ljetovanje na kredit

Ljetovanje na kredit

Savjeti / Yetunde Kristina Škorić, Mag. Oec. / 28/06/2015 / 0 komentar

Stiglo je ljeto, doba godišnjih odmora. Vrijeme kada zasluženo uzimamo predah od posla te se veselimo jutrima bez stresa, kavi i doručku na terasi, opuštanju i čitanju na plaži, šetnji planinarskom stazom, boravku u šumi, krstarenju i dr.

Kod organizacije godišnjeg odmora od velike je važnosti novac. Pitamo se kako platiti ljetovanje?

Turističke agencije prilagođavaju svoju ponudu građanima te pružaju posebne pogodnosti za tzv. rane ili first minute ponude i za rezervacije u posljednjem trenu, odnosno last minute ponude. Dodatno, turističke agencije pružaju mogućnost plaćanja godišnjeg odmora na rate, kreditnom karticom.

Građani bi svakako trebali iskoristiti pogodnosti koje im na raspolaganje stavljaju turističke agencije u suradnji s partnerskim bankama i kartičnim kućama te učiniti godišnji odmor racionalnim troškom.

Progreso upitnik za kredit

Članak detaljno obrađuje temu iz naslova. Ako ste samo u potrazi za najpovoljnijom kreditnom linijom i nemate vremena za čitanje, možete odmah ispuniti upitnik za kredit.

Idemo na upitnik!

Financiranje godišnjeg odmora

Izbjegavanje ljetnog odmora smanjuje našu učinkovitost na poslu, izaziva depresiju te potiče razvoj bolesti. Iako nužno, za veliki broj hrvatskih građana ljetovanje je dostupno zahvaljujući plaćanju na rate ili kreditima poslovnih banaka.

U Hrvatskoj je ponuda turističkih kredita namijenjenih plaćanju ljetovanja uistinu rijetka. Stoga se građani najčešće odlučuju za realizaciju klasičnih modela, nenamjenskih i potrošačkih kredita.

Dok je s druge strane, zastupljenost te vrste kredita kod kartičnih kuća velika.

Godišnji odmor na rate

Kada govorimo o plaćanju godišnjeg odmora na rate, najčešće podrazumijevamo financiranje istog potrošačkim kreditom banke ili kartične kuće.

Potrošački kredit je vrsta namjenskog kredita koji se koristi za obročnu otplatu aranžmana za ljetovanje, plaćanje putovanja u hrvatskoj ili inozemstvu, posjetu organiziranim sportskim ili glazbenim manifestacijama i dr.

Nedostatak je potrošačkog kredita to što se može koristiti samo kod pojedinih pružatelja usluga (turističke agencije, hoteli, planinarski domovi i dr.) koji s pojedinačnom bankom ili kartičnom kućom imaju ugovor o kreditiranju.

Kredit se uobičajeno odobrava uz fiksnu kamatnu stopu na rok otplate do sedam godina, uz naknadu za obradu kredita. Sredstva odobrenog kredita banka doznačuje na račun prodavatelja robe ili usluge.

Za realizaciju potrošačkog kredita kod banke potencijalni korisnik treba zadovoljiti osnovne kriterije kreditne sposobnosti.

Dakle,  kao prilog zahtjevu za potrošački kredit potrebno je dostaviti potvrdu poslodavca kojom se potvrđuje kreditna sposobnost korisnika kredita, odnosno  redovitosti primanja u tekućem razdoblju.

Potrošački se krediti u manjem iznosu i s kraćim rokom otplate, najčešće do tri godine, mogu realizirati preko debitnih ili kreditnih kartica. U tom slučaju korisnik kartice ne mora kreditnu sposobnost potkrijepiti potvrdom poslodavca. Također, za realizaciju potrošačkog kredita putem kartice nije potrebna ovjera ugovora o kreditu kod javnog bilježnika.

Tipično korisnici platnih kartica ugovaraju potrošački kredit na prodajnom mjestu, odnosno u turističkoj agenciji.

Potrošački krediti putem kartica

Najveći broj hrvatskih turističkih agencija ima sklopljene ugovore s vodećim kartičnim kućama te poslovnim bankama.

Ponuda potršačkih kredita:

Korisnici American Express kartica mogu realizirati potrošački kredit za aranžmane koji iznosom prelaze 1.000,00 kuna. Kredit je moguće ugovoriti na rok otplate od 24 do 60 mjeseci.

Za realizaciju potrošačkog kredita građani se javljaju u turističku agenciju, gdje potpisuju ugovor o kreditu s kartičnom kućom.

Realizacija potrošačkog kredita moguća je i Diners karticama. Otplatu kredita u iznosu većem od 1.000,00 kuna moguće je ugovoriti na rok od 13 do 60 mjeseci.

Potrošački kredit za ljetovanje moguće je ugovoriti i putem MasterCard kartica. Minimalni iznos kredita na koji se ugovara obročna otplata ovisi o poslovnoj banci koja je izdala karticu, a tipično se ugovara na rok otplate od 13 do 36 mjesečnih obroka.

Realizacija potrošačkog kredita na rok otplate do 12 mjeseci moguća je bez kamata i naknada putem debitnih i kreditnih kartica većeg broja hrvatskih banaka.

Određene se kartične kuće (npr. PBZ Card) u sklopu financijskog poslovanja bave i pružanjem putničkih usluga, pa se tako građani mogu odlučiti za putovanje preko agencije kartične kuće (npr. PBZ Card Travel American Express) te na taj način ostvariti dodatne pogodnosti.

Kreditnom se karticom mogu platiti atraktivna ljetovanja, krstarenja, wellness programi, zrakoplovna karta, rezervacija najma vozila, hotelski smještaj, posebno pripremljeni programi kao što su sportska zbivanja, koncerti,  obrazovni programi, tečajevi i dr.

Ljetovanje uz gotovinski kredit

S obzirom na to da potrošački kredit predstavlja vrstu namjenskog kredita, zahtijeva pravdanje namjene trošenja.

Stoga građani potrošačkim kreditom ne mogu platiti neočekivane troškove koji su iskrsli za vrijeme putovanja, unaprijed neplanirane događaje ili senzacije, određene koncerte ili sportska odvijanja, kupovinu neke robe i dr.

Građani koji ne mogu sve svoje želje ili potrebe zadovoljiti potrošačkim kreditom imaju mogućnost realizacije gotovinskog kredita. Ta će vrsta kredita građanima omogućiti nenamjensko trošenje raspoloživih novčanih sredstava.

Nenamjenski krediti za ljetovanje

Sunčane obale, more, hotelski smještaj i kulinarske delicije samo su neke od povlastica ljetovanja. Međutim boravak na moru ima svoju cijenu.

Realizacijom kredita u iznosu od 2.000,00 do 70.000,00 kuna mogli biste pokriti troškove godišnjeg odmora, zaostale račune na kreditnim karticama, podmiriti minus na tekućem računu te bezbrižno uživati na ljetovanju.

Kredit se ugovara u domaćoj valuti,  uz povoljnu i fiksnu kamatnu stopu koja iznosi 7,99% te na  rok otplate od 20 do 60 mjeseci. Naknada za administrativne troškove obrade kredita iznosi maksimalno 1.000,00 kuna.

Građani koji su se ove godine odlučili na putovanje života, posjetiti stranu zemlju ili čak drugi kontinent, ne mogu predvidjeti točnu cijenu ljetovanja ni sve troškove.

Stoga za njih pravi izbor gotovinskog kredita predstavlja nenamjenski kredit u iznosu od 7.500,00 do 180.000,00 kuna, koji se može ugovoriti na rok otplate do 7 godina.

Kredit se ugovara u kunama te uz iznimno povoljnu kamatnu stopu od 6,49%. Kamatna je stopa  fiksna je za cijelo vrijeme otplate kredita što građanima ulijeva sigurnost. Banka korisnicima kredita ne naplaćuje naknadu za administrativne troškove obrade kredita.

Veliku prednost građanima koji su se odlučili za veća i dugoročnija putovanja predstavlja i mogućnost ugovaranja otplate trajnim nalogom s tekućeg ili deviznog računa. 

Banke imaju rješenje i za građane koji još nisu donijeli odluku o vremenu i mjestu provođenja  godišnjeg odmora.

Do donošenja konačne odluke građani se mogu odlučiti za realizaciju gotovinskog kredita u kunama s fiksnom kamatnom stopom koja iznosi 8,90% za cijelo vrijeme otplate kredita.

Kredit možete ugovoriti u iznosu od  50.000,00 do 120.000,00 kn  na rok otplate od 5 do 10 godina.

Dodatna je privilegija tog kreditnog proizvoda poklon bon koji banka daje na korištenje klijentu, korisniku kredita.

Poklon bon uključuje besplatan provod za dvije osobe na 3 dana/2 noćenja s doručkom  i dodatnim pogodnostima (neograničeno korištenje hotelskog bazena, fitnessa-a, sauna, whirlpool-a , besplatan ulaz u dvorac, popuste na masaže i tretmane wellness centra, i sl. ) u Hotelu Trakošćan.

Godišnji odmor predstavlja financijski trošak; ali za koji ste cijele godine radili, koji ste zaslužili i trebate sebi priuštiti. Odabir pravog financijskog partnera omogućit će vam da godišnji odmor provedete ugodno i bez stresa.

Autor teksta: Vera Maroshi

Ne preplaćujte svoje kredite!

Skuplji televizor ima bolju sliku. Skuplji kredit ima veću ratu i ništa više. S Progresom štedite prije svega novac i vrijeme. Ispunite Progreso upitnik za kredit.

Idemo na upitnik

Komentari

Imate pitanje ili komentar? Tu smo!