pravi trenutak za kupnju nekretnine

Zašto je sada pravi trenutak za kupnju nekretnine?

Progreso kolumne / Progreso grupa / 12/04/2014 / 1 komentar

Najbolju priliku za kupnju nekretnine imaju kupci koji istovremeno prodaju manji stan, koji su kupili čak i u vrijeme kada su cijene bile na vrhuncu.

Naš se klijent seli s Trešnjevke u Maksimir, a sljedeći primjer pokazuje koliko je novca „zaradio“ prije nego što je prenio stvari u svoj novi dom.

Jasna matematika

Boro VujovićSusjed kupuje stanu Maksimiru koji je donedavno koštao 2.000,00 € po kvadratnom metru za cijenu od 1.400,00 € po kvadratu.

Stan ima 90 kvadrata i plaćen je 126.000,00 €. Isti stan bi 2009. godine platio 180.000,00 €, što znači da je na padu cijene naš susjed “zaradio” 54.000,00 €.

Istovremeno susjed prodaje stan od 60 kvadrata na Trešnjevci, koji je 2009. godine platio 1.900,00 € po kvadratu, po cijeni od 1.400,00 € po kvadratnom metru. Sada kao prodavatelj, susjed je na trešnjevačkom stanu “izgubio” 30.000,00 €.

Gledajući samo kupovnu i prodajnu cijenu, a to je ono što potencijalni prodavatelji najčešće gledaju, izgleda da mu se predmetni stan ne isplati prodavati, ali realnost govori da je na ovoj selidbi zaradio 24.000,00 €.

Upravo je sada pravo vrijeme za prodaju manjeg i kupnju većeg stana.

kupnja_stana2

Pitanje najma

Pitanje našeg klijenta bilo je; „Isplati li se isti stan na Trešnjevci dati u najam?“ Odgovor na to pitanje moglo bi vrlo lako biti i protupitanje; Biste li na tržištu, kako trenutno stoji, kupili stan za 90.000,00 €, koji možete iznajmiti za svega 400,00 € mjesečno?

Je li je prihod od 4.800,00€ godišnje dovoljan povrat na investiciju? Trenutno postoje vjerovnici koji za taj iznos oročenog depozita nude veću godišnju kamatu, i gdje nema dodatnih redovnih i nepredviđenih troškove održavanja stana.

Stan se isplati prodati, a novac bolje oplemeniti.

Vrijeme za odlučne

Upravo vrijeme kupaca u kojem se trenutno nalazimo, pravo je vrijeme za kupnju stana, a ne vrijeme prodavatelja koje je bilo prije 7 godina, kada su cijene rasle a većina građana kupovala bez razmišljanja.

Posljedice neracionalnih kupnji se na tržištu osjećaju i danas. Cijene su pale 30 do 50 posto u odnosu na vrhunac 2008. godine. Prilika ima na svakom koraku i stvarno se može dobro kupiti.

Kupce često zanima hoće li cijene još padati; Na to pitanje nitko nema odgovor, ali ako pronađete stan koji vam odgovara, šteta je izgubiti ga čekajući još godinu dana da cijene možda padnu za sto eura po kvadratu.

Kako vrijeme prolazi u sve sporijem padu cijena, odlučnih kupaca je sve više. Koliko vrijedi jedna godina kvalitetnog života?

Autor teksta: Boro Vujović
direktor Opereta nekretnina
 

Komentari

  1. Čini mi se da bi bilo bolje čak i još malo pričaketi, jer imam osjećaj da će pasti puno više od 100 eura po kvadratu, i to vrlo brzo, ne nakon godinu dana…..

Imate pitanje ili komentar? Tu smo!