Tržište nekretnina u drugoj polovici 2010.

Progreso kolumne / Progreso grupa / 25/11/2013 / 0 komentar

Nekretnine nisu dugo bile ovako povoljne, a hoće li biti još povoljnije?

Razmišljate li o kupovini nekretnine?

Osnovni preduvjet koji morate imati na umu kada se upuštate u ovako važne životne odluke je da ste kreditno sposobni i da imate relativno siguran posao u ovo gospodarski nesigurno vrijeme. Naravno, ukoliko raspolažete s viškom novaca onda sigurno imate jednu brigu manje. Kupnja nekretnine je velik i važan događaj u životu svakog pojedinca, bilo da se nekretnina kupuje za potrebe stanovanja, bilo da se kupuje za potrebe investiranja.

Tražite pomoć stručnjaka

Prilikom kupnje nekretnine otvara se puno pitanja na koja treba odgovoriti, stoga je vrlo važno da imate stručnu pomoć ili da se sami informirate što je moguće više o cijelom procesu kupnje nekretnine.

Potragu za nekretninom kao i provjeru dokumentacije vezane uz nekretninu svakako olakšava agent za posredovanje u prometu nekretninama, a ukoliko ste u tom procesu sami, obavezno pažljivo i dobro proučite svu dokumentaciju vezanu uz nekretninu.

Nekretnine nisu dugo bile ovako povoljne, a hoće li biti još povoljnije?

Cijene nekretnina jako su pale u odnosu na 2008. godinu, u prosjeku 20%. Danas se rijetko koji projekt u Hrvatskoj prodaje po cijenama koje su se definirale u počecima prodaje. Postoje iznimke onih projekta koji se nalaze na atraktivnim, traženim lokacijama i koji se relativno brzo prodaju uz minimalne korekcije cijena. No, takvih projekata danas ima jako malo i s obzirom na značajno smanjen broj novih stambenih projekta, svakim danom ih je sve manje.

Stoga, ako se nađete u ulozi kupca nekretnina i nađete nekretninu koja vam se sviđa, cijena koju ugovorite će biti puno povoljnija nego da ste tu nekretninu kupovali prije godinu ili dvije. Koliko još prostora postoji za daljnji pad cijene, teško je predvidjeti sa sigurnošću. Nekim nekretninama koje nisu na traženim lokacijama će cijene i dalje padati, ali neki projekti koji se dobro prodaju će i dalje držati cijenu, odnosno prodat će se uz minimalne, ako ikakve daljnje korekcije.

Nije jednostavno pronaći adekvatnu nekretninu

Na tržištu postoji velik broj stanova, a jednako tako postoji i velik broj različitih želja i potreba kupaca. Nesrazmjer između potreba kupaca tj. potražnje s jedne i ponude nekretnina s druge strane dovodi do toga da danas nije jednostavno pronaći nekretninu po mjeri kupca, a kupci su sve više informirani i zahtijevaju sve više standarde. I to je dobro, jer na taj način tržište sazrijeva i postaje sve više fleksibilno i prilagođeno potrebama kupaca.

 

Autor teksta: Ilijana Jeleč, predsjednica uprave Erste nekretnina d.o.o.
 

Komentari

Imate pitanje ili komentar? Tu smo!