POS+ model nije ispunio očekivanja

Progreso kolumne / Progreso grupa / 25/11/2013 / 0 komentar

Slab odaziv na model POS+

Iako je po najavama izgledalo da će POS model pobuditi veliki interes, to se ipak nije dogodilo.

Očekivali smo puno veći broj kupaca, s obzirom da ima nekretnina koje zadovoljavaju, ali odaziv nije bio onakav kakav smo očekivali.

Mnogi investitori su smanjili cijene stvarno ili fiktivno i prilagodili se modelu POS+. Neki su malo korigirali cijene, a neki naglasili da se uklapaju u taj model. No, sudeći po odazivu od ukupno 76 zahtjeva – ni to nije dovoljno.

„U Zagrebu je sklopljeno 49 ugovora. Svi ostali gradovi koji imaju građane koji su odlučili kupovati stanove, imaju po stan ili dva”, rekao je zamjenik ministrice graditeljstva Željko UhlirZnači, Zagreb je zaprimio 49 zahtjeva za kupnju stana po modelu POS+, iza njega je Samobor sa šest zahtjeva. Od većih gradova – Osijek ima svega dva zahtjeva, a Split jedan. Rijeka i Zadar nema niti jedan. Ostali gradovi također su s lošim odazivom.

Razlozi i opravdanja

U Ministarstvu graditeljstva smatraju da građani još proučavaju ovaj model. Za razliku o

d POS-a, model POS+ zahtjeva i veću ulogu građana, koji se moraju sami pobrinuti da dokumentacija bude čista.

“Ovo je jedan duži proces gdje ljudi trebaju biti aktivniji i sami skupljati dokumentaciju, važu situaciju. U POS-u samo čekaju da APN to odradi”, obrazložio je Uhlir. U modelu POS-a država pokreće investicije, gradi stanove i građanima nudi gotov proizvod.

Model POS+ znači da građani sami biraju nove stanove, koji ne smiju biti skuplji od 1.400 eura po metru četvornom. Moraju imati 15 posto učešća i biti kreditno sposobni (pitanje br.17).

Nekoliko je razloga zašto je malo zahtjeva:

  • Na tržištu se mogu naći i nekretnine koje nisu u POS+, ali su po dobrim cijenama pa se u konačnici kupcu više isplati kupiti takav stan, po komercijalnim uvjetima banke, nego u POS-u.
  • Procedura je malo kompliciranija nego ranije.
  • Potrebno je 15% učešća, što je mnogim kupcima danas velika prepreka.
  • Lokacije na kojima se nude preostale novogradnje po cijeni nižoj od 1400€/m², često nisu zadovoljavajuće za kupce, jer su uglavnom na manje atraktivnim i prometno slabije povezanim područjima.

S druge strane, ono što mnogi građani čekaju, a Ministarstvo najavljuje već za jesen – to je najam državnih stanova. U prvom pilot projektu, u sesvetskom naselju Novi Jelkovec, za takav najam nudilo se 80 stanova, a bilo je čak 6 puta više prijava.

 

Vlasnik sadržaja: Progreso grupa
Autor teksta: Boro Vujović, direktor Opereta nekretnina
Sav sadržaj ovih internetskih stranica zaštićen je autorskim i srodnim pravima sukladno relevantnim zakonskim propisima Republike Hrvatske. Zabranjeno je javno prikazivanje, objavljivanje, prenošenje, mijenjanje, reproduciranje, sudjelovanje u prijenosu ili prodaji, distribucija, izrada kopija, neovlašteno kopiranje tekstova, fotografija i video materijala, te svaka druga vrsta uporabe sadržaja ovih stranica, bez izričitog prethodnog pisanog dopuštenja Progreso grupe. Svako neovlašteno korištenje bilo kojeg dijela Internet stranice, bez dozvole vlasnika autorskih prava, smatra se kršenjem autorskih prava Internet stranice Progreso grupe d.o.o., te je podložno sudskom sporu i odmah će biti pokrenuti kazneni postupak za neovlašteno kopiranje i kršenje autorskih prava.

 

Autor teksta: Boro Vujović, direktor Opereta nekretnina
 

Komentari

Imate pitanje ili komentar? Tu smo!