Kunski krediti za unapređenje energetske učinkovitosti

Savjeti / Zoran Šuster / 07/05/2014 / 0 komentar

Zeleni_krediti_2_300x188Zakonska regulativa u Hrvatskoj prema kojoj svaki stambeni objekt mora imati energetski certifikat svakako je doprinijela izgradnji objekata građenih prema standardu energetskog razreda A+, A  i B. Cilj izgradnje niskoenergetskih kuća je optimizacija potrošnje energije i maksimalno korištenje energije dostupne iz prirode.

Postojeću stambenu nekretninu učiniti energetski učinkovitom

Energetska učinkovitost niskoenergetske građevine temelji se na kvalitetnoj izolaciji (termofasada, troslojni prozori, kvalitetna vrata, izolirano krovište i sl.) koja sprječava  gubitak topline, na sustavu strujanja zraka (prozračivanje i dodatno čuvanje energije) te na iskorištenju sunčeve energije. Građani koji stanuju u visokoenergetski građenim kućama troše oko 50% više energije za grijanje i hlađenje, a ako je riječ o kući bez fasade suočavaju se s gubicima i do 80% većim od onih koji žive u niskoenergetskim stambenim objektima.

Fiksna mjesečna obveza za cijelo vrijeme trajanja kredita

Kunski kredit je moguće ugovoriti u iznosu od 15.000,00 do 300.000,00 kn uz fiksnu kamatnu stopu 6,0 %, na maksimalni rok otplate šest godina. Naknada za administrativnu obradu kreditnog zahtjeva iznosi 0,5 % od glavnice kredita, maksimalno 2.500,00 kn.

Kao dodatni instrument osiguranja otplate kredita za iznose veće od 200.000,00 kn banka upisuje založno pravo na nekretninu.

Za realizaciju Zelenoga stambenog kredita potrebno je uz standardnu dokumentaciju, koja ukazuje na kreditnu sposobnost potencijalnog korisnika kredita, priložiti  dokumentaciju iz koje je vidljiva zelena namjena kredita.

Namjena kredita dokazuje se troškovnikom koji sadrži stavke za poboljšanje energetske učinkovitosti (izrađen i ovjeren od strane osobe ovlaštene za poslove projektiranja i građenja ili od strane sudskog vještaka za područje građevinarstva i arhitekture ili sl.) ili računima/predračunima dobavljača/izvođača radova.

U slučaju kada tražitelj kredita nije vlasnik nekretnine koja se uređuje ili rekonstruira, potrebna je Suglasnost vlasnika ovjerena kod javnog bilježnika.

Isplativost zelenog kredita

Ako se uzme u obzir koliko bi građani uštedjeli na grijanju kada bi stavili novu termo fasadu, kao i da je za pripremu potrošne tople vode i grijanje dovoljno ugraditi sustav sa solarnim toplinskim kolektorom i sl., izgradnja vlastitog doma u niskoenergetskom standardu koja na početku iziskuje nešto veću investiciju (trošak gradnje po kvadratnom metru viši je od 5 % do 12 % u odnosu na klasičnu gradnju), svakako je investicija koje se dugoročno isplati.

Klijenti koji se odluče za kredit ne štede samo energiju nego i vlastiti novac. S godišnjom uštedom kroz manje plaćanje troškova režija, klijenti već iste godine mogu podmiriti određen broj  anuiteta Zelenog kredita.

Zeleni kunski kredit  »Više

 
Autor: Progreso grupa
“Image courtesy of [Naypong] / FreeDigitalPhotos.net
 

Komentari

Imate pitanje ili komentar? Tu smo!