APN Krediti

APN subvencionirani krediti u 2017. Sve što ste htjeli znati

U Savjeti od Yetunde Kristina Škorić118 Comments

Kupnja nekretnine najčešće iziskuje novo kreditno zaduženje. Kupiti stan ili kuću bez kredita, danas je gotovo nemoguće. Upravo da bi se pripomoglo građanima i mladim obiteljima pri rješavanju stambenog pitanja, država je kroz Agenciju za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) usvojila Zakon o subvencioniranju stambenih kredita koji je stupio na snagu 15. Srpnja 2017.

Progreso vam donosi kratak pregled Zakona i procesa realizacije kredita.

Progreso upitnik za kredit

Članak detaljno obrađuje temu iz naslova. Ako ste samo u potrazi za najpovoljnijom kreditnom linijom i nemate vremena za čitanje, možete odmah ispuniti upitnik za kredit.

Idemo na upitnik!

Ukratko o Zakonu

Podnositelji zahtjeva za subvencionirani kredit ne smiju biti stariji od 45 godina. Krediti se odobravaju isključivo za kupnju stana ili kuće, odnosno za gradnju kuće. Država će subvencionirati cijenu odabrane nekretnine do maksimalno 1.500,00 eura/m2, s porezom, točnije do iznosa od 100.000,00 eura. Dakako, tražitelji kredita mogu podnijeti i veći iznos zahtjeva za kredit, no država će subvencionirati  samo do navedenog iznosa.

Važno je da podnositelj zahtjeva ili njegov bračni ili izvanbračni drug, životni partner ili neformalni životni partner u vlasništvu nemaju nekretninu. Ili, ako je imaju, ista bi trebala biti stavljena na prodaju radi kupnje tj. gradnje veće nekretnine. Nekretnina u vlasništvu trebala bi biti prodana u roku od 2 godine od sklapanja ugovora o subvencioniranom kreditu.

Subvencionira se polovica mjesečnog anuiteta ili rate u prve četiri godine otplate kredita. Rok subvencioniranja moguće je i produžiti za 2 godine, ako se obitelj korisnika kredita poveća rođenjem ili posvojenjem djeteta. Za 1 godinu otplate povećava se subvencija ako se korisniku kredita ili članu njegovog domaćinstva utvrdi invaliditet od najmanje 50%.

Kamate na subvencionirane kredite

Iznos nominalne kamatne stope i dalje nije poznat, no prema Zakonu EKS ne smije prelaziti 3,75% u prve 4 godine otplate kredita. U daljnje dvije godine otplate kredita, EKS može biti uvećan za 10% u odnosu na prve 4 godine.

Ugovoreni rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Primjer

Klijent je podnio zahtjev za subvencioniranim kreditom u iznosu od 80.000,00 eura, rok otplate 20 godina uz kamatnu stopu od 3,50%. Odabrao je otplatu kredita u jednakim anuitetima.

Prema otplatnom planu, anuitet kredita iznosio bi 463,97 eur. Polovicu tog iznosa za vas bi plaćala država prve 4 godine kredita. To je iznos od 11.135,28 eur. U slučaju da u tom razdoblju dobijete još dvoje djece, iznos bi se udvostručio. Iz toga proizlazi da bi od ukupno plaćenog iznosa kredita s kamatama, što je 111.352,44 eura, država platila 22.270,56 eur. To je više od 1/3 ukupno plaćenih kamata po kreditu.

Gdje podnijeti zahtjev za kredit odobren od APN-a?

Zahtjev se podnosi banci ili bankama odabranim od strane APN-a tj. kreditnim institucijama koje zadovoljavaju uvjete za ovaj model kredita. APN će uputiti javni poziv svim zainteresiranim bankama te će prema konkurentnosti uvjeta odabrati one najpovoljnije.

Iako još nije poznato koje će poslovne banke sudjelovati, svi zainteresirani građani trebali bi se uključiti čim prije. Razlog tomu je što su sredstva ograničena.

Pretpostavlja se da će se kredit odobriti za prvih 1.000 do 1.500 tražitelja. Važno je napomenuti da se krediti odobravaju prema vremenu zaprimanja zahtjeva.

Dostavljeni kreditni zahtjev odnosno dokumentacija trebala biti potpuna i ispravna. U slučaju nepotpune dokumentacije, tražitelj kredita gubi prvotni redoslijed zaprimljenog kreditnog zahtjeva te se njegov zahtjev vraća na početak ili čak biva odbijen. Pretpostavlja se da će početak zaprimanja ovih kreditnih zahtjeva biti oko 20. kolovoza.

Proces odobravanja kredita

Proces do odobrenja subvencioniranih kredita, sličan je procesu odobrenja klasičnog stambenog kredita.

Dakako, najprije je potrebno odabrati željenu nekretninu, a nakon toga slijedi korak prikupljanja potrebne dokumentacije:

 • dokumentacija za dokazivanje kreditne sposobnosti
 • dokumentacija nekretnine
 • dokumentacija za APN

U Zakonu se navodi koju dokumentaciju zahtijeva APN:

 • kopiju osobne iskaznice
 • predugovor, odnosno ugovor o kupoprodaji stana ili kuće za čiju kupnju traži odobravanje kredita
 • kopiju zemljišno-knjižnog izvatka, kopiju akta za građenje ili uporabu građevine u kojoj se nalazi stan ili kuća koju namjerava kupiti, odnosno graditi kuća
 • potvrdu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o upisu osobe u Hrvatski registar o osobama s invaliditetom
 • javnobilježnički ovjerenu izjavu tražitelja kredita i javnobilježnički ovjerenu izjavu bračnog ili izvanbračnog druga, životnog partnera ili neformalnog životnog partnera da u vlasništvu nema stan ili kuću ili da u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće, odnosno gradnje veće kuće zbog potreba vlastitog stanovanja

Savjet i pomoć oko prikupljanja ”šume papira” prepustite stručnjacima!

Dokumentacijom za dokazivanjem kreditne sposobnosti banke utvrđuje mogućnost zaduživanja s obzirom na visinu plaće, broj članova kućanstva, poslodavca, duljinu radnog staža i slično. Važno je odabrati nekretninu u skladu s kreditnom sposobnosti.

Progreso će vam pomoći izračunati kreditnu sposobnost i informirati vas o visini vašeg maksimalnog subvencioniranog stambenog kredita!

Dokumentacija o nekretnini služi za utvrđivanje legaliteta nekretnine i vrijednosti same nekretnine. U posljednje vrijeme moguće je realizirati kredit do 80%-90% procijenjene vrijednosti nekretnine.


Primjer

Nekretnina je procijenjena na 100.000,00 eura. Prema uvjetima banke, iznos kredita može biti do 80% procijenjene vrijednost nekretnine. Prema tome, traženi iznos stambenog kredita ne može biti veći od 80.000,00 eura.

Prilikom podnošenja zahtjeva za kredit, prema poslovnoj banci i APN-u, bilo bi dobro imati izrađenu procjenu vrijednosti nekretnine. Jer, kako je već rečeno, subvencionirani stambeni krediti odobravaju prema vremenu zaprimanja kompletnog kreditnog zahtjeva, zato je važno da pravovremeno znate za koji iznos kredita možete aplicirati.

Kada vrijednost nekretnine ne zadovoljava kupoprodajnu cijenu nekretnine, tražitelj kredita bi razliku sredstava trebao financirati iz vlastitih sredstava ili kreditom za financiranje učešća.

Banka će svu prikupljenu dokumentaciju obraditi i poslati na odobrenje. Odluka od odobravanju ili neodobravanju kredita trebala bi biti donesena u roku od 8 dana od zaprimanja kreditnog zahtjeva. Ako banka ocijeni kreditni zahtjev prihvatljivim, te ga odobri, svoju odluku zajedno s dokumentacijom kreditnog zahtjeva dostavlja APN-u. Rok za odobrenje kredita od strane APN nije određen Zakonom. No, APN je dužan odluku o odobravanju ili neodobravanju subvencioniranja kredita dostaviti kreditnoj instituciji u roku od 3 dana od njezinog donošenja.

Po odobrenju kredita pristupa se izradi ugovora o subvencioniranom kreditu kojeg izrađuje poslovna banka. Rok za izradu ugovora je 8 dana od primitka odluke o odobrenju kredita.

Troškovi i uštede

Ovisno o poslovnoj banci, kod procesa odobravanja kredita mogu se pojaviti sljedeći troškovi:

 • naknada za obradu kredita
 • trošak procjene nekretnine
 • trošak interkalarne kamate
 • trošak solemnizacije ugovora o kreditu

I kod ovih kredita postojat će razlike u uvjetima banaka, kamatnim stopama, troškovima i instrumentima osiguranja kredita. Uštede pri odabiru idealne kreditne linije, niti kod ovih kredita neće biti zanemarive.■

Kao i uvijek, vaši Progresovci će vam pomoći da na vrijeme odaberete pravi kredit i pripremite dokumentaciju za odobrenje subvencioniranog kredita!

Autor teksta: Yetunde Kristina Škorić

Ne preplaćujte svoje kredite!

Skuplji televizor ima bolju sliku. Skuplji kredit ima veću ratu i ništa više. S Progresom štedite prije svega novac i vrijeme. Ispunite Progreso upitnik za kredit.

Idemo na upitnik

Komentari

 1. Poštovani,

  zanimaju me poticaji za 2018. godinu te imam pitanje. Supruga je zaposlena na neodređeno u javnoj službi sa prosječnom plaćom od 6800 kn a ja sam zaposlen na neodređeno u državnoj službi sa prosječnom plaćom od 4.900 kn.

  Cijena stana koji namjeravamo kupiti jest 75.000 eura. Imamo vlastitih sredstva u iznosu od otprilike 25.000 eura. Supruga, pošto ima veću plaću, bi podigla kredit od 50.000 eura na 15 godina te bi aplicirali za poticaje odnosno sada bi sklopili predugovor a kredit bi dizali kada se objavi natječaj za poticaje.

  Zanima me da li ispunjavamo uvjete za taj kredit?

  Lijepi pozdrav

  1. Author

   Poštovani,

   prema trenutnim uvjetima za stambene kredite, zadovoljavate uvjete za traženi iznos. Kako točni uvjeti subvencioniranih kredita i dalje nisu poznati, ne možemo Vam precizirati po kojim uvjetima je i moguće realizirati kredit.

   Lijep pozdrav

 2. Vlasnik sam stana, ali je terečen pravom plodouživanja dok gospodin ne premine ili ode u starački dom, tako je već 12 godina. S obzirom na subvencije da li ja posjedujem nekretninu ili ne, odnosno šta ako ju ne uspijem prodati u roku dvije godine ?

  Hvala

  1. Author

   Poštovani,

   ako stan glasi na Vaše ime, onda, a ne oglasite ga za prodaju, nemate mogućnosti za subvencionirani kredit. U slučaju da ga ne uspijete prodati, kredit se proglašava dospjelim te ste u obvezi podmiriti ga u cjelosti.

   Lijep pozdrav

 3. Poštovani,

  zemljište na kojoj ćemo graditi kuću stoji na mene i dečka, znači pola pola. Ja ću uzimati kredit i zanima me dali trebam biti 100% vlasnik zemljišta ili je zadovoljavajuće i ovako kako je u našem slučaju?!

  Hvala,lp

  1. Author

   Poštovana,

   Vi možete biti nositelj tog kredita i nije nužno da zemljište glasi 100% na Vas. U određenim bankama, Vaš dečko morat će se pojaviti kao sudužnik u kreditu.

   Progreso grupa može Vam pomoći pri pronalasku najpovoljnijeg stambenog kredita.
   Kako bi mogli provjeriti Vaše kreditne mogućnosti, potrebni su nam Vaši dodatni podaci. Pozivam Vas da popunite naš kreditni upitnik i ostavite nam potrebne podatke.

   Lijep pozdrav

 4. Postovana,
  kliko vidimo u planu je novi val subvencioniranja stambenih kredita.
  Moje pitanje prema vama je u kojem trenutku mogu prijevremeno otplatiti kredit.
  Koliko znamo krediti se daju na rok od 15 godina, moj plan je da bih ga otplatio u roku 8-9 godina.
  Citajuci vase odgovore na neke postove zakljucio sam da je moguca prijevremena otplata kredita iskljucivo nakon isteka perioda subvencioniranih godina, u ovom slucaju bi to bilo nakon 5 godina.
  Jesam li u pravu ?
  Najpreciznije tumacenje mogu dobiti u banci u kojoj bih dogovarao kredit, jel tako ?
  hvala unaprijed.

  1. Author

   Poštovani,

   u ranijem krugu subvencioniranih kredita, prijevremena otplata kredita, bez povrata subvencioniranih sredstava, bila je moguća, ali tek nakon proteka 2 godine od isteka roka subvencioniranja. Točnije, ako se kredit subvencionira 4 godine, kredit se prijevremeno može otplatiti nakon 6 godina. Prema novim prijedlozima izmjene Zakona, taj rok bi onda bio 7 godina.

   Progreso grupa može Vam pomoći pri realizaciji subvencioniranog kredita. Ne morate istraživati uvjete po bankama, sve detalje i odgovore na upite možete dobiti na jednom mjestu.

   Pozivam Vas da nam ostavite svoje kontakt podatke kako bismo Vas pravovremeno obavijestili o promjenama kod subvencioniranih kredita.

   Srdačan pozdrav

 5. Postovani imam pitanje, zivim sam s ocem, kuca prizemlje je legalizirano i uredno glasi na mog oca,ja na sebi nemam nista, ja bih htio adaptaciju kata. Znam da na osnovu toga nemogu dobit subvencionalni kredit al pitanje je ima li neki drugi nacin? Mozda da kupujem kucu od njega i on mi te novce da i ja normalno zapocnem dogradnu.Jeli to legalno i jeli postoji ta mogucnost?
  I koliko bi trajao proces kupovanja ,prebacivanja,jer je hitno. Hvala

  1. Author

   Poštovani,

   nažalost, nemamo informaciju hoće li biti moguće realizirati stambeni kredit uz APN za namjenu koja je Vama potrebna te da li je moguće financirati kupnju nekretnine od roditelja.
   Proces kupovanja nekretnine putem kredita poslovne banke traje između 4-6 tjedana.

   Prema posljednjim neslužbenim informacijama, novi krug subvencioniranih kredita krenuo bi tek od jeseni. Stoga, ako Vam je hitno, možda možemo pronaći nekakav drugi model financiranja adaptacije kuće koju želite.

   Pozivam Vas da popunite naš kreditni upitnik i ostavite nam potrebne podatke ili da nam ostavite Vaš kontakt telefon.

   Lijep pozdrav

 6. Pozz. Imamo zemljiste na kojem je u grubo napravljeno prizemlje. Zemljistenposjeduje gradjevinsku dozvolu. Dali ke moguce dobit kredit za izgradnju kuce u cijelosti jer nije u funkciji stanovanja…a to nam je jedina nekretnina??

  1. Author

   Poštovani,

   Vaš upit je specifičan te bi bilo najbolje provjeriti kompletnu dokumentaciju nekretnine. No, prema ovome što ste naveli, Vama bi bio potreban kredit za dovršenje nekretnine, što se prema Zakonu nije kreditiralo.

   Predlažem Vam na pričekamo izmjene Zakona za subvencionirane kredite pa ćemo detaljnije znati udovoljavate li uvjetima ili ne.

   Srdačan pozdrav

 7. Poštovani,

  ukoliko bih dio sredstava za kupnju stana sam financirao, da li bih imao mogućnosti dobiti subvencionirani kredit za ostatak koji mi je potreban. Dakle, ako ne želim podignuti cjelokupni iznos za kupnju stana nego jedan dio već imam, je li to prepreka za eventualno dobivanje ovog kredita. Uzeo bih kredit na period od 15 god, mlađi sam od 45 god. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

  1. Author

   Poštovani,

   naravno, subvencioniranim kreditom moguće je financirati i samo dio kupoprodajne cijene nekretnine. Nije nužno da financirate cijeli iznos ako imate dio vlastitih sredstava.

   Srdačan pozdrav

 8. Što je potrebno i gdje podnijeti dokumentaciju o novorodjenom djetetu da bi se produljila subvencija na još dvije godine?

  1. Author

   Poštovani,

   potrebno je dostaviti Zahtjev APN-u koji mora sadržavati ime, prezime, prebivalište i OIB korisnika kredita, te podatke o zaključenom ugovoru o subvencioniranom kreditu. Također se prilaže izvadak iz matične knjige rođenih za novorođeno dijete.
   Sve to možete dostaviti mailom, osobno ili poštom na adresu APN-a.

   Srdačan pozdrav

 9. Poštovani,

  Ako prepišem vlasništvo trenutnog stana na drugu osobu, da li sam ja tada validan kandidat za APN?

  1. Author

   Poštovani,

   budući da još nisu objavljene izmjene ovog Zakona, ne možemo Vam reći hoće li biti kakvih promjena po pitanju vlasništva. No, dosada je bilo da ako u vlasništvu nemate nekretninu, onda imate mogućnosti aplicirati za subvencionirani kredit.

   Svakako pratite naš blog gdje ćemo popratiti nove informacije oko APNovih kredita.

   Srdačan pozdrav

 10. Mogu li aplicirati za APN kredit za kupnju kuce ako muz u svom vlasnistvu ima naslijeđen stan koji bi poklonio svojoj sestri prije kupnje kuce?

  1. Author

   Poštovana,

   ako niti Vi, niti Vaš suprug u vlasništvu ne biste imali nekretninu, onda imate pravo aplicirati za subvencionirani kredit.

   Srdačan pozdrav

 11. Pozdrav,

  Ukoliko imam na svoje ime građevinsko zemljište, imam li pravo dobiti kredit putem APN-a za gradnju na tom istom zemljištu? Ili za kupnju druge kuće bez obzira što imam to zemljište na svoje ime? Ili trebam onda prodati zemljište kako bih mogla ući u to?

  1. Odnosno, bi li isto smetalo ako bi moj muž digao kredit preko APN-A, a ja da imam u svome vlasništvu građevinsko zemljište kao nkegova žena?

  2. Author

   Poštovana,

   prema prošlogodišnjim uvjetima, moguća je realizacija kredita za gradnju nekretnine na tom zemljištu. Zakon je ograničavao kupnju/izgradnju nekretnine samo ako tražitelj kredita ili njegov bračni drug u vlasništvu imaju nekretninu. Zemljište nije navedeno kao prepreka za kreditiranje i ne bi ga trebali prodavati.

   Lijep pozdrav

 12. Poštovana,
  a obzirom da nema previše informacija vezano uz subvencioniranje kredita za izgradnju kuće zanima me par stvari. Supruga i ja u posjedu trenutno nemamo niti jednu nekretninu ni zemljište (zemljište bi kupili), a htjeli bi graditi kuću. Financijske uvjete za dizanje kredita imamo, no problem je što kod gradnje kuće treba hipoteka a nemamo zamjensku nekretninu na koju bi mogli staviti hipoteku tijekom izgradnje kuće. Da li apn-ovi krediti također zahtjevaju hipoteku na neku drugu kuću? Da li je moguće ponuditi hipoteku na zemljište uz ugovaranje životnog osiguranja ili nekih drugih instrumenata osiguranja? Pokušao sam naći tu informaciju ali nigdje nisam našao. U suprotnom ništa od gradnje. Da li apn-ovi krediti subvencioniraju kupnju zemljišta sa izgradnjom ili je potrebno imati vlastito zemljište?

  Unaprijed hvala!

  1. Author

   Poštovani,

   nema previše informacija, budući da još uvijek nema saznanja o tome hoće li biti novih subvencioniranih kredita ili ne. Prema prošlogodišnjim uvjetima, odobravanje kredita za gradnju kuće koja još nema građevinsku dozvolu, nije bilo moguće. Nije moguće niti financirati kupnju zemljišta. Ali, dozvoljena je hipoteka na zemljište.

   Postoje najave o izmjena Zakona o subvencioniranim kreditima, stoga postoji mogućnost izmjene uvjeta kreditiranja.

   Lijep pozdrav

 13. Poštovani, moze li se prodati nekretnina prije isteka subvencije koja je kupljena kreditom subvencioniranim od države?

  Hvala!

  1. Author

   Poštovana,

   nekretnina se može prodati. No, prema Zakonu, banka će u tom slučaju kredit otkazati i proglasiti dospjelim. Bit ćete obavezni u cjelosti podmiriti sve obveze po kreditu.

   Srdačan pozdrav

 14. Poštovani,
  Imam pitanje vezano za državne poticaje za kupnju prve nekretnine, konkretno stana. Naime, mi smo stan pronašli, dogovorili s vlasnicom da nas pričeka dok ne bude nekih informacija o poticajima za ovu godinu, imate li kakav info kad bi to moglo biti?
  I još jedno pitanje, koliki se iznos kredita može dobiti ovisno o iznosu na koji je stan procijenjen, jeli točno da odobreni kredit ne može prijeći 80% procijenjene vrijednosti??
  Puno hvala na odgovorima.

  1. Author

   Poštovana,

   nažalost, nemamo još informacija o tome hoće li i kada ponovno biti APNovih kredita. Odobreni kredit možete biti i 100% vrijednosti nekretnine.

   Srdačan pozdrav

 15. Postovani
  Suprug radi u austriji tamo prima placu
  Dali postoji mogucnost ako bude ponovno odobreno subvencioniranje da se javimo na natjecaj.
  Prebivaliste nam je u Hrvatskoj.

  1. Author

   Poštovana,

   još nije poznato hoće li biti subvencioniranih kredita u ovoj godini te kakvi uvjeti će biti. Prema trenutnoj ponudi stambenih kredita, osobe zaposlene izvan RH, mogu realizirati stambeni kredit u kreditno sposobnog sudužnika ili uz vlastito učešće (40%) u kupoprodajnoj cijeni nekretnine.

   Srdačan pozdrav

 16. Poštovani,

  ukoliko bude budućih subvencija slučajno, je li moguće aplicirati se za kredit ako je zgrada sagrađena, ali unutarnji fini radovi nisu npr. gotovi.

  Hvala lijepa i srdačan pozdrav

  1. Author

   Poštovana,

   kod prošlogodišnjih subvencija, bilo je važno da zgrada nije u izgradnji i da ima uporabnu dozvolu. Pretpostavljam da zgrada koju navodite u primjeru nema uporabnu dozvolu i prema ranijim uvjeta, ne bi mogla biti predmetom financiranja. Za sada još nisu poznati uvjeti mogućih subvencija pa Vam ne možemo za sigurnošću odgovoriti na upit. Više ćemo znati ako i kada dođe do novih subvencija.

   Srdačan pozdrav

 17. Pozdrav. Imam namjeru početkom 2018.godine kupiti kuću pa me zanima da li će opet postojati mogučnost kreditiranja putem APN-a i kada otprilike? To bi mi jako dobro došlo.

 18. Poštovani,

  Da li je moguće refinancirati kredit kroz apn na način da se aktuelni stambeni kredit prijavi i nastavi otplaćivati kroz apn?

  Hvala unaprijed na odgovoru.

  1. Author

   Poštovana,

   nažalost, to nije moguće. APNovi krediti odobravali su se samo za kupnju ili izgradnju nekretnine, ali ne i za refinanciranje postojećih stambenih kredita.

   Lijep pozdrav

 19. Postovani,
  Podigla sam kredit uz subvenciju prije mjesec dana al s obzirom da se nesto u obitelji iskompliciralo stan namjeravam prodati.
  Je li moguce stan prodati nekom te ga zatvoriti kreditom te druge osobe?
  Hvala vam!

  1. Author

   Poštovana,

   Vi možete prodati nekretninu, a kupac će prilikom isplate svog kredita podmiriti teret banke za subvencionirani kredit. Morate samo provjeriti imate li kakvu obvezu prema APN-u.

   Lijep pozdrav

 20. Poštovani,

  da li će uskoro biti još apn kredita odnosno subvenicja
  lp
  Jasminka maričić

 21. Pozdrav,
  Zanima me da li se nakon isteka 4 godine poticaja APN-a, kredit može reprogramirat, tojest ako uzmem kredit uz apn poticaje na 15godina da li mogu nakon isteka 4 godine taj kredit zatvorit drugim stambenim kreditom na duži rok otplate?

  hvala

  1. Author

   Poštovani,

   kredit je moguće reprogramirati u bilo kojem trenutku. No, kako ne bi morali vratiti sredstva primljena od države, to je najbolje učiniti nakon proteka roka subvencioniranja uvećanog za dvije godine. Točnije, ako se kredit subvencionira 4 godine, reprogram kredita, bez povrata subvencije, je moguć nakon 6 godina.

   Srdačan pozdrav

 22. Poštovani,

  mi smo tražili kredit uz subvenciju apn-a koji je veći od 100.000 eur. Da li za ovaj dio koji je preko 100.000 eur mora biti jednaki rok otplate kao i za dio koji subvencionira apn ili može biti i kraći?

 23. Pozdrav,
  ako se zbog posla mora promjeniti prebivalište dali se smije stan iznajmiti

  1. Author

   Poštovani,

   prema Zakonu, stan se ne smije davati u najam prije isteka roka od dvije godine nakon roka subvencioniranja kredita. Također, obvezna je prijava prebivališta na adresu kupljenog stana.

   Ukoliko postupite protivno Zakonu, promijenite prebivalište ili prije navedenog roka iznajmite stan, postoji mogućnost da APN i Banka progalase kredit dospjelim zbog nepridržavanja sukladno odredbama.

   Lijep pozdrav

 24. Dobar dan.
  Ako bude interesa građana za slijedeće subvencije za stambene kredite zanima me kada ce biti objavljen natječaj ? Sanja Petešić iz Zadra

  1. Author

   Poštovana gđo Petešić,

   kako još nije poznato hoće li biti novih subvencija za stambene kredite, nije poznat niti termin objave natječaja.
   Svakako pratite novosti na našem blogu gdje ćemo informirati o evetualnim novim subvencijama.

   Lijep pozdrav

 25. Prvo pitanje..kome se prvo otplačuju rate? Banci ili APN-u? Iz prica drugih o kupnji POS stanova na rok otplate od 30 godina prvih 15 god se plaćalo banci a ostalih 15 APN- i zbog poceka APN-a su morali platiti i do 80000 tisuca kuna..Da li je takav slucaj i sa ovim subvencijama?
  Takoder me zanima prijava prebivalista..posto stoji obaveza prijave prebivalista ako se kupi stan preko subvencije..sto ako se udam pa moram nakon godinu dana promjeniti prebivaliste ili npr.zbog posla.
  Sada sam sama..no ako nadem decka kada cu njega moci prijaviti na adresu.
  I zadnje pitanje? Znaci nitko ne moze znati kamatu po isteku subvencije..to origira dalje banka kako zeli?
  Lp
  Mia

  1. Author

   Poštovana,

   rate ili anuiteti kredita plaćaju se Banci, a Banka bi sredstva odobrena za subvencioniranje kredita primiti od APN-a, unaprijed za tekuću kalendarsku godinu u roku od osam dana od dana dospijeća na naplatu prvog obroka ili anuiteta kredita u tekućoj kalendarskoj godini.

   U obvezi ste prijaviti prebivalište u roku od 30 dana nakon stupanja u vlasništvo nekretnine. U Zakonu se ne navodi što se događa ako morate promijeniti prebivalište dok traje otplata kredita. No, u slučaju da na stan odnosno kuću prodate ili iznajmite sve dok nek protekne rok od 2 godine nakon proteka subvencije, Banka može kredit proglasiti dospjelim. U tom slučaju postoji obveza povrata subvencije.
   Prema Zakonu, ne postoji zabrana prijave budućeg supružnika ili dečka/izvanbračnog partnera na adresu nekretnine.

   Za sada, kamatne stopa nakon isteka subvencije nisu poznate, ovisit će o uvjetima Banke.

   Srdačan pozdrav

 26. kupili bi kuću.zanima me dali mogu dobit kredit pošto radim na određeno

  1. Author

   Poštovani,

   postoji mogućnost realizacije kredita i ako radite na određeno. Važno je da imate minimalno 6 mjeseci staža kod poslodavca.

   Srdačan pozdrav

 27. Poštovani,

  može li se ostvariti pravo na podizanje gotovinskog kredita s otplatom duljom od 15 god? Mene konkretno zanima kredit u iznosu od 30.000 eur s time da sam zaposlen na određeno vrijeme, plaća 5.000 kn tako da bi mi odgovarao kredit čiji mjesečni anuitet ne bi bio veći od 250 eura

  1. Author

   Poštovani,

   gotovinski krediti (bez zaloga hipoteke) ne mogu se podići na rok dulji od 15 godina. Posebice što imate ugovor na određeno radno vrijeme. Kod takvih ugovora, maksimalan rok otplate kredita (bez uključivanja sudužnika) je 10 godina. S anuitetom od cca 250 eura, na 10 godina, mogli biste podići oko 21.000 eura.

   Srdačan pozdrav

 28. Poštovani, Interesira me kada nekretninu mogu početi iznajmljivati? Hvala

  1. Author

   Poštovana,

   nekretninu smijete dati u najam 2 godine nakon završetka subvencioniranja kredita. Ako Vam primjerice, subvencija traje 4 godine, nekretninu smijete iznajmiti tek 2 godine nakon toga.

   Srdačan pozdrav

 29. Poštovani

  Želim otkupit stan od roditelja, zanima me kompletan postupak. Dali nekretnina odnosno prodavatelj treba poduzeti nesto da bi usao u sustav APN, odnosno koje uvjete treba uadovoljavati nekretnina da bi bilo moguce iskoristit subvenciju? Provjerili smo kreditnu sposobnost, i sada me zanima sto i kako dalje.

  Ugodan dan
  Ivan

  1. Author

   Poštovani,

   nekretnina bi trebala imati uporabnu dozvolu.
   Sljedeći korak je prikupljanje dokumentacije za nekretninu kao i dokumentacije koju traži APN te izrada procjene nekretnine.

   Prikupljenu dokumentaciju dostavljate odabranoj banci koja će pripremiti i kompletirati kreditni zahtjev. Kada je zahtjev kompletan, šalje se prema APN te se čeka odobrenje kredita.

   Lijep pozdrav

 30. Zanima me dali je moguce otkupiti kucu od roditelja. Prije dvije godine sam se ozenio, dobio dijete i da skratim pricu, trebao bi nekako otkupiti tu kucu u kojoj trenutno zivim. Dali se za to moze dobiti APN kredit.

  1. Author

   Poštovani,

   u Zakonu se nigdje ne navodi da nije moguće otkupiti kuću od roditelja. Stoga, postojala bi mogućnost realizacije ovog kredita uz uvjet da imate kreditne sposobnosti za isti.

   Srdačan pozdrav

 31. Poštovani, sin je završio Ekonomski fakultet u Osijeku (u dva navrata nagrađen je i Dekanovom nagradom). Zaposlio se u informatičkoj tvrtki, no razmišlja o odlasku u inozemstvo. Kao roditelji nudimo mu da refinanciranjem roditeljskog stambenog kredita postane vlasnik trosobnog stana u centru grada. Naglašavamo da je u okviru podjele imovine s bratom već postao vlasnik polovine istog stana, a navedenim refinanciranjem postao bi (uz suglasnost brata) vlasnik cijelog stana. Ima li pravo na APN subvencionirani kredit?

  1. Author

   Poštovani,

   prema Zakonu, ako osoba posjeduje nekretninu u vlasništvu, može se prijaviti za subvencionirani kredita samo ako prodaje tu nekretninu radi kupnje veće. U ovom slučaju, sin ne želi prodati dio nekretnine koji već posjeduje nego želi kupiti drugu polovicu. Stoga, ovu kupnju ne bi bilo moguće financirati subvencioniranim kreditom.

   Lijep pozdrav

   1. Poštovani,

    Zanima me jeli suvlasništvo nekretnine prepreka dobivanju subvencije kredita?

    Lijep pozdrav

    1. Author

     Poštovani,

     prema ranijim uvjetima subvencioniranih kredita, postojanje suvlasništva većinom je bila prepreka pri realizaciji kredita. Zasada još nije poznato hoće li i kada biti raspisani uvjeti novih subvencioniranih kredita pa nam nije poznato hoće li suvlasništvo ponovno utjecati na dobivanje kredita.

     Srdačan pozdrav

 32. Poštovani,
  zanima me je li ulazim po godinama starosti u kategoriju onih koji mogu zatražiti subvencionirani kredit jer kriterij “nisu stariji od 45” mi nije potpuno jasan. Dakle, svi koji su navršili 45 nisu stariji od 45 jer nemaju jos 46 ili spadaju u kategoriju starijih od 45?
  Npr. ja imam 45 godina i 4 mjeseca, mogu li podnijeti zahtjev ili ne?

  1. Author

   Poštovana,

   ako još nemate 46 godina, znači da niste stariji od 45 godina, točnije i dalje imate 45 godina te prema Zakonu imate pravo podnijeti zahtjev za kredit.

   Lijep pozdrav

 33. Postovani,vlasnica sam nekretnine koja je u obnovi nakon onih poplava,zanima me dali bi ja imala pravo na ovaj kredit,za dovrsenje nekretnine i moguce prosirenje,hvala.Lp.

  1. Author

   Poštovana,

   ovaj kredit je namijenjem isključivo za kupnju i izgradnju nekretnina osobama koje u vlasništvu nemaju postojeću nekretninu. U slučaju da je i imaju, ista se mora prodati radi kupnje ili izgradnje veće nekretnine. Dovršenje i adaptacije ne mogu se financirati ovom kreditnom linijom.

   Srdačan pozdrav

 34. Postovana, mogu li se kandidirati za APN kredit ako u suvlasnistvu imam nekretninu?

  1. Author

   Poštovana,

   ako u suvlasništvu imate nekretninu, možete se aplicirati za APN kredit uz uvjet da ćete dio nekretnine koju posjedujete prodati radi kupnje ili izgradnje veće nekrenine.

   Lijep pozdrav

 35. Poštovani,

  banka nam je odobrila kredit te je sva dokumentacija sutra spremna za APN. Ono što nas “kopka” je upravo vezano za Uporabnu dozvolu. Kuća koju kupujemo je legalizirana naknadno u procesu legalizacije te se u taj proces ozakonjivanja nezakonite gradnje vlasnica naknadno priključila zajedno s još 2 katastarske čestice. Iz tih razloga vlasnica ne posJeduje klasičnu Uporabnu dozvoju već je svaka od tih čestica u tom predmetu dobila svoje vlastito Djelomično rješenje. Procjenitelj nije uočio ništa sporno, banka je hipoteku kredita odobrila (gotovo 1/1 od procjene), a u nadležnim institucijama Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu u više navrata konzultacija potvrđuju kako je to najviši sudski i pravni dokument u toj konkretnoj preoceduri koji ta nekretnina (kao i ostale iz predmeta) mogu ikad ishodovati i odgovara visini uporabne dozvoli ili akta za građenje. U tom smislu, moje je pitanje je sljedeće; smatrate li da će APN zbog toga, ukoliko stignemo na red, moguće odbiti naš zahtjev? Unaprijed zahvaljujem.

  1. Author

   Poštovana,

   u Zakonu o subvencioniranju stambenih kredita se navodi da nekretnina koja se kupuje mora imati akt za uporabu. On može biti uporabna dozvola, završno izvješće nadzornog inženjera, uvjerenje za uporabu, potvrda upravnog tijela nadležnog za poslove graditeljstva da se za uporabu građevine ne izdaje akt za uporabu ili dozvola za upotrebu. Prema Zakonu o gradnji akt za uporabu je svaki akt kojim je građevina ozakonjena odnosno dokumenti kojima se nezakonito izgrađena građevina izjednačava sa zakonito izgrađenom građevinom.

   Kako Vi posjedujete rješenje kojim se nezakonito izgrađena građevina izjednačuje sa zakonito izgrađenom građevinom, vjerujem da bi to rješenje trebalo biti dostatno i da ne bi trebalo biti problema oko odobrenja kredita.

   Ali kako, nažalost, ne znam na koji će način APN pristupiti pri donošenju odluke o odobrenju/odbijanju Vašeg kreditnog zahtjeva, preostaje Vam čekati odluku APN-a.

   Srdačan pozdrav

 36. Poštovani,

  u vlasništvu imam građevinsko zemljište na kojem je u planu gradnja obiteljske kuće. Imam sve projekte kao i valjanu građevinsku dozvolu te priključak struje i vode. Na zemljištu je započeta gradnja, napravljeni su temelji. Dali mogu dobiti APN kredit za gradnju kuće pošto nisam vlasnik nekretnine jer na čestici ne postoji nekretnina nego samo temeljna ploča.

  Hvala

  1. Author

   Poštovani,

   prema Zakonu subvencija se može ostvariti i za gradnju nekretnine. Ali, problem je što ste gradnju već započeli pa, u ovisnosti o dokumentaciji koja biste morali priložiti, Vaš zahtjev za kredit mogao bi se tretirati kao stambeni kredit za dovršetak nekretnine, a APN ne subvencionira ovu namjenu kreditiranja.

   Najbolje bi bilo provjeriti dokumentaciju koju imate.

   Srdačan pozdrav

 37. Poštovani,
  ako poslje 4-6-8(ovisno o broju djece) godina kredita koji drzava subvencionira budem u mogućnosti da isplatim kredit u cijelosti iz nekog razloga,šta se onda dešava i dali je to uopće moguće.

  1. Ne moze se prije roka od 15 god otplatit kredit banka uvjetuje s penalima.

   1. Postovani,
    Ako je predano 948 zahtjeva , 20% sredstava maksimalno moze biti odobreno po banci, i ako zaba ima 348 zahtjeva sto to tocno znaci? Da li u prvom krugu npr. bude odobreno za zabu 230 zahtjeva sto je sa ostalima.? Da li ostali idu u drugi krug kao da su prvi predali?

    1. Author

     Poštovani,

     kako je predviđeno 17,5 mil. kn za subvenciju, značilo bi da niti jednoj banci neće biti odobreno više od 3,5 mil kn subvencija. Kada banka dosegne taj limit, ostali zahtjevi predani u toj banci trebali bi biti odbijeni. Koliko kreditnih zahtjeva se može odobiriti za navedeni iznos subvencije, ovisi ponajprije o visini traženih iznosa te ugovorenim rokovima otplate. Nakon što jedna banka dosegne limit, zahtjevi ostalih kreditnih banaka nastavili bi se odobravati prema redoslijedu zaprimanja.
     Prma svemu navedenom, teško je ”kalkulirati” koliko kreditih zahtjeva će se odobriti po jednoj banci te hoće li svi predani zahtjevi jedne banke biti odobreni.

     Srdačan pozdrav

   2. Author

    Poštovana,

    prema Zakonu, minimalni ugovoreni broj godina otplate kredita mora biti 15 godina. No, zasada, nigdje nije uvjetovano da se kredit ne smije prijevremeno otplatiti ako to klijent želi. Prema trenutnim informacijama iz banaka, nakon proteka subvencije, klijent bez penala može prijevremeno otplatiti kredit.

    Lijep pozdrav

 38. Poštovani,

  imate li informaciju hoće li se krediti raspoređivati i prema tome za što će se kredit korisiti (kupnja stana, kupnja kuće, gradnja kuće). Naime, ministar je u jednom razgovoru rekao da će se pola sredstava odobriti za stanove a pola za kuće, a u i samom zakonu i naputku apn-a kaže da će se sredstva raspodjeljivati prema naputku ministra.

  Unaprijed hvala na odgovoru.

  1. Author

   Poštovani,

   nemamo još informaciju o načinu raspodjele subvencioniranih sredstava. Kako ste i sami naveli, u Zakonu stoji da će se raspodjeliti prema odluci ministra, no takva odluka nije objavljena.

   Srdačan pozdrav

 39. Cijenjena,

  Jučer sam sve, baš sve papire predao u PBZ i otišlo je u daljnju obradu. Čitajući ovo, do 15.9. bih trebao dobiti odgovor je li mi odobreno sufinanciranje kredita od strane APN-a. Jesam li u pravu?

  Hvala

  1. Author

   Poštovani,

   kreditna institucija dužna je u roku od osam dana donijeti odluku ispunjavate li uvjete za kredit. U slučaju odobrenja kredita, svoju odluku zajedno s dokumentacijom dostavljaju prema APN-u. Kako nije poznat rok za odobrenje kredita od strane APN-a, ne možemo Vam potvrditi da ćete do 15.09. imati odgovor o odobravanju/neodobravanju subvencioniranja kredita.

   Srdačan pozdrav

   1. Ovo ste sami napisali u ovom članku. Sve je kontradiktorno. APN kao nema rok, ali je ipak dužan u roku 3 dana reći je li odobreno ili nije. Svašta….

    Ctitiram dio Vašeg teksta:
    Banka će svu prikupljenu dokumentaciju obraditi i poslati na odobrenje. Odluka o odobravanju ili neodobravanju kredita trebala bi biti donesena u roku od 8 dana od zaprimanja kreditnog zahtjeva. Ako banka ocijeni kreditni zahtjev prihvatljivim, te ga odobri, svoju odluku zajedno s dokumentacijom kreditnog zahtjeva dostavlja APN-u. Rok za odobrenje kredita od strane APN nije određen Zakonom. No, APN je dužan odluku o odobravanju ili neodobravanju subvencioniranja kredita dostaviti kreditnoj instituciji u roku od 3 dana od njezinog donošenja. Po odobrenju kredita pristupa se izradi ugovora o subvencioniranom kreditu kojeg izrađuje poslovna banka. Rok za izradu ugovora je 8 dana od primitka odluke o odobrenju kredita.

    1. Author

     Poštovani,

     tako je navedeno u Zakonu. Kada APN donese odluku, mora ju dostaviti banci u roku od 3 dana. Nije definirano koliko vremena će trajati proces donošenja odluke.

     Srdačan pozdrav

  2. Poštovani,

   prema ovome što ste vi napisali, vaš zahtjev bi trebao biti odbijen jer se svi zahtjevi zaprimljeni prije 4.9. trebaju odbiti.

   LP

   1. Author

    Poštovani,

    banke su smjele zaprimati kreditne upite, raditi provjere kreditnih mogućnosti, napraviti procjene nekretnina pa i predodobriti kredit prije navedenog roka. Ali, zahtjevi za kredit koje je banke odobrila, nisu se smjeli slati prema APNu prije 4.9. Takvi zahtjevi se prema Zakonu odbijaju.

    Srdačan pozdrav

 40. Postovani
  Zahtjev je kompletan tek sa procjenom nekretnine i dali se lista sa brojevima racuna tek od 04.09. 2027 ili datum predaje u banci prije toga datuma?
  Hvala

  1. Author

   Poštovani,

   u pravu ste, zahtjev za kredit je kompletan tek kada imate i procjenu nekretnine. APN zaprima zahtjeve za kredit od 4.9. Od tog dana kreirati će se liste predanih kreditih zahtjeva.

   Srdačan pozdrav

 41. Poštovani,

  Gradnju prve nekretnine – obiteljske kuće započeli smo u proljeće ove godine, radovi su u tijeku i potreban nam je kredit kako bi mogli dovršiti gradnju. Možemo li koristiti APN kredit?

  1. Author

   Poštovani,

   Prema Zakonu subvencija se može ostvariti i za gradnju nekretnine. Ali, problem je što ste gradnju već započeli pa, u ovisnosti o dokumentaciji koja biste morali priložiti, Vaš zahtjev za kredit mogao bi se tretirati kao stambeni kredit za dovršetak nekretnine, A APN ne subvencionira ovu namjenu kreditiranja.

   Lijep pozdrav

 42. Postovani,

  Hoce li biti problem ako ja nisam vise vlasnik nekretnine koju sam prije nekog vremena darovala majci ali ona se nije jos uknjizila u zemljisne knjige kao novi vlasnik. Moze li me zbog toga APN odbiti? U medjuvremenu je majka podnijela zahtjev za uknjizbom ali ne znamo kad ce to biti rijeseno.
  Hvala i lijep pozdrav

  1. Author

   Poštovana,

   ako ste majci darovali nekretninu, onda ju više ne posjedujete. Ovjerenom izjavom potvrđujete da niste vlasnik nekretnine i to je dio obvezne dokumentacije u kreditu. Stoga, vjerujem da Vas APN zbog gore navedenog ne bi odbio, može jedino zatražiti dokaz o darovanju nekretnine majci (u slučaju da utvrde da se nekretnina i dalje vodi na Vas).

   Srdačan pozdrav

 43. Postovani, za izgradnju kuce je li potrebna gradjevinska dozvola?

  1. Author

   Poštovani,

   ovisno o poslovnoj banci, za izgradnju kuće potrebna je ili pravomoćna građevinska dozvola ili rješenje o građenju ili potvrda glavnog projekta.

   Srdačan pozdrav

 44. Poštovani,
  planiramo graditi kuću na zemljištu na kojem je postojeća mala kuća u našem vlasništvu(muž i ja pola pola). Prema građevinskoj dozvoli za novu kuću stara kuća tretira se kao zamjenska građevina do izgradnje nove kuće. Planiramo izgraditi veću kuću radi povećanja obitelji. Obuhvaća li zakonodavac i naš slučaj??

  (NN. : …partner u vlasništvu nema stan, odnosno kuću ili koji u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće odnosno gradnje kuće zbog potreba vlastitog stanovanja.)

 45. Poštovani,
  postoji li mogućnost da banke u razdobjlu prije oglašavanja rezultata natječaja dakle prije dana oglašenog za poćetak prijava po svojim kriterijima sastave redoslijed primanja zahtjeva ili pak manipulacijom završetka procjene jedne klijente tražitelje kredita stave ispred drugih?
  Lijep pozdrav.

 46. Dali se moze dobiti subvencionirani kredit, ako imam namjeru kupnje stana u drugoj županiji od one u kojoj je moje prebivalište?
  Hvala

 47. Postovani
  zivim jos mjesec dana u stanu 50m2 kojeg sam prodala….otac ima napola dovrsenu kucu zivi i prizemlju iste. Ja zelim dovrsiti postojecu gornju etažu te jos nadograditi potkrovlje kako bih dobila 140m2 stambenog prostora….vlasnik je otac….da li imam pravo na apn kredit te kako bih mogla staci to pravo? Hvala

  1. Author

   Poštovana,

   APN krediti dodjeljuju se samo za kupnju kuće ili stana (sa uporabnom dozvolom) odnosno za izgradnju kuće. Primjerice, kada bi kupovali očevu nekretninu, koja bi trebala imati uporabnu dozvolu, imali biste pravo na subvencionirani kredit. No, u Zakonu se nigdje ne navodi da je moguće subvencionirati dogradnju nekretnine. Stoga, te namjene ne mogu se financirati ovih kreditom.

   Srdačan pozdrav

 48. Pozdrav. Zanima me ovako zivimo u kuci svekra i gradili bi jos tu kucu…ni muz ni ja nemamo nikakve nekretnine na sebi,hoce li vrijediti ova subvencija za tu kucu ili bi morali traziti novu kucu ili stan?

 49. Poštovani, u bankama još ništa konkretno ne znaju a na tv-u je rečeno da se trebaju skupiti papiri do 1.9.? Kako je to moguće?

  1. Author

   Poštovana,

   trenutno nema službenog termina za predaju kreditnih zahtjeva. Čeka se objava APN-a. No, neslužbeno, predaja kreditnih zahtjeva prema APN-u, trebala bi biti krajem kolovoza ili početkom rujna. Do tada bi trebali imati kompletnu dokumentaciju kreditnog zahtjeva.

   Srdačan pozdrav

 50. Molim Vas pojašnjenje za moguće povećanje efektivne kamatne stope (EKS ) nakon četiri godine do 10% ( u 5.i 6. otplatnoj godini) Recimo da to bude najcrnji scenarij i da ESK ode na 10%. Može objašnjenje na primjeru kredita 100 000 Eur i rok otplate 15 godna? Kolika bi bila normalna rata na taj iznos kredita , a kolika nakon povećanja EKS od 10% .
  Hvala .
  Lijepi pozdrav!

  1. Author

   Poštovana Marija,

   zahvaljujemo Vam na Vašem upitu.

   Prema Zakonu o subvencioniranim stambenim kreditima, EKS u prve 4 godine ne smije biti veći od 3,75%. Ako bi porastao za 10%, u 5. i 6. godini maksimalno bi mogao iznositi 4,125%.

   Kada bi podignuli kredit od 100.000 EUR, s rokom otplate 15 godina, uz kamatnu stopu od 3,69% (EKS 3,75%), Vaš mjesečni anuitet bi iznosio 724,25 EUR. Kada bi se EKS povećao za 10% u 5. godini otplate kredita, narastao bi i Vaš anuitet kredita na 737,72 EUR. Kamatna stopa bi iznosila 4,05%, a EKS 4,125%.

   Srdačan pozdrav

 51. Pozdrav!

  Hoće li se subvencionirati stan u novogradnji bez uporabne dozvole? Akt o gradnji i ostale papire zgrada posjeduje.
  Iz popisa dokumentacije taj dio nije jasno definiran.
  Dobio sam svakakve informacije i još uvijek nisam siguran…

  Hvala!

  1. Author

   Poštovani,

   neće se subvencionirati kupnja stana bez uporabne dozvole. Nekretnina koja se kupuje mora biti završena i mora imati uporabnu dozvolu.

   Srdačan pozdrav

   1. Poštovani,

    ukoliko za objekt postoji Uvjerenje o vremenu evidentiranja građevine izgrađene do 15. veljače 1968 godine, je li potrebno tražiti i Uporabnu dozvolu, ili Uvjerenje ima funkciju odgovarajućeg akta za građenje odnosno uporabu građevine?
    Unaprijed zahvaljujem.

    1. Author

     Poštovana,

     za nekretnine građene do 15.2.1968. nije potrebno priložiti uporabnu dozvolu. Kod takvih nekretnina najčešće potrebno je priložiti samo uvjerenje katastarskog ureda odnosno Središnjeg ureda Državne geodetske uprave da je zgrada izgrađena do 15.2.1968.g. i uvjerenje upravnog tijela da je zgrada izgrađena do 15.2.1968.

     Srdačan pozdrav

 52. Pozdrav. Imam napola izgradenu kucu sa svim pripadajucim dozvolama. Međutim, temelji kuce se urusavaju i potrebno je nekretninu srusiti i ponovno izgraditi. Dali ja gubim pravo na APN kredit jer moram rusiti a ne dogradit, izgradit? Ili to svejedno spada pod rekonstrukcije i gradnju? Hvala ljepa

  1. Author

   Poštovani,

   prema Zakonu tražitelj kredita ne smije u vlasništvu imati postojeću nekretninu. Ako je i ima, ista se mora prodavati radi kupnje/izgradnje većeg stana ili kuće. Kako Vi već imate nekretninu u vlasništvu, za Vas ne bi postojala mogućnost ovakvog kredita. Eventualno ako je na vlasničkom listu nekretnina koju ste kupili nije upisana kao kuća, nego kao zemljište.
   U slučaju da nemate mogućnosti za ovaj kredit, nude Vam se stambeni krediti za izgradnju nekretnine bez subvencije države.

   Srdačan pozdrav

Leave a Comment