Kreditni posrednici; Najtraženiji izlaz iz kredita u švicarcima

Kreditni posrednici; Najtraženiji izlaz iz kredita u švicarcima

Iz medija / Progreso grupa / 03/02/2014 / 0 komentar

cms_page_text_detail_31Trenutačno je najveći interes klijenata za prebacivanjem kredita iz švicarskih franaka u one u eurima, kaže Zoran Šuster iz Progreso grupe koja je prva u Hrvatskoj počela pružati usluge posredovanja u potrošačkom kreditiranju

Zagrebačka agencija Progreso grupa prva je u Hrvatskoj po dobivanju trogodišnje licence Ministarstva financija počela pružati usluge posredovanja u potrošačkom kreditiranju, u skladu s novim zakonom koji regulira ovo područje, uz Tata grupu d.o.o. koja će s operativnim radom početi na jesen.

Prema riječima Zorana Šustera, koji je uz Vjeku Peretića osnivač tvrtke, već imaju oko 50 klijenata tvrtki, udruga, sindikata i građana, potpisali su ugovor o posredovanju s Voklksbankom, a na vidiku su i ugovori s još četiri banke i jednom leasing kućom.

Inače, banke donedavno nisu bile pretjerano zainteresirane za suradnju s posrednicima jer su uglavnom imale organiziranu svoju mrežu ili su proizvode nudile preko osiguravajućih kuća, ali situacija se sada, kaže Šuster, bitno promijenila i posrednici koji žele s njima raditi ne nalaze više zatvorena vrata.

“Banke vole pratiti trendove, a u inozemstvu se veliki postotak kredita odradi preko posredničkih agencija. U Njemačkoj se više od 60 posto kredita građanstvu plasira preko specijaliziranih agencija – službenih vanjskih kanala prodaje banaka. Istodobno, u Velikoj Britaniji taj trend doseže gotovo 80 posto, a u Italiji je jako razvijeno franšizno poslovanje banaka. Razlog je želja banaka da klijentima ponude profesionalniju uslugu uz uštedu vremena”, objašnjava Šuster.

Dodaje kako u Hrvatskoj trenutačno golem postotak tržišta drži siva i crna konkurencija koja dijelom posluje preko osiguravajućih tvrtki i koja se nije uskladila sa Zakonom o potrošačkom kreditiranju, te da žele iskoristiti priliku i privući njihove klijente. “Iako je naš osnovni biznis posredovanje u kreditiranju, nudit ćemo i druge proizvode poput stambene štednje i dobrovoljnih mirovinskih fondova.

Trenutno je najveći interes klijenata za prebacivanjem kredita u švicarskim francima u one u eurima. Također, građani su vrlo zainteresirani za refinanciranje postojećih dugovanja, primjerice starih gotovinskih kredita ili ukoliko imaju kredite u nekoliko banaka, kako bi si smanjili otplatne rate i produljili broj godina otplate”, kaže Šuster.

Komentirajući najave i već učinjene poteze banaka na smanjenju kamata, Šuster kaže kako je svima jasno da prostora za to ima, te dodaje da je visina kamate najvažnija onima koji dižu stambene kredite, dok klijenti “zarobljeni u svijetu nenamjenskog kreditiranja” u namjeri da refinanciraju dugove sve manje brinu o kamati, a više o drugim troškovima kredita.

Šuster je najavio da Progreso grupa do kraja godine planira otvoriti i ured u Rijeci za što već traže odgovarajuće kadrove, a u perspektivi planiraju urede i u Splitu i Osijeku.

Inače, iza Peretića i Šustera je desetak godina staža u direktnoj prodaji financijskih proizvoda banaka i osiguravajućih tvrtki, a kako u sklopu grupe imaju i obrt za zastupanje u osiguranju i njega planiraju pretvoriti u tvrtku.

Osnovali su i Hrvatsku udrugu bankarskih posrednika preko koje među ostalim u suradnji s Državnim inspektoratom namjeravaju potaknuti micanje s tržišta nelegalnih igrača na tržištu posredničkih usluga u kreditiranju, koji nesmetano i neregulirano posluju već desetak godina.

BANKA, Nives Matijević

Komentari

Imate pitanje ili komentar? Tu smo!