Primjeri ušteda

Primjeri ušteda

Kako smo
Ivoru uštedjeli

više od 70.000,00 kuna!


Dok je Ivor popio kavu, poslao nekoliko mailova, pohvalio se s novom poslovnom torbom iz serije Suits i prepričao nam kako funkcionira oglašavanje na zagrebačkom aerodromu, mi smo pronašli bolji kredit.

Ivor Toth

Sales executive, Airport Advertising Company

“Bez sumnje, odlazak u Progreso grupu bila je prava odluka.”


Refinanciranjem građani objedinjuju postojeće obveze kao što su gotovinski krediti, dopuštena prekoračenja, dugovanja po kreditnim karticama i slično, a najčešće u svrhu smanjenja mjesečne rate. Krediti za refinanciranje tipično predstavljaju povoljniji oblik financiranja te se odobravaju uz niži kamatnjak i niže naknade. Smanjenje mjesečne obveze građanima omogućava lakše vraćanje dugova, a banci osigurava redovitu otplatu kredita.

Upitna je opravdanost refinanciranja kod kredita ugovorenih na 15 ili više godina, koji se otplaćuju po modelu standardnih mjesečnih anuiteta, jer je značajan dio kamata otplaćen u početnom razdoblju otplate. Dodatno refinanciranje podrazumijeva ponovnu procjenu kreditne sposobnosti dužnika, nove troškove obrade, troškove javnog bilježnika, premije osiguranja i sl.

Do prije koju godinu većina kredita banaka u Hrvatskoj ugovarana je uz administrativno promjenjive kamatne stope, dok se posljednjih nekoliko godina krediti ugovaraju uz tržišno uvjetovane promjenjive kamatne stope, koje najčešće ovise o kretanju NRS-a i EURIBOR-a. Također, ugovarali su se krediti uz fiksne kamatne stope, koje su znatno veće od trenutnih na tržištu. U tom slučaju treba razmotriti mogućnosti te isplativost refinanciranja postojećeg kredita po nižim kamatnim stopama.

Bolja ponuda ne mora biti najbolja ponuda

Nezadovoljan vlastitom financijskom situacijom Ivor Toth počeo je primjećivati reklame o iznimno povoljnim bankovnim kreditima. Naime, prije tri godine realizirao je gotovinski kredit u iznosu od 20.000,00 eura uz promjenjivu kamatnu stopu 10,50%. Kredit je ugovorio na rok od 7 godina, pa je mjesečna obveza iznosila 2.600,00 kuna. S obzirom na to da su se u posljednje vrijeme Ivorovi mjesečni troškovi života povećali, a plaća ostala ista odlučio se raspitati glede refinanciranja postojećeg kredita, s ciljem smanjenja mjesečne rate.

U banci su Ivoru sugerirali ugovaranje kredita za refinanciranje u kunama na rok otplate 15 godina te uz fiksnu kamatnu stopu 8,50%. Realizacijom kredita Ivor bi znatno smanjio mjesečno opterećenje, jer mjesečni anuitet po kreditu za refinanciranje iznosi 1.650,00 kuna. Ivor je bio oduševljen ponudom banke, no odlučio je provjeriti je li uistinu riječ o najpovoljnijem kreditu?

Poprilično samouvjereno javio se u Progreso grupu. Bio je iznenađen odgovorom kreditnog posrednika da postoji bolji kredit, kako kamatom, tako i instrumentima osiguranja, koji su zapravo znatno dizali cijenu kredita. Naime, za realizaciju tog kredita banka je zahtijevala depozit u iznosu od 15.000,00 kuna. Iako je Ivor mogao depozit uplatiti iz kredita, to je značilo povećanje glavnice na 165.000,00 kuna. Iznos kredita trebalo je dodatno uvećati za trošak obrade kredita, koji je iznosio 1.000,00 kuna. Stoga je bilo nužno povećati i rok otplate na 15 godina, kako bi se zadržao anuitet u iznosu od 1.650,00 kuna. U slučaju realizacije navedenog kredita za refinanciranje, Ivor Toth će u periodu od 15 godina banci uplatiti 128.250,00 kuna kamate.

Ušteda unatoč većoj rati

Kreditni posrednici Progreso grupe prezentirali su Ivoru kredit u kunama s fiksnom kamatnom stopom , ali sa znatno povoljnijim instrumentima osiguranja, koji su iznosili svega 3.500,00 kuna. S obzirom na to da je riječ o kreditnoj liniji u kojoj banka ne naplaćuje naknadu za obradu kredita ugovorena glavnica iznosila bi 155.000,00 kuna. Stoga, kada bi Ivor ugovorio taj kredit na maksimalni rok otplate 10 godina uz fiksnu kamatnu stopu 6,49%, mjesečna rata iznosila bi 1.760,00 kuna, a za vrijeme otplate Ivor bi banci uplatio kamatu u iznosu od 56.100,00 kuna.

Komparacija kredita za refinanciranje:
[table] |Refinanciranje 1| Refinanciranje 2
Iznos kredita |165.000,00 HRK| 155.000,00 HRK
Rok otplate |15 godina |10 godina
Ugovoreni kamatnjak |8,50%, fiksni |6,49% fiksni
Trošak obrade kredita |1.000,00 HRK |/
Mjesečni anuitet |1.650,00 HRK |1.760,00 HRK
Osiguranje otplate kredita |15.000,00 HRK depozit |3.500,00 HRK riziko osiguranje
Efektivna kamatna stopa |9,59% |6,76%
Ukupno plaćena kamata |128.250,00 HRK |56.100,00 HRK
[/table]

Ugovaranjem kredita dužnik na sebe preuzima nekoliko rizika, a oni ponajprije ovise o valuti, ročnosti i načinu mijenjanja kamatne stope. Trošak refinanciranja prije svega ovisi o ponudi dostupnoj na tržištu kredita, troškovima otvaranja novoga kredita te naknadama definiranima prvotnim ugovorom o kreditu. U načelu najmanji rizik za dužnika predstavlja kunski krediti uz fiksnu kamatnu stopu, no to ne znači da je takav kredit i najpovoljniji. Baš kao i rizik i odluka je na dužniku, a za odabir najpovoljnijeg kredita nužno je konzultirati savjetnike Progreso grupe, koji su upoznati s tržištem kredita u cijelosti.

Ivoru zahvaljujemo što je s veseljem postao ambasador Progreso grupe i dozvolio nam da njegovu priču podijelimo s drugima, te time ohrabrimo naše sugrađane u sličnoj situaciji da rješenje financijskih potreba povjere posrednicima Progreso grupe.

Idemo na upitnik!

Što kaže Ivor

Prije nekoliko godina realizirao sam gotovinski kredit u iznosu od 20.000,00 eura po kamatnoj stopi koja je iznosila 10,50%. Kredit sam ugovorio na rok otplate 7 godina, pa je mjesečna obveza iznosila 2.600,00 kuna.

Troškovi života u Zagrebu posljednjih su godina poprilično narasli, no nažalost moja je plaća ostala ista. Odlučio sam se pozabaviti ovim izazovom, počeo sam primjećivati reklame o iznimno povoljnim gotovinskim kreditima. Stoga sam se odlučio javiti u banku i raspitati oko refinanciranja postojećeg kredita, s ciljem smanjenja mjesečne rate.

Dobio sam izvrsnu ponudu. Mogućnost ugovaranja gotovinskog kredita u kunama na rok otplate 15 godina i to uz fiksnu kamatnu stopu od 8,5%. Realizacija kredita značila je mjesečnu ratu od 1.500,00 kuna. Bio sam oduševljen novim uvjetima!

No, ipak sam odlučio provjeriti, je li to uistinu za mene najpovoljniji kredit? Nazvao sam Progreso. Odgovor Progreso grupe je bio da postoji bolje, kako kamatom tako i instrumentima osiguranja, koji su zapravo znatno dizali pravu cijenu kredita.

Naime, za realizaciju tog kredita banka je zahtijevala depozit u iznosu od 15.000,00 kuna. Depozit sam mogao uplatiti iz kredita, ali je tada trebalo povećati glavnicu kredita na 165.000,00 kuna. Istu je trebalo dodatno uvećati za trošak obrade kredita, koji je iznosio 1.000,00 kuna. Ugovaranje kredita u iznosu od 165.000,00 kuna na 15 godina podrazumijevalo je mjesečnu ratu od 1.650,00 kuna.

S obzirom na to da je rata po novom kreditu bila za 1.000,00 kuna manja od rate koju sam tada plaćao, definitivno bih pristao na te uvjete refinanciranja, unatoč činjenici da ću u periodu od 15 godina banci uplatiti 128.250,00 kuna kamate.

Kreditni posrednici Progreso grupe prezentirali su mi drugi, također fiksni kunski kredit, ali sa znatno povoljnijim instrumentima osiguranja, koji su iznosili svega 3.500,00 kuna. Također u toj kreditnoj liniji, banka nije naplaćivala naknadu za obradu. Znači, u navedenom bi slučaju glavnica kredita iznosila 155.000,00 kuna.

Iako se taj iznos kredita mogao ugovoriti na maksimalni rok otplate do 10 godina, s obzirom na povoljnu kamatnu stopu od 6,49%, mjesečna rata iznosila bi 1.760,00 kuna. Dakle, ugovaranje kredita na 10 godina značilo je svega 100,00 kuna višu ratu, a banci bi za vrijeme otplate uplatio kamatu u iznosu od 56.100,00 kuna.

Odluka je bila lagana! Zahvaljujući Progreso grupi uštedio sam nešto više od 70.000,00 kuna. Bez sumnje, odlazak u Progreso grupu bila je prava odluka.Kredit nije mala stvar

Neke životne odluke donose se jednom ili svega nekoliko puta u životu. Ne dozvolite uvjetima, klauzulama, sitnim slovima i “mamcima” da upravljaju vašim životom narednih 7, 10 ili 30 godina!

Idemo na kreditni upitnik!
  • Traje do 10 min.
  • Vaši podaci su 100% zaštićeni
  • Zovemo vas u roku od 24 sata

Ovdje ste da bi pronašli najbolji kredit za sebe. Mi smo ovdje da bi ga pronašli za vas. Jeste li za to da počnemo?
Što imamo čekati, počnimo!


Idemo na kreditni upitnik!
  • Traje do 10 min.
  • Vaši podaci su 100% zaštićeni
  • Zovemo vas u roku od 24 sata

O PROGRESU GOVORE


HRT
Večernji list
Jutarnji list
Banka.hr
Tportal.hr
24 sata