krediti za poticanje poljoprivrede

Krediti za poticanje poljoprivrede

Iz ponude izdvajamo / Yetunde Kristina Škorić, Mag. Oec. / 19/08/2015 / 2 komentar

Poljoprivredna gospodarstva razvoj svoje proizvodnje financiraju većinom vlastitim sredstvima odnosno prihodima i državnim poticajima (potporama), te su krediti za poticanje poljoprivrede uvijek dobrodošli.

No, u nedostatku vlastitih sredstava, iščekivanje, od predaje zahtjeva za poticaj do same isplate poticaja, može predstavljati financijski problem u održavanju tekuće likvidnosti gospodarstava koja se bave poljoprivrednom djelatnošću.

Nema više kupnje repromaterijala ugovaranjem odgode plaćanja do isplate poticaja. Platite repromaterijal gotovinom i iskoristite rabate, niže cijene i povoljnije uvjete.

Upravo stoga, poslovne banke prepoznale su potrebe poljoprivrednih gospodarstava i u svoje ponude uvele pristupačan i povoljan način kratkoročnog financiranja razvoja poljoprivredne proizvodnje. Riječ je o kreditima koji se odobravaju na temelju ostvarenih prava na poticaje u poljoprivredi.

Shodno tome, korisnici kredita mogu biti sva poljoprivredna gospodarstva, obrti ili poduzeća koja obavljaju neku od poljoprivrednih djelatnosti i korisnici su državnih poticaja u poljoprivredi. Važno je da su prije predaje zahtjeva za kredit ispunjeni svi zakonski preduvjeti za ostvarivanje prava na poticaj, da je predan jedinstveni zahtjev za poticaj te da je korisnik i do sada bio u sustavu državnih poticaja poljoprivredi.

Maksimalni iznos kredita određen je visinom isplaćenih poticaja za prethodnu godinu i zahtjevom za tekuću godinu, no ne može biti veći od 80% odobrenih poticaja. Krediti do 30.000 eura odobravaju se uz osnovne instrumente osiguranja: mjenicu i zadužnicu. Instrument osiguranja za iznose veće od 30.000 eura je hipoteka, no moguće je ponuditi i neke druge instrumente osiguranja.

Kako je riječ o kratkoročnom obliku financiranja, rok otplate kredita je do 18 mjeseci. Ukupan iznos kredita na naplatu dolazi jednokratno, dok se kamata na kredit plaća tromjesečno putem trajnog naloga. Korisnik kredita ima mogućnosti izbora hoće li kredit podmiriti prijevremeno iz vlastitih sredstava ili u cijelosti iz dobivenih poticaja.

Kamatna stopa je promjenjiva i iznosi 7,49%. Nema administrativne naknade za obradu kredita ako korisnik kredita ima ugovoren paket za vođenje žiroračuna, no ako ga nema, naknada iznosi 1%.

Kredit mogu realizirati poduzeća, obrti i poljoprivredna gospodarstva koja uredno podmiruju svoje postojeće kreditne obveze i nemaju dospjelih dugovanja prema poreznoj upravi.

Prednosti kredita za korisnike poticaja u poljoprivredi

Kao i kod svih oblika zaduživanja, plaćanje kamate na kredit predstavlja trošak. No, ako zbrojite sve prednosti zaduživanja ovim kreditom, rezultat su značajne uštede u Vašem poslovanju.

Dosada ste od dobavljača najčešće nabavljali potreban repromaterijal uz ugovaranje plaćanja kompenzacijom sa Vašim proizvedenim dobrima ili uz ugovaranje odgode plaćanja do isplate poticaja.

Kupnja uz odgodu plaćanja podrazumijeva i dodatne kamate na osnovnu cijenu, a cijena tako kupljenog repromaterijala viša je i nepovoljnija od trenutne cijene na tržištu. Jer, kada kupujete za gotov novac, osim što Vam se ne obračunavaju dodatne kamate, obično Vam se nude rabati za plaćanje gotovinom.

Kako ste se dobavljaču repromaterijala obvezali isporučiti Vaša proizvedena dobra i na taj način kompenzirati dugovanje za nabavljeni repromaterijal, dobavljač je taj koji uvjetuje i postavlja otkupnu cijenu Vaših dobara. Najčešće je otkupna cijena koju Vam dobavljač nudi puno manja od one koju biste mogli postići prodajom na otvorenom tržištu.

Više o poljoprivrednim kreditima možete pročitati u članku “Poljoprivredni krediti – od ideje do realizacije“.

Za dodatne informacije potražite Vašeg Progreso posrednika i osigurajte si konkurentniju poziciju u svome poslovanju!

Ako su vam bliže Osječka ili Čakovečka Progreso podružnica, također možete ispuniti kreditni upitnik, ili kontaktirati direktno podružnicu Osijek na 031 533 666 a Čakovec na 040 386 926.

Autor teksta: Vera Maroshi

Ne preplaćujte svoje kredite!

Skuplji televizor ima bolju sliku. Skuplji kredit ima veću ratu i ništa više. S Progresom štedite prije svega novac i vrijeme. Ispunite Progreso upitnik za kredit.

Idemo na upitnik

Komentari

Imate pitanje ili komentar? Tu smo!