecene nakon dobivanja kredita uz subvencioniranje?

    1. Author

     Poštovana,

     bitno je da u trenutku predaje zahtjeva za subvencionirani kredit nemate nekretninu u vlasništvu. Ili ako ju imate, onda imate i obvezu prodati ju.

     Sve nekretnine stečene nakon dodjele APN kredita, ne bi trebale biti predmetom provjera APN-a.

     Lijep pozdrav

     1. Poštovani,

      jel moguće otkupiti od roditelja etažirani dio kuće u kojem trenutno i živimo supruga i ja? Mi bi smo htjeli biti vlasnici toga dijela kuće.

      Hvala.

     2. Author

      Poštovani,

      moguće je otkupiti etažirani dio kuće od roditelja u kojoj trenutno živite. Važno je da kupnjom tog dijela postajete i vlasnik jedne cjeline (jedna etaža).

      Lijep pozdrav

    2. Pošzovani, 12.11.2019 sam dobila ugovor na neodredeno pa.me zanima da li mogu dobiti kredit u ozujku? Do 12.11 sam bila na porodiljnom dopustu…

     1. Author

      Poštovana,

      obično je 3 mjeseca rada na neodređeno dovoljno za realizaciju stambenong kredita.
      No, na kreditnu sposobnost utječu i neki drugi paramentri koje bi svakako bilo dobro provjeriti. Primjerice, bonitete poslodavca, članovi kućanstva, postojeće kreditne obveze i slično.

      Iako se predviđa da će novi krug subvencija biti tek u ožujku, predlažem da već sada ostavite svoje podatke kako bi napravili osnovne provjere Vaših kreditnih mogućnosti.
      Svoje podatke možete ostaviti putem našeg kreditnog obrasca.

      Lijep pozdrav

   3. Pozdrav..nasi papiri su kod APN-a od polovice devetog mjeseca ove godine i jos nismo dobili odgovor..dali je moguće saznati kada ćemo dobiti odgovor jer ovo je sad već previse.. hvala

    1. Author

     Poštovana,

     u APN je zaprimljen velik broj zahtjeva pa se nešto dulje čeka na odgovor.

     Jeste kontaktirali APN? Oni bi Vam mogli dati informaciju koji ste broj zahtjeva te koliko je do sada obrađeno.
     Tako otprilike možete vidjeti koliko je još vremena potrebno čekati.

     Lijep pozdrav

 83. Poštovani,

  planiram kupiti stan preko POS-a. Kao samcu dozvoljena mi je kupnja stana do 44m2, te sam kreditno kao samac sposobna.
  Da li je moguće da kupim veći stan (59m2) na način da još jedan član moje obitelji živi sa mnom ? (npr. sestra).

  Hvala i lijep pozdrav.

  1. Author

   Poštovana,

   članovima obiteljskog domaćinstva podnositelja zahtjeva obično se smatraju bračni drug, izvanbračni drug, formalni životni partner, neformalni životni partner, potomak, roditelj i osobe koje je podnositelj zahtjeva ili član obiteljskog domaćinstva prema zakonu dužan uzdržavati, a koji su na dan objave poziva za kupnju stana prijavljeni na istoj adresi prebivališta kao i podnositelj zahtjeva.

   Prema ovome, Vaša sestra se ne bi smatrala članom domaćinstva.

   Ako stanovi veće površine ostanu neprodani, moguće je kupiti i stan veće površine (nevosno o tome što ste samac), a pravo na kupnju ostvarujete redosljedom utvrđenim navedenom odlukom.

   Lijep pozdrav

 84. IMAM U VLASNISTVU STAN OD 36 KVADRATA I PRODALA BIH GA RADI KUPNJE VECEGA.STO TOCNO ZNACI IZJAVA KOJOM SE PRODAJE STAN RADI KUPNJE VECEGA.KOME SE PRODAVA STAN ,BANCI ILI NEKOM DRUGOM KUPCU .PO KOJOJ CIJENI SE PRODAVA .KOJI JE ROK DA SE PRODA ?

  1. Author

   Poštovana,

   prilikom predaje zahtjeva u banku, potpisuje se i ovjerava izjava da posjedujete nekretninu koju prodajete radi kupnje veće. Zajedno s ostalom dokumentacijom zahtjeva i ona se predaje u banku. Rok za prodaju nekretine je dvije godine, a dokaz o prodaji (kupoprodajni ugovor) je potrebno dostaviti APN-u. Stan možete prodati kome želite i po cijeni kojoj želite.

   Lijep pozdrav

 85. Poštovani,

  kada starta novi natječaj za APN kredite?

  1. Author

   Poštovani,

   za sada nema još službenih datuma, no prema trenutnim informacijama, natječaj bi trebao krenuti već u ožujku.
   Svakako pratite naš blog za više informacija o novom krugu APN kredita.

   Lijep pozdrav

  2. Postovani,

   Pronasao sam stan koji bi mi odgovarao. Ukoliko budu subvencionirani krediti u ozujku, prijavio bih se.
   Sa prodavateljem sam dogovorio da bi oko 40-50% uplatio u gotovini, a za ostatak bih uzeo subvencionirani kredit.

   Prodavatelj hoce da mu odmah (kroz tjedan-dva) uplatim dio koji smo dogivorili da ce ici u gotovini.

   Mogu li to napraviti i hocu li imati problema poslije kod uzimanja subvencioniranog kredita?
   Na sto treba obratiti paznju?

   Hvala

   1. Author

    Poštovani,

    imate pravo platiti dio kupoprodajne cijene već sada. Pretpostavljam da ćete onda i potpisati predugovor o kupnji nekretnine.
    No, uvijek je prije davanja kapare potrebno provjeriti zadovoljavate li uvjete kreditiranja te najvažnije da li je nekretnina koju planirate kupiti prihvatljiva banci kao instrument osiguranja (legalnost nekretnine, zabilježbe i sl.).

    Provjeru Vaše kreditne sposobnosti i nekretnine, možemo napraviti već sada. Slobodno nam se javite!

    Lijep pozdrav

 86. Pozdrav,
  predali smo svu potrebnu dokumentaciju,banka je odobrila i proslijedila 01,10, u APN,Za koliko vremena bi mogli znati da li je odobreno od strane APN-a.?

 87. Poštovana,

  Vezano uz opciju u kojoj se ide na gradnju kuće, odnosi li se iznos kredita do 1.500 eura po kvadratnom metru isključivo na gradnju ili je u to uključena i cijena priključaka i doprinosa (plin, struja, voda, komunalni doprinos)?

  1. Author

   Poštovani,

   cijena izgradnje nekretnine utvrđuje se većinom iz troškovnika i glavnog projekta.
   Ako to nije moguće utvrditi na taj način, banke mogu zatražiti i kakvu potvrdu o cijeni izgradnje nekretnine temeljem Vašeg projekta.

   Lijep pozdrav

  2. Poštovana Yetunde,

   Imam ne namjenski kredit u zagrebačkoj banci, dali mi to utječe na kreditnu sposobnost za apn?

   1. Author

    Poštovani,

    nažalost, bez dodatnih podataka ne možemo Vam dati informaciju koliko postojeći kredit utječe na ostvarenje APN kredita.

    Predlažem da nam se javite s dodatnim podacima kako bi napravili potrebne provjere.
    Svoje podatke možete ostavite putem našeg kreditnog upitnika.

    Lijep pozdrav

 88. Poštovna Yetunde,

  Ja i moja supruga planiramo kupiti stan ili kuću u Zagrebu, aplicrali bi za sljedeću tranšu u Ožujku. Moja supruga bi bila nositelj kredita zbog godina, ja sam iznad 45.
  Moje pitanje je specifično, ona je rođena izvan Europske unije i nije državljanin RH, ne još.
  Ona je u stalnom radnom odnosu i i naravno ima prebivalište na adresi u Zagrebu gdije smo podstnari.
  Ja sam pročitao da zahtjev za subvencionirne stambene kredite mogu podnjeti građani koji imaju prebivalište u RH.
  Da li moja supruga može aplicirati za APN kredite.

  Hvala, i srdačan pozdrav.
  Zdenko

 89. Poštovana Yetunde,

  planiramo aplicirati za APN subvencionirani kredit u ožujku, u novom krugu natječaja, pa imam nekoliko pitanja i nedoumica.

  Dečko i ja u vezi smo već dugi niz godina, ali nikada nismo živjeli zajedno. On će biti nositelj kredita za stan koji namjeravamo kupiti. U stanu ćemo živjeti oboje, ali ne planiramo se još vjenčati. Svakako ćemo oboje prijaviti prebivalište na toj adresi. U tom slučaju, trebam li ja pri prijavi za subvencioniranje kredita priložiti ovjeru od javnog bilježnika da nisam vlasnik nekretnine? Ili je dovoljno da samo on to napravi? Trebam li se ja uopće igdje u dokumentaciji navoditi kao netko tko će živjeti u stanu ako nemam financijsku odgovornost za isti?

  Drugo pitanje se tiče samog iznosa kredita. Naime, cijena stana iznosi 90.000 eura, ali dečko ne planira dignuti kredit u punom iznosu cijene jer bismo dio otplatili u gotovini. Recimo da bi uzeo kredit od 50.000 eura na 15 godina. Je li moguće uzeti iznos kredita koji je manji od iznosa stana i dobiti APN subvencionirani kredit? Ili traženi kredit mora biti jednak cijeni stana, odnosno 90.000 eura u našem slučaju. U uputama i pravilniku uvijek se navodi samo maksimalni iznos subvencije.

  Hvala Vam unaprijed na odgovoru!

  Srdačan pozdrav,
  Anja

  1. Author

   Poštovana gđo Anja,

   nije nužno da i Vi ovjeravate spomenutu izjavu kod javnog bilježnika. Čak se niti ne morate navoditi u dokumentaciju kredita. Ali možete, ako želite. To neće ni na koji način utjecati na realizaciju kredita (osim ako Vi u vlasništvu već imate nekretninu).

   Iznos subvencioniranog kredita ne mora biti u visini kupoprodajne cijene. Možete zatražiti onoliko kredita koliko Vam je potrebno, a razliku kupoprodajne cijene platiti u gotovini. Na taj način ćete sastaviti predugovor odnosno ugovor o kupoprodaji nekretnine.

   Lijep pozdrav

 90. Pozdrav,

  Boravim u Zagrebu i tu ću ostati još nekoliko godina.

  Da li mogu kupiti kuću/stan u rodnom mjestu u Dalmaciji preko ANP-a i prijaviti prebivalište u tu kuću/stan, a nastaviti imati boravište u Zagrebu još nekoliko godina (radi posla) dok se ne vratim živjeti u tu kuću/stan u Dalmaciji?

  Hvala unaprijed.

  Srdačan pozdrav

  1. Author

   Poštovani,

   Zakon propisuje kupnju nekretnine radi rješavanja stambenog pitanja. APN će obaviti kontrolu promjene prebivališta, no hoće li i kako kontrolirati koristi li se nekretnina u skladu s Zakonom, ne mogu Vam sa sigurnošću odgovoriti.
   Ako se sredstva kredita ne koriste u skladu s Zakonom, banka može proglasiti kredit dospjelim.

   Lijep pozdrav

  2. Poštovani,

   u vlasnistvu nemam nikakvu nekretninu, međutim moj partner posjeduje 1/2 kuce, te bi tu polovicu dao bratu.

   Moje pitanje glasi, imamo li onda pravo na subvenciju, buduci da onda nijedan od nas ne bi imao nekretninu u vlasnistvu ili moze biti problem sto je moj partner prije posjedovao polovicu nekretnine?

   Lijep pozdrav

   1. Author

    Poštovana,

    kako niti Vi niti Vaš partner ne biste imali u vlasništvu nekretninu, imali biste mogućnosti prijaviti se za kredit. Nije važno što je netko o Vas ranije imao udjele u vlasništvu nekretnine.

    Čak, APN, većinom razmatra samo vlasništva nekretnine ne i suvlasništva pa i ako bi suprug ostavio svoju polovici, vjerojatno bi mogao dobiti kredit.

    Prema dosadašnjem iskustvu, 1/2 vlasništva nisu bile prepreka za realizaciju subvencioniranog kredita.

    Lijep pozdrav

 91. Poštovana,
  Zanima me koja je dobna granica za ostvarivanje subvencije za izgradnju obiteljske kuće.
  Imam informaciju da je to 45 godina. Uštedio sam nešto novca i htijeo bih napraviti kuću na jednom našem otoku, odakle se ljudi iseljavaju,ali nemam dovoljno.
  Imam 48 godina , pa po tome nemogu dobiti subvenciju, što predstavlja dobnu diskriminaciju.
  Vjerujem da se radi o zadržavanju ljudi u Hrvatskoj kako nebi otišli vani. Ti ljudi koji odlaze obično su samci, ja ako budem odlazio nažalost odvesti ću svu svoju obitelj.
  Onaj koji je dao prijedlog o dobnom ograničenju očito nije baš previše mislio.
  Kako da mi koji smo stariji koju godinu dođemo do novca za obiteljski dom?
  Alen

  1. Author

   Poštovani,

   Zakon, kojemu je svrha rješavanje stambenog pitanja mladim obiteljima, navodi da osobe do 45 godine mogu zatražiti subvenciju.
   Za sada ne postoji subvencija niti poticaj za osobe starije od 45-te godine.

   Vaš komentar je na mjestu, mmoežte ga uputiti i osobama zaduženim za donošenje ovog Zakona.

   Svakom izmjenom zakona omogućava se građanima da se uključe u javnu raspavu i daju svoje prijedloge i kritike za odredbe zakona.
   Pratite hoće li biti izmjena i u ovom Zakonu pa i tu možete dati prijedlog za povećanje dobne granice.

   Nažalost, zasada, svoje stambeno pitanje možete riješiti realizacijom akcijskih stambenih kredita za izgradnju nekretnina, ali bez odobravanja subvencije.

   Lijep pozdrav

   1. Poštovani
    Prijavljujem se u ožujku sljedeče godine za subvecionirani kredit pa me zanima dali mogu podnjeti zahtijev za nekretninu koja bi bila pola za stambeno zbrinjavanje a pola za iznajmljivanje apartmana u tur.sezoni ? Živim u šibenko-kninskoj županiji otok Murter i imam stalno prebivalište
    Unaprijed se zahvaljujem

    1. Author

     Poštovana,

     iznajmljivanje nekretnine koja je kupljena APN kreditom nije dozvoljeno najmanje prvih 7 godina kredita. Točnije, nekretnina se ne smije iznajmljivati za vrijeme roka trajanja subvencije uvećanog za dodatne dvije godine.

     Lijep pozdrav

  2. Poštovana,
   zaručnik i ja bi kupili stan u kojem smo trenutno postanari, međutim otvorila se i mogućnost i želja kupnje još jednog stana koji je iznad našeg. Riječ je o privatnoj kući, ali stanovi su etažirani. Cijena našeg stana iznosi cca 150.000,00 €, a drugog 100.000,00 €. U braku ćemo biti 23.5.2020. Koji je Vaš savjet, što nam je činiti? Je li moguće da apliciramo za subvenciju ponaosob, svaki za jedan stan? U planu nam je i proširenje obitelji, čime bi si produžili vrijeme subvencioniranja.
   Znači, pitanje je, možemo li oboje aplicirati za APN prije nego budemo u braku?
   Hvala na odgovoru i lp.

   1. Author

    Poštovana,

    kako još niste u braku, možete aplicirati za subvenciju ponaosob, svaki za jedan stan. Ono što bi trebalo dodatno provjeriti je to na koji način će APN pristupiti dodjeli dodatne subvencije za svako rođeno ili posvojeno dijete, u slučaju zajedničke djece. No, neovisno o tome, imate pravo podnijeti zahtjev za ovaj kredit.

    Lijep pozdrav

 92. Poštovani imam pitanje, odnosno dva, na koje mi u banci ne znaju reći odgovor pa Vas molim za pomoć.

  1. Sukladno Zakonu nije moguće prijevremeno isplatiti iznos subvencioniranog kredita prije proteka 5 godina plus dvije godine od završetka subvencioniranja. Znači li to da ja ne mogu/ne smijem uplaćivati veće iznose od onih iskazanih na otplatnome planu? Spada li to u prijevremno vraćanje također?

  2. Što ako dva korisnika APN-a dobiju dijete? Mogu li ga oboje prijavti na svoju nekretninu za dodatne dvije godine ili su primorani izabrati na koju će prijaviti? Što u slučaju nesuglasica?

  Hvala!

  1. Author

   Poštovani,

   uvećane uplate kredita predstavljaju djelomičnu prijevremenu otplatu kredita.

   Nastavno na drugi postavljeni upit, dva korisnika kredita od ranije imaju kredit APN-a ili bi ga tek podigli ove godine?

   Najbolje bi bilo da ovaj upit uputimo prema APN-u.

   Lijep pozdrav

   1. Hvala Vam za odgovor na prvo pitanje.

    Drugo pitanje je sljedeća situacija. Što ako dva korisnika kredita, koja nisu bračni drugovi niti se znaju od prije, dobiju dijete, na čiji se kredit tada dijete prijavljuje kao dodatna subvencija? Znači oboje su korisnici APN subvencija od prije no nisu sklopili brak, niti namjeravaju.

    Također, u kojim rokovima otprilike dolazi do isplate novaca prodavateljima od strane banke. U kojem mjesecu?

    Hvala

    1. Author

     Poštovani,

     Vaš upit je specifičan i trebali bismo dodatno provjeriti s APN-om.

     Isplata nije definirana Zakonom, a ovisi o vremenu predaje zahtjeva te o datumu samog odobrenja kredita i sklapanja ugovora o kreditu.
     Prema dosadašnoj praksi, od dana predaje zahtjeva potrebno je 1-1,5 mjeseci za isplatu kredita.

     Lijep pozdrav

 93. Pozdrav,

  Molim Vas razjasnjenje vezano za maksimalni iznos koji se uzima kao osnovica za subvenciju. Jasno mi je da je maksimalna cijena 1.500 e/m2 i ukupno maksimalno 100.000 e. U Vasim primjerima vidim da se uvijek spominje iznos kredita, a ne ugovorena cijena stana.
  U konkretnom slucaju, stan od 45 m2 se prodaje za 1.900 e/m2. Kaparom bi se pokrio iznos od cca 20.000 e, sto znaci da bi se kredit podizao za cca 65.000 e, odnosno 1.455 e/m2. Bi li se onda ostvarilo pravo na punu subvenciju od cca 30% mjesecne rate ili bi se i dalje uzimala ugovorena vrijednost stana kao polazna osnova za izracun subvencije?

  Drugo pitanje – cini li mi se ili je zaista tako da se za kupnju stana preko APN-a vrse manje/blaze provjere u vidu procjene nekretnine (cini mi se da su krediti odobravani u iznosu kupoprodajne cijene neovisno o procjeni)?
  Takoder, visina odobrenog kredita nije 5-10% niza od procjene kako to uglavnom bude prilikom redovnog podizanja kredita.
  Unaprijed zahvaljujem na odgovorima!

  1. Author

   Poštovana,

   cijena kvadrata računa se omjerom ugovorene kupoprodajne cijene i broja kvadrata. Budući da to prelazi 1.500 m2, subvencionirao bi se iznos od 67.500 eura.

   Procjena nekretnine uvijek mora zadovoljavati minimalno visinu traženog iznos kredita. Odnosno banka ne smije odobriti i isplatiti kredit čija visina je iznad visine procjene nekretnine.

   U praksi smo imali slučajeva i gdje je procjena nekretnine bila manja od traženog iznosa kredita.

   U većini slučajeva procjene se mogu ”navući” čim bliže traženom iznosu, ali to su male korekcije. Svaki elaborat o procjeni mora udovoljiti svim pravila struke oko izrade i određivanja vrijednosti nekretnine.

   Lijep pozdrav

   1. Poštovana Yetunde,

    možete li molim Vas ovo još dodatno razjasniti.
    Naime, konkretan primjer je sljedeći:
    Stan je u Zagrebu, dogovorena cijena na kupoprodajnom ugovoru je 125.000 eura za 61 kvadrat i garažu od 18 kvadrata koja je upisana zajedno sa stanom. Stan bi se platio na sljedeći način: 45.000 eura gotovine i 80.000 eura subvencioniranog kredita.
    Pitanje je sljedeće – ostvarujem li na 80.000 eura punu subvenciju (od 30% – Zagreb)
    moram li na u gruntovnici razdvajati stan od garaže?
    i još, imate li možda kakvih novosti oko poticaja u ožujku?

    Puno hvala unaprijed na odgovorima.

    Srdačan pozdrav

    1. Author

     Poštovani,

     ako se stan i garaža nalaze na istoj čestici, moguće je kupiti i garažu putem ovog kredita. Obično se tada mora utvrditi neto korisna površina garaže.
     Važno je znati i da li je stan i garaža na istoj ili različitoj etaži.

     Subvenciju ostvarujete u visini 30% anuieta, ali do maksimalno 100.000 eura. Također, cijena po kvadratu (zbroj kvadrata stana i neto korisne površine garaže), ne smije prelaziti 1.500 eur/m2.
     Ili, još jednostavnije, možete u predugovoru navesti da garažu kupujete odvojeno te da je za nju već plaćen dio cijene (iz kapare).

     Nije potrebno u gruntovnici razdvajati stan od garaže.

     Zasada još nema detaljnijih novosti. Pratite naš Blog 🙂

     Lijep pozdrav

 94. Poštovani,

  riješili smo legalizaciju u smislu da smo dobili uporabnu dozvolu za građevine u dvorištu, riješenje o izvedenom stanju jer je kuća građena prije ’68, sastavljen je i elaborat, no na rješenju nemamo pečat pravomočnosti. Tek 30.09. možemo dobiti pečat. Da li bi APN prihvatio papire kao takve za proces obrade subvencioniranja, a kada dobijemo riješenje sa pečatom da to naknadno pošaljemo?

  Hvala!

  1. Author

   Poštovana,

   postojala bi mogućnosti predaje zahtjeva i bez uporabne s pečatom pravomoćnosti.
   Svakako bismo morali napraviti dodatne provjere, a pritom nam je potrebna dokumentacija koju ste dobili za nekretninu.

   Pozivam Vas da popunite naš prijavni obrazac i ostavite nam potrebne podatke.

   Lijep pozdrav

 95. Pozdrav,

  zanima me do kada se može predati zahtjev za subvencioniranje, odnosno koji je krajnji rok?
  Lp

  1. Author

   Poštovani,

   prema trenutnim inforacijama, predviđeno trajanje zaprimanja zahtjeva u APN je mininalno do 1.10. Kako zasada nema podataka da će to se rok produljiti, najbolje bi bilo pridržavati se tog datuma.

   U slučaju da ste zainteresirani za APN kredit, savjetujemo Vam da čim prije pokrenemo proces odobrenja kredita kod banke kako bi Vaš zahtjev na vrijeme stigao u APN.
   Prijaviti se možete putem našeg prijavnog obrasca.

   Lijep pozdrav

 96. Poštovani,

  Zanima me da li ja kao vlasnik paušalnog obrta ostvarujem pravo na kredit i da li dio tog kredita može poslužiti za zatvaranje postojeceg u iznosu cca. 5.000€.
  Hvala.
  Lp

  1. Author

   Poštovani,

   paušalni obrtnici imaju mogućnosti realizirati APN kredit. Međutim, iz subvencioniranih kredita nije moguće zatvarati postojeće kredite. To možete napraviti nenamjenskim kreditom. Za ostvarenje kredita važno je da obrt posluje minimalno 1 godinu.

   Popunite naš kreditni obrazac i ostavite nam potrebne podatke. Kontaktirati ćemo Vas i dati Vam detaljnije informacije oko realizacije kredita.

   Lijep pozdrav

   1. Postovanje
    Mene zanima zasto se mora promjeniti prebivaliste u roku 30 dana, ako kupljenu kucu preko apn adaptiram i sređujem i nemogu zivjeti u njoj.

    1. Author

     Poštovana,

     nakon stupanja u posjed nekretnine, zakonom je određeno da je obveza kupca prijaviti prebivalište na adresi te nekretnine.
     Postoji li mogućnost odstupanja od ovih pravila, predlažem da provjerite s APN-om.

     Lijep pozdrav

 97. Poštovani,

  planiramo kupiti prizemnicu uz subvenciju APN-a. Vidjeli smo da je zabranjen najam nekretnine kupljene uz subvencionirani kredit unutar prvih 7 godina.
  Što ako nakon kupljene prizemnice od vlastitih sredstava podignemo kat na istoj kući i opremimo apartman za iznajmljivanje? Je li zabranjeno iznajmljivati taj kat ili je dopušteno obzirom da se to nije financiralo kreditom APN-a?
  Zahvaljujem na Vašem odgovoru!

  1. Author

   Poštovani,

   taj kat bi bio izgrađen na istoj čestici i pod istom etažom. Zbog toga bi moguće bio problem iznajmljivati taj objekta.
   No, kako je Vaš upit zaista specifičan, bilo bi dobro da dodatno provjerimo s APNom.

   Lijep pozdrav

 98. Poštovana Kristina,
  Krećem sa izgradnjom montažne kuće, i planirala sam se prijaviti za APN subvenciju.
  Međutim, građevinska dozvola će mi biti biti izdana krajem 9. mjeseca, a pravovaljana će postati tek u listopadu kada će natječaj za APN subvencioniranjem navodno završiti.

  Da li je dovoljno kod predaje dokumentacije banci da građevinska dozvola bude samo izdana, a ne i pravovaljana?

  Hvala na informaciji,

  Srdačan pozdrav,
  Martina

  1. Author

   Poštovana,

   nažalost, bez akta za građenje nije moguće ostvariti subvencionirani kredit.
   No, u određenim slučajevima, moguće je banci dostaviti samo izdanu građevinsku dozvolu (bez da je i pravomoćna) te pokrenuti proces odobrenja kredita uz naknadu dostavu ostale potrebne dokumentacije.

   Lijep pozdrav

 99. Postovani,
  Javljamo se za APN, sa bankom smo napravili provjeru kreditne sposobnosti i procijenu nekretnine odnosno stana koji kupujemo i rijesili smo to u kolovozu. 02.09.smo pokrenuli postupak za kredit kako bi predali sve trazene dokumente. Po dolasku u banku dostavili smo svu dokumentaciju vezanu za apn potpisali nekoliko izjava ovjerili ih i jos uvijek dolazimo dan za danom u banku gdje nam printaju papir po papir koji potpisujemo. Dolaskom u banku obavijestavaju nas da nema kolegice koja nas vodi da nam ne mogu provjeriti informacije i odugovlace sa predajom papira u apn. Nekoliko puta su slali papire da provjere jesu li dobro napravili zahtjev i jos uvijek ne znamo kada ce banka predati dokumentaciju. Mozete li nam pojasniti koja su nasa prava? Na upit da nam daju listu dokumentacije koja je potrebna za kredit nekoliko puta su nas odbili i lagali nas svaki put kada bi donjeli dokument da je to sve i da ce provjeriti i slati u apn. Svakim iducim dolaskom zatraze potpis nove izjave i sl. Primjerice izjavu o zastiti podataka potpisali smo tek 6.9 jer smo ju tad tek dobili. Smije li banka toliko odugovlaciti postupkom provjere za kredit ukoliko smo dobili informaciju da smo kreditno sposobni i izracunali su nam iznos kredita kao i rok te napravili procijenu nekretnine. Isto tako zanima nas smiju li nam kriti popis dokumentacije tokom postupka ili smo trebali 2.9 ako ne i prije dobiti popis dokumentacije koju trebamo predati za kredit kako bi se prijavili za subvenciju. Ukoliko banka krsi rokove (ukoliko oni uopce postoje) tko nam moze nadoknaditi izgubljeno vrijeme i mogucnost subvencije na koju mozemo zakasniti zbog propusta banke na nacin da banka preda papire prekasno apnu time da ne dobijemo subvenciju i jos izgubimo i kaparu?
  Hvala na pomoci
  Kristina

  1. Author

   Poštovana,

   nažalost, u bankama ne postoje rokovi u kojima su oni obvezni obaviti obradu ili odobrenje nekog kredita. Vi uvijek imate pravo na reklamaciju ili prigovor, ali nisam sigurna kako i na koji način banka Vam može nadoknaditi izgubljeno vrijeme ili nadokaditi to da ste zakasnili u APN.

   Žao mi je što nam se niste odmah javili kako bi Vas vodili kroz ovaj proces i kako bi izbjegli sve ovo što kroz sada prolazite.
   No, možda se još uvijek stigne nešto napraviti. Predlažem da nam se javite putem našeg prijavnog obrasca kako bi provjerili dodatne mogućnosti.

   Nadam se da će se Vaš zahtjev pravovremeno riješiti te da ćete ipak uspjeti kupiti stan koji želite.

   Lijep pozdrav

 100. Poštovani,

  zanima me postoji li neki zakon, propis ili pravilo u kojemu je navedeno tko (prodavatelj ili kupac) snosi troškove ishođenja uporabne dozvole (600kn) za nekretninu?

  1. Author

   Poštovana,

   obično se ovo rješava dogovorno, jer ne postoji niti zakon, propis ili pravilo o tome. Uvriježena je praksa da sve potrebne dozvole pribavi prodavatelj, odnosno trenutni vlasnik nekretnine, ali u slučaju da nije u mogućnosti (iz bilo kojih razloga), onda zainteresirani kupac može pribaviti svu obaveznu dokumentaciju o vlastitom trošku.

   Lijep pozdrav

  2. Mogu li traziti apn kredit ako sam vec dobila poticaj od zupana u splitsko dalmatinskoj zupaniji? Hvala

 101. Poštovani,

  Zanima me postoji li mogučnost naknadnog subvencioniranja, naime supruga I ja smo kupili kuću, podigli za nju normalan kredit na 30 godina, Prva rata kredita krenula je sa 1.7.2019.

  Zahvaljujem na odgovoru

  1. Author

   Poštovani,

   nažalost, ne postoji mogućnost naknadnog subvencioniranja.

   Subvenciju je moguće ostvariti isključivo za kupnju/izgradnju nekretnine dok je otvoren natječaj APN-a, preko banaka koje imaju sklopljenu suradnju sa APN-om i posebne kreditne linije samo za subvenciju.

   Lijep pozdrav

   1. Poštovani,izgradila bi kat na kući koja je očeva.
    Pripremili smo troškovnik i glavni projekat pa bi me zanimalo da li ja i suprug možemo biti dio APN subvencije toga kata kuće koja je na ocu?
    Lp

    1. Author

     Poštovana,

     uz suglasnost oca, imate mogućnosti izgraditi kat kuće subvencioniranim kreditom. Važno je da imate spremnu dokumentaciju za dogradnju – građevinska dozvola, troškovnik, projekt i ostalo.
     Slobodno nam se javite kako bi provjerili i ostale parametre koji utječu na odobrenje ovog kredita.

     Lijep pozdrav

 102. Pozdrav. Zanima me da li se može stan kupljen preko APN kredita iznajmiti u gospodarske svrhe, odnosno za otvaranje jdoo? Tu je riječ reecimo o 5m kvadratnog prostora.
  Ako može da li se stvaraju kakvi dodatni troškovi ili plačanje doadtnog poreza?

 103. Poštovani,

  postoji li prepreka u realizaciji kredita ukoliko je naziv glavnog projekta: Izgradnja stambene i pomoćne građevine, odnosno planiramo se prijaviti samo na izgradnju stambene građevine, a pomoćnu građevinu ćemo graditi vlastitim sredstvima kada budemo u mogućnosti. Savjet projektanta nam je bio da i pomoćnu građevinu sada uvrstimo u projekt kako bi sve bilo objedinjeno i jednostavnije.

  Unaprijed hvala!
  Lijep pozdrav

  1. Author

   Poštovana,

   pstoji mogućnost da se kredit realizira u potpunosti prema glavnom projektu, ali bi svakako trebali prvo pogledati dokumentaciju.
   Sve ovisi o veličini pomoćne građevine.

   Lijep pozdrav

 104. Poštovani,

  Korisnik sam APN subvencije iz 2017. i tada smo supruga i ja imali dijete staro 6 mjeseci.
  Da li se aktualna promjena zakona u 2019 vezana za produljenje 1 godine subvencije za dijete koje je već rođeno prilikom sklapanja kredita može primjeniti i na naš kredit odobren 2017 godine?

  Zahvaljujem na odgovoru

 105. Poštovana,

  željeli bi kupiti stan koji se vodi kao poslovni prostor – apartman, i u stvarnosti je to stan (kuhinja, sobe, kupaona..) u njega ćemo se prijaviti u roku od 30 dana, da li je moguće aplicirati na APN?
  Hvala

  1. Author

   Poštovana,

   da bi navedena nekretnina bila prihvatljiva kao predmet kupnje uz subvenciju APN na ZK izvatku bi trebala biti upisana kao stambena nekretnina, nikako kao poslovni prostor.

   Lijep pozdrav

 106. Poštovani,

  partner (nema nekretnine u vlasništvu, ima mogućnosti za dobivanje kredita) bi kupio manju kuću, prizemnicu te bismo ju zatim nadograđivali, tj. dizali kat (potrebna je građevinska dozvola). S obzirom na to, možete li mi reći za koju opciju bi bilo moguće predati zahtjev, kupnju ili renovaciju i je li moguće jednim subvencioniranim kreditom pokriti troškove jednog i drugog?

  Unaprijed hvala.

  Lijep pozdrav!

  1. Author

   Poštovana,

   zahtjev možete predati samo za kupnju nekretnine. Subvencioniranim kreditom nije moguće financirati obje namjene.
   Nadogradnju/renoviranje kupljene nekretnine možete obaviti kroz realizaciju redovnog stambenog kredita uz akcijske uvjete.

   Lijep pozdrav

 107. Postovani,moji roditelji su vlasnici jednog gradevinskog zemljista,pa me zanima postoji li mogucnost da dignem kredit i isplatim za isto zemljiste i konacno krenem graditi kako bi oni zatvorili svoje kreditne obveze za kucu mojom isplatom njima?

  1. Author

   Poštovani,

   kupnja zemljišta ne može se financirati subvencioniranim kreditom.

   Da biste se prijavili za APN kredit, morate imati zemljište i pripadajuću građevinsku dozvolu za gradnju.

   Lijep pozdrav

 108. Poštovana,

  u procesu smo kupnje stana u Zagrebu ono što me zanima je koliko dio od ukupne cijene stana će bi ti sufinanciran.

  Cijena stana je 130 000 eura
  Kvadrata 57,56

  Koliko iznosi subvencija APN?

  Hvala

  1. Author

   Poštovani,

   država subvencionira do maksimalno 1.500 eur/m2. Stoga, Vama će se subvencija obračunavati u visni 30% otplatnog obroka na iznos kredita od 86.340 eura. Preostali iznos kupoprodajne cijene neće se subvencionirati.

   Lijep pozdrav

   1. Postovani,

    Imam pitanje vezano uz Pos stanove. Mogu li se ja upisat kao clan domacinstva ako moja sestra preda zahtjev za Pos stan. I jel se mora onda ona upisat kao vlasnik ili se mogu ja. Stan bi bio kupljen bez kredita.

    1. Author

     Poštovana,

     članovima obiteljskog domaćinstva podnositelja zahtjeva obično se smatraju bračni drug, izvanbračni drug, formalni životni partner, neformalni životni partner, potomak, roditelj i osobe koje je podnositelj zahtjeva ili član obiteljskog domaćinstva prema zakonu dužan uzdržavati, a koji su na dan objave poziva za kupnju stana prijavljeni na istoj adresi prebivališta kao i podnositelj zahtjeva.

     Vlasnik stana je obično onaj tko je podnositelj zahtjeva.

     Lijep pozdrav

   2. Poštovani

    Želio bih kupiti kat kuće od oca, preko APN-a
    Imam brata i dvije sestre, kuća nije podijeljena, svi su suglasni da otkupnim kat od oca.
    U mojoj banci su me upozorili da to predstavlja problem, što da radim?

 109. Poštovani,

  Vlasnik sam 4 manja stana u kući u izgradnji bez fasade. Ta 4 stana imaju samo prozore (nema vode ni struje) U istoj kući se nalazi veći stan od 140 m2 koji je iznutra potpuno dovršen i u vlasništvu je roditelja i nije ga potrebno adaptirati. Je li mogu putem APN-a kupiti stan od roditelja? Kuća ima građevnisku dozvolu i izvana je potpuno dovršena (osim fasade). Mora li kuća imati uporabnu dozvolu da bih kupio stan od roditelja?

  Srdačan pozdrav

  1. Author

   Poštovani,

   moguće je kupiti stan od roditelja i ostvariti subvenciju. Međutim, obvezno je da nekretnina koju kupujete ima uporabnu dozvolu.

   Budući da ste vlasnik nedovršenih nekretina, svakako bi bilo dobro da napravimo dodatne provjere oko mogućnosti prijave za subvencionirani kredit. Ti stanovi nemaju higijensko-tehničke uvjete za život pa ne bi trebali biti prepreka ovom kreditu, ali zbog specifičnosti upita, najbolje je obaviti dodatne provjere.

   Popunite naš prijavni obrazac za APN i ostavite nam potrebne podatke za provjeru.

   Lijep pozdrav

 110. Poštovani,
  znam da se postojeća nekretnina u vlasništvu mora prodati u roku 2 godine.
  Zanima me da li ju mogu darovati svojoj mami ili prodati a da tako ne kršim uvjete APNa.
  Hvala

  1. Poštovana

   Planiram se prijaviti za kupnju POS stana , moja pitanja su sljedeća:

   1)Živim u stanu s roditeljima, vlasnik stana je moj otac, i ja nisam zapisan kao ni suvlasnik ni kao vlasnik, da li me to čini valjanim kanditatom za pos stan, s obzirom da je realno da ovaj stan u kojem živim jednog dana bude prepisan na mene?

   2) Da li je moguće kupnju pos stana obaviti u gotovini, i da li se mijenjaju uvjeti POS subvencije odnosno državnih subvencija?

   3) Da li je istina da samac se može prijaviti samo na stan do 40 kvadrata preko Pos programa a s tim da mu može biti ponuđen i stan od 70 kvadrata ako ostanu ne prodani, jer obitelj s djecom i više bodova na listi može birati prije stan i teoretski izabrati stan od 40 kvadrata iako im je opet ” tijesan” za život

   4) plaća li se porez na prvu nekretninu kod kupnje Pos stana i koliki je taj postotak poreza sada?

   Hvala

   1. Author

    Poštovani,

    ako nemate nekretninu trenutno u vlasništvu pogodni ste kandidat za POS stanove. Provjerava se trenutna situacija neovisno o tome što bi mogli nasljediti jednog dana.

    Vi ste u gotovini mislili platiti cijeli iznos stana ili samo učešće?

    Samac ima pravo na kupnju 40 m2 osim ako grad ili općina ne utvrde drukčije ili ako ostane ne prodanih većih stanova.

    Porez se plaća i on trenutno iznosi 3%.

    Lijep pozdrav

 111. Poštovani,

  upoznat sam da se subvencija može dobiti i za kredite za adaptaciju kuće. Moje je pitanje mora li ta kuća biti u našem vlasništvu da bismo mogli dobiti subvenciju? Trenutno je u vlasništvu roditelja jednog od supružnika, ali oboje imamo prebivalište na toj adresi.
  Drugo pitanje – treba li se prilikom predaje zahtjeva za odobrenje imati točan iznos kredita ili se to može dogovarati i u kasnijim koracima nakon što nam eventualno bude odobrena subvencija?

  Unaprijed hvala na odgovoru.

  Lijepi pozdrav

  1. Author

   Poštovani,

   subvencionirani kredit ne odobrava se za adaptaciju nekretnine. Možete raditi dogradnju, rekonstrukciju, dovršenje izgradnje, ali ne i uređenje nekretnine.
   Iako niste vlasnici nekrtnine, spomenute namjene možete odraditi uz suglasnost vlasnika.

   Iznos kredita potrebno je definirati prije odobrenja kredita.

   Lijep pozdrav

   1. Poštovana,
    imam kuću koju sam kupio prije dvije godine i koja jos nije dovrsena,jos ima golih zidova nedostaju vrata i dio instalacija i ne živim jos u njoj, mogu li se prijaviti za subvenciju? Koji je uvijet za iznos kredita, naći investitora i zatražiti ponudu od njih ili mogu zatražiti iznos koji smatram da ce bit dovoljan?

    1. Author

     Poštovani,

     svakako je potrebno najprije utvrditi namjenu kredita te da li je ista prihvaljiva APN-u.
     No, da biste se prijaviti za subvencionirani kredit, morali biste imati pravomoćnu građevinsku dozvolu za projekt koji biste radili, projektnu dokumentaciju te visinu troškova za obavljanje tih radova.

     Prema Vašim potrebama i željama, u dogovoru s investitorima, možete od njih zatražiti ponudu.

     Lijep pozdrav

 112. Poštovanje,

  Vidim da nije dozvoljeno iznajmljivanje kupljene nekretnine pa me zanima sljedeći slučaj.
  Kuća koju bih ja želio kupiti sastoji se od tri kata sa tri odvojena stana. U jednome bih ja živio, a druga dva bih iznajmljivao. Da li je u ovome slučaju moguće dobiti subvenciju?

  Hvala i lijepi pozdrav.

  1. Author

   Poštovani,

   tako je, iznajmljivanje nije dozvoljeno.

   Možete eventualno subvencioniranim kreditom financirati kupnju stana u kojem biste živjeli, a onda ostala dva stana kupiti redovnim kreditom.

   Lijep pozdrav

   1. Poštovani,
    zanima me da li bi mogao dobiti kredit kao investitor u gradnji tzv urbane vile( ja bi bio jedan od tri investitora)? Znaci gradio bi skupa s tri partnera zgradu s tri etaže i tri odvojena stana. Ja bi htio dići kredit za svoj stan. Hvala Vam.

  2. Prije 3 god ostala trudna nisu mi produbili ugovor. Sad sam na porodiljnom s 3 djetetom kao nezaposlena muz radi u Sloveniji pa me zanima dali postoji mogućnost subvencije posto sam ja nezaposlena. Kredit u erste banci koji se redovito otplacuje. Kupili bi kucu

   1. Author

    Poštovana,

    Vi kao nezaposlena osoba, nažalost, nemate uvjete za realizaciju kredita u bankama. Eventalno možemo provjeriti zadovoljava li suprug uvjete kreditiranja osoba zaposlenih u inozemstvu.

    Pozivam Vas da popunite naš kreditni obrazac i ostavite nam potrebne podatke za provjeru.

    Lijep pozdrav

 113. Ako imate nekretninu koja je u suvlasništvu s druge dvije osobe, tretira li se i ona na isti način da se u roku od dvije godine dobivanja APN kredita mora prodati?

 114. Poštovana,

  imam u vlasništvu stan koji su mi roditelji darovali ali oni imaju pravo doživotnog uživanja i žive u tom istom stanu sa mojom sestrom i bakom. Supruga i ja smo podstanari i želimo sad kupiti stan. Da li imamo pravo na APN u tom slučaju.

  Hvala.

  Lijepi pozdrav

  1. Author

   Poštovani,

   Vi ste, unatoč pravu doživotnog uživanja Vaših roditelja, svakako vlasnik nekretnine. Kada biste se realizirali subvencionirani kredit, imali biste obvezu prodati tu nekretninu.

   Lijep pozdrav

 115. Poštovana,

  u trenutku pokretanja zahtjeva u banci, niti ja niti supruga nećemo biti vlasnici nijedne nekretnine. Što ukoliko postanem vlasnik nekretnine početkom 10 mjeseca? Gleda li se imamo li u vlasništvu nekretninu u trenutku upućivanja zahtjeva ili dok se god kredit ne odobri? Naime kad ovjeravam izjavu, nemamo ništa, ali ćemo možda imati tijekom postupka ili čak kasnije…

  Lp,

  Dario

  1. Author

   Poštovani,

   vlasništvo nekretnine razmatra se u trenutku predaje zahtjeva za kredit. Ono što se dogodi poslije, ne mora utjecati na realizaciju kredita.
   Poslati ćemo upit prema APN-u pa provjeriti ovu specifičnu situaciju.

   Lijep pozdrav

  2. Poštovani,

   Zanima me ako je moguće uzeti apn kredit za rekonstrukciju stare kuće u kojoj nema osnovnih uvjeta za život koja bi nam se darovala.

   Lijep pozdrav

 116. Poštovana Yetunde Kristina,

  suprug i ja zadovoljavamo sve kriterije za dobivanje subvencije. Brine nas samo ovo; trenutno smo u najmu u kući koju bi htjeli kupiti te također imamo oba dvoje prijavljeno prebivalište na istoj adresi. Da li to predstavlja kakav problem? S vlasnikom kuće smo se jednostavno nakon vjenčanja dogovorili da nas oboje prijavi na tu adresu. Hvala na odgovoru? Barbara

 117. Molim Vas jednu informaciju…
  Naime zanima me da li imamo pravo na subvenciju kredita za nadogradnju kuće koja je u supruginom vlasništvu. Ta kuća je mala (cca 40m2) i proširili bi je za još cca 70m2. Za nadogradnju imamo sve potrebne dokumente kao i građevinsku dozvolu i troškovnik gradnje.
  Ako biste bili ljubazni da mi odgovorite da znamo da li da se prijavimo.

  Unaprijed zahvaljujem

 118. Poštovana,

  1. Smije li se nakon završetka perioda subvencioniranja tražiti reprogramiranje kredita (npr. s 15 na 20
  godina)

  2. Da li je problem ako se dobije subvencija, a kupoprodaja stana se izvrši tek kroz dulji period vremena (npr. 9 mjeseci od predaje zahtjeva) – postoji li vremenski limit?

  3. Da li se određena EKS odnosi na cijelo razdoblje dizanja kredita, a ne samo na period subvencioniranja?

  Hvala Vam.

  1. Author

   Poštovana,

   nakon perioda subvencioniranja uvećanog za dvije godine, ako zadovoljavate uvjete banke, imate pravo refinancirati ili reprogramirati APN kredit.

   Postoje rokovi korištenja kredita. Obično nakon sklapanja ugovora o kreditu, isplata kupoprodajne cijene mora biti u roku od 1-3 mjeseca.

   Objavljene efektivne kamatne stope odnose se većinom samo na prvih 5 godina otplate kredita.

   Lijep pozdrav

 119. Poštovani,
  Kuća je legalna, a na istoj čestitci se nalazi pomoćna zgrada (garaža)od 39 m2 koja je ne legalna i koja je odvojena od kuće 4 metra. Kuća je zabilježena u zk izvadak s dokazima legalnosti, dok je pomoćna zgrada zabilježena u zk izvadak bez dokaza legalnosti. Pomćna zgrada je izgrađena poslije 30.6.2013.g i nije moguca legalizacija jer s pomoćnom zgradom prelazi 30% izgrađenosti čestice, a 30% je maksimalna izgrađenost čestice.
  MOŽE LI SE ZA TAKVU NEKRETNINU DOBITI SUBVENCIJA?
  Što je bitno navesti ako se moze dobiti subvencija?
  Pozdrav, unaprijed hvala

 120. Postovani

  Situacija je ovakva. Nasao sam zemljiste u gradu Zagrebu i montaznu kucu od firme koja bi ju izgradila/montirala. Mene zanima je li ja to mogu objediniti u jedan APN kredit? Znaci dva razlicita prodavaca, a ja sam kupac(zemljista i montazne kuce). Hvala unaprijed
  Lp

  1. Author

   Poštovani,

   ovo neće biti moguće. Subvencionirani kredit odobrava se samo za jednu namjenu, ne i više namjena.

   Vi biste najprije trebali imati zemljište sa pripadujućih dozvolama kako bi mogli aplicirati za ovaj kredit.

   Kupnju zemljišta možete financirati redovnim stambenim kreditom te potom zatražiti dozvole za gradnju.

   Lijep pozdrav

   1. Postovanje.Drzavljanin sam Republike Hrvatske. U Bosni sam , u ratnim zbivanjima izgubio svoju kucu.Radim u SR Njemackoj. Imam teren u Dugom Selu kod Zagreba. Stavim sam ga na prodaju. Imam dvoje maloljetne djece i zelimo kupiti stan u Istri, u kojem bi zivjeli. Da li ja imam pravi na subvencionirani Kredit buduci da radim u drugoj zemlji?
    Unaprijed hvala na odgovoru.Lijep pozdrav.

    1. Author

     Poštovani,

     za realizaciju ovog kredita važno je da imate prebivalište u RH. Međutim, procjena kreditne sposobnosti za zaposlene u inozemstvu vrlo često zahtijeva uključenje sudužnika koji živi i radi u Hrvatskoj.

     Možete nam ostaviti svoje dodatne podatke putem prijavnog obrasca pa ćemo provjeriti imate li mogućnosti za realizaciju ovog kredita.

     Lijep pozdrav

 121. Postovana,

  posto nam banka odobrava kredit i zadovoljavamo sve za subvenciju mene zanima hocemo li dobiti +1godinu vise na vec rodeno djete kojem moj sadasnji zarucnik uskro suprug (u 10mj.imamo svadbu) nije bioloski otac ali zivimo svi zajedno vec 8 godina? Hvala unaprijed.

  S postovanjem,
  Snježana

 122. Poštovani/e,

  dečko i ja (6 godina veze) planiramo aplicirati za subvencionirani kredit u rujnu ove godine. Ispunjavamo APN uvjete i uvjete banke. Nositelj kredita bit ću ja, dok će dečko biti sudužnik.

  Interesira me je li potrebno da dečko u roku 30 dana prijavi prebivalište na novoj adresi ili se to odnosi samo na mene, odnosno nositelja kredita? Također, mora li se dečko upisati u vlasništvo (1/2 ili 1/3) nekretnine?

  Hvala unaprijed i srdačno,
  M.

  1. Poštovani,
   Jel moze moj punoljetni sin biti nositelj kredita a ja bi ga odplacivao, sin je student i nezaposlen je.Kredit i stan bi glasili na njega a ja bi bio suduznik?

   1. Postovani,
    Imam neke udjele u kuci koje sam dobila nasljedivanjem…moze li mi zbog toga biti odbijen ovaj kredit?

 123. Pozdrav,

  roditelji su vlasnici stana za koji sam ja digla kredit u banci i otplaćujem ga. Mogu li se prijaviti za subvencionirani kredit kako bih otkupila stan od roditelja i ja postala jedina vlasnica stana?

  Unaprijed hvala,
  Ivana

 124. Poštovani,

  Moji roditelji žive u kući na prvom katu, čekam trenutno na građevinsku dozvolu za dignuti 2. kat i potkrovlje. Da li je moguće konkurirati za subvenciju kredita, s obzirom da nije kupnja nego dogradnja (dizanje kata) ?
  I u ovom slučaju, s obzirom da zemljište a ni 1.kat nisu na moje ime, da li bi trebala imati jamca za kredit?

  Hvala unaprijed na odgovoru.

  1. Author

   Poštovana,

   moguće je dobiti subvenciju i za dogradnju nekretninu uz uvjet da dobijete građevinsku dozvolu.
   Budući da niste vlasnik zemljišta, ne treba Vam jamac, nego suglasnost vlasnika zemljišta za dogradnju nekretnine.

   Lijep pozdrav

 125. Poštovana,

  1.Prijavljujem se za APN kredit i u teroriji u prvih 5 godina dobijem 2 djece znaci li to da subvencija traje 5+2+2 te kredit ne meogu zatvoriti do 11 godine (9 subvencija + 2 rok od zadnje subvencije?

  2. Imajući u vidu ovo gore, mogu li uplaćivati više iznose i tako skraćivati rok otplate na npr 12 godina.

  Hvala unaprijed

  1. Author

   Poštovani,

   sve ste dobro napisali, subvencija se produljuje za dodatne 4 godine, a prije 11-te godine nije dobro prijevremeno zatvarati kredit (zbog povrata primljene subvencije).

   Uplaćivanje viših iznosa na glavnicu kredita smatra se prijevremenom otplatom pa i zbog toga Vas mogu zatražiti da vratite subvenciju.

   Lijep pozdrav

 126. Poštovani,
  zadovoljavamo sve uvjete za dobivanje subvencioniranog kredita kojim bismo riješili stambeno pitanje (ne posjedujemo nekretnine, kreditno smo sposobni…).
  S obzirom da suprug ima d.o.o. (jedini je zaposleni) radi od kuće i ima prijavljeno sjedište ovdje gdje trenutno živimo. Naravno, planirali smo sjedište prebaciti na novu adresu kada se preselimo, no čini se da to ne smijemo, iako to nigdje izričito ne piše osim “Prijava obrta ili tvrtke rješava se drugim posebnim propisima.” Suludo nam je iznajmljivati drugi stan ili sandučić kako bi negdje drugdje stizala pošta.
  Možemo li prijaviti tvrtku na adresu kupljenog stana kao sjedište iste, s obzirom da kupnjom stana prvenstveno rješavamo stambeno pitanje?

  1. Author

   Poštovana,

   Zakon je osmišljen tako da rješava Vaše stambeno pitanje pa se najčešće poslovne namjene ne financiraju ovim kreditom.

   Kako je Vaš upit specifičan, bilo bi najbolje da ga provjerimo s APN-om.

   Za to će nam biti potrebni Vaši dodatni podaci koje možete ostaviti putem našeg prijavnog obrasca za APN.

   Lijep pozdrav

   1. Poštovani,

    da li je ovo razjašnjeno?
    Recimo, kada je u pitanju Paušalni obrt.

 127. Poštovane,

  svi stalno govore o higijensko – tehničkim uvjetima, ali meni nije jasno što to točno znači? Gdje piše kakvi su to točno uvjeti?

  Stara drvena kuća iz 30ih bez izolacije, sanitarnog čvora….u mjestu u kojem nemamo prebivalište ima ili nema higijensko – tehničke uvjete.

  Lijep pozdrav,

  1. Author

   Poštovani,

   ne postoje točno definirani tehničko-higijenski uvjeti. No, tu se ponajprije misli da nekrentine koje nemaju uvjeta za život, kao što su struja, voda, ruševno stanje nekretnine i sl.
   Nekretnina koju spominjete moguće da ne zadovoljava potrebne uvjete.

   Lijep pozdrav

 128. Poštovanje,

  u ranijim odgovorima ste naveli da je APN subvencioniranim kreditima moguće objediniti vlasništvo nad nekretninom nad kojom je trenutno više suvlasnika. Da li to znači da je moguće subvencioniranim kreditom otkupiti i dio stana kojem je suvlasnik bračni drug? Ako se ne varam, izjava bračnog druga koju APN traži kao dio dokumentacije se odnosi na to da nema nijednu nekretninu u VLASNIŠTVU, dok se suvlasništvo ne spominje.

  Hvala!

  1. Author

   Poštovani,

   tako je, suvlasništvo se ne razmatra kod ovih kredita. Isto tako, Vaš bračni može otkupiti dio stana svog bračnog druga gdje je suvlasnik kako bi postao vlasnik te nekretnine, no za to mora postojati opravdani razlog.

   Lijep pozdrav

 129. Poštovana,

  Suprug, koji će ujedno biti i nositelj kredita vlasnik je zemljišta na kojem se nalazi nekretnina; kuća koju je naslijedio od oca. Kuća ima priključak struje, no nema priključak vode, nema sve prozore i ima gole zidove. Dakle, u njoj se ne može nikako živjeti. Također, kuća je izgrađena prije 1968. godine i nije legalizirana.

  Da li je u tom slučaju potrebno da suprug potpiše Izjavu da u vlasništu IMA jedan stan/ kuću ili potpisuje izjavu da u vlasništu NEMA stan ili kuću (s obzirom ima kuću ali u njoj ne postoje osnovni tehničko-higijenski uvjeti za život)?

  Hvala unaprijed.

   1. Poštovana,

    Imam sličnu situaciju, i zanima me koja je definicja tehničko higijenskih uvjeta za život?

    Supruga ima klet, koja je kuća, izrađena, nema građevinsku dozvolu, nema priključak za struju, ima priključa za vodu.

    1. Author

     Poštovani,

     tehničko-higijenski uvjeti za život nisu definirani od strane APN-a. Prema iskustvima, te uvjete nemaju nekretnine bez struje i vode.
     Suprugina klet ne bi trebala biti prepreka za Vaš kredit.

     Lijep pozdrav

  1. Postovani,

   Zanima me kako rijesiti problem u razlici procjene stana i kupoprodajne cijene? Realna situacija u Zagrebu je takva da su cijene jako skocile, a procjene ih ne prate. Konkretan primjer je stan za koji smo zainteresirani koji se nalazi u Slobostini/Otoku i procjena u ovom kvartu je 1500eur/m2, a realno se stanovi ovdje prodaju za 1800-2000eur/m2 sto je ogromna razlika. Na stan od cca 70 kvadrata je to preko 20000 eura razlike sto je ogroman problem za dobivanje kredita. Kako rijesiti takav problem uz pretpostavku da nemamo toliko gotovine? Odnosno u tekstu pise da se dizu dodatni krediti za tu razliku, ali pretpostavljam da su i kamatne stope puno vise?

   Lp
   Karlo

   1. Author

    Poštovani,

    kada je procjena nekretnine manja od kupoprodajne cijene, nažalost, preostaje Vam ili dogovoriti novu cijenu s prodavatelj ili realizirati kredit za financiranje spomenute razlike u cijeni.

    Kamatne stope kod tih kredita slične su kamatnim stopama na redovne stambene kredite, oko 1-1,5% više.

    Lijep pozdrav

  2. Poštovani,

   Što znači – vaše su usluge besplatne?

   Hvala,