Beskontaktno plaćanje – prednosti i mane

Beskontaktno plaćanje – prednosti i mane

Savjeti / Yetunde Kristina Škorić, Mag. Oec. / 16/02/2015 / 0 komentar

Beskontaktna novčana transakcija (beskontaktno plaćanje) podrazumijeva plaćanje pri kojem kartica ne napušta ruku korisnika, a provođenje transakcije do određenog iznosa nije potrebno autorizirati upisivanjem PIN-a ili potpisom.

Beskontaktne kartice rabe se za manje novčane transakcije, a da bi se plaćanje provelo dovoljno je  platnu karticu prisloniti na čitač kartice, tj. POS uređaj.

Kartično plaćanje

Hrvatske banke najčešće ograničavaju beskontaktno plaćanje na deset transakcija dnevno, a iznose plaćanja do 100,00 kn po transakciji, odnosno 1.000 kn dnevno.

Bankovne kartice predstavljaju svestrano prihvaćeni proizvod te za svaki otvoreni račun u banci klijent dobiva pripadajuću debitnu platnu karticu.

Korištenje kartica smanjilo je potrebu za provođenjem gotovinskih transakcija, a to  pojednostavljuje plaćanje i novčane malverzacije svodi na minimum.

Razvoj tehnologije kartičnog poslovanja posljednjih je godina zabilježio veliki napredak upravo na području beskontaktnih platnih kartica.

S obzirom na to da se čitači kartica za beskontaktno plaćanje lako ugrađuju, koriste ih dućani, restorani, benzinske crpke, kiosci, šalteri na kolodvorima i sl.

Plaćanje se provoditi beskontaktno neovisno o iznosu novca koji se namiruje.

Za provođenje novčane transakcije u iznosu do 100,00 kuna nije potrebna dodatna verifikacija, a za plaćanje iznosa većih od 100,00 kuna potrebno je transakciju potvrditi unosom PIN-a ili potpisom korisnika.

Verifikacija većih novčanih transakcija predstavlja dodatan sigurnosni mehanizam , nauštrb brzine i elegancije kakvu imamo pri plaćanju manjih iznosa ovakvim karticama.

Kontrola plaćanja

Korisnici starih platnih kartica kod kojih je za provođenje novčanih transakcija bilo nužno karticu ustupiti u ruke djelatnika trgovine, restorana, kioska i sl., a koji su se odlučili zamijeniti svoje kartice novim beskontaktnim karticama, svakako se trebaju dobro upoznati s načinom funkcioniranja takve kartice.

Beskontaktno plaćanje na prodajnim mjestima omogućuju Erste Card Club, OTP banka, PBZ Card i Raiffeisen banka.

Beskontaktne platne kartice imaju ugrađenu dodatnu sigurnosnu zaštitu, koju osigurava pružatelj platnih usluga (banke i kartične kuće). Međutim ustupanjem kartice djelatniku čiju uslugu ili proizvod koristi,  rizike korištenja beskontaktne tehnologije  korisnik kartice preuzeo je na sebe.

Banke kod redovite zamjene postojeće platne kartice građana, zbog isteka roka valjanosti, uobičajeno staru karticu mijenjaju novom platnom karticom koja sadržava beskontaktnu tehnologiju. Djelatnici zaposleni u bankama dužni su upozoriti korisnike o novoj beskontaktnoj kartici i jasno im predočiti prednosti i mane beskontaktnog plaćanja.

Ako korisnik ne želi koristiti debitnu platnu karticu s beskontaktnom tehnologijom, slobodan je odabrati debitnu platnu karticu koja uključuje tradicionalan način plaćanja.

Banke koje su uvele ili planiraju uvesti platne kartice s beskontaktnom tehnologijom dužne su dopuniti i izmijeniti opće uvjete poslovanja, koji uređuju korištenje kartica.

Neophodno je uvesti promjene vezane uz informiranje građana o beskontaktnim obilježjima i funkcionalnostima platne kartice, o načinu autorizacije novčanih transakcija te o podjeli odgovornosti za možebitna neautorizirana plaćanja.

Da bi povećale sigurnost korištenja beskontaktne tehnologije banke i kartične kuće uvode ograničenja, poput maksimalnog novčanog iznosa po transakciji, ukupnog iznosa transakcije te broja transakcija u određenom razdoblju i sl.  Navedene restrikcije financijske institucije dužne su jasno i nedvosmisleno opisati u općim uvjetima kartičnog poslovanja.

Na koji se način provodi beskontaktno plaćanje?

pay-pass pay-wave

Prodajna mjesta, u Hrvatskoj i u Europi, koja pružaju mogućnost beskontaktnog plaćanja označena su oznakom pay pass ili pay wave.

U beskontaktne kartice ugrađeni su računalni čipovi i radijske antene, koje omogućavaju bežično povezivanje kartica i čitača kartice. Po dodiru kartice s čitačem pojedinosti o plaćanju šalju se bežično u maestro, visa ili drugu kartičnu mrežu. Realizacija novčane transakcije traje svega nekoliko sekundi, a nakon plaćanja korisnik prima potvrdu o izvršenoj uplati te se ispisuje POS slip.

Zašto nisu potrebni potpis ili autorizacija PIN brojem?

Svrha beskontaktong plaćanja jest zamjena ili redukcija korištenja gotovinskog plaćanja, odnosno kovanica i novčanica. Stoga bezgotovinske transakcije trebaju biti jednostavne i praktične. Iz navedenog razloga pružatelji usluga (trgovine, restorani, kiosci i sl.) koji prihvaćaju beskontaktnu tehnologiju ne zahtijevaju autorizaciju plaćanja.

Pogodnosti beskontaktnog plaćanja

Beskontaktno plaćanje zamjenjuje upotrebu gotovine, smanjuje rizike manipulacije i troškove pohranjivanja gotovine, podrazumijeva veću sigurnost plaćanja, pridonosi konkurentnoj prednosti uslužnih djelatnika, dodanoj vrijednosti korisnika i drugo.

Beskontaktne transakcije odvijaju se brzo, stoga je ta vrsta plaćanja idealna na mjestima gdje se vrši veliki broj manjih novčanih transakcija (stadioni, kafići, restorani brze hrane, benzinske crpke, dućani s prehranom, kiosci, cinestar i sl.).

 Za nabavku svakodnevnih sitnica kao što su kruh, mlijeko ili maramice nije potrebno nositi sa sobom gotovinu, a kupnja se može obaviti brzo bez stvaranja redova i negodovanja trgovaca.

Uvođenje infrastrukture za beskontaktno plaćanje trgovcima predstavlja trošak. Međutim, veliki broj  fiskalnih blagajni ima ugrađen čitač beskontaktnih kartica, a gledano dugoročno pružatelj usluge dobiva i na konkurentskoj prednosti.

Sigurnost nije nešto što bi vas trebalo zabrinjavati

Sigurnosni kod sprječava dupliranje računa za istu transakciju, čak i ako se kartica više puta prinese čitaču. Dakle, jedna se kupnja ne može naplatiti više puta.

Beskontaktne kartice sadrže ugrađeni čip, koji predstavlja najsuvremeniji oblik zaštite od neovlaštenog korištenja. Prilikom svake beskontaktne transakcije čip generira jedinstveni sigurnosni kod, koji se ne može ponovno upotrijebiti (korištenjem iste kartice) za drugu transakciju.

S obzirom na to da proces beskontaktnog plaćanja traje svega nekoliko sekundi, brzina  plaćanja onemogućuje neovlašteno detektiranje korisničkih podataka.

Korisnik ima kontrolu nad provođenjem transakcija jer karticu ne ustupa djelatniku, pružatelju usluge koju plaća.

S obzirom na to da za provođenje transakcije kartica mora biti prislonjena uz čitač, ne postoji mogućnost slučajnog ili neplaniranog plaćanja.

U određenim kreditnim institucijama korisnik kartice može na vlastiti zahtjev dodatno smanjiti maksimalni dnevni limit beskontaktnih, novčanih transakcija.

Ako se korisnik nalazi na  prodajnom mjestu koje ne podržava beskontaktno plaćanje, tu beskontaktnu karticu može koristiti na uobičajeni način, autorizacija PIN-om ili potpisom.

Čemu beskontaktno plaćanje?

Cijeli se proces “peglanja” kartice prosječnom korisniku vjerojatno i ne čini toliko dugim. Međutim preskakanje nekoliko koraka u znatnoj mjeri olakšava trgovcima i uslužnim djelatnostima (restorani brze hrane, benzinske postaje, ljekarne, kina, javni prijevozi  i sl.) u kojima je brzina od presudne važnosti za poslovanje.

Provođenje plaćanja beskontaktnom karticom predstavlja novu tehnologiju koja privlači sve veći broj korisnika. Najveći broj korisnika beskontaktnog plaćanja čine građani u tridesetim godinama života. Naime, taj novi trend u industriji plaćanja prije svega odgovara modernom životnom stilu korisnika.

Korisnici starije životne dobi još se bore s uvriježenim predrasudama i navikama te se dobar dio njih odlučuje za tradicionalan način plaćanja.

Beskontaktna tehnologija na području platnog prometa primjer je razvoja kartičnog poslovanja, a iz dana u dan sve veći broj korisnika prepoznaje brzinu, sigurnost i praktičnost kao prednosti te inovativne platne tehnologije.

Autor teksta: Vera Maroshi
 

Komentari

Imate pitanje ili komentar? Tu smo!